2. Les defenses de l'organisme Flashcards
Qués són les defenses externes i internes?
El nostre organisme té defenses que eviten l’entrada de patògensi combaten aquells que aconsegueixen penetrar-hi. Distingim dos tipus de defenses:
- Defenses externes/barreres, que impedeixen que els patògens que es troben a l’entorn penetrin al nostre organisme.
- Defenses internes/sistema immunitari, s’activen quan un patogen aconseguiex penetrar en el nostre organisme, i s’encarreguen d’eliminar el patogen i aturar-ne la proliferació.
Qué és el sistema immmunitari?
Evita que qualsevol patògen que superi les defenses externes causi una malaltia infecciosa o, si es contrau la malaltia, dirigeix la reacció de l’organisme que fapossible la seva cura. Per tant, és el conjunt d’òrgans, teixits i cèl·lules especialitzades que ens defensen de l’acció dels agents infecciosos presents al nostre cos.
Qué són les barreres estructurals?
La pell, el pèl i les mucoses cobreixen la superfície externa del nostre organisme i revesteixen els tractes digetiu, respiratori i genitourinari, i constitueixen la primera barrera de l’organisme.
Qué són les barreres bioquímiques?
Algunes substàncies presents en secrecions del nostre cos (saliva, llàhrimes, mocs, sour, sucs gàstrics…) actuen destruint patògens amb què entren en contacte, en el cas de llàgrimes, saliva i mocs ho fan amb el lisozim, que destrueix compontents de la paret bacteriana.
Qué són les barreres mecàniques?
Són una sèrie de moviments i secrecions reflexos que expulsen els patògens de les vies d’entrada de l’organisme (cilis a la mucosa de les vies respiratòries que arroseguen cap a fora als mocs, on queden atrapats patògens i partícules estranyes, tos,esternurs, vòmit…).
Qué són les barreres ecològiques?
Una gran quantitat de mmicroorganismes no patògens diferents viuen sobre la pell i determinades mucoses, on constitueixen una barrera ecollògica: impedeixen que els agents patògens hi proliferin, ja que competeixen pels mateixos recursos. (Escherichia coli, habitant característic de l’intestí gros que forma part de la flora/microbiota intestinal).
Qué són les cèl·lules immunitaries?
Són els glòbuls blancs o leucòcits. Hi ha nombrosos tipus diferents, que agrupem en dues classes: fagòcits i mifòcits. Tots s’originen a la medul·la òssia.
Què són els fagòcits?
Són glòbuls blancs de diferents tipus, especialitzats a ingerir microorganismes invasors i restes cel3lulars mitjançant el procés de fagocitosi. Circules pels vasos sanguinis i són presents a tots els teixits de l’organisme.
Què són els limfòcits?
Són glòbuls blancs que participen en la identificació de patògens i coordinen la resposta específica a la seva presència. Els limfòcits s’emmagatzemen en els ganglis i circules pels vasos sanguinis i limfàtics.
On es generen i maduren els leucòcits?
Totes les cèl·lules sanguínies i leucòcits es produeixen a la medul·la roja dels ossos/medul·la òssia vermella, que és un teixit tou que es troba a l’interior d’alguns ossos. Alguns leucòcits són transportats al tim, on s’acaben de formar. Per tant, el tim és un òrgan situat entre el cor i l’estern, on es produeix la maduració d’una part dels limfòcits.
On s’emmagatzemen els leucòcits?
- Les amígdales: són masses de teixit limfoide com el ganglis, que protegeixen l’entrada de les vies respiratòries i el tub digestiu, dos dels principals canals d’entrada de patògens. Per això, els limfòcits de les amígdales se solen activar amb freqüència.
- Melsa: és un organ limfoide situat a costat esquerre de la cavitat abdominal, darrere de l’estòmac i a sta del diafragma. Aquest òrgan emmagatzema limfòcits que poden ser activats per la presència d’agents infecciosos a la sang que hi passa.
Per on circulen els leucòcits?
- Els vasos lifmàtics: constitueixen una xarxa que recorre els teixits de l’organisme i que connecta entre ells els òrgans limfàtics on maduren i s’emmagatzemen cèl·lules immunitàries. Drenen l’excés de líquid en els teixits, absorbeixen els greixos digerits a l’intestí i desemboquen en el corrent sanguini.
- Els ganglis limfàtics: són masses de teixit limfoide que es troben distribuides per tot el cos, connectats als vasos limfàtics. Emmagatzemen els limfòcits, a expectativa de ser activats per la presència d’algun agent infecciós.
Qué és la limfa?
És el líquid que circula per vasos limfàtics, és una substància transparent, similar al plasma sanguini, amb una proporció de greixos superior, que conté cèl·lules immunitàries. També pot contenir patògens que seran eliminats quan passin pels ganglis limfàtics.