3. Formele educatiei Flashcards
Care sunr formele educatiei?
- Educatia formala
- Educatia nonformala
- Educatia informala
Ce este educatia formala?
Ansamblul actiunilor educative organizate intentionat, sistemtic, desfasurate in institutii specializate in educatie, prin intermediul sistemului de invatamant, structurat si ierarhizat pe niveluri de studii.
Este proiectata de specialisti, se realizeaza in conformitate cu planuri de invatamtn si programe oficiale. Este realizata de persoane specializate (profesori de diferite categorii si specialitati).
Prin intemrdiul ei e transmit continuturi selectate stiintific, structurate logic si psihopedagogic, riguroase stiintific si accesibile.
La ce niveluri este evaluata educatia formala?
La nivel microeducational - nivelul scolii de catre cadrele didactice
La nivel mezoeducational - de catre Inspectoratele Scoalre Judetene
La nivel macroeducational - de catre Ministerul Educatiei Nationale
Care sunt avantajele si dezavantajele educatiei formale?
Avantaje:
- contributia la dezvoltarea sistemica a competentelor elevilor (ii influenteaza intr-un mod sistematic, de la gradinita pana la varsta adulta)
- posibilitatea de a realiza influentarea si evaluarea individualizata si formativa a acestora
Dezavanataje:
- centrarea pe anumite obiectve educationale si competnete prestabilite
- restrangerea libertatii de exprimare si de actiune a elevilor (dezinteres, monotonie, plictiseala, neimplicare)
Ce este educatia nonformala?
Ansamblul actinulilor organizate intentionat, sistemic, desfasurate in cadrul instiutionalizat, dar in afara sistemului de invatamant, in institutii care nu au o destinatie educationala explicita.
Care sunt caracteristicile activitatilor educatiei nonformale?
- sunt mai putin formalizate, dar sunt proiectate si realizate de cadrul didactic, in conformitate cu finalitatile educationale bine precizate (genereaza infleunte formative si informative)
- varitate, flexibilitate si uneori caracter optional/facultativ
- pot fi para-scolare - in mediul socio-profesional (unitati economice sau stiintifice sau peri-scolare - mediul socio-cultural (muzee, biblioteci, cercuri stiintifice)
Care sunt avantajele si dezavantajele educatiei nonformale?
Avantaje:
- spatiu de formare mai flexibil decat cel formal
- mai mare liberatate de comunicare, exprimare si de actiune pentru elevi
- asimilarea, fixarea si valorificarea noilor achizitii sunt personalizate
Dezavantaje:
- superficialitatea in implicarea elevilor
- absenta unui feedback continuu si formativ
- absenta unor demersuri evaluative sistematice
Ce este educatia informala?
Se realizeaza in contextul situatiilor de activitate cotidiana, prin intermediul influentelor formative cotidiene neorganizate, nesistematice, manifestate asupra individului, prin intermediul interactiunilor acestuia cu alte persoane in mediul social, cultural, economic etc. (ambianta familiala, grupul de prieteni, mass-media, strada)
Nu urmareste obiective educationale explicite (finalitati) ; ea este expresia nemijlocita a mediului de viata si a ambiantei in care traieste si profeseaza individul.
Individului ii poate reveni in totalitate initiativa invatarii (invatare voluntara) sau asupra lui se pot exercita influente modelatoare neprogramate, nesistematice, intamplatoare (invatare spontana).
Care este relatia dintre formele educatiei?
Intre cele trei forme ale educatiei exista relatii de interdependenta, de complementare si de compensare. Articularea lor trebuie sa tina cont de finalitatile educatiei formale, care sunt stabilite stiintific, de catre specialisti si care asigura influentarea dezirabila a individului.
Educatia nu se poate reduce la instruirea de tip formal; aceasta trebuie sa tina cont de particularitatile si de modalitatile de realizare a celorlaltor doua forme ale educatiei. In educatia formala sunt valoritificate influente educationale din contexte nonformale si informale; educatia formala ghideaza si integreaza achizitiile dobandite educatiei nonformale si informale si este forma care organizeaza si structureaza sistemul cognitiv, competentele, atitudinile, comportamentele cognitive si noncognitive ale individului.