12.1 De aanmaak van hormonen Flashcards
Wat zijn hormonen?
Een hormoon is een signaalstof die via het bloed zijn doelwitcellen bereikt. Hormonen zijn onder andere betrokken bij de groei, ontwikkelingen, het constant houden van je lichaamstemperatuur en de regeling van het glucose gehalte.
Wat is het verschil tussen exocriene- en endocetriene klieren?
- Een exocriene klier is een klier die zijn product afgeeft aan het uitwendige milieu.
- Een endocetriene klier is een (hormoon)klier die het product afgeeft aan het inwendige milieu, om zo een doelwitorgaan te bereiken.
Wat is het uitwendige milieu?
Het uitwendige milieu is alles in en om het lichaam wat zich buiten het dekweefsle bevindt. - Darmlumen, longinhoud, nierbekken, blaas, baarmoeder, buiten de huid. - Bijvoorbeeld zweet- en verteringsklieren.
Wat is het inwendige milieu?
Het inwendige milieu is bloed, weefselvloeistof, celinhoud en lymfe.
Wat zijn doelwitorganen?
Een doelwitorgaan is een orgaan waarvan de cellen receptoren hebben voor een bepaald hormoon.
Hoe wordt de coördinatie van de hormonen geregeld?
Wat is hypofyse?
de coördinatie wordt vooral via de centrale hormoonklier, de hypofyse, geregeld. De hypofyse is zo groot als als een erwt en ligt net onder het midden van de grote hersenen. Vanuit de hypothalamus ontvangt de hypofyse informatie over het lichaam. De hypofyse zet andere hormoonklieren tot actie, maar regelt ook de de groei en rijping van de geslachtscellen.
De hypofyse is de verbinding tussen de hersenen en het hormoonstelsel.
Wat is de hypothalamus?
De hypothalamus is een deel van de hersenen, vlak boven de hypofyse. Het is de verbinding tussen het zenuwstelsel en het hormoonstelsel. De hypothalamus maakt neurohormonen die de activiteit van de hypofyse aansturen.
Waat bestaat de hypofyse uit?
De hypofyse bestaat uit de neurohypofyse en de adenohypofyse.
- De neurohypofyse bestaat uit zenuwweefsel en geeft neurohormonen van de hypothalamus af aan het bloed. (hypofyseachterkwab)
- De adenhypofyse bestaat uit klierweefsel dat verschillende hormonen afgeeft en wordt aangestuurd door de hypothalamus. (hypofysevoorkwab)
Wat doet het neurohormoon ADH?
ADH is een neurohormoon uit de hypofyse. Via de uitlopers van de neuronen komt ADH in de neurohypofyse, waar de uitlopers het afgeven aan het bloed. ADH bevordert de terugresorptie van water uit de voorurine, waardoor minder urine ontstaat. ADH heeft daardoor ook invloed op de bloeddruk.
Wat doet het hormoon oxytocine?
Oxytocine is een neurohormoon van de hypothalamus. Oxytocine beïnvloedt de contractie van de gladde spieren in de baarmoederwand bij de bevalling en is betrokken bij sociaal gedrag, zoals de zorg voor de baby.
Hoe beïnvloeden neurohormonen uit de hypothalamus de adenohypofyse?
- Synapsen in de hypothalamus geven de releasing-hormonen (RH) af aan het bloed en komen terecht in de adenohypofyse.
- Weer andere neuronen van de hypothalamus geven inhibiting-hormonen (IH) af, die de productie van hormonen remmen.
Hoe werken de hormonen die betrokken zijn bij het vormen van geslachtscellen?
-
FSH stimuleert de groei en de ontwikkeling van de follikels in de eierstokken. De follikels maken het hormoon oestradiol (een oestrogeen).
Oestradiol stimuleert de afgifte van LH door de hypofyse, waarna de ovulatie volgt. - Uit de rest van de follikel ontstaat het gele lichaam dat ook progesteron maakt. Zowel oestradiol als progesteron remmen de afgifte van FSH-RH.
Wat doet het hormoon LH?
LH is een hormoon van de adenohypofyse. Het stimuleert de ovulatie bij vrouwen, het zorgt voor de vorming van het gele lichaam wat zorgt voor de productie van progesteron en bij de man zorgt het voor de productie van testosteron.
Wat zijn membraanreceptoren?
Membraanreceptoren zijn receptoren in het celmembraan, waaraan signaalstoffen zoals hormonen koppelen
Wat is de invloed van plantenstoffen?
Genisteïne uit soja kan zich binden aan de oestradiolreceptor en kan in de doelwitcellen dezelfde reactie oproepen als oestradiol.