2012 HT Flashcards
Kaj är en 58-årig speciallärare som alltid varit fysiskt mycket aktiv. Nu söker han dig pga. värk vänster knä. Som ung spelade han fotboll i division 2, sen fortsatte han med korpfotboll och numera löptränar han två gånger i veckan och spelar golf på helgerna. Han har astma som debuterade i samband med ASA intag, men han sköter sin inhalationsbehandling noga och har inga symptom. Under sin aktiva fotbollsperiod opererades han för en skada på inre menisken i vänster knä, men har inte haft några besvär i sitt knä efter det.
Efter en tvådagars vandringstur på Skåneleden för en månad sedan svullnade vänster knä upp och sedan dess har han haft ont på insidan av vänster knä och svårt att gå några längre sträckor. På morgnarna känns knät stelt och det tar en stund innan han kan gå utan hälta.
A. Nämn tre fynd som du kan förvänta dig vid din kliniska undersökning av Kaj med tanke på hans anamnes?
B. Vilken bilddiagnostisk undersökning kan vara lämplig att remittera Kaj till?
C. Kaj önskar en smärtstillande medicin. Vilket läkemedel ordinerar du som förstahandsbehandling?
A. Svullet, ömmar över ledspringa, inskränkt rörlighet, öm vid provokation inre menisken
B. Röntgen
C. Ipren
Fråga 2
Amanda, som är 20 år, söker dig som AT-läkare på vårdcentralen. 2011 träffade hon sin pojkvän och sedan dess har hon haft flera urinvägsinfektioner och t o m två njurbäckeninflammationer. Det planerades en utredning efter den andra njurbäckeninflammationen, men precis när hon fått tid för sin undersökning fick hon ett stipendium och åkte utomlands en termin, så utredningen blev aldrig av. Nu har hon kommit hem igen, hunnit få en urinvägsinfektion igen, så nu vill hon göra den planerade utredningen.
A. Vilken tidsbeställd undersökning tycker du att du bör beställa med tanke på Amandas sjukhistoria?
B. Amanda har hört att man genom att ta en tablett efter sex kan minska risken för urinvägsinfektion och det vill hon gärna pröva. Nämn två olika läkemedel som kan användas i det här syftet.
A. Urografi
B. Nitrofurantoin 50 mg alt. Trimetoprim 100 mg
Fråga 3
Du är vikarierande underläkare på vårdcentralen. Nils är en 43-årig lantbrukare som kommer pga. sömnbesvär. Hans fru, som bokat besöket, väntar kvar i väntrummet.
Nils berättar att han har svårt att somna på kvällen, men även att han vaknar tidigt, vid tretiden nästan varje morgon och han kan då inte somna om. Han svarar generellt långsamt och med fördröjning på dina frågor. Du ber om lov att kalla in frun från väntrummet.
Hon fyller i att han ofta är retlig, rastlös och har kort stubin, något som är helt olikt honom. Han uppehåller sig alltid kring gårdens problem; ekonomin, eftersatt underhåll och skörden som alltid slår fel. I själva verket är lantbruket enligt hustrun välskött och ekonomin relativt god. När beslut skall tas kan han sällan bestämma sig, han grubblar länge och fastnar alltid vid det sämsta möjliga utfallet. Denna höst har han inte velat delta i jakten som tidigare varit hans stora intresse.
Förutom för lindriga olycksfall har han aldrig tidigare sökt sjukvård. Han är helnykterist och tar inga läkemedel.
A. Vilket sjukdomstillstånd lider sannolikt Nils av?
B. Vilken ytterligare väsentlig anamnestisk uppgift behöver du för att bedöma allvarlighetsgraden av och vårdnivån för sjukdomen?
C. Du bestämmer dig för behandling med läkemedel i öppenvård. Vilket läkemedel ordinerar du?
A. Depression
B. Suicidalitet
C. Mirtazapin 15-45mg.
Fråga 4 43-åriga Sanna söker akut på vårdcentralen pga. kraftig huvudvärk som började för tre dagar sedan och som efter något dygn minskade i intensitet men sedan återkom. Sanna har tidigare genom åren haft ganska mycket huvudvärk, som gått över på några timmar, ibland har hon även haft illamående men hon brukar inte kräkas. Den här gången är huvudvärken värre än vanligt, hon vaknade med huvudvärk och illamående men gick ändå till arbetet. Hon har haft svårt att koncentrera sig på arbetet under dagen. Nu är hon orolig att det ska vara någon farlig åkomma som hjärntumör. Sanna berättar att hon har ett stressigt arbete som operatör vid ett tillverkningsföretag. Hon är gift och har en 10-årig dotter. Hon har inte sökt för huvudvärk tidigare utan mest för luftvägsinfektioner och en gång för stressreaktion. För övrigt är hon frisk och tar inga läkemedel. A. Markera tre av alternativen nedan som är de viktigaste (frågor och undersökningar) i detta specifika fall för att misstänka eller utesluta akut allvarlig orsak (som skulle kunna leda till akutremiss till slutenvård) till huvudvärken? □ Hur debuterade huvudvärken? □ Bedömning allmäntillstånd/feber □ Dix-Hallpikes manöver □ Palpation trapeziusmuskulatur □ Hjärt/lungauskultation □ Lumbalpunktion □ Sänka (SR) □ Bukpalpation □ Hb □ Migrän i familjen? □ Neurologisk undersökning □ Leverstatus
Det framkommer ingenting i anamnes eller vid undersökning som gör att sjukdom som kräver sjukhusvård kan misstänkas. Huvudvärken är halvsidig och Sannas mamma har migrän. Du blir övertygad om att Sanna har migrän, vilket hon själv även har misstänkt. Hon har provat T Alvedon utan någon effekt.
Du ger livsstilsråd och bestämmer dig för att behandla med läkemedel.
B. Vilket läkemedel ordinerar du i första hand att ta vid behov vid migrän?
Fyra veckor senare träffar du Sanna igen. Hon berättar att hon hade viss men otillräcklig effekt av läkemedlet. Du byter nu detta till något annat alternativ vid akut migränattack.
C. Vilket läkemedel ordinerar du nu?
A. * Hur debuterade huvudvärken? * Neurologisk us * Bedömning AT/feber B. ASA 1 g, Ibuprofen 400 mg, Paracetamol 1 g C. Sumatriptan 50 mg
Fråga 5
Du arbetar som AT-läkare på en vårdcentral då 37-åriga Elisabeth söker för hög feber och frossa sedan ett dygn. Hon är tidigare frisk men röker 20 cigaretter dagligen sedan 20- årsåldern. Hon har två barn, åtta och fem år gamla, och barnen har varit snuviga men inte haft feber. Elisabeths feber kom plötsligt och hon har ont på höger sida när hon andas djupt. Hon känner sig trött och tagen.
Status: At relativt opåverkat men ser trött ut, varm
MoS lätt rodnat
Öron u.a.
Cor regelbunden rytm frekvens 84
Pulm: rassel höger bas. Inga ronki. Du kontrollerar CRP som är 200, SR 20
A. Vilket agens är mest troligt som orsak till Elisabeths pneumoni?
B. Vilket läkemedel sätter du in och i vilken dos?
C. Bör kontrollröntgen göras och i så fall när och varför?
A. Pneumokock
B. PcV 1gx3x7
C. Ja, om ca 4 v e. avslutad behandling. Risk för lungcancer - rökare. (Även komplicerade förlopp ska kontrolleras)
Du arbetar som AT-läkare på en vårdcentral då 78-åriga Ella en oktoberdag kommer för blodtryckskontroll. Hon har haft högt blodtryck sedan drygt 25 år. Hon berättar att hon det senaste halvåret blivit andfådd när hon går i sin vanliga raska promenadtakt och även när hon ska gå uppför trappor. Hon har inga bröstsmärtor vid ansträngning. Hon har hypothyreos som Levaxinbehandlas och för sitt höga blodtryck tar hon T Salures 2,5 mg 1x1. Under en kort period tog hon istället för sin hypertoni T Enalapril men fick då besvärande rethosta. Hon medicinerar i övrigt inte med några andra läkemedel. Hon har aldrig rökt och dricker sällan alkohol.
Status: Lätt ansträngningsdyspné efter att ha rest sig snabbt och raskt gått till undersökningsrummet. Inga benödem.
Cor regelbunden rytm, inga blåsljud frekvens 80 Pulm fys u.a.
Bltr 150/95 liggande=stående.
EKG: sinusrytm, vänsterkammarhypertrofi och lätta ST-sänkningar.
Du ökar Saluresdosen till 5 mg och beställer UKG, svaret efter två veckor visar hjärtsvikt.
A. Vilken är den troligaste bakomliggande orsaken till Ellas hjärtsvikt?
B. Vilken NYHA-klass tillhör Ella?
C. Vilket läkemedel ordinerar du nu som initial behandling som minskar sjukligheten och förlänger överlevnaden vid hjärtsvikt? Nämn bara ett läkemedel!
A. Hypertoni
B. NYHA III
C. Bisoprolol, Carvedilol
Fråga 7
Lena Jönsson är 46 år gammal och arbetar som programmerare. Hon är inbokad på en jourtid fredag eftermiddag på vårdcentralen där du arbetar som AT-läkare. Hon har känt sig allmänt trött och hängig senaste månaderna och funderar själv på om hon kanske har drabbats av diabetes, eftersom hon känt sig törstigare än vanligt och dessutom kissat mycket. Hon är väsentligen frisk för övrigt och röker inte annat än vid festliga tillfällen. Alkohol dricker hon sporadiskt men alltid med måtta. Visst har hon kvar några kg för mycket efter de två graviditeterna för tio och tolv år sedan men hon rör sig ändå en del i vardagen eftersom familjen har en hund och eftersom de gillar att vara ute i skog och mark.
Status: At opåverkat, ingen vilodyspné.
Cor regelbunden rytm, inga säkra blåsljud, frekv 80.
Pulmfys u.a.
Bltr 150/90 sittande.
Du bestämmer dig för att kontrollera några prover som du kan få svar på direkt, nämligen Hb, CRP, P-glukos och en urinsticka (Multistix). Hb är 132,
CRP
A. Icke fastande P-glukos över 11,1, trötthet, törst, polyuri, övervikt
B. GAD (Några antikroppar…)
C. VC: Opåverkad, P-glukos ej över 20, ingen ketonuri eller acetondoft, talar för typ II-diabetes.
Fråga 13
För ”sjuklön” gäller ett av följande påståenden:
A. Anställda får sjuklön från arbetsgivaren de första 14 dagarna av sjukperioden med undantag för de två första dagarna (karensdagar).
B. Från och med 15:e sjukdagen krävs läkarintyg för att styrka nedsatt arbetsförmåga.
C. Sjuklönen är steglös, så sjukskrivning på 80 % av ordinarie arbetstid är möjlig
under sjuklöneperioden.
D. Läkarintyget avseende sjuklön ska alltid lämnas till försäkringskassan.
C. Sjuklönen är steglös, så sjukskrivning på 80 % av ordinarie arbetstidärmöjlig
Fråga 14
För sjukpenning gäller:
A. Sjukpenningen är begränsad till 364 dagar under en ”ramtid” på 450 dagar.
B. Om arbetsförmågan fortfarande är nedsatt efter 1 år kan arbetsgivaren ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå.
C. Sjukpenning på fortsättningsnivå kan betalas ut under högst 180 dagar.
D. Vid sjukpenning på fortsättningsnivå är ersättningsnivån 80 % av
sjukpenninggrundande inkomsten (SGI).
A. Sjukpenningen är begränsad till 364 dagar under en ”ramtid” på 450 dagar.
Fråga 15
Nämn två sjukdomar där det vid uttalade besvär/terapisvikt finns anledning att avråda från nattarbete.
Diabetes, sköldkörtessjukdomar, GAD
Fråga 16
Vem bär ansvaret för att arbetstagare inte utsätts för farlig exponering under graviditet? Detta gäller dock endast under en förutsättning, vilken?
Arbetsgivaren - under förutsättning om kännedom om graviditet
Fråga 17
Ge två exempel på vad gravida bör undvika att förtära under graviditet för att inte få i sig miljögifter (ej infektiösa agens). Ange för varje exempel vilket miljögift som kan förekomma.
Grindval - metylkvicksilver
Blyhagel - viltkött
Dioxin, PCB - Östersjöfisk
Fråga 18
Mellan 10 och 20 procent av all KOL‐sjuklighet är orsakad av yrkesmässig exponering. Nämn två yrkesexponeringar som kan ge KOL.
o Stendamm, koldamm
o Visst organiskt damm (bomull, spannmål)
o Svetsrök
• Akut toxisk exponering för nitrösa gaser eller svaveldioxid
• Kadmium: emfysem
Fråga 19
Asbest förbjöds allmänt i Sverige 1982. Nämn minst tre arbetsområden där man fortfarande kan exponeras för asbest.
Rörmokare, byggnadsarbetare, skeppsarbetare
Kakel, murbruk, lim osv.
Två av nedanstående påståenden gäller inte för asbestos – markera vilka.
- Är en diffus interstitiell lungfibros
- Uppträder efter kortvarig och hög exponering för asbest
- Uppvisar i spirometrin en obstruktiv bild
- Uppvisar i spirometrin en restriktiv lungfunktionsnedsättning och nedsatt diffusionskapacitet
- I den kliniska bilden finns långsam progredierande andnöd och icke‐ produktiv hosta
- På röntgen pulm syns basala oregelbundna förtätningar
- Uppträder efter kortvarig och hög exponering för asbest
- Uppvisar i spirometrin en obstruktiv bild
Fråga 21
Nämn två sjukdomstillstånd, förutom asbestos, som kan orsakas av asbest.
- Lungfunktionsnedsättning
- Pleuraplack
- Bronkialcancer
- Mesoteliom
Fråga 22
Nämn två arbetsområden där man kan exponeras för kvartssand.
o gruvarbete o tunnelborrning o sandblästring - keramik äv. o på gjuterier o i stenbrott och stenkrossanläggningar
Fråga 23
Med vilket annat ämne jämförs eldfasta keramiska fibrer ofta?
Asbest
Fråga 24
Nämn två arbetsområden där eldfasta keramiska fibrer kan förekomma.
o Byggarbete
o Elektriker
(isolering)
Fråga 25
Nämn två exponeringar där det är rimligt att genomföra regelbundna spirometrikontroller. Skriv även vilken sjukdom du tänker på.
o Kvartsdamm - Silikos
o Svetsning - KOL