2.4. La cura del cos. Autonomia i autoestima. Flashcards
Quan descobreixen els infants a ells mateixos? Qui ha de potenciar els hàbits saludables per tenir més autonomia i autoestima? Que pot millorar tenir cura del cos?
En la primera part de l’infància els infants es van descobrint amb les seves virtuts i limitacions, és el moment que encara són depenents i la familia proporciona confiança i seguretat.
L’escola i la familia hem de potenciar que l’infant vagi creant hàbits saludables que ajudin a tenir més autonomia i cura del seu cos.
El tenir cura del cos pot millorar la salut física, mental i social. Sentir-se bé amb el propi cos, millorar i utilitzar aquest de manera eficaç, ajuda a la pròpia acceptació i a l’autoestima.
L’ensenyança obligatòria i l’educació física tenen l’objectiu de promoure i impulsar l’autonomia personal. Volem que l’alumnat sigui conscient del seu propi cos amb les seves possibilitats i limitacions de moviment, per tal de que es valori i es vagi adaptant l’autoestima a la seva realitat.
2.4.1. Autonomia i autoestima.
Què és l’autonomia i l’autoestima?
L’autonomia fa referència a la independència o dependència que té l’infant en relació a diferents àmbits. Aquesta va augmentant al mateix temps que el desenvolupament, a les interrelacions amb els/les iguals i el comportament de les persones educadores respecte a l’infant.
Un bon exemple seria un nounat, que neix sent indefens i molt depenent, i a mesura que creix, cada vegada és més autonòm gràcies a l’autonomia que li proporcionen les persones que l’eduquen
L’autoestima és la valoració que es fa cada persona sobre el seu autoconcepte, és a dir, la valoració del conjunt de característiques que té cada persona i que fan que sigui única.
4.2.2. L’evolució de l’autonomia i l’autoestima.
S’ha de donar confiança per augmentar l’autonomia de l’infant? Quins són els factors que influeixen en el procés de construcció de l’autoestima?
L’evolució de l’autonomia de l’infant depèn molt de la confiança que li proporcionin les persones que l’eduquen, perquè això permetrà que pugui experimentar o no les noves situacions per ell/a mateix/a.
El procés de construcció de l’autoestima està influenciat per 3 factors:
1. El comportament i les activitats de la familia influencien l’evolució de l’infant al llarg de la seva vida.
2. Les relacions que l’infant estableix amb els iguals ajuda a determinar la imatge que contrueix de sí mateix, confirmant-la i modificant-la.
3. L’experiència a l’escola és el que farà que l’infant adquireixi un autoconcepte acadèmic, el qual afectarà a la seva autoestima, així com el comportament dels docents amb aquest.
2.4.3. Actuacions per a dur a terme des de l’escola.
Quines actuacions hem de fer a l’escola per impulsar el desenvolupament de l’autonomia i autoestima de l’alumnat?
Hi ha actuacions que podem dur des de l’àmbit escolar, en general, i des de l’àrea d’educació física, en particular, les quals contribuiran al impuls i al desenvolupament de l’autonomia i l’autoestima de l’infant:
- Afavorir el progrés amb el seu domini i control motor i corporal, que ajudarà a desenvolupar la seva autonomia física.
- Afavorir l’exploració del medi i l’experimentació, per poder conèixer lse seves capacitats i limitacions.
- Potenciar a l’alumnat a tenir una imatge positiva d’ell mateix, reconeixent i adaptant-se a les seves necessitats, desitjos, sentiments e interessos.
- Li hem de mostrar confiança amb les capacitats perquè vegi les possibilitats i fer que afronti la resta, això li proporcionarà valor al seu esforç descobrint el seu autoconcepte i autoestima.
- Hem de ser realistes amb les seves expectatives, ja que poden influenciar en la seva autoestima.