Διάλεξη 8- Γλυκόλυση Flashcards

1
Q

Τι γνωρίζετε για τους μονοσακχαρίτες και τι για τις στερεοισομερείς διαφοροποιήσεις τους ;

A

Οι αλδόζες έχουν μια χαρακτηριστική αλδεϋδική (π.χ. γλυκόζη) ομάδα ενώ οι κετόζες έχουν μια κετονική (φρουκτόζη). Το πιο απομακρυσμένο ασύμμετρο άτομο C από την αλδεϋδική ή κετονική ομάδα χαρακτηρίζει τις δομές σε D (όταν δεξιά) και σε L (όταν αριστερά). Αυτά στις ανοιχτές δομές, ενώ στις κλειστές δομές που γίνονται με κυκλοποίηση χωρίζονται σε α (ανωμερικό ΟΗ κάτω) και σε β (ανωμερικό ΟΗ κάτω). Οι μονοσακχαρίτες συνδέονται μεταξύ τους με γλυκοζιτικούς δεσμούς και δίνουν πολυμερή.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Τι γνωρίζετε για την γλυκόζη ;

A

Γλυκόζη = πολύτιμο καύσιμο. Tο μοναδικό καύσιμο του εγκεφάλου σε συνθήκες επάρκειας τροφής στα θηλαστικά. Το μοναδικό καύσιμο των ερυθρών αιμοσφαιρίων

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Γιατί η γλυκόζη και όχι άλλοι μονοσαχκαρίτες;

A

a. Από τους πρώτους μονοσακχαρίτες που σχηματίστηκαν από την φορμαλδεύδη, διαθέσιμη για τα πρωτόγονα βιοχημικά συστήματα
b. Χαμηλή τάση μη ενζυμικής γλυκοζυλίωσης πρωτεϊνών και κατά συνέπεια μη ειδικής τροποποίησής τους. Συμβαίνει γιατί έχει ισχυρή τάση να υπάρχει στη στερεοδιάταξη δακτυλίου λόγω ισημερινών θέσεων υδροξυλομάδων στον δακτύλιο της β-γλυκόζης.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Τι γνωρίζεται για την δομή και την δράση του γλυκογόνου ;

A

Το γλυκογόνο και το άμυλο είναι αποθηκευτικές μορφές της γλυκόζης. • Παράγεται από τους υδατάνθρακες της διατροφής, κυρίως το άμυλο και λιγότερο το γλυκογόνο.
Γλυκογόνο: Ελεύθερα μόρια γλυκόζης δε μπορούν να αποθηκευτούν λόγω διατάραξης της ωσμωτικής ισορροπίας στο κύτταρο (σχηματίζει υπέρτονο διάλυμα στο κύτταρο άρα να τραβάει νερό) . • Αποθηκεύεται ως γλυκογόνο (ομοπολυμερές γλυκόζης αφού όλα τα μονομερή ίδια) • Άφθονο στους μύες και το ήπαρ. • Διακλαδώσεις α-1,4 (για ευθύγραμμα) και ανά 10 μονάδες γλυκόζης α-1,6 (για διακλαδώσεις).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Τι γνωρίζετε για το άμυλο (δομή, λειτουργία);

A

Αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη :Αντίστοιχα η θρεπτική δεξαμενή των φυτών είναι το ομοπολυμερές άμυλο. Η αμυλόζη με δεσμούς α,1-4 –χωρίς διακλαδώσεις - και η αμυλοπηκτίνη με δεσμούς α,1-6 κάθε 30 δεσμούς α,1-4 – με διακλαδώσεις.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ποιά είναι τα ένζυμα που παίρνουν μέρος στην πέψη των υδατανθράκων ;

A

Πέψη από την παγκρεατική α-αμυλάση και λιγότερο από αυτή του σιάλου. Υδρόλυση α-1,4 δεσμών (όχι όμως των α-1,6) και παραγωγή μαλτόζης (δι-) και μαλτοτριόζης (τρισακχαρίτες). • Η ένωση που δεν πέπτεται λόγω των α-1,6 δεσμών λέγεται οριακή δεξτρίνη. • Η μαλτάση διασπά τη μαλτόζη σε 2 μόρια γλυκόζης • Η α-γλυκοζιτάση διασπά τη ματλτοτριόζη και άλλους ολιγοσακχαρίτες που πιθανώς έχουν ξεφύγει από την αμυλάση. • Η α-δεξτρινάση διασπά την οριακή δεξτρίνη. • Στην επιφάνεια των κυττάρων του επιθηλίου του εντέρου βρίσκονται οι μαλτάση, α-γλυκοζιτάση, σακχαράση (διασπά την σακχαρόζη των λαχανικών σε φρουκτόζη και γλυκόζη), και η λακτάση (διάσπαση λακτοζης σε γλυκόζη και γαλακτόζη). • Οι μονοσακχαρίτες μεταφέρονται μέσω των κυττάρων του επιθηλίου του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Τι είναι η γλυκόλυση, που λαμβάνει χώρα και ποια τα διάφορα προϊόντα με βάση τις αερόβιες ή μη συνθήκες ;

A

Είναι πορεία μετατροπής ενέργειας σε πολλούς οργανισμούς. • Στα ευκαρυωτικά κύτταρα λαμβάνει χώρα στο κυτταρόπλασμα. • Η αλληλουχία αντιδράσεων που μεταβολίζουν ένα μόριο γλυκόζης σε δύο μόρια πυροσταφυλικού με την ταυτόχρονη παραγωγή 2 μορίων ATP. H πορεία είναι αναερόβια. • Το πυροσταφυλικό σε αναερόβιες συνθήκες μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ (γαλακτική ζύμωση) ή αιθανόλη (αλκοολική ζύμωση). • Σε αερόβιες συνθήκες το πυροσταφυλικό οξειδώνεται πλήρως σε CO2 παράγοντας περισσότερη ΑΤP.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Σε ποια 2 βασικά στάδια χωρίζεται η διαδικασία της γλυκόλυσης ;

A

Στάδιο 1. Φάση παγίδευσης και προετοιμασίας γλυκόζης– δεν παράγεται ATP. Στόχος: Δέσμευση γλυκόζης μέσα στο κύτταρο και σχηματισμός ένωσης που διασπάται εύκολα σε μικρότερες φωσφορυλιωμένες μονάδες τριών ατόμων άνθρακα. Μετατροπή γλυκόζης σε 1,6-διφωσφορική φρουκτόζη σε 3 βήματα, μια φωσφορυλίωση (την παροχή της φωσφορικής ομάδας μας την δίνει η ΑΤΡ), μια ισομερείωση και μια δεύτερη φωσφορυλίωση. Διάσπαση 1,6 διφωσφορικής φρουκτόζης σε 2 τμήματα 3 ατόμων άνθρακα.
Στάδιο 2. Oξείδωση τμημάτων 3 ατόμων άνθρακα σε πυροσταφυλικό και συλλογή ATP. Αθροιστικά στο τέλος η αντίδραση θέλει να παράξει ΑΤΡ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Τι περιλαμβάνει η εκκίνηση της γλυκόλυσης, ποιά ένζυμα και ποιους μεταφορείς περιλαμβάνει;

A

• Εισαγωγή γλυκόζης στα κύτταρα μέσω μεταφορικών πρωτεϊνών. • Φωσφορυλίωση από την ATP: Μεταφορά φωσφορικής ομάδας από την ATP στην ΟΗ της θέσης 6 της γλυκόζης με την εξοκινάση. • Η 6-φωσφορική γλυκόζη δεν περνά πλέον τη μεμβράνη λόγω αρνητικών φορτίων και γιατί δεν αναγνωρίζεται-προσδένει πλέον στις μεταφορικές πρωτεΐνες (GLUT). Διευκόλυνση επόμενων σταδίων μεταβολισμού. Η GLUT1 και η GLUT3 είναι οι πιο κοινοί μεταφορείς για την πρόσληψη της γλυκόζης μέσα στο κύτταρο.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ποια η λειτουργία της εξοκινάσης ;

A

Καταλύει τη μεταφορά φωσφορικής ομάδας από την ATP σε σάκχαρα με 6 άτομα C (εξόζες). Όπως όλες οι κινάσες χρειάζεται δισθενές μέταλο στο ενεργό κέντρο (κύρια Mg2+, Mn2+) που σχηματίζει σύμπλοκο με την ATP. Γίνεται επαγώμενη προσαρμογή του ενζύμου όταν εισέρχεται η ΑΤΡ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Τι περιλαμβάνει το στάδιο της ισομερείωσης σε 6-φωσφορική φρουκτόζη; (ένζυμο)

A

Μετατροπή αλδόζης σε κετόζη. • Καταλύεται από την ισομεράση της φωσφογλυκόζης • Περισσότερα από 1 στάδια λόγω της ανάγκης μετατροπής του εξαμελούς δακτυλίου της 6-φωσφορικής γλυκόζης σε ανοιχτή αλυσίδα και της 6- φωσφορικής φρουκτόζης σε πενταμελή δακτύλιο.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Τι γνωρίζετε για την φωσφορυλίωση της 6-φωσφορικής φρουκτόζης σε 1,6-διφωσφορική φρουκτόζη;

A

Καταλύεται από την φωσφοφρουκτοκινάση= Αλλοστερικό ένζυμο που ορίζει τον ρυθμό της γλυκόλυσης
Διάσπαση σε θραύσματα 3 ατόμων άνθρακα • Ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της γλυκόλυσης. • Καταλύεται από την αλδολάση. (Η αντίστροφη αντίδραση είναι η αλδολική συμπύκνωση). • Η GAP (3-φωσφορική γλυκεραλδεΰδη) συμμετέχει στην πορεία της γλυκόλυσης ως έχει ενώ η DHAP (φωσφορική διυδρόξυακετόνη απαιτεί )πρώτα μετατρέπεται στην ισομερή GAP . • Κατάλυση από την ισομεράση των φωσφορικών τριοζών. • Ταχεία και αντιστρεπτή η αντίδραση. Σε κατάσταση ισορροπίας 96% είναι ως DHAP . Οι αντιδράσεις που ακολουθούν με την GAP ως αντιδρών μετατοπίζουν τη θέση της Χ.Ι δεξιά προς τον σχηματισμό GAP.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ποιές οι αντιδράσεις του 1ου σταδίου της γλυκόλυσης;

A

Εκκίνηση της γλυκόλυσης όπου γίνεται εισαγωγή και φωσφοριίωση της γλυκόζης. Έπειτα γίνεται ισομερείωση της φωσφορικής γλυκόζης σε 6-φωσφορική φρουκτόζη. Τέλος , γίνεται φωσφορυλίωση της 6-φωσφορικής φρουκτόζης σε 1,6-διφωσφορική φρουκτόζη και διάσπαση σε θραύσματα 3 ατόμων άνθρακα GAP και DHAP ΄όπου η DHAP πρωτού συνεχίσει παρακάτω πρέπει πρώτα να ισομεριστεί στην GAP.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

2ο στάδιο : Τι περιλαμβάνει η οξείδωση 3-φωσφορικής γλυκεραλδεΰδης; Σε ποιες δυο αντιδράσεις χωρίζεται και από ποιο ένζυμο καταλύεται;

A

Παραγωγή ΑΤP από την ενέργεια που περιέχεται στην (2 μόρια έχω από το προηγούμενο) 3-φωσφορική γλυκεραλδεΰδη. • Μετατροπή της σε 1,3-διφωσφογλυκερικό (1,3-BPG), ένωσης υψηλού δυναμικού μεταφοράς φωσφορικής ομάδας. • Μεικτός ανυδρίτης φωσφορικού οξέος και καρβοξυλικού οξέος •Η οξείδωση καταλύεται από την αφυδρογονάση της 3- φωσφορικής γλυκεραλδεΰδης. Η αντίδραση είναι άθροισμα 2 διεργασιών: οξείδωση αλδεΰδης σε καρβοξυλικό οξύ από το NAD+ και συνένωση καρβοξυλικού οξέος με το ορθοφωσφορικό. Αυτή η αντίδραση δεν θα μπορούσε εύκολα να γίνει από μόνη της γιατί έχει μεγάλο Ε φράγμα (από καρβοξυλικό με το ορθοφωσφορικό) άρα υπάρχουν ενδιάμεσες ενώσεις.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

2ο στάδιο: Σχηματισμός και ισοφάριση ΑΤΡ. Πως από ποιο ένζυμο ;

A

Σχηματισμός ATP • Καταλύτης: Κινάση του φωσφογλυκερικού • Έχουν σχηματιστεί από τα προηγούμενα στάδια 2 μόρια 3- φωσφορικής γλυκεραλδεΰδης, συνεπώς σχηματίζονται 2 μόρια ATP. • Αυτά αναπληρώνουν τα 2 μόρια ATP που καταναλώθηκαν στο 1ο στάδιο της γλυκόλυσης. Άρα τώρα έχω απλά ισοφάριση του καταναλωμένου ΑΤΡ

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

2ο στάδιο :Τι περιλαμβάνουν οι 3 αντιδράσεις μετατροπής 3-φωσφογλυκερικού σε πυροσταφυλικό;

A

1η αντίδραση: Αναδιάταξη της θέσης της φωσφορικής ομάδας. Καταλύεται από τη μουτάση του φωσφογλυκερικού. (Οι μουτάσες καταλύουν την ενδομοριακή μετατόπιση μιας χημικής ομάδας όπως η φωσφορική).
2η αντίδραση: Αφυδάτωση 2-φωσφογλυκερικού προς μια φωσφορική ενόλη. Καταλύεται από την ενολάση.
3η αντίδραση: Μεταφορά φωσφορικής ομάδας από το φωσφο-ενολοπυροσταφυλικό (ένωση υψηλού δυναμικού μεταφοράς) στην ADP μέσω της κινάσης του πυροσταφυλικού. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ 2 ΜΟΡΙΑ ATP – ΚΕΡΔΟΣ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ. Το υψηλό δυναμικό μεταφοράς φωσφορικής ομάδας του φωσφοενολοπυροσταφυλικού πηγάζει κυρίως από τη μεγάλη δύναμη που ωθεί τη μετατροπή της ενόλης προς κετόνη.

17
Q

Ποιά η συνολική αντίδραση γλυκόλυσης ;

A

Συνολική αντίδραση γλυκόλυσης: Γλυκόζη + 2Pi + 2ADP + 2NAD+ → 2 πυροσταφυλικό + 2ATP + 2 ΝΑDH + 2H+ + H2O Απελευθέρωση Ε με την αναερόβια μετατροπή της γλυκόζης = -96 kJ/mol

18
Q

Ποιά στάδια περιλαμβάνει ο περεταίρω μεταβολισμός του πυροσταφιλικού μετά το πέρας της γλυκόλυσης;

A

Περεταίρω μεταβολισμός του πυροσταφυλικού: Για να προχωρήσει η γλυκόλυση θα πρέπει να αναγεννηθεί το NAD+ μέσω μεταβολισμού του πυροσταφυλικού. Απουσία Ο2 γίνονται ζυμώσεις που οδηγούν 1) σε ακεταλδεύδη και CO2 και στο τέλος σε αιθανόλη με αναγέννηση του NADH (αλκοολική ζύμωση σε ζυμομύκητες) και 2) σε γαλακτικό με αναγέννηση NADH (γαλακτική ζύμωση σε μ/ο και γραμμωτούς μύες ζώων). Παρουσία Ο2 σχηματίζεται ακετυλοCoA στα μιτοχόνδρια από την οξειδωτική αποκαρβοξυλίωση του πυροσταφυλικού. Κατόπιν μεταβολίζεται σε CO2 + Η2Ο μέσω του κύκλου του κιτρικού οξέος. Έτσι διατηρείται το ισοζύγιο οξειδαναγωγής και αναγέννηση NAD+.

19
Q

Ποιά η δράση των ζυμώσεων στα τρόφιμα ;

A

Οι ζυμώσεις προμηθεύουν χρήσιμη ενέργεια με τρόφιμα όπως ξινή κρέμα, γιαούρτι, διάφορα τυριά, μπύρα, κρασί είναι προϊόντα ζύμωσης

20
Q

Ποιοι άλλοι μονοσακχαρίτες εισέρχονται στις αντιδράσεις της γλυκόλυσης;

A

Η φρουκτόζη και η γαλακτόζη εισέρχονται σε διαφορετικά στάδια της γλυκόλυσης.

21
Q

Πως ρυθμίζεται η ταχύτητα μετατροπής της γλυκόζης σε πυροσταφιλικό (γλυκόλυση);

A
  • ένζυμα που καταλύουν μη αντιστρεπτές αντιδράσεις (εξοκινάση, φωσφοφρουκτοκινάση, κινάση πυροσταφυλικού) μέσω αλλοστερικών τελεστών ή ομοιοπολικών τροποποιήσεων.
  • ρύθμιση της μεταγραφής οδηγεί σε ρύθμιση των ποσοτήτων των ενζύμων. • Διαφορετικοί μηχανισμοί ελέγχου στο ήπαρ και στους γραμμωτούς μύες. • ΓΕΝΙΚΑ: Το ένζυμο το οποίο καταλύει το καθοριστικό βήμα σε μια μεταβολική αλληλουχία είναι και το σπουδαιότερο στοιχείο ελέγχου της πορείας
22
Q

Πως και απο ποιά ένζυμα γίνεται η ρύθμιση (αναστολή και διέγερση) της γλυκόλυσης στους μύες;

A

Ρύθμιση στους μύες • Πρωταρχικός στόχος της μυϊκής γλυκόλυσης είναι το ενεργειακό φορτίο του κυττάρου. Φωσφοφρουκτοκινάση: το πιο σημαντικό ρυθμιστικό ένζυμο στη γλυκόλυση (Α) Υψηλά επίπεδα ATP την αναστέλλουν αλλοστερικά, μειώνοντας τη συγγένειά της με την 6-φωσφορική φρουκτόζη. Αντίστροφα η AMP (όχι η ADP) αυξάνει τη δραστικότητά του. ! Γρήγορη ανάλωση ΑΤP οδηγεί μέσω αδενυλικής κινάσης το σχηματισμό ATP: ADP+ADP→ATP+AMP (Β) ελάττωση του pH αναστέλλει τη δραστικότητα (υψηλή συγκέντρωση γαλακτικού κατά την αναερόβια λειτουργία των μυών.

23
Q

Ποιά η δράση της εξωκινάσης στον μηχανισμό ρύθμισης της γλυκόλυσης στους μύες;

A

(Α) Αναστέλλεται από το προϊόν της την 6-φωσφορική γλυκόζη. Συνεπώς η γλυκόζη παραμένει στο αίμα. (Β) αναστολή της φωσφοφρουκτοκινάσης οδηγεί σε αναστολή της εξοκινάσης

24
Q

Ποιά η δράση της κινάσης του πυροσταφιλικού στον μηχανισμό ρύθμισης της γλυκόλυσης στους μύες;

A

Τελικό βήμα που παράγει ATP και πυροσταφυλικό (Α) αναστέλλεται αλλοστερικά από την ATP όταν το ενεργειακό φορτίο είναι υψηλό.

25
Q

Πως γίνεται η ρύθμιση της γλυκόλυσης στο ήπαρ;

A

Περισσότερες βιοχημικές λειτουργίες σε σχέση με τους μύες. • Διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν είναι άφθονη την αποθηκεύει ως γλυκογόνο, ενώ την απελευθερώνει όταν οι προμήθειες είναι χαμηλές. • Χρήση της για δημιουργία αναγωγικής ισχύος στις βιοσυνθέσεις. • Χρήση της για τη σύνθεση πλήθους βιοχημικών ενώσεων.

26
Q

Ποιά η δράση της φωσφοφρουκτονικάσης στην ρύθμιση στο ήπαρ;

A

(Α) όπως στους μύες από την ATP – όχι τόσο σημαντική γιατί δεν υπάρχουν ξαφνικές ανάγκες σε ATP. To χαμηλό pH δεν είναι σήμα γιατί το γαλακτικό δεν συντίθεται στο ήπαρ. Το γαλακτικό στο ήπαρ μετατρέπεται σε γλυκόζη. (B) από δομικές μονάδες των αναβολικών πορειών –βιοσυνθέσεις. π.χ. κιτρικό οξύ (Γ) από το σηματοδοτικό μόριο 2,6 διφωσφορική φρουκτόζη, ενεργοποιητή του ενζύμου.

27
Q

Ποια η δράση της εξοκινάσης και γλύκοκινάσης στην ρύθμιση στο ήπαρ;

A

Εξοκινάση :Αναστέλλεται όπως στους μύες από το προϊόν της την 6-φωσφορική γλυκόζη. Συνεπώς η γλυκόζη παραμένει στο αίμα. Γλυκοκινάση: εξειδικευμένο ισοένζυμο στο ήπαρ – εξασφαλίζει 6-φωσφορική γλυκόζη για σύνθεση γλυκογόνου και σχηματισμό λιπαρών οξέων ΜΟΝΟΝ όταν είναι η γλυκόζη σε αφθονία (50 φορές χαμηλότερη συγγένεια από την εξοκινάση).

28
Q

Ποιά η δράση της κινάσης του πυροσταφιλικού και του Ισοένζυμου L στην ρύθμιση της γλυκόλυσης στο ήπαρ;

A

Κινάση του πυροσταφυλικού: τελικό βήμα που παράγει ATP και πυροσταφυλικό –
Ισοένζυμο L στο ήπαρ (Α) αναστέλλεται αλλοστερικά από την ATP όταν το ενεργειακό φορτίο είναι υψηλό και (Β) από την αλανίνη (συντίθεται από το πυροσταφυλικό σε ένα βήμα), (Γ) από την αντιστρεπτή φωσφορυλίωση από ορμονικό ερέθισμα όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά και για να προφερθεί με προτεραιότητα στον εγκέφαλο και τους μύες.