Тема №77 Flashcards

1
Q

Гръбначен мозък.

A

Medulla spinalis- е дълъг и тръбовиден орган, изграден от нервна тъкан и поддържащи клетки, които се простират от продълговатия мозък на мозъчния ствол до поясната област на гръбначния стълб. При човека гръбначния мозък започва от foramen magnum на тилната кост на черепа и навлиза в гръбначния канал. Дължината му при възрастни мъже е около 45 см, а при жените около 43 см. Разполага се в гръбначния канал на гръбначния стълб и с долния си край достига нивото на втори поясен прешлен. Този край има конусовидна форма и се нар. медуларен конус- conus medullaris. От върха на конуса изхожда дълга и тънка нишка- filum terminale, която в по-голямата си част е изградена от съединителна тъкан и е своебразно продължение на гръбначномозъчните обвивки. Чрез тази съединителнотъканна нишка той се захваща за края на гръбначния канал към опашната кост. Така гръбначния мозък е фиксиран с двата си края: с горния- за главния мозък, а с долния- за опашната кост.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Задебеления на гръбначния мозък.

A

По протежението си гръбначния мозък има две задебеления: шийно- intumescentia cervicalis, и поясно- intumescentia lumbosacralis. Те се разполагат в участиците, от които се изхождат нервите за горните и долните крайници. Повърхността му е надлъжно набраздена. По средата на предната му повърхност във вертикално напревление върви дълбока цепнатина- fissura mediana anterior, а по средата на задната- по-плитка бразда- sulcus medianus posterior. От всяка страна се откриват по две бразди- задностранична- sulcus posterolateralis и предностранична- sulcus anterolateralis. В областта на задностраничната бразда навлизат задните коренчета на ГМН +, а от предностраничната започват предните им коренчета.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Структура на гръбначния мозък.

A

Той има сегментарна структура. От всеки сегмент излиза по един чифт ГМН и единствено по тях може да се отдиференцират отделните сегменти. Гръбначния мозък е съставен от 31 сегмента- segmenta medullae spinalis, от които излизат съответно 31 чифта ГМН.
ГМ сегменти и съответстващите им двойки нерви са:
- 8 шийни- segmenta cervicalia;
- 12 гръдни- segmenta thoracica;
- 5 поясни- segmenta lumbalia;
- 5 кръстцови- segmenta sacralia;
- 1 опашен- segmentum coccygeum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Вътрешен строеж на гръбначния мозък.

A

Изграден е от сиво в-во- substantia grisea, и бяло в-во- substantia alba. Сивото мозъчно в-во се намира въвъ вътрешността на мозъка и от всички страни е обхванато от бялото в-во. При напречен срез сивотот в-во има формата на буквата Н. От всяка страна на сивото в-во се различават по един преден рог- cornu anterius, и по един заден рог- cornu posterius. М/у тях се разполага едно странично рогче- cornu laterale, което в някои сегменти липсва. Лявата и дясната половина на сивото в-во се свързват помежду си чрез сивата връзка- commisural grisea. В средата на тази връзка се намира централния канал- canalis centralis. Той е изпълнен с фръбначномозъчна течност и в областта на главния мозък този канал се свързва с четвъртото мозъчно стомахче. Формата на буквата Н на сивото в-во при напречен срез се дължи на това, че то има надлужни колонки, предна- columna anterior, която съответства на предния рог, задна - columna posterior, съотвестваща на задния рог и странична- columna intermedia, съотвестваяа на страничния рог.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly