Κεφάλαιο 6- Πρότυπα ISO Flashcards
Ποια η σχέση προτύπων και ποιότητας ;
Η ποιότητα πιστοποιείται κατά ένα πρότυπο όπου ο οργανισμός αναπτύσσει ένα σύστημα διαδικασιών που διασφαλίζουν οτι το προϊόν και η παραγωγική διαδικασία έχουν σταθερή ποιότητα.
Τι είναι ο διεθνής οργανισμός τυποποίησης ISO ;
Είναι ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός διεθνής οργανισμός 168 εθνικών φορέων τυποιποίησης, μέσω των οποίων μοιράζεται γνώσεις ειδικών και αναπτύσσονται εθελοντικά διεθνή πρότυπα που υποστηρίζουν την καινοτομία και παρέχουν λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα.
Ποια η πορεία και οι βασικές αρχές ανάπτυξης προτύπων ISO;
Αρχικά αναπτύσσεται ένα σχέδιο για μια ανάγκη συγκεκριμένης περιοχής, κοινοποιείται για σχολιασμό και ψηφίζεται. Εάν ψηφιστεί το σχέδιο θα γίνει πρότυπο ISO ενώ εάν δεν το προσχέδιο τροποποιείται και ψηφίζεται ξανά με την ανάπτυξη του να διαρκεί συνήθως 3 χρόνια.
Συνήθως ένας κλάδος ή όμιλος βιομηχανίας κοινοποιεί την ανάγκη προτύπου στο εθνικό μέλος και αυτό το μεταφέρει στον ISO. Τα πρότυπα αναπτύσσονται απο ομάδες εμπειρογνομόνων παγκοσμίως, ενώσεις καταναλωτών, ακαδημαικούς, ΜΚΟ και κυβερνήσεις. Αυτοί διαπραγματεύονται το πεδίο εφαρμογής, βασικούς ορισμούς και περιεχόμενα του προτύπου. Η ανάπτυξη προτύπων ISO βασίζεται στην συναίνεση και εξετάζονται τα σχόλια απο όλους τους ενδιαφερόμενους.
Πως τα πρότυπα ISO βοηθούν κάθε πτυχή της βιομηχανίας τροφίμων ;
Συμβάλλουν: στην μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων με μείωση αποβλήτων και βελτίωση βιωσιμότητας, στην αποτελεσματικότερη εργασία και μείωση αστοχιών προϊόντος, στην πρόληψη μολύνσεων, στην διατήρηση ασφάλειας ευαίσθητων πληροφοριών, μείωση κατανάλωσης ενέργειας, μείωση εργασιακών ατυχημάτων.
Τι είναι η σειρά προτύπων ISO 9000;
Δημιουργήθηκε το 1987 και είναι οικογένεια προτύπων βελτίωσης ποιότητας καθορίζοντας τα βήματα για την δημιουργία και την διατήρηση ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας, δεν εγγυάται όμως την άμεση ανάπτυξη της επιχείρησης και την μείωση κόστους. Περιλαμβάνουν απαιτήσεις, κατευθύνσεις και προδιαγραφές για ποιοτική παραγωγή και είναι χρήσιμοι για οποιοδήποτε κλάδο οποιουδήποτε μεγέθους. Καθοδηγούν προς βέλτιστες πρακτικές εγκαταστάσεων, υπηρεσιών, εξοπλισμού και κυρίως για εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό.
Ποιες οι απαιτήσεις του ISO 9000;
Οι απαιτήσεις προσαρμόζονται στην διαδικασία ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του οργανισμού, είναι γενικές και γράγονται ως πλαίσιο. Τα πρότυπα εξετάζουν την συνολική εικόνα όχι τμηματικά. Η ομάδα ανάπτυξης είναι υπεύθυνη για την συμπλήρωση των στοιχείων κάθε οργανισμού. Όταν η δοιίκηση και τα μέλη ενός οργανισμού έχουν εφαρμόσει και επιτύχει τις βέλτιστες πρακτικές, ένας εξωτερικός φορέας ελέγχει την τεκμηρίωση, τις διαδικασίες και τους ανθρώπους για να διασφαλιστει η συμμόρφωση στις απαιτήσεις και μετά την πιστοποίηση ο οργανισμός θεωρείται εγγεγραμμένος.
Ποιες οι διαφορές του ISO 9000 και ISO 9001 ;
Το 9000 είναι οικογένεια προτύπων και περιγράφει λεπτομερώς τις βασικές αρχές και το λεξιλόγιο ενός συστήματος ποιότητας. Το 9001 αντιπροσωπεύει συγκεκριμένες απαιτήσεις βελτίωσης διαικασιών και θεωρείται η πιο ουσιαστική πιστοποίηση της οικογένειας 9000. Επιπλέον περιγράφει το πλαίσιο συστήματος διαχείρισης ποιότητας ενός οργανισμού και διασφάλισης εκπαίδευσης των εργαζομένων σε αυτό. Είναι πρακτικά ένας οδηγός σχεδιασμού προϊόντων και υπηρεσιών. Οι οργανισμοί πιστοποιούνται μόνο κατά ISO 9001.
Ποιες οι αρχές του ISO 9001;
Περιλαμβάνει 7 συμφωνημένες αρχές:
Εστίαση στον πελάτη για κατανόηση αναγκών και ανάπτυξη πίστης απο τους πελάτες
Δέσμευση ανθρώπων όπως και με την διαχείριση ολικής ποιότητας πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους για να αφοσιωθούν περισσότερο στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Ηγεσία για δημιουργια περιβάλλοντος που εστιάζει στους πελάτες και περιλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους.
Προσσέγγιση διαδικασιών στην διαχείριση ποιότητας καθώς οι διαδικασίες αποκαλύπτουν ζητήματα και ανησυχίες προς την παράδοση του προϊόντος
Συνεχής βελτίωση απο τους οργανισμούς και όχι μόνο να κυνηγούν την πιστοποίηση
Λήψη αποφάσεων βάσει τεκμηρίων για σύγκριση αποτελεσμάτων και ανάπτυξη οργανοτικής εμπιστοσύνης
Διαχείριση σχέσεων με προμηθευτές, συνεργάτες και άλλους για επιτυχία του οργανισμού.
Ποια η δομή των προτύπων ISO για να γίνουν κατανοητά;
Ενώ παρουσιάζουν κοινά στοιχεία τα πρότυπα της ίδιας οικογένειας έχουν διαφορετικές δομές που δημιουργεί δυσκολίες στην κατανόηση και χρήση τους και έτσι ο ISO σχεδίασε κοινή δομή με πανομοιότυπη διάθρωση κεφαλαίων, όρων και ορισμών για όλα τα πρότυπα των συστημάτων διαχείρισης που ονομάζεται High Level Structure (ANNEX SL).
Τι είναι το ISO 22000;
Καθορίζει τις απαιτήσεις ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ΣΔΑΤ και μπορεί να πιστοποιηθεί σε αυτό, τι πρέπει να κάνει ένας οργανισμός για να αποδείξει οτι μπορεί να ελέγχει τους κιδνύνους ασφάλειας τροφίμων και να διασφαλίζει οτι τα τρόφιμα είναι αφαλή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο κάθε οργανισμό ανεξαρτήτου θέσης και μεγέθους καθώς οι απαιτήσεις είναι γενικές και αφορούν όλους στην τροφική αλυσίδα.
Ποιοι οι βασικοί εμπλεκόμενοι και που βασίζεται το ISO 22000;
Εμπλεκόμενοι άμεσα ή έμμεσα: παραγωγοί ζωικών προϊόντων, ζωωτροφών, συστατικών, τροφίμων, αγρότες, εστίαση, υπηρεσίες καθαριότητας, μεταφοράς, αποθήκευσης διανομής, εξοπλισμού, συσκευασίας.
Βασίζεται στις αρχές του Codex alimentarius επιτρέποντας στις αρχές να χρησιμοποιούν τον ISO 22000 στις εθνικές απαιτήσεις και κρατικές επιθεωρήσεις για να διασφαλιστούν όλα τα κριτήρια ασφάλειας τροφίμων.
Ποια τα πλεονεκτήματα του ISO 22000;
Ακολουθεί ίδια δομή με συστήματα όπως το ISO 9001 αλλά έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στις υπάρχουσες διαδικασίες διαχείρισεις οργανισμού αλλά και να χρησιμοποιηθεί μόνο του. Χρησιμοποιεί διεργασιακή προσέγγιση ενσωματώνοντας κύκλο βελτίωσης και επιτρέποντας στον οργανισμό να σχεδιάζει τις διεργασίες και αλληλεπιδράσεις του αλλά και να διασφαλίζει οτι οι διεργασίες διαθέτουν επαρκείς πόρους, κατάλληλη διαχείριση και οι ευκαιρίες βελτίωσης αξιοποιούνται. Επιπλέον επιτρέπει να προσδιορίζει τους παράγοντες παρέκκλισης των διεργασιών και του ΣΔΑΤ απο τα προβλεπόμενα αποτελέσματα και να εκτελεί ελέγχους πρόληψης και περιορισμού δυσμενών επιπτώσεων.
Τι περιγράφει το αντικείμενο του ISO 22000;
Αναφέρει τις απαιτήσεις του ΣΔΑΤ επιτρέποντας στον οργανισμό να λειτουργεί και να ενημερώνει το ΣΔΑΤ παρέχοντας ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες, να αποδεικνύει την συμμόρφωση με τις νομοθεσίες και κανονισμούς, να αναγνωρίζει και να αξιολογεί τις απαιτήσεις ασφαλείας του πελάτη, να γνωστοποιεί τα θέματα ασφαλείας τροφίμων σε ενδιαφερόμενους, να αποδεικνύει την συμμόρφωση στα ενδιαφερόμενα μέρη, να επιδιώκει πιστοποίηση ή καταχώρηση του ΣΔΑΤ σε μητρώο απο ανεξάρτητο φορέα ή να κάνει αυτοαξιολόγηση ή δήλωση συμμόρφωσης.
Τι περιγράφει το πλαίσιο λειτουργίας του οργανισμού;
Προσδιορίζει τα εξωτερικά και εσωτερικά θέματα που σχετίζονται με το ΣΔΑΤ και επηρεάζουν την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, τις ανάγκες και προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών, καθορίζει το πεδίο εφαρμογής του ΣΔΑΤ με περιγραφή προϊόντων, διεργασιών και εγκαταστάσεων. Τέλος αναπτύσσει, εφαρμόζει, διατηρεί και επικαιροποιεί το ΣΔΑΤ.
Ποιες οι αρμοδιότητες της ηγεσίας του οργανισμού ;
Καθιερώνει την πολιτική και τους στόχους του ΣΔΑΤ, ενσωματώνει τις απαιτήσεις του ΣΔΑΤ στις διεργασίες, διασφαλίζει τους πόρους, γνωστοποιεί τις απαιτήσεις και την σημαντικότητα και διατηρεί το ΣΔΑΤ, καθοδηγεί και υποστηρίζει το προσωπικό προάγοντας την συνεχή βελτίωση και υποστηρίζει τα στελέχη στην άσκηση ηγεσίας.