12.5 reageren met behulp van hormonen Flashcards
1
Q
Hoe reageert je lichaam op kou?
A
- Zenuwcellen geven het hormoon TRH af wat de adenohypofyse tot afgifte van TSH.
- TSH zet de schildklier aan tot afgifte van twee hormonen, vooral T4 en in mindere maten T3.
- T4 hormonen bevat 4 jodiumatomen en wordt ook wel Thyroxine genoemd. T4 is een soort voorloperhormoon en wordt in de lever omgezet tot het actieve T3.
- T3-moleculen, wat 3 jodiumatomen bevat, koppelen aan receptoreiwitten in het grondplasma en activeren het DNA in de kern. De stofwisselingsnelheid stijgt en hierdoor stijgt ook de kerntemperatuur.
2
Q
Hoe wordt de afgifte van TRH en THS geregeld?
A
- De regelkring van TRH en TSH werkt via een negatieve terugkoppeling
- zenuwcellen geven TRH af zodra je afkoelt.
Zodra de T3 concentratie stijgt dan geeft de hypothalamus minder TRH en de adenohypofhyse minder TSH af. Deze daling zorgt ervoor dat de schildklier minder thyroxine af zal geven. - Verder zorgt de verhoging van de concentratie T3 er ook voor een stijging van de stofwisselingssnelheid. Hierdoor loopt de kerntemperatuur op en reageert de hypothalamus met een lagere TRH-productie.
3
Q
Hoe reageert je lichaam op watertekort?
A
- Watertekort betekent een hogere osmotische waarde van het bloed en een lagere bloeddruk.
- Osmoreceptoren in de hypothalamus registreren dit en zorgen er voor dat je dorst krijgt. Ook geven zenuwcellen via de neurohypofyse ADH af. Hierdoor brengen verzamelbuisjes in de nieren extra water uit de voorurine terug in het bloed.
- Bij een lage bloeddruk, weinig Na+ of veel K+ in het bloed, maken de nieren renine. Dit zet angiotensinogeen uit de lever om in angiotensine I, dat de longen omvormen tot angiotensine II. Angiotensine II stimuleert de afgifte van ADH en zet het de bijnierschors aan tot de afgifte van aldosteron. Aldosteron neemt veel Na+ uit de voorurine op waarop extra water door osmose de bloedvaten instroomt.
- Renine stimuleert de kamersystole en laat de spieren van de bloedvaten samentrekken, wat beide een verhoging van de bloeddruk geeft.
4
Q
Hoe reageert je lichaam op energietekort?
A
- Is er veel van het neurohotmoon Y (NPY) dan krijg je honger. Dit hormoon wordt gemaakt door de hypothalamus zelf.
- Cellen van de maagwand en de alvleesklier maken voor een maltijd ghreline aan. Dit stimuleert de hypofyse tot afgifte van het groeihormoon en stimuleert in de hypothalamus het eetcentrum en het hongergevoel.
- Na het eten zijn de maag en darmen gevuld en remt leptine, een peptidehormoon gemaakt door cellen van het vetweefsel, NPY waardoor de eetlust afneemt. Het hormoon insuline heeft ook een remmende werking op het eetcentrum.
5
Q
Hoe reageert je lichaam op zuurstoftekort?
A
- zodra je lichaam behoefte heeft aan meer O2 dan maakt je lichaam nieuwe rode bloedcellen aan.
- Bij de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen is het hormoon epo betrokken wat voornamelijk gemaakt wordt de cellen van de nierschors, maar ook door levercellen.
- Via het bloed komt epo, de stamcellen, in rode beenmerg van je botten terecht. Stamcellen produceren groeifactoren waardoor zij delen en differentiëren tot rode bloedcellen.