2012 VT Flashcards
Fråga 1
Du arbetar som AT-läkare på en vårdcentral. För knappt fyra dagar sedan konstaterade du en dubbelsidig öroninflammation på Pontus 11⁄2 år och skrev ut Kåvepenin. Nu söker Pontus igen med sin pappa, han har inte blivit bättre, fortsatt temp kring 38-38,5 grader och fortfarande öronvärk. Status: Ser lite trött och hängig ut men ger fin kontakt Öron: trh bilateralt röda och buktande.
A. Vilket prov måste du nu ta?
B. Vilken bakteriell etiologi är mest trolig vid terapisvikt?
C. Vilket antibiotikum väljer du nu och hur lång ska behandlingstiden vara?
A. NPH-odling, (hörselg.odl. om perforation)
B. H. Influenzae
C. Amoxicillin 20mg/kg, 10 dagar.
Fråga 2
Du arbetar som AT-läkare på en vårdcentral och på din akutmottagning söker Hanna 29 år p.g.a. huvudvärk. Tidigare frisk. Hon arbetar som jurist och det har varit mycket att göra på arbetet senaste tiden med mycket kvälls- och helgarbete. Hon beskriver huvudvärken som halvsidig och pulserande, ofta mår hon illa och ser zicksackmönster framför ögonen initialt. Hon har haft liknande attackvis påkommande huvudvärk av och till genom åren men inte så uttalat som nu, huvudvärksanfallen har kommit oftare senaste månaderna. Hennes mor har migrän. Hanna har tagit Magnecyl med eller utan koffein eller Ipren mot huvudvärken och det har tidigare fungerat relativt bra men nu hjälper det inte. Hon har ingen annan typ av huvudvärk. Hanna vet själv att stressen på jobbet bidrar till att hennes huvudvärk kommer oftare.
Status: At: opåverkat men ser trött ut Bltr: 120/70 Pulm: u.a. Cor: u.a. Neur status: rutinnervstatus u.a. Ls: trapeziusmusk u.a.
Du bedömer nu att Hanna har migrän.
A. Vilka av nedanstående råd är de två viktigaste för att reducera frekvensen av migränanfall?
A.
Fråga 3
Erika 33 år söker dig pga. en leverfläck som ändrat utseende. För 2 år sedan hade Erika en djup ventrombos i vänster arm efter en längre flygning, efteråt behandlades hon med Waran 6 månader. Hon medicinerar sedan flera år med järn (Duroferon 100mg 1x1) för övrigt inga läkemedel. Erika vet inte något om sjukdomar i släkten. Erika har en 6 månader gammal son.
Postpartum har Erika känt sig trött. Sonen har oroliga nätter och det påverkar henne, det gör att hon inte har samma ork till aktiviteter och att hon också tycker att hon har svårare att koncentrera sig, känner sig trögtänkt. Under graviditeten gick hon upp 18 kilo i vikt, initialt gick hon ner fint i vikt men har nu lagt på sig några kilo igen. Aptiten är bra och magen fungerar som vanligt.
Ni enas om ett återbesök för operation av leverfläcken och med tanke på tröttheten ordinerar du några prover:
Hb 117, CRP
A. TPO-ak.
B. 4-8 veckor efter insatt dos.
C. Försämrad absorption vid fe-substitionering. (Vid ny graviditet öka dos till ca 50 %.)
Fråga 4
Karin Svensson arbetar som vikarierande underläkare på vårdcentralen Lugnet. Hon är akutläkare på förmiddagen och träffar då Ali Hussain 70 år gammal. Ali har många tidigare besök på vårdcentralen på grund av sin KOL stadium 2. Han står på Inhalation Spiriva en gång dagligen. Han röker 5 cigaretter om dagen, har dragit ner från 15, och är ganska nöjd med detta. Han är allergisk mot PcV.
Ali insjuknade för två veckor sedan i en förkylning som tämligen snabbt satte sig i luftrören. Han tror sig inte om att ha någon feber, men söker eftersom han har börjat bli tungandad och hostar upp tjockt gult slem. Han har inte kunnat sova de senaste nätterna på grund av hostan och börjar nu känna sig helt slut.
I akutrummet har sköterskan tagit en saturation som är 93 (normalt 95), ett blodtryck som är 130/80, puls 92 och temp 38,2.
Karin undersöker Ali och konstaterar att han har lätt samtalsdyspné, På lungorna hör hon rikligt med ronki bilateralt.
Cor regelbunden rytm utan biljud.
A. Vilka två läkemedel tycker du att Ali ska ha som akutbehandling på vårdcentralen?
B. Tycker du att Ali ska ha antibiotika och i så fall vilket?
A. Salbutamol (b2-agonist), ipratropiumbromid (atrovent, antikolinergika)
B. Doxyferm
Fråga 5
Ellen, 72år söker dig som AT-läkare på akutmottagningen på Vårdcentalen. Hon har precis kommit hem från en golfresa till Madeira och har ett svullet värkande vänster knä. Ellen hade en korsbandsskada i sitt vä knä för 20 år sedan ,den behandlades då konservativt med sjukgymnastik. Hon har inte haft några större besvär av sitt knä, och har kunnat åka skidor och rida 1 gång i veckan utan problem. Nu har hon spelat golf i 6 dagar och gått upp och ned i stora backar på golfbanan. Den sista dagen fick hon avstå golfspel pga svullnaden och lindade knät med en elastisk binda.
I övrigt är Ellen frisk, hon tar inga mediciner, men är ASA-intolerant.
Status: Går med vänstersidig hälta. Rörlighet: flexion 100 grader, extensionsdefekt 10 grader.
Ingen rodnad eller värmeökning men rejäl hydrops. Ömmar över mediala ledspringan. Stabilitetstester är omöjligt att utföra liksom menisktesterna.
BMI 22
A. Vilka är de två mest sannolika anledningarna till Ellens besvär?
B. Vilka två behandlingsåtgärder föreslår du Ellen i det akuta skedet?
C. Vilken behandling föreslår du Ellen när de akuta besvären har lagt sig?
A. Artros, mjukdelsskada
B. Tappning av knä, paracetamol
C. Artrosskola, fysioterapi
Fråga 6
Agnes är 83 år och har insulinbehandlad typ 2 diabetes, lindrig hypertoni och medicinerar sedan många år pga. ångest. Nu kommer hon på rutinkontroll pga. av diabetes och har tagit prover en vecka innan besöket. Redan i korridoren till undersökningsrummet säger Ingrid att hon varit så väldigt orolig i hela kroppen den sista veckan och undrar om alla prover är bra. Hon har varit lite andfådd av all oro men inte haft ont någonstans och när hon tog fasteglukos i morse var det 7,1. Du kontrollerar lablistan och lugnar henne med att alla prover är bra.
Aktuell medicinering: Insulin mixtard 30/70 24 E på morgonen, 18 E kl17. Enalapril 20 mg x1, Metoprolol 50 mg x1, Trombyl 75 mg x 1, Citalopram 20 mg x1, Sobril 5mg x1 vb, max 3 / dag.
Status: At: orolig, men i övrigt opåverkad. Inga perifera inkompensationstecken.
Cor: oregelbunden snabb rytm, frekvens ca 120. Pulm: helt normalt andningsljud, inga rassel eller ronchi.
BT: 150/95.
Buk: ua. EKG: förmaksflimmer, frekv 130, gracila QRS komplex, inga S-T T förändringar.
A. Du beslutar dig för att remittera Agnes till sjukhusets akutmottagning. Det finns flera anledningar att ta detta beslut men vilken anser du vara den allra viktigaste?
B. Din AT-kollega är jour på sjukhuset och träffar Agnes. Hon lägger in henne och inleder behandling med läkemedel. Nämn 3 förändringar i hennes medicinering som du anser det motiverat att göra!
A. Nydebuterat förmaksflimmer med symtom… Går snabbt trots betablockad. Lungemboli? Serotonergt syndrom?
B. Insättes på heparin + waran, ut med trombyl, ökar betablockad, verapamail?
Fråga 7
Jenny, 26 år, söker på mottagningen då hon orolig för sina magbesvär. Hon har sedan minst 5 år tillbaka haft återkommande besvär med buksmärtor av och till. Magen känns ofta uppspänd och hon har i samband med det diffus värk från buken
På din fråga om hur ofta hon har besvär så berättar hon att det är minst 7 dagar per månad och så har det varit sedan besvären började i 20-årsåldern.
Du bedömer det sannolikt att Jenny har IBS.
A. Vilka ytterligare tre frågor ska du ställa för att se om Jenny uppfyller Rom III- kriterierna för IBS?
Jenny är också orolig för om det kan vara något farligt som ska utredas vidare.
B. Vilket alarmsymtom bör du utesluta för att ta ställning till ev vidare utredning?
A. Varierad avföringskonsistens och frekvens, bättre efter defektion.
B. Viktnedgång? Blod i avföring? Blödning feber? Nattlig/ständig diarré? Lab-prover CRP, HB?
(Kort symtomduration med ett progressivt
kliniskt förlopp
Debut efter 40-årsåldern)
Fråga 8
Gustav, 63 år, söker pga. att han senaste månaden vid flera tillfällen känt lätt tryck över bröstet när han varit ute och gått. Det går över när han stannar. Gustav tycker om att promenera och upplever detta som irriterande även om han inte direkt känner sig orolig. Gustav får sedan flera år Simvastatin 40 mg 1x1 från företagshälsovården. För övrigt är han frisk och tar inga andra läkemedel.
Status: AT Gott, opåverkad, inga inkompensationstecken. Cor: RR, frekvens 72. Inga biljud. BT 152/86. Pulm: Normala andningsljud bilateralt. Buk: Mjuk i hela buken och ingen palpömhet O2-saturation: 99 EKG: Regelbunden rytm frekvens 72, inga ST- förändringar (ua).
Du misstänker ischemisk hjärtsjukdom
A. Vilken undersökning beställer du för att verifiera diagnosen
B. Nu ordinerar du läkemedel för långverkande anfallsprofylax. Vilka tre läkemedelsgrupper kan du välja emellan?
C. Utöver anfallsprofylax så ordinerar du ytterligare två läkemedel pga patientens ischemiska hjärtsjukdom utifrån det du vet nu. Vilka två läkemedel?
A. Arbets-EKG
B. Långverkande nitroglycerin (Imdur), långverkande kalciumantagonist (Amlodipin), betablockerare (metoprolol)
C. ASA 75 mg, Glytrin v.b.
Fråga 9
Elin, 15 år, söker tillsammans med sin mamma på grund av att de misstänker att Elin är allergisk. Elin har huvudsakligen besvär på våren (april-maj) och förra året var det riktigt besvärligt med nästäppa och ögonbesvär. Hon köpte receptfria tabletter som hjälpte en del, men inte helt.
Elin går sista året i grundskolan och tycker att allergibesvären påverkar skolarbetet negativt. På fritiden tränar hon tennis och dans. Hon röker inte och man har inga husdjur i familjen.
A. Vilket allergen misstänker du i första hand utifrån Elins anamnes?
Du ger Elin och hennes mamma råd och bestämmer dig för att komplettera den perorala behandlingen med lokalbehandling för nästäppa respektive ögonbesvär.
B. Vilka två läkemedel ordinerar du?
A. Björkpollen
B. Desonix, Lomudal
Fråga 10
Karin, 58 år, kommer till dig efter det att diabetessköterskan bokat en tid. Karin har tablettbehandlad diabetes sedan 8 år och nu tycker diabetessköterskan att sjukdomen inte är välreglerad. HbA1c var 62 mmol/mol vid senaste kontrollen för en månad sedan. Karin tycker att hon mår bra. Hon har aldrig känningar av lågt eller högt blodsocker.
Förutom diabetes så har hon högt blodtryck som hon medicinerar mot.
Akt medicin: Metformin 500 mg 1x3, Enalapril 10 mg 1x1. Tidigare har gjorts försök att höja metformindosen men det gick inte pga magbiverkningar.
Status: AT Opåverkad, inga perifera inkompensationstecken. Cor: Regelbunden rytm, frekv 70. Inga biljud. BT: 130/78. Pulm: ua Buk: Mjuk oöm.
Lab: HbA1C 62 mmol/mol, fP-glc: 7,8, p-kreatinin 78, Totalkolesterol 4,9, LDL 2,4 Vikt 72 kg, längd 164 cm.
Du håller med diabetessköterskan om att diabetessjukdomen inte är välreglerad.
A. Vilket målvärde avseende HbA1c har du för Karin?
B. Karin vill absolut inte ha insulin. Vilken förändring gör du nu av hennes diabetesbehandling för att om möjligt nå målvärde för HbA1c?
C. Varför bör kobalaminer kontrolleras för Karin (en anledning)?
A. 52 mmol/mol
B. Tillägg av Glipizid.
C. Pat står på Metformin - försämrat upptag, (polyneuropati - irreversibla skador)
Fråga 11
Sven, 72 år, kommer tillsammans med hustrun. Sven har feber ca 39 grader sedan 2 dagar. Han känner sig hängig och trött. Han har ingen matlust men har druckit bra. In Han går och kissar ofta och det svider i samband med vattenkastning. För övrigt har han inte märkt av några symtom. Han är sedan tidigare frisk och använder inga läkemedel.
Status: AT Febril , men klar och adekvat.
Cor: regelbunden rytm, frekvens 88.
BT: 130/76.
Pulm Normala andningsljud.
Buk: Mjuk i hela buken. Dunköm höger flank. U-sticka Pos nitur, 2+ för vita. Temp 38.9
Du misstänker pyelonefrit.
A. Vilket ytterligare prov som du får svar på vårdcentralen medan Sven väntar kan vara av värde för diagnostik av ev pyelonefrit?
B. Vilka två läkemedel är möjliga som förstahandsmedel vid behandling av Svens pyelonefrit?
A. CRP
B. Trimetoprim-sulfa (2x2 i 10-14 dagar), ciprofloxacin (500mgx2 i 10-14 dagar män, 7 dagar)
Fråga 12.
Olle, 41 år, söker på mottagningen. Han är ensamstående och enda barnet till Elsa som bor på demensboende. Olle har alltid varit skötsam utan drog- eller alkoholmissbruk. Efter grundskolan fick han praktikplats på en verkstad på orten och där arbetar han alltjämt kvar.
För 7 år sedan började moderns Alzheimersjukdom märkas alltmer. Olle mådde då väldigt dåligt och behandlades pga. depression via företagshälsovården med något läkemedel (Olle minns ej vilket läkemedel).
För 2 månader sedan blev Olle uppsagd från sitt arbete pga. arbetsbrist.
Olle beskriver hur hela världen har rasat samman. Han orkar och vill inte företa sig något. Han går inte ut och handlar eftersom han är rädd för att träffa någon han känner. Han har inte orkat gå till arbetsförmedlingen för att söka arbete. Han tittar inte längre på fotboll som annars var ett stort intresse. På det hela taget tycker han att ”allt är meningslöst”. Han berättar att han gått ner ca 5 kg i vikt och han var tämligen smal redan tidigare.
Olle pratar långsamt och omständligt och du har svårt att följa tråden i samtalet. Du bedömer att Olle har en depression.
A. Vilken ytterligare anamnestisk uppgift från Olle måste finnas med för att kunna bedöma allvarlighetsgraden i depressionen och vidare handläggning?
B. Nämn ett objektivt sätt att ta reda på hur djup hans depression är.
C. Du beslutar dig för att behandla Olle med läkemedel (SSRI). Om behandlingen har
positiv effekt, hur länge behandlar du Olle med detta läkemedel?
A. Suicidbedömning.
B. MADRS
C. Minst i 6 månader, sedan trappa ut successivt.
Fråga 13
För ”graviditetspenning” gäller ett av följande påståenden:
A. Om patienten har ett fysiskt belastande arbete kan hon få graviditetspenning från och med 30 dagar före beräknad förlossning.
B. Graviditetspenning betalas normalt ut till och med 10 dagar efter förlossning.
C. Om arbetsmiljön innebär risk för fosterskador kan patienten få graviditetspenning
under hela graviditeten.
D. Patienten kan på eget initiativ ta ut föräldrapenning tidigast 14 dagar före
beräknad förlossning.
C. Om arbetsmiljön innebär risk för fosterskador kan patienten få graviditetspenning
under hela graviditeten.
Fråga 14
För förebyggande sjukpenning gäller:
A. Arbetsgivaren betalar förebyggande sjukpenning de första 14 dagarna.
B. Det måste finnas en behandlingsplan som godkänts av försäkringskassan för att
förebyggande sjukpenning ska betalas.
C. Förebyggande sjukpenning är dagersättning och betalas endast ut då minst halv
dag (50 %) åtgått för behandling inklusive resor.
D. Förebyggande sjukpenning kan som längst utbetalas under 4 veckor.
B. Det måste finnas en behandlingsplan som godkänts av försäkringskassan för att
förebyggande sjukpenning ska betalas.
Fråga 15
Anton, 35 år söker dig på vårdcentralen för sin årliga kontroll av allergibesvär. Han berättar att han sedan 7 år har en fast tjänst på en tillverkningsindustri. Detta innebär att han måste jobba både dag- och nattskift enligt ett roterande schema. Han har hört att skiftarbete skulle kunna innebära ökad risk för sjukdom och undrar om du känner till något mer om det.
Du vet att det finns vissa sjukdomar/sjukdomsgrupper och negativa hälsoeffekter som skiftarbetare löper ökad risk att drabbas av.
A. Nämn två olika typer av negativa hälsoeffekter vid skiftarbete.
B. Anton är bekymrad över det sätt hans schema är upplagt: Arbetspassen är långa och den lediga tiden mellan vissa pass är kort.
Du påminner dig att det finns ett EU-direktiv för reglering av arbetstid som Sverige omfattas av.
Nämn en av de tre huvudregler som ingår.
A. Sömnsvårigheter, kortisolinsöndring,
• Ökad risk för hjärtinfarkt, diabetes(typ2),
metabolt syndrom
• Ökad risk för mag-tarm besvär
• Ökad risk för olyckor
• Över risk för bröstcancer
B. Elva timmars ledighet i följd på ett dygn, sex timmars arbete i följd sedan rast, högst 48 timmars arbetsvecka (genomsnitt), fyra veckors betald semester
Fråga 16
Anna 29 år arbetar på ett litet företag där man tillverkar reagensmedel som sedan säljs till laboratorium. Hon är nu gravid i vecka 10 och kommer till dig på VC eftersom hon är orolig för att de kemikalier som produceras kan vara toxiska för barnet och frågar dig om hon kan få graviditetspenning.
Du talar då om för Anna att hon måste informera sin arbetsgivare.
A. Vilken skyldighet har arbetsgivaren när hon/han informerats om att en anställd är
gravid? Nämn den första åtgärd som måste göras.
B. I vilken situation skulle Anna vara berättigad till graviditetspenning? Nämn två villkor som måste vara uppfyllda.
A. Göra en riskbedömning!
B. Arbetsgivaren kan ej undanröja exponering eller omplacera Anna.
Fråga 17
Emil, 32 år, arbetar som håltagare sedan tio år. Han kommer till dig på vårdcentralen eftersom han sedan flera år haft besvär med domningar i händerna och fumlighet. Under den gångna vintern har dessutom tre fingrar på varje hand blivit vita ner till DIP-lederna vid flera tillfällen. Han tror att det är en vibrationsskada, flera av hans arbetskamrater har samma besvär. De har ingen företagshälsovård, och han vet inte vart han ska vända sig. När han tog upp problemet med sin arbetsledare skrattade denne bara och sa att ”det är sånt man får ta i det här jobbet”.
En arbetsgivare som sysselsätter folk i vibrationsexponerat arbete är skyldig att göra en skriftligt dokumenterad riskvärdering. Baserat på denna kan ytterligare åtgärder bli nödvändiga.
A. Vad ska arbetsgivaren göra om gränsvärdet (5,0 m/s2) överskrids? Nämn en åtgärd!
B. Vad ska arbetsgivaren göra om insatsvärdet (2,5 m/s2) överskrids? Nämn två åtgärder!
C. Vad ska arbetsgivaren göra om insatsvärdet inte överskrids. Nämn en åtgärd!
A. Omedelbart vidta åtgärder för att minska vibrationsexponering så att det ligger under gränsvärdet
B. Medicinsk kontroll, information och utbildning
C. Riskbedömning
Fråga 18
Du är läkare på vårdcentralen ”Kan allt”. På din mottagning träffar du en 41-årig man med nytillkomna luftvägssymtom. Han klagar över försämrad ork med tyngdkänsla i bröstet. Hustrun har märkt att det av och till piper i bröstet på honom när han sover.
Han arbetar på en industri i samhället som tillverkar stolsdynor och madrasser i någon plast som ”jäser” vid framställningen. Han beskriver att han använt andningsskydd som liknat en pappersmask. Pat berättar vidare att de som är anställda på hans avdelning regelbundet undersöks av företagshälsovården ”Hälsan AB”.
Utifrån anamnesen misstänker du astma och spirometrin med reversibilitetstest styrker detta.
A. Vad frågar du om för att värdera om hans besvär är relaterade till arbetet? Nämn två saker som du vill veta!
B. Hur objektiviserar du besvärens relation till arbetet? Nämn en metod!
C. Du kan inte ge patienten klara besked om huruvida han kan fortsätta arbeta. Varför
inte? Nämn en orsak.
A. När debuterade det? Variation - bättre vid semester?
B. PEF-kurva
C. Vi måste bevisa att det är yrkesrelaterat (eller inte).
Fråga 19
Du blir anställd på en nystartad vårdcentral, och din gamla kursare Sara är din arbetsgivare. Ni sitter och funderar över vilka skyldigheter detta innebär för er båda, vad gäller arbetsmiljön.
A. Nämn två skyldigheter som du som arbetstagare har enligt Arbetsmiljölagen (AML)!
B. Nämn två skyldigheter som Sara har enligt AML!
C. Eftersom ni är fler än fem anställda utser ni ett skyddsombud. Denna har i en viss situation möjlighet att utfärda ett skyddsombudsstopp. I vilken situation, och vad innebär det?
A. Ansvara för samverkan för en god arbetsmiljö, följa givna föreskrifter
B. Förebygga risk för ohälsa och olycksfall, samverka för en god arbetsmiljö, systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten, företagshälsovård…
C. omedelbar eller allvarliga fara för arbetstagares liv bestämma att arbetet ska avbrytas
Fråga 20
Varför bör en gravid kvinna undvika att tömma kattens bajslåda?
Toxoplasmos