13.3 Impulsgeleiding Flashcards

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

Wat is een actiepotentiaal?

A

Een actiepotentiaal is een verandering in de membraanpotentiaal van een actief neuron.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hoe wordt het electrische signaal doorgegeven?

A

Het doorgeven van een elektrisch signaal over een neuron gebeurt via een actiepotentiaal. Deze wordt doorgegeven over de buitenlaag van het neuron die opgebouwd zijn uit een membraan met twee eiwitlagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe werkt het actiepotentiaal?

A
  1. De binnenkant van het neuron is altijd 70 mV negatiever dan de buitenkant (rustpotentiaal). Dit komt doordat er zich minder Ka+ aan de binnenkant van het membraan bevindt dan Na+ aan de buitenkant. Dit verschil heet het membraanpotentiaal.
  2. Als het neuron een signaal binnenkrijgt gaan de ionkanalen in het membraan open en kan het heel selectief geladen atomen binnenlaten. Dit kan niet bij de membraanschede.
  3. Positieve atomen zoals Na+ stromen het neuron binnen wat er voor zorgt dat het ladingsverschil tussen binnen- en buitenkant wordt kleiner en gaat richting 0.
  4. Zodra er meer positieve atomen aan de binnenkant dan aan de buitenkant zijn sluiten de ionkanalen en gaan er andere ionkanalen open die zorgen dat het celmembraan weer negatief wordt, K+ ionen stromen de neuron uit.
  5. De kanalen gaan eerst lokaal open en worden als een soort golf doorgegeven over het membraan, genaamd Impuls. Uiteindelijk komt zo het signaal uit zij de zendende kant van het neuron, de synapsspleet.
  6. Nadat de ionkanalen openen zorgen de natrium/kanalen poorten ervoor dat de 70mV wordt hersteld. In de hersteltijd werken de pompjes op het membraan niet en wordt er geen signalen doorgegeven.

De elektrische sterkte van elk actiepotentiaal is altijd ongeveer hetzelfde. Er geldt een alles of niets princiepe. Is er net te weinig signaal dan ontstaat geen actiepotentiaal. De intesiteit van een signaal (Prikkelsterkte) hangt af van de actiepotentiaalfrequentie, variërend tussen 0 en 200 per seconden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hoe ontstaat het actiepotentiaal?

A

Neuronen bevatten verschillende typen ionsoorten, die elk door een andere prikkel openen: Door een chemische (neurotransmitter), elektrische en in tastzintuigen door eem mechanische prikkel. Het cascade effect ontstaat doordat de membraanpotentiaal de prikkeldrempel van -50mV.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat betekenen de begrippen depolarisatie, repolarisatie en hyperpolarisatie?

A

Depolarisatie is de verandering in membraanpotentiaal door instroming Na+ (stap 3).
Repolarisatie is de uitstroom van K+ ionen waardoor de membraanpotentiaal zichzelf herstelt (stap4).
Hyperpolarisatie komt doordat de K+ - poorten traag sluiten, is er een extra instroom van K+ -ionen; de repolarisatie gaat iets te lang door. De membraanpotentiaal daalt tot onder de rustpotentiaal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is zijn de absoluut- en relatief refractaire periode?

A

de absoluut refractaire periode is de periode na de actiepotentiaal waarin neuronen ter plekke voor een korte tijd ongevoelig zijn voor een nieuwe prikkel (stap 6)

De relatief refractaire periode is de periode na een actiepotentiaal, waarin steeds meer Na+ -poortjes beschikbaar zijn en een extra sterke prikkel tot een nieuwe actiepotentiaal kan leiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wst herstelt de rustpotentiaal?

A

De natrium-kalium pomp zorgt via ATP er voor dat er drie Na+- ionen uit de cel worden gepompt en twee k+- ionen de cel worden ingepompt. Zo wordt het rustpotentiaal handgehaaft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is saltatoire impulsgeleiding?

A

is ook wel sprongsgewijs impulsgeleiding. De impulsgeleiding springt van insnoering naar insnoering bij de gemeyeliniseerde uitlopers.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly