חלבונים חלק 3 Flashcards
ארגנין- האם חיונית
לא, חיונית בתנאי
ממה ארגנין מורכבת
הרבה חנקנים- מבנה שנקרא קבוצת גוונידו. בעלת חא בסיסית.
במה ארגנין טעונה
חיובית בכל PH
בסיס חזק
מה הבעיה בזה שארגנין טעונה תמיד חיובית
לא תעבור ממברנות בצורה חופשית לכן יש צורך בטרנספורטרים שיקלטו אותה מהדם
איפה מתבצעת הצריכה ופירוק הארגנין
כבד
ממה נייצר את האוראה ועי מי
מפירוק ארגנין עי ארגינאז
כיצד נסנתז ארגנין- מה המסלול הביוכימי שלה
גלוטמין-> גלוטמאט-> ארגנין
או מפרולין
מה מקבלים מארגנין
NO - NITRIC OXIDE
מולקולה חיונית לתפקוד כמעט כל מערכות הגוף
זאת הסיבה שארגנין חיונית בתנאי
מדוע מולקולת NO ייחודית
הקשר בין חנקן וחמצן הוא בין 2-3 קשרים
החומר הזה רדיקל חופשי ובעל השפעות פיזלוגיות רבות
מה הם תפקידי NO
- בקרה על לחץ הדם.
- תפקידים אנטי-דלקתיים ופרו-דלקתיים. יש בדיקה סטנדרטית לבדיקת דלקת – בודקים ניטריט ונטרטים אם ניגשים לבדיקה. אם אין לך יכולת ליצר NO ואתה בסטרס מטבולית את נחשף לדלקת אקוטית ואין לך יכולת ליצר NO אתה בעצם קורס כי אתה לא יכול להחזיק גלוקוז בדם- אתה נכנס להיפוגליקמיה שהורגת אותך. הראנו שNO משחרר את הגלוקוז מהגליקוגן בכבד תחת סטרס. אז יש לו תפקיד מטבולי ולא רק להשמיד חיידקים.
- תפקיד במערכת החיסון הכולל התמודדות עם חיידקים ופולשים בגוף. במערכת החיסון אנחנו מייצרים NO על מנת להשמיד חיידקין. איך משמידים? צריך 2 רדיקלים ביחד על מנת להשמיד את החיידק. צריך סופר אוקסיד וNO. ביחד מקבלים חומר מחמצן חזק שהורג את החיידק. סופר אוקסיד זה הבסיס (הוא הרדיקל הפחות פעיל) אך מפעיל בסופו של דבר את כל התגובה המחמצנת. מקרופגים יודעים לייצר NO ביחד עם סופר אוקסיד ולהרוג חיידקים על ידי כך.
- תפקידים אנטי-סרטניים שונים.
- העברת סיגנלים תוך תאיים. חלק גדול של הפעילויות והסיגנלים של מערכת העצבים המרכזית תלויים בNO והרגולציה היא בדר”כ ע”י סידן. כלורמ האיזנמים שמייצרים NO לצורך סיגנל הם תלויים בכניסה של סידן לתאים.
- מניעת נזקי איסכמיה. מתקשר לבקרה על לחץ דם. מתברר שחלק גדול מההמוגלובין שלנו בעיקר באיזור של הקפילרות יכול להיות קשור במקום לחמצן לNO. זה אומר שיכול להיות מצב של איסכמיה שיש לנו חסימה בכלי דם ולא מגיע דם לאיזור הרקמה. יש הבדל בין היפוקסיה לאיסכמיה בהיפוקסיה לא מגיע חמצן, באיסכמיה לא מגיע חמצן ונוטריינטים ולכן נוצר נזק לאיזור ואם האיסכמיה נמשכת יותר מדי זמן אז יש פגיעה באיזור. מתברר שבעצם השיחרור של NO מברזל בהמוגלבין דומה לשיחרור של חמצן ולכן במקרה שיש לנוחוסר בחמצן ברקמה נשחרר את החמצן מההמוגלובין על מנת שהתאים ברקמה יוכלו להתשמש בו. נגרום לשיחרור של הNO מההמוגלובין. – ולמה זה? כי חסר לנו חמצן באיזור, הNO יגיב עם הכלי דם בקפילרות וירחיב אותם ואז אנחנו נוכל להזרים לאותו איבר עוד דם. ע”י כך נוכל לתקן את הנזק האיסכמי או למזער אותו. זה בעצם הבקרה מעבר לעניין של לשים מסכת חמצן. ע”י NO מאפשרים זרימת חמצן יותר טובה לרקמות.
מה הן המקורות לNO בגוף
- אנזימים ממשפחת NOS האחראיים לייצור ה-NO מהחומצה האמינית ארגינין.
- Nitrate-Nitrite-Nitric oxide pathway. זהו המסלול התזונתי. איך הוא עובד? אנחנו אוכלים ניטרט מפירות וירקות, יש לנו בפה חיידקים ולכן חשוב ללעוס ולא ישר לבלוע וזה הופך את הניטרט לניטריט. זאת אומרת, החיידקים בה מחזרים את הניטראט לניטריט (ע”י ניטרט רדוקטאז) ברגע שאנחנו מקבלים ניטריט הוא בעצם יורד לנו אל הקיבה. ובקיבה אנחו מחזרים אותו ע”י שימוש בסביבה החומצית שיש בקיבה וחומרים מחזרים. אם אנחנו אוכלים עם זה פוליפנולים או ויטמין C אנחנו בעצם נייצר את החיזור לNO. ואז אנחנו מבצעים את המסלול הזה. מקבלים NO במערכת העיכול- מאוד חשוב להגנה על מערכת העיכול. מה שהתברר המסלול הזה לא מתייחס רק למערכת העיכול אלא גם למערת הקרדיווסקולרית שלנו. אנחנו יכולים לספוג את הניטריט ואז המערכת הקרדיו תשמש בניטריט על מנת לייצר NO. ניתן להפוך את הניטריט לNO זה קורה במיטוכונדריות במצבים של היפוקסיה חמורה. שאין למיטוכונדריות חמצן הם ישתמשו בניטריט בתור זה שמקבל את האלקטרונין ולא חמצן. ואז נייצר ונשחרר את הNO ונגרום לכלי הדם להתרחב ולהזרים דם.
מנה 3 ממשפחת אנזימי NOS
האנזימים שיוצרים NO מארגנין
A. Endothelial Nitric Oxide Synthase.
B. Neuronal Nitric Oxide Synthase.
C. Inducible Nitric Oxide Synthase.
במה משתמשים אנזימי NOS
ומה התהליך דורש
בארגנין
קו פקטרים : FAD FMN HEAM
Tetrahydrobiopterin
התהליך דורש חמצן וסביבה מחזרת בתא הנשמרת הודות לגלוטטיון במצב מחוזר GSH
איזה אנזימים מייצרים כמויות קטנות של NO
= קונסטיטוטיבים
A. Endothelial Nitric Oxide Synthase.
B. Neuronal Nitric Oxide Synthase.
איזה אנזים מייצר כמויות גדולות במצבי דלקת NO
C. Inducible Nitric Oxide Synthase.
מה ניתן לומר על האנרגטיקה בסינתזת NO
בסינתזת NO יש קשר מיוחד בין האנרגטיקה במיטוכונדריה לבין הסינתזה של NO בציטוזול.
כאשר מעלים את האנרגיה במיטוכונדריה, יש עלייה ברמות NADH. NADH נמצא בשיווי משקל יחד עם NADPH המצוי בציטוזול. כאשר יש עליה ברמות NADPH בציטוזול, עולה רמת ה-NO.
בסינתזת NO
במקרה של חוסר ב- L-Arg
מה יקרה
אנזימי NOS ייצרו
SUPEROXIDE RADICALS
Nitrate-Nitrite-Nitric oxide pathway
מניטראט לניטריט (בפה)
מניטרינט לניטריק אסיד (במע עיכול)
באיזה שני איזורים מתרחשת סינתזת הNO
מהמיטוכונדריה לציטוזול