1. Les malalties infeccioses Flashcards
Que és la salut?
La salut és un estat de benestar físic, mental i social complet, no solament l’absència d’afeccions o malalties. Per tant, la salut d’un individu està determinada per les seves característiques físiques i mentals, el seu estil de vida, el seu entorn social i l’assistència sanitària a la qual té accés.
Què és una malaltia?
Alteració de l¡estat fisiològic de l’organisme, amb causes en general conegudes i una evolució previsible. Es manifesten a travñes de signe y símpotomes característics.
Qué són els signes d’una malaltia?
Són alteracions en el funcionament de l’organisme que poden ser detectades i mesurades de manera objectiva per part del personal sanitari.
Qué són els símptomes
Són alteracions del funcionament de l’organisme que només poden ser percebudes per la persona que les pateix, no poden ser mesurat de manera objectiva per part del personal sanitari.
Qué són les malaties infeccioses?
Són malalties causades per agents infecciosos (microorganismes i cirus principalmet) que proliferen i danyen les cèl·lules i teixits de l’organisme que infecten. Són contagioses, perquè els agents externs que les causen poden passar s’un individu infectat a un altre i provocar-li la malaltia.
Qué és el contagi directe?
Es produeix quan un agent infecciós es transment per contacte amb la pell, les mucoses, la sang o les secrecions d’un individu infectat.
Qué és el contagiinderecte a través del medi?
Es pot produir quan un agent infecciós que s troba en el medi entra en contacte amb un individu sa (aigues no tractades, aliments en mal estat, terra o onjectes en contacte amb individus infectats).
Qué és el contagi indirecte a través d’animals?
El contagi es pot produir a través del contacte amb animals que transpoten agent infecciosos (vectors).
Qué són els agents infecciosos?
Patògens, organismes i virus que parasiten un individu i li causen una malatia infecciosa. Solen ser bacteris, virus, protists o fongs (o animals, com dístomes o cucs intestinals). Només una petita proporció de la immensa quantitat de microorganismes i virus que hi ha al nostre entorn són patògens per a l’ésser humà.
Qué són els bacteris?
Són organismes unicel·lulars procariotes. Medeixen escassos micròmetres, no tenen nucli i sí tenen paret cel·lular. S’estima que el nombre de bacteris en el cos humà és major a les cèl·lules humanes, habiten a la pell, l’intestí i la superfícies d’algunes mucoses, i poden ser inofensius o beneficiosos. Els bacteris patògens, en canvi, colonitzen els teixits de l’organisme i en destrueixen les cèl·lules, de manera directa o produint toxines.
Exemples: còlera (Vibrio cholerae), tuberculosi (Mycobacterium tuberculosis), tètanus (Clostridium tetani) o la salmonel·losi (Salmonella typhimurium).
Qué són els virus?
Fragment de material genètic encasulat dins d’una estructura formada per proteïnes, les seves dimensions no solen superar les dècimes de micròmetre. No estan formats per cèl·lules, pel que no es consideren éssers vius. Per si sols no poden dur a terme cap procés vital:infecten les cèl3lules compatibles i utilitzen els components cèl·lulars per reproduir-se, així dnyen les cèl·lulies, la qual cosa origina alteracions en l’organisme infectat.
Exemples: varicel·la (virus de la varicel·la-zòster), dengue (flavivirus), ràbia (rabdovirus), verola (Orthopoxvirus).
Qué són els protists?
Microorganismes unicel·lulars eucariotes, medeixen desenes de micròmetres. Els patògens són paràsits que es reprodueixen, colonitzenels teixits de l’organisme infectat i n’alteren o destrueixen les cèl·lules.
Exemples: malària (Plasmodium falciparum), malaltia de la son (Trypanosoma brucei), toxoplasmosi (Toxoplasma gondii).
Qué són els fongs?
Són organismes eucariotes que tenen paret cel·lular de quintina, molts formen filaments pluricel·lulars, però també n’hi ha d’unicel·lulars. Els patògens parasiten taixits de l’organisme infectat i alteren o destrueixen les cèl·lules, el que porta a malalties. Alguns unicel·lulars es troben de manera natural a la pell i intestins, sense ser perjudicals, però en determinades condicions es poden tornar virulents i donar lloc a malalties.
Exemples: candidosi (Candida albicans), pitriasi versicolor (Malassezia furufr), peu d’atleta (Epidermophyton floccosum).
Qué és la virulència?
Capacitat d’un agent infecciós de causar transtorns de salut en un organisme.
De què depèn la virulència?
- Capacitat tòxica: capacitat de destruir o alterar les cèl·lules de l’organisme infectat, directament o a través de toxines.
- Capacitat d’invasió: capacitat de colonitzar l’organisme hostè, o una part.