11-12 Flashcards
קיפול הגוף ויצירת מערכת העיכול
A- רואים את ה-neural plate שיכול ל-neural tube )באדום(. מתחתיו ה-notochord )בכחול(.
בשכבה השנייה יש סומיטים משני צדדי ה-notochord, לטרלית יותר יש intermediate mesoderm והכי לטרלי זה lateral plate mesoderm. הכי פנימי רואים את האנדודרם.
B- מתחיל להופיע חלל, נקרא חלל ה-coelom )חץ תכלת( שעתיד להיות חלל הגוף והוא עושה חיתוך של lateral plate ל-2 שכבות:
Somatopleure o – קרובה לאקטודרם. Splanchopleure o – קרובה לאנדודרם.
C- הקיר המדיאלי של ה-coelom מתחיל לנדוד)Immigration( פנימה, זה קורה משני הצדדים. מתחת לסומיטים מתחילים לראות משני צדדים כלי דם שהם ה-aorta. באדם, האאורטה מתחילה כשני כלי דם משני צידי
הגוף, והם יעברו נדידה לכיוון קו האמצע. בהמשך האנדודרם)צהוב( מתחיל לעבור קיפול ולאורך כל הזמן מתלווה אליו ה- .Splanchopleure
D- האנדודרם ממשיך להתקפל. E- הגעה למבנה תלת מימדי כאשר האנדודרם
נסגר לצינור )צהוב( שנקרא endoderm gut, שתי האאורטות עברו איחוי וכן ה- Somatopleure גם כן עבר קיפול והפך להיות הקיר החיצוני.
F- ה-Somatopleure נסגר. הgut תלוי על מבנה שנקרא dorsal mesentery )ירוק( שמחבר בין המעי לקיר הגוף הדורסלי. במקומות מסוימים בגוף יש גם ventral mesentery שמחבר בין המעי לקיר הבטן הונטרלי. זה קורה באזור הקיבה. בשאר המקומות יש גם dorsal mesentery.
חלל ה-coelom הפך להיות חלל הגוף, זה
החלל הפריטוניאלי
צינור מעי-
צינור שמתפתח לmain gut tube שזה הוושט, קיבה, מעי דק ומעי גס, רקטום ואנוס וגם נגזרות המעי/derivatives – הנצות מהצינור שתורמות כמו ריאות, תירואיד, תימוס, כבד, לבלב, תוספתן, כיס מרה וכו’. כל הרקמות שנגזרות מהמעי- הפרנכימה )התאים ש’עובדים’( הם אנדודרם והתאים התומכים )למינה פרופריה, שרירים וכו’( הם Splanchopleure mesoderm.
צינור מעי בקצה הרוסטרלי סגור ע”י oropharyngeal membrane, ובקצה הקאודלי סגור ע”י cloacal membrane. יש לו מרכיב בבית החזה בשם thorax אשר מתפתח ל-thoracic esophagus ,pharynx. מרכיב בבטן בשם abdomen אשר מתפתחים ל:
פריטוניאום זה החלל האמבריונלי שנקרא coelom.
איבר intraperitoneal – איבר שמתפתח בתוך חלל הצינור ויש לו קשר לקיר הדופן בעזרת Dorsal Mesentery
. איבר primary retroperitoneal – איבר שמתפתח מחוץ לחלל הצינור.
איברים שמתפתחים ונטרלית לפריטוניאום הם גם רטרו-פריטוניאליים.
איבר secondary retroperitoneal – איבר שהתחיל את ההתפתחות שלו בתוך חלל הצינור, והיה קשור לקיר האחורי אבל בשלב מסוים בהתפתחות הפך לרטרו-פריטוניאלי. אפשר לראות את זה בתמונה הימנית שהוא עבר איחוי עם ה-
.mesentery
SPLAN
SOMA
המעי הוא בעל ציפוי רקמת Splanchopleure והיא תורמת לרקמה התומכת במעי והיא יוצרת את הסרוסה שלה/visceral peritoneum. לעומת זאת ה-Somatopleure )שנמצא מסביב לחלל הגוף( נותן את ה-Parietal peritoneum.
התפתחות צינור המעי-
נק’ ההנחה היא שצינור המעי נמצא תלוי בתוך חלל הגוף. הצינור עובר שינויים מורפולוגיים על מנת להוביל אותו לצורה והמיקום האנטומי שלו. קיבה- האיבר הכי רוסרטלי שנמצא בבטן. הקיבה מתחילה לקבל את צורתה בסביבות שבוע 4 להתפתחות. היא תלויה ומחוברת לקיר הגוף ע”י 2 mesenteries:
dorsal mesogastrium – ה- dorsal mesentery שמחובר לקיר הבטן האחורי. Ventral mesogastrium – ה-ventral mesentery שמחובר לקיר הבטן הקדמי.
2 החלקים האלו מחלקים את חלל הפריטוניאום לחלל ימני וחלק שמאלי.
מה-dorsal mesentery מתפתח הטחול = כלומר מקור האיבר הוא במזודרם לעומת שאר האיברים שאמרנו עד עכשיו. מה-ventral mesentery מתפתח הכבד.
מרכיב בבטן בשם abdomen אשר מתפתחים ל:
ב-foregut נוצר abdominal esophagus, קיבה, החלק העליון של התריסריון.
ב-midgut נוצר חלק תחתון של תריסרין, ileum ,jejenum, appendix ,cecum, קולון עולה ועד 2/3 ימני של קולון רוחבי. ב-hindgut נוצר 1/3 שמאלי של קולון רוחבי, קולון יורד, קולון
סיגמואידי ורקטום.
ההיסטולוגיה של המעי דומה גם
בחלקי המעי וגם בנגזרות
- אפידרמיס פנימי שמסביבו יש 2 שכבות של רקמות חיבור – למינה פרופריה וסב-מוקוזה. - עוד 2 שכבות של שריר חלק - סרוסה חיצונת.
התפתחות צינור המעי-
נק’ ההנחה היא שצינור המעי נמצא תלוי בתוך חלל הגוף. הצינור עובר שינויים מורפולוגיים על מנת להוביל אותו לצורה והמיקום האנטומי שלו. קיבה- האיבר הכי רוסרטלי שנמצא בבטן. הקיבה מתחילה לקבל את צורתה בסביבות שבוע 4 להתפתחות. היא תלויה ומחוברת לקיר הגוף ע”י 2 mesenteries:
dorsal mesogastrium – ה- dorsal mesentery שמחובר לקיר הבטן האחורי. Ventral mesogastrium – ה-ventral mesentery שמחובר לקיר הבטן הקדמי.
2 החלקים האלו מחלקים את חלל הפריטוניאום לחלל ימני וחלק שמאלי.
מה-dorsal mesentery מתפתח הטחול = כלומר מקור האיבר הוא במזודרם לעומת שאר האיברים שאמרנו עד עכשיו. מה-ventral mesentery מתפתח הכבד.
בשבוע ה-5 להתפתחות קורים 2 דברים מורפולוגיים שקשורים לקיבה:
- גדילה שונה בין הקיר הקדמי לקיר האחורי – הקיר האחורי גדל יותר מהקיר הקדמי וזה גורם לקבלת עקומת קיבה גדולה ועקומת קיבה קטנה.
- קיפול של 90 מעלות על הציר הרוסטרלי-קאודאלי, כך שהעקומה הגדולה של הקיבה נהיית יותר בצד
שמאל והעקומת הקיבה הקטנה נהיית יותר בצד ימין. ה-vagal plexus הימני והשמאלי בבוגר מגיע
מכך שהם היו משני צידי הצינור, וסיבוב של 90 מעלות גרם לכך שיש vagal turnk אנטריורי)ונטרלי( ו-vagal trunk פוסטריורי)דורסלי(.
אמרנו שה-mesenteries חילקו את חלל הפריטוניאום ל-2 חללים:
dorsal חלל ימני, מחולק על ידי - Lesser sac/omental bursa
mesentery , קיבה וכבד. זה היה בעובר חמצית החלק הימני עליון של החלל הפריטוניאלי.
Greater sac – כל החלל שנשאר. זה היה בעובר חמצית החלק השמאלי עליון של החלל הפריטוניאלי.
greater + lesser omentum
Greater omentum – החלק שנגזר מ-dorsal mesogastrium ומחובר לעקומה הגדולה של הקיבה. סביב הקיבה יש רקמה והיא גדלה ומתארכת עד ה- dorsal mesogastrium. שכבה אחת נמצאת על הקולון הרוחבי החלק של Lesser sac עכשיו נקרא upper recess והחלק של greater omentum נקרא Lower recess. בשלב מאוחר יותר 2 השכבות מתאחות ואנחנו רואים אותו כשכבה אחת. האיחוי הזה נקרא greater omentum והוא סוגר את החלל מאחורי הקיבה. החלל שנוצר מאחור הוא ה-omental bursa. ה-lower recess נעלם. Lesser omentum – החלק של ה-Ventral mesogastrium שנמצא בין העקומה הקטנה של הקיבה לבין הכבד. רואים את החץ הסגול שעובר דרכו.
-Midgut
לקראת שבוע 5 של ההתפתחות ה-midgut מתחיל לגדול בקצב גבוה יותר מקצב החלל של הצינור. כתוצאה מכך נוצרת לולאה בשם )Primary intestinal loop (PIL. הכיוון של הלולאה הוא דורסלי- ונטרלי. ללולאה יש 2 זרועות:
.Ileum-ו jejunum -רוסטרלית. יתפתח בהמשך ל – Cranial limb Caudal limb – קאודאלית. יתפתח בהמשך ל-cecum, מעי עולה וחלק ממעי רוחבי.
ה-apex של הלולאה יוצר את vitelline duct שמתחבר לשק החלמון. ]כל שאר המעי סגור[
תהליך של הרניאציה של המעי
ה-PIL גדלה מהר ולכן עוברת הרניאציה)=התבלטות לא תקינה מחלל סגור או אזור בגוף ליצירת בקע( לתוך Umbilicus, היא נכנסת פנימה. היא כנראה תורמת לתהליך של הרניאציה של המעי. הוא עובר סיבוב בשני שלבים-
1. סיבוב של 90 מעלות נגד כיוון השעון )בהסתכלות על המעי מקדימה(. עכשיו החלק הרוסטרלי נמצא יותר בצד ימין והחלק הקאודאלי יותר בצד שמאל.
2. סיבוב של עוד 180 מעלות נגד כיוון השעון. זה גורם למעי להתמקם במיקום הנכון עבורו בפריטוניאום. נקבל cecum וקולון עולה בצד ימין של הגוף ומעי דק בצד שמאל.
סך הכול המעי עבר מ0 מעלות ל-270 מעלות. אם הרוטציה לא תתרחש כמו שצריך האיברים לא יגיעו למקומות הנכונים.
בקרה על סיב המעי-
סיבוב המעי צריך להיות מאוד מבוקר כי זה תמיד צריך להיות באותו כיוון. ההנחה היום היא שהסיבוב הזה הוא חלק מה-left-right patterning system של הגוף. הגוף מצליח לזהות מה זה צד ימין ומה זה צד שמאל שלו כבר בשלב מוקדם של ההתפתחות. ה-dorsal mesentery הוא איבר סימטרי. בשלב מסוים צד ימין ושמאל מקבלים זהות שונה. רואים זאת ע”י ביטוי גנים מוקדם שמתבטאים רק בצד אחד. זה גורם לשינוי ברמת המזנכימה של צד ימין ושמאל של Mesentery. צד אחד אפיתל יותר דחוס צד שני אפיתל יותר מרווח. השינויים הגנטיים מובילים לרוטציה מסוימת של המעי.
סקירת מערכות שבוע 22-23 להיריון-
Omphalocele
Gastroschisis
Omphalocele - הרופא רואה בליטה בבטן, הוא מתאר את זה כשק סגור בצקתי ובדיוק בקו האמצע. אמרנו שהמעי עובר הרניאציה לתוך ה-umbilicus ואז עובר קיפולים. אם המעי לא חוזר לבטן ומתפתח בתוך ה-umbilicus. זה נראה כמו שק סגור. לרוב לעוברים האלו יש מוטציות גנטיות ומומים בכמה מקומות ולכן תמותה רבה. בתמונה- ,A,D,B Gastroschisis - לאחר מכן עוד בחורה ורואה שוב בליטה אך הפעם הוא רואה לולאות של מעי צפות בתוך חלל מי שפיר, והפעם זה יוצא קצת ימינה מקו האמצע. קורה אם אין סגירה לחלוטין של Somatopleure, המעי יבלוט לתוך חלל מי השפיר. לרוב זה פגם יחיד ואין עוד פגמים בגוף. בתמונה- E , C