סדר דין פלילי שאלות 2 Flashcards
מי רשאי להגיש תלונה ?
ת. כל אדם רשאי להגיש תלונה למשטרה על שבוצעה עבירה.(ס’ 58).
34.שיר התלוננה על שכנתה דנה שצעקה עלי בחדר המדרגות קצין התחנה בדרגת רב פקד החליט שלא לחקור את דנה האם בסמכותו?
ת.כן בעבירה שאינה פשע רשאי קצין משטרה בדרגת פקד ומעלה להורות שלא לחקור אם היה סבור שאין בדבר עניין לציבור או אם הייתה רשות אחרת מוסמכת על פי דין לחקור בעבירה.(ס’ 59).
.רם נחקר באזהרה ומודיע לשוטר כי אין לו סמכות לחקור אותו מכוון שלא הוגשה נגדו תלונה האם הוא צודק?
ת.רם אינו צודק המשטרה תפתח בחקירה אם בתלונה ואם בכל דרך אחרת. .(ס’ 59).
שולה התלוננה על דוד כי הכה אותה נמרצות לאחר יומיים הגיעה לתחנת המשטרה ובקשה לא לחקור /לבטל את התלונה האם השוטר חייב להעתר לבקשתה?
ת. בקשת המתלונן שולה שלא לחקור עבירת מין או אלימות שביצע כלפיה בן זוגה גו לא תהווה, כשלעצמה, סיבה יחידה להחלטה לפי סעיף 59 שאין בדבר ענין לציבור.(ס’ 59א (ב)’).
.אסף השוטר סיים את חקירתו של דוד מסוג פשע שלא מנוייה בתוספת הראשונה אסף השוטר מתלבט להיכן להעביר את חומר החקירה להגשת כתב אישום?
ת. מכיוון שמדובר בעבירה מסוג פשע אז חומר שהושג בחקירה בעבירת פשע תעבירו המשטרה לפרקליט מחוז.(ס’ 60 (א)
9.דני סיים 2 חקירות מסוג עוון וחטא ומעוניין להעביר את חומר החקירה לתובע להיכן יעביר את חומר החקירה ?
ת. חומר שהושג בחקירה בעבירה שאינה פשע תעבירו המשטרה לתובע המוסמך לנהל את התביעה,(ס’ 60 (ב).
40.דינה חשודה בעבירה מסוג פשע פרקליט המחוז הודיעה כי בכוונתו להגיש נגדה כתב אישום. דינה מבקשת כי לפני הגשת כתב אישום יאפשרו לה לטעון טענותיה ולאפשר לה לשכנע את פרקליט המחוז לא להגיש כתב אישום לבהמ”ש מכיוון שלא בצעה את העבירה?
ת. דינה רשאית, בתוך 30 ימים מיום קבלת ההודעה, לפנות בכתב לרשות התביעה בבקשה מנומקת, להימנע מהגשת כתב אישום, או מהגשת כתב אישום בעבירה.
*אם 30 יום לא מספיקים לה אז פרקליט המדינה, פרקליט המחוז, ראש יחידת התביעות או מי שהם הסמיכו לכך, לפי העניין, רשאים להאריך יותר מ30 יום.
*יחד עם זאת פרקליט המחוז, ראש יחידת התביעות רשאי להחליט מטעמים שירשמו להגיש כתב אישום בטרם חלפו 30 הימים ואף בטרם פנה החשוד.
באלו תנאים רשאים היועמ”ש או התובע להורות למשטרה להוסיף לחקור ?
ת.אם מצא היועמ”ש שיש צורך בכך לשם החלטה בדבר העמדה לדין או לשם ניהול יעיל של המשפט(ס 61 ).
.התובע בתיקו של דן, שהועבר איליו חומר החקירה ,ראה שהראיות מספיקות לאישום של דן אך הוא סבור שאין במשפט עניין לציבור והוא החליט לא להעמידו לדין בשל כך .מי יכול לאשר לו החלטה זו ?
ת.פרקליט המחוז או פרקליט בכיר שהוא הסמיכו בעבירות שהן פשע . או קצין משטרה המכהן כראש יחידת התביעות ,קצין משטרה המשמש כתובע בעבירות שאינן פשע וקצין משטרה המכהן כראש יחידת תביעות בענירות לאנשים עם מוגבלות או חוק תכנון הבנה . (ס’62א)
. רני קבל הודעה כי התובע החליט לסגור תיק עבירה שבה היה חשוד מחוסר עניין לציבור . רני מעוניין לערער על עילת הסגירה ומבקש לסגור את התיק מחוסר אשמה כדי שהתיק ימחק מרישומי המשטרה האם רשאי רני לערער על ההחלטה?
ת.כן רני רשאי לפנות לתובע שסגר את התיק בבקשה מנומקת לשנות את עילת הסגירה(ס’62ב) .
. שולה התלוננה על דוד כי הכה אותה נמרצות התובע הודיעה כי הוא מגיש כתב אישום כנגד דוד והיא תצטרך להעיד . שולה מודיעה לו כי היחסים בינה ובין דוד מצויינים והיא מבקשת לא להגיש נגד דוד כתב אישום האם
השוטר חייב להעתר לבקשתה?
ת. בקשת המתלוננת שולה שלא להעמידו לדין בעבירת מין או אלימות שביצע כלפיה בן זוגה גו לא תהווה, כשלעצמה, סיבה יחידה להחלטה לפי סעיף62א שאין בדבר ענין לציבור.(ס’62א (ב)).
45.טל התלונן על שכנו ששון כי צעק עליו . המשטרה החליטה שלא לחקור האם המשטרה צריכה להודיע על כך לטל וכיצד?
ת.המשטרה תמסור לטל המתלונן הודעה בכתב בציון טעם (נימוק)ההחלטה.(ס’ 63)
טל מעוניין לערער על ההחלטה שלא לחקור ו/או לא להעמיד לדין את ששון . כיצד למי ואיך ?
ת.על ההחלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין משום שאין בחקירה או במשפט עניין לציבור שלא נמצאו ראיות מספיקות או שנקבע שאין אשמה . רשאי המתלונן טל לערור כלהלן :תמיד לערכאה הגבוהה מזו שסגרה את התיק דוג ‘על החלטה לסגור שנתנה ע”י גוף חוקר או תובע יערערו לפרקליט המחוז או פרקליט מפרקליטת המדינה . על החלטה לסגור שנתנה ע”י פרקליט המחוז או פרקליט מפרקליטת המדינה לפני פרקליט המדינה והחלטה שניתנה ע”י פרקליט המדינה או משנהו הולכים ליועמ”ש .
מה המועד להגיש ערר על החלטה שלא לחקור או להעמיד לדין ?
ת.ערר יוגש באמצעות המשטרה או התובע לפי העניין תוך שלושים יום לאחר שנסרה הודעה למתלונן. אולם ניתן להאריך ע”י בעל סמכות את מועד הגשת הערר.(ס’65)
דנה הגישה ערר על כך שהחליט התובע לא להעמיד לדין את יהודה על עבירות מין ואלימות שבצע בה (מסוג פשע )תוך כמה זמן חייב התובע לתת מענה לדנה ?
ת.החלטה בערר תנתן עד תום שישה חודשים מיום הגשת הערר (ס’65א).
.מי רשאי להגיש קובלנה לבית המשפט ובאלו עבירות ?
ת.הגשת קובלנה רשאי להגיש כל אדם בעבירות המנויות בתוספת השנייה (ס’ 68)
דני רוצה להגיש קובלנה כנגד פקיד משרד הפנים הוא שואל האם יכול להגיש קובלנה כנגד עובד מדינה ובאישור מי?
ת. לא הוא לא יכול להגיש קובלנה על עובד המדינה בשל מעשה שעשה תוך מילוי תפקידו, אלא בהסכמת היועמ”ש.(ס’ 69).
51.ענבל הגישה קובלנה כנגד טוטי בגין לשון הרע למי יעביר בהמ”ש העתק מהקובלנה שהגישה ענבל?
ת.
הוגשה קובלנה ע”י ענבל, יעביר בית המשפט העתק ממנה לפרקליט המחוז.(ס’ 71).
ענבל הגישה קובלנה כנגד טוטי בגין לשון הרע הקובלת הייתה מעוניינת לנהל את התביעה בכוחות עצמה או ע”י בא כוחה אך פרקליט המחוז החליט תוך 15 ימים מקבלת הקובלנה כי פרקליט מפרקליטות המדינה ינהל את התביעה האם נהג פרקליט המחוז כשורה?
ת. כן אם נתן פרקליט המחוז הודעה שפרקליט מפרקליטות המדינה ינהל את התביעה. תוחלף הקובלנה בכתב אישום.(ס’ 71 ס’ 72).
צרויה שופט בבמ”ש השלום בי-ם נוכח כי חכם אינו מסוגל לנהל את ענינו ואף מנהל את ענינו באופן טורדני צרויה החליט להפסיק את הדיון בקובלנה עד שימנה לו חכם עו”ד תוך התקופה שהשופט קבע האם רשאי השופט צוריה לעשות כן?
ת. כן נוכח בית המשפט שהקובל חכם אינו מסוגל לנהל בעצמו את ענינו בבית המשפט, או שהוא מנהל את ענינו באופן טורדני, רשאי בית המשפט להפסיק את הדיון בקובלנה עד שימנה לו הקובל עורך דין תוך תקופה שיקבע.(ס’ 73).
דן הוא בן 16 וביצע עבירה ביום ביצוע העבירה היה בן 13 האם ניתן להגיש נגדו קובלנה.
ת.לא תוגש קובלנה נגד קטין שלא מלאו לו 14 שנה בשעת ביצוע עבירה.(ס’ 15 לחוק הנוער).
סימונה הגישה כנגד סימון קובלנה פלילית בגין תקיפה. מספר ימים לאחר הקובלנה הגישה סימונה לביהמ”ש בקשה לעצור את סימון עד תום הליכים במשפט כשהיא טוענת שמאז שהוגשה הקובלנה ובעקבותיה, מאיים סימון על חייה ומטריד אותה יומם וליל. האם רשאי ביהמ”ש להורות על מעצרו של סימון עד תום ההליכים?
ת. כן. גם בקובלנה פלילית ניתן להגיש בקשה למעצר עד תום ההליכים.(פס”ד-שוברט נ’ צפריר).
הוגש כתב תביעה כנגד רן בעבירת פשע/ עוון רן שואל מי רשאי לעיין בחומר החקירה?
החומר החקירה?
ת. רשאי לעיין בחומר החקירה בכל זמן סביר ולהעתיקו- הנאשם, סנגורו וכן אדם שהסנגור הסמיכו לכך
או אדם שהנאשם הסמיכו לכך בהסכמת התובע.(ס’ 74(א)).
בר מבקש מבהמ”ש להורות לתובע לעיין בראיות התביעה לאחר שנתקל בסירוב מי ידון בבקשה?
בהמשך לשאלה קודמת (שאלה 58) לעיונו של מי יועמד החומר?
ת. בקשתו של בר תידון לפני שופט אחד ובמידת האפשר היא תובא בפני שופט שאינו דן באישום.(ס’ 74 (ג).
ת. בעת הדיון בבקשה יעמיד התובע את החומר שבמחלוקת לעיונו של בית המשפט בלבד. (74(ד).
בר מבקש לערער על החלטת בהמ”ש שלא נעתר לבקשתו לעיין בחומר החקירה למי ומתי ניתן לערער?
ת. בר יכול לערור על החלטת בית משפט לפני בית המשפט של ערעור שידון בערר בשופט אחד.(ס’ 74 (ה)).
דני מבקש לקחת את חומר החקירה הביתה ולעיין בו עם בת זוגתו האם הדבר אפשרי?
ת. דני יוכל לעיין בחומר החקירה או להעתיק ממנו הדבר יעשה במשרד תובע או במקום אחר שתובע הועיד לכך, ובמעמד אדם שתובע מינה, ולהבטיח שהעיון וההעתקה ייעשו בהתאם לחוק ולהוראות התובע.(ס’ 75).
התובע במשפטו של צביקי מבקש להציג ראיה שלא נתנה לצביקי או לסנגורו הזדמנות סבירה לעיין בה האם רשאי התובע להציגה בבהמ”ש?
ת. לא התובע לא יגיש לבית המשפט ראיה ולא ישמיע עד אם לנאשם או לסניגורו לא ניתנה הזדמנות סבירה לעיין בראיה או בהודעת העד בחקירה, וכן להעתיקם, אלא אם הנאשם או סנגורו ויתרו על כך.(ס’ 77(א)).
התובע מבקש להציג עדות סודית במשפטו של מני למרות שלא אפשר למני לעיין בעדות התובע מציין כי אינו חייב לאפשר למני לעיין בעדות הסודית ויכול להציגה לבהמ”ש האם הוא צודק?
ת. אכן התובע לא חייב להציג את העדות הסודית למני אך יחד עם זאת לא יוכל להגישה או לעשות בה שימוש בבהמ”ש.(ס’ 78).
רובי הגיש קובלנה כנגד בני ומבקש להגיש לבהמ”ש דו”ח רפואי בכתב על הנזק שנגרם לו מלשון הרע שהוציא עליו בני רובי מסרב להעביר עותק לבני האם יוכל להגיש את הדו”ח כראיה לבהמ”ש?
ת. רובי ככובל לא יגיש לבית המשפט ראיה שבכתב שהייתה בידיו, אלא אם המציא לנאשם בני העתק ממנה.(ס’ 79)
בפרשת ההגנה במשפטו של רמי מציג רמי ראיה שיש בה לזכותו התובע מופתע מאוד אך נזכר כי יש לו עדות לסתור את ראיתו של רמי האם יוכל התובע להציג עדות זאת למרות שלא אפשר לרמי לעיין בה לפני כן?
ת. התובע יוכל להציג ראיות הבאות לסתור טענת הנאשם שהתובע לא יכול היה לצפותה מראש, ועל ראיות להסברת העדרו של עד או לעניינים פורמאליים אחרים שאינם מהותיים לבירור האשמה.(ס’ 80).
פואד שואל את דני העו”ד המלומד באילו מקרים לא ניתן יהיה לעיין בחומר החקירה?
ת.במקרים בהם מדובר בעבירות בגידה וריגול.(ס’ 128 לחנ”ש).
שאול מבקש להציג חוו”ד רפואית במשפטו שהוא לא יכול כלל ללחוץ על ההדק עקב ניוון שרירים על כן יש לזכותו מהרצח תובע מבקש לעיין בחו”ד שאול טוען שזכות העיון שמורה רק לו כנאשם האם הוא צודק?
ת.שאול אינו צודק בית המשפט שהוגש לפניו כתב אישום בפשע או בעוון, רשאי לפי בקשת התובע לצוות על הנאשם או על סנגורו
לאפשר לתובע לעיין בכל זמן סביר בכל חוות דעת בכתב או בתעודת רופא, שהנאשם מתכוון להביאן לפני בית המשפט כראיה.(83(א)(1).
*בהמ”ש יכול גם לבקש מהנאשם או סנגורו לערוך בכתב את עיקר תכנה של עדות מומחה, שהנאשם מתכוון להשמיע, ולאפשר לתובע בכל זמן סביר לעיין בו.
*בהמ”ש יכול גם לבקש מהנאשם או סנגורו לאפשר לתובע להעתיק מסמכים כאמור.
(ב)העיון יהיה במעמד אדם שהנאשם או סנגורו ימנה לצורך זה או בכל דרך אחרת שיקבע בית המשפט.
(ג)מועד העיון ומקומו יהיו כפי שיקבע בית המשפט, ובלבד שמועד העיון יהיה לאחר שניתנה לנאשם או לסניגורו לפי בקשתם האפשרות לעיין בחומר החקירה לפי סימן ג’ הדן בעיון בראיות התביעה.
מהוא תוכן כתב האישום?
ת. כתב אישום יכיל (1)שם בית המשפט שאליו הוא מוגש;(2)ציון מדינת ישראל כמאשים או שם הקובל ומענו;(3)שם הנאשם ומענו;(4)תיאור העובדות המהוות את העבירה, בציון המקום והזמן במידה שאפשר לבררם;(5)ציון הוראות החיקוק שלפיו מואשם הנאשם; (6)שמות עדי התביעה. (ס’ 85).
התובע במשפטו של רפי מבקש לצרף אישומים על עבירות מרמה הפצת צ’קים ללא כיסוי שהפיץ רפי למספר בעלי עסקים בת”א אחת העבירות העונש שבצידה 8 שנות מאסר וחלקם 2.3 שנות מאסר רפי טוען כי יש להעמידו לדין על כל עבירה בנפרד וכן עבירה שעונש בצידה אינו עולה על 7 שנים יש להעמידו לדין רק בבהמ”ש השלום?
ת. רפי טועה התשובה היא מותר לצרף בכתב אישום אחד כמה אישומים אם הם מבוססים על אותן עובדות או על עובדות דומות או על סדרת מעשים הקשורים זה לזה עד שהם מהווים פרשה אחת; בצירוף אישומים כאמור מותר, על אף כל דין אחר, לצרף לאישום בבית משפט מחוזי גם אישום בעבירה שאינה פשע.(ס’ 86).