4. Dimensiunile educatiei Flashcards

1
Q

Care sunt cele 6 tipuri de educatie?

A
  1. Educatia intelectuala
  2. Educatia morala
  3. Educatia estetica
  4. Educatia religioasa
  5. Educatia fizica
  6. Educatia profesionala
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ce presupune educatia intelectuala?

A

Prin intermediul valorilor stiintifice si umaniste vehiculare, contribuie la formare si dezvoltarea capacitatilor si competentelor intelectuale, a functiunilor cognitive instrumentale.
Ca proces complex – informativ si formativ – sta la baza cunoasterii. Achizitionarea unei cantitati importante de informatii, care sunt procesate, prelucrate, generalizate si abstractizate, transformandu-se in cunostinte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Care sunt cele 2 finalitati majore ale educatiei intelectuale?

A
  • Dezvoltarea potentialului cognitiv al individului – este vorba despre gandire, despre componentele structurale, operatiile si calitatile acesteia
  • Dezvoltarea comportamentului intelectual – este vorba despre strategiile de procesare eficienta a informatiei, despre abilitatile (priceperile si deprrinderile) de activitate intelectuala, precum si despre strategiile siabilitatile metacognitive.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ce presupune realizarea educatiei intelectuale?

A
  • Incurajarea elevilor sa formuleze intrebari si probleme si sa incerce sa le solutioneze
  • Formarea si exersarea permanenta a operatiilor gandirii
  • Implicarea sistematica a elevilor in activitati de problematizare si de rezolvare de probleme
  • Utilizarea si imbinarea diverselor tipuri de rationamente (inductive, deductive, analogice, transductive); utilizarea de strategii metacognitive
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ce presupune educatia morala?

A

Se urmareste formarea si dezvoltarea caracterului ca latura relational valorica a personalitatii, respectiv a constiintei si conduitei morale.
Constiinta morala – dimensiunea constiintei care examineaza si apreciaza actele umane sub aspectul valorilor lor, prin raportarea la bine sau rau. Constiinta morala este asociata cu facultatea de a emite judecati de valoare morala.
Obiectul de studiu si cercetare al moralei il constituie relatiile omului cu comunitatea, cu semenii sai (perspectiva interpersonala) si cu sine insusi (perspectiva intrapersonala).
Valorile morale: cinstea, adevarul, bunatatea, sinceritatea, generozitatea, dragostea, respectul fata de toti oamenii, dreptul la viata, devotamentul.
Realizarea educatiei morale: explicatie morala, povestirea morala, exemplu moral, dezbaterea morala, studiu de caz, aprobarea si deazprobabrea, lauda, pedeapsa, recompensa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ce presupune educatia estetica?

A

Valorifica in formarea personalitatii umane, potentialul creativ al frumosului estetic, social si natural. Receptarea, evaluarea si crearea frumosului existent in natura, societate si arta. Metodologia educatiei estetice valorifica resursele existente in mediul scolar si extrascolar, prin discipline scolare care constribuie in mod indirect sau direct. Activitati de educatie nonformala, extradidactice si extrascolare, cu continut prioritar estetic: cercuri si cluburi artistice si sportice, serbari concursuri artistice, excursii scolare si vizite tematice, vizionari de spectacole, expozitii, filme, vizite la muzee, intalniri cu mari personalitati creatoare in domeniul artei etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ce presupune educatia religioasa?

A

Aflata in stransa legatura cu cea intelectuala si mai ales cu cea morala este educatia religioasa, care presune existenta unei dimensiuni transcedente.
Valoarea fundamentala, premisa, rezultatul si conditia sine-qua-non, in educatia religioasa este libertatea omului, fiind exclusa orice forma de constrangere sau de supunere.
Religia reprezinta legatura libera, constienta si personala a omului cu Dumnezei, fundamentata pe iubire si libertate si manifestata prin diferite forme de cinstire a lui.
Elementul comun tuturor religiilor este faptul ca au ca si caracteristica existentiala sacrului si prezenta unei divinitati.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ce presupune educatia fizica?

A

Urmareste dezvoltarea armonioasa si normala a organismului, intarirea sanatatii si cultivarea unor calitati, capacitati, deprinderi si competente necesare activitatilor sportive.
Formarea la elevi a unor calitati morale, cum ar fi: simtul dreptatii, stapanirea de sine, respectul fata de celalalt, punctualitatea, perseverenta, curajul si a unor trasaturi de caracter, cum ar fi: cinstea, corectitudinea, modestia, acceptarea loiala a regulilor (comportamentul fairplay).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ce presupune educatia profesionala?

A

Ansamblul formelor de pregatire si perfectionare in vederea realizarii activitatilor profesionale, forme care presupun insusirea anumitor cunostinte teoretice, formarea de abilitati (priceperi si deprinderi) profesionale si a unor competente profesionale specifice.
Orientarea scolara si profesionala, respectiv orientarea vocationala reprezinta un ansamblu de actiuni si demersuri educationale de sprijinire a indiviziilor in luarea deciziilor scolare si profesionale, in concordanta cu particularitatile personalitatii lor si cu cerintele contextului social.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Care sunt finalitatile educatiei profesionale?

A
  • Formarea unui orizont de cunoastere, cultural si tehnologic comprehensiv cu privire la anumite profesii
  • Dezvoltarea unor capacitati, abilitati (priceperi si deprinderi) si competente necesare exercitarii profesiei
  • Stimularea dorintei de cunoastere in domeniul profesionale, dezvoltarea intereselor profesionale care sa stea la baza perfectionarii si autoperfectionarii continue
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

De ce au aparut noile educatii si care sunt niste exemple?

A

Noile educatii au aparut, ca rapsunsuri ale educatiei la problematica tot mai complexa a lumii contemporane.
• Educatia civica
• Educatia pentru mediu / educatia ecologica
• Educatia pentru sanatate
• Educatia economica si casnica moderna
• Educatia pentru viata de familie
• Educatie pentru timpul liber (loisir)
• Educatie pentru comunicare si mass-media
• Educatia interculturala
• Educatia pentru schimbare si dezvoltare
• Educatia pentru participare, democratie si drepturile omului
• Educatia pentru pace si cooperare
• Educatia pentru tehnologie si progres

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly