Тема №78 Flashcards

1
Q

Бяло в-во- снопове.

A

Substantia alba, на гръбначния мозък е организирано в 3 главни снопа:
* заден сноп- funiculus posterior;
* страничен сноп- funiculus lateralis;
* преден сноп- funiculus anterior.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Заден сноп.

A

Съставен е от 2 основни снопчета- медиално и латерално, и от 2 непостоянни, които се откриват в определени спинални сегменти.
- Медиалното снопче /fasciculus gracilis/ снопче на Гол, се разполага по цялото протежение на гръбначния мозък и включва неврити на периферни сетивни неврони в спиналните ганглии на 6-ти гръден и по-долните ГМН. По това снопче се провеждат сензорна информация на повърхностната и дълбоката сетивност от долната половина на тялото и долните крайници. То достига до nucleus gracilis в продълговатия мозък.
- Латералното снопче / fasciculus cuneatus/ снопче на Бурдах, започва от областта на пети торакален сегмент и се насочва възходящо, като постепенно увеличава обема си. Съставящите го неврити на 5-ти и по-горните спинални ганглии. По него се провежда дълбоката и повърхностна сетивност от горната половина на тялото и горните крайници. Влакната му достигат до nucleus cuneatus в продълговатия мозък.
В областта на шийините и горните торакални спинални сегменти, м/у медиалното и латералното снопче се появява малко снопче- fasciculus interfascicularis / снопче на Шулце/. To съдържа низходящи клонове на навлизащи прес задните корени аферентни влакна. В задната средина равнина се разполага fasciculus septomarginalis, което е съставено от низходящи влакан на горните гръдни и шийните задни коренчета.
По влакната на задния сноп се предава информация за повърхностната сетивност и проприорецепцията от опорно-двигателния апарат, която е необходима за осъществяване на добре координирани движения и за осъзнаване положението на всяка част от тялото в пространството. Прекъсването за задния сноп вследствие на трвма или друг патологичен процес води до загуба на позиционната сетивност, нарушаване на координацията на движенията на крайниците, намаление на сетивността за допир / хипестезия/ и загуба на познавателната способност за предматите чрез опипване / астереогнозия/.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Странично снопче.

A

Изградено е от възходящи и низходящи влакна.
* Включва следните възходящи снопчета или пътища:
- Tractus spinocerebellaris posterior (снопче на Флексинг) - намира се в задно-страничната част на латералния сноп и се образува от влакна, изхождащи от nucleus thoracicus от същата страна. По влакната му се провежда дълбоката сетивност от долната половина на тялото и долния крайник към малкия мозък. Провежданата по този път неосъзната проприоцептивна информация е необходима за фина координация на мускулите отговорни за запазване на позата и осъществяване на дадено движение.
- Tractus spinocerebellaris anterior (снопче на Гауърс) - намира се в предно-страничната част на снопа и включва влакна, започващи от неврони в основата и шийката на задния рог и отчасти от междинната зона. Влакната на този път достигат до малкия мозък през горното му краче и провеждат дълбоката сетивност от долната половина на торса и долния крайник. Провежданата информация е проприоцептивна, неосъзната и касае положението на долния крайник при движение с оглед запазване на позата на тялото.
- Tractus spinothalamicus lateralis - намира се в предната част на страничния сноп и навътре от снопчето на Гауърс. Съставящите го нервни влакна произхождат от клетки, които се разполагат в задния рог на срещуположната страна (nucleus proprius), а влакната му преминават през commisura alba. По този път се провежда сетивна информация за болка и температура към таламуса и оттам към кората на крайния мозък.
- Tractus spinotecalis - е разположен в предно-страничната част на снопа, пред предходния. Влакната му водят началото си от клетки, локализирани в nucleus proprius от срещуположната страна и провежда импулси на дълбоката сетивност до тектума на средния мозък. По него се провежда и болкова сетивност.
- Tractus spinoolivaris - изхожда от дълбоките ламини на сивото вещество, отправя се краниално и върви повърхностно на границата между страничния и предния сноп. Неговите влакна достигат до дорзалното и медиалното добавъчни оливарни ядра, носейки проприоцептивна сензорна информация.
- Tractus spinoreticularis - води началото си от нервни клетки на сивото вещество, разположени в V, VII и VIII пластинки. Насочва се възходящо като се смесва с tractus spinothalamicus lateralis и окончава в ретикуларните ядра на моста. Провежда предимно повърхностна болкова сетивност, както и отчасти дълбока сетивност.
* Низходящите пътища на страничния сноп, влизащи в състава на бялото гръбначномозъчно вещество, осъществяват връзка между области от главния мозък и гръбначния мозък, където окончават върху двигателните неврони в предните рога или върху интерневрони. Тези пътища включват:
- Tractus corticospinalis lataralis (страничен пирамиден път) - представлява дебело снопче, което се намира в задната половина на латералния сноп. Този път води началото си от нервни клетки, локализирани в кората на срещуположната хемисфера на главния мозък. Влакната му се прекръстосват с контралатералните от другата хемисфера в областта на продълговатия мозък и окончават на нивото на всеки спинален сегмент предимно върху интерневрони, които от своя страна се свързват с алфа-мотоневрони или директно върху мотоневроните. По този път се провеждат импулси за съзнателни и сложни движения.
- Tractus rubrospinali - се разполага в средата на страничния сноп и пред латералния пирамиден път. Влакната му изхождат от неврони на nucleus ruber (червено ядро) в мозъчния ствол. Те завършват върху интерневрони, които изпращат импулси към алфа- и гама-мотоневрони на предните рога на сивото вещество. По него се провеждат нервни импулси, които повишават тонуса на флексорните (сгъвачи) мускули и понижават тонуса екстензорете (разгъвачи). Това има голямо значение за извършване на фино координирани и сръчни движения.
- Tractus tecospinalis - води началото си от colliculus superior на средния мозък, преминава през средината равнина и достига до шийните сегменти в VI-VIII пластинки на Rexed. Влакната му завършват върху интерневрони в тези ламини, които се свързват с двигателните неврони в същите сегменти. По този път се провеждат импулси за завъртане на главата на контралатералната страна.
Tractus bulboreticulospinalis - влакната му изхождат от ретикуларната формация на мозъчния ствол и завършват в ламини I, V и VI.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Предно снопче.

A

Предният сноп от състава на бялото гръбначномозъчно вещество включва един възходящ (асцендентен) и няколко на брой низходящи (десцендентни) пътища.
- Tractus spinothalamicus anterior представлява единствения възходящ път на предния сноп, които се разполага в централната част на снопа. Неговите влакна изхождат основно от nucleus proprius и от междинната зона, а след това преминава през commisura alba. Основната част от тях окончават в едно от ядрата на thalamusa в междинния мозък. По тези влакна се провежда повърхностната сетивност за допир и натиск, както и болкова информация. Част от влакната на tractus spinothalamicus anterior завършват в ядра на ретикуларната формация и изпълняват ролята на tractus spinoreticularis.
* Низходящите пътища на предния сноп биват:
- Tractus corticospinalis anterior (преден пирамиден път) - локализира се във вътрешната част на снопа, непосредствено до средината цепнатина - fissura mediana anterior. Влакната му започват от кората на крайномозъчната хемисфера от същата страна (ипсилатерално). На нивото на отделните спинални сегменти преминават през commisura alba и завършват върху интерневрони или директно върху мотоневрони на предните рога от срещуположната страна. В низходящо направление снопчето постепенни изчезва - добре е изразено в горните сегменти и към 12-ти гръден се изчерпва напълно. По влакната му протичат импулси за съзнателни фини и сложно координирани движения.
- Fibrae reticulospinales - намират се в централната част на предния сноп. Влакната им започват от ретикуларната формация на мозъчния ствол и завършват върху интерневрони или направо върху екстензорни алфа- и гама-мотоневрони. Нервните влакна, които изхождат от моста имат възбуждащ ефект, докато тези, които започват от продълговатия мозък имат задържащ (инхибиторен) ефект върху мотоневроните. Те оказват възбуждащ и задържащ ефект върху мускулния тонус, рефлексната активност и осъществяването на волеви движения.
- Tractus vestibulospinalis - намира се в предно-страничната периферия на предния сноп. Той води началото си предимно от вестибуларното ядро на мозъчния ствол, а влакната му завършват в предните рога на спиналните сегменти върху интерневрони, които се свързват предимно с екстензорни алфа-мотоневрони. По влакната на този сноп се провежда импулси, идващо от вестибуларния апарат и малкия мозък, които повлияват мускулния тонус, рефлексната активност и движенията, свързани запазване положението на тялото.
- Fasciculus longitudinalis medialis - продължение е на едноименното снопче на продълговатия мозък и включва влакна, които изхождат от медуларното вестибуларно ядро, formatio reticularis и интерстициалното ядро. Снопчето е добре изразено единствено в шийния гръбначномозъчен отдел. По влакната му текат импулси, които посредством интерневрони повлияват тонуса на мотоневрони от предните рога на сивото вещество.
В състава на бялото гръбначномозъчно вещество влизат и низходящи автономни пътища, които са разпръснати сред пътища на латералния и предния сноп и не формират отделни снопчета. Те водят началото си от вегетативни ядра в хипоталамуса и мозъчния ствол и завършват в substantia intermedia medialis на спиналните сегменти върху интерневрони. Аксоните на последните от своя страна достигат до предвъзлови вегетативни неврони в substancia intermedia lateralis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly