0. De l'Antic Règim a l'Estat Liberal Flashcards
Explica en què es basa la ideologia liberal.
defensa tres principis bàsics:
La llibertat econòmica: qualsevol individu és lliure de fer el que vulgui amb els seus diners (negocis, etc.). La llibertat econòmica defensa els interessos de la burgesia. A més, portarà a la implantació del capitalisme.
La igualtat jurídica: tothom té els mateixos drets; tothom és igual davant la llei.
La llibertat política: la sobirania està en el poble, i és aquest qui ha de triar els seus representants de manera lliure; no es creu en els règims autoritaris.
Diferencia reforma de revolució.
Reforma: és un canvi parcial d’unes determinades estructures (polítiques, socioeconòmiques i idéologiques).
Revolució: és una transformació radical que suprimeix estructures (polítiques, socioeconòmiques i ideològiques) i les substitueix per unes altres; transformar completament les estructures d’un estat.
El liberalisme a Espanya s’implanta gràcies a una revolució.
Quins canvis suposa la revolución liberal a Espanya?
De economia feudal a economia capitalista.
De societat estamental a societat de classes.
De monarquia absoluta a monarquia liberal, parlamentària o constitucional.
Durant el segle XIX hi ha més revolucions liberals arreu d’Europa Occidental?
Sí.
Explica breument què passa entre 1808 i 1833. (a Espanya).
hi ha una lluita entre els partidaris de l’absolutisme (encapçalats pel rei Ferran VII de Borbon) i els partidaris del liberalisme. El 1833 la mort del rei Ferran i la seva substitució per la seva filla Isabel II (menor d’edat) suposa la implantació definitiva del liberalisme polític i econòmic. (oposició absolutista molt forta, alternança liberalisme-absolutisme).
Explica breument que passa entre 1833 i 1874 (a Espanya).
la constitució de l’Estat liberal capitalista de classes serà greument dificultada per tres tipus de problemes (les guerres civils carlines, les protestes populars i les lluites internes dins la burgesia liberal). (hi ha liberalisme però amb molts problemes).
Explica breument que passa a partir de 1874. (a Espanya).
hi ha liberalisme a Espanya.
Quan es produeix la invasió napoleònica a Espanya?
L’any 1808.
Quan es produeix la invasió napoleònica a Espanya, què volen imposar els francesos?
Una monarquia pseudo-liberal.
Explica breument que passa entre 1808 i 1833 a Espanya.
L’any 1808, quan a Espanya hi ha la monarquia absoluta de Ferran VII, es produeix la invasió napoleònica. Els francesos volen imposar un règim pseudo-liberal; en el bàndol contrari, a Cadis, els representants dels resistents (liberals i absolutistes), elaboren la Constitució de 1812 (o Constitució de Cadis), de caràcter liberal-progressista). Però després de la derrota francesa de 1814 torna l’absolutisme de Ferran VII, que persegueix els liberals. Aquests fan el 1820 un cop d’estat que respecta la corona però implanta el Liberalisme (Trienni Liberal). tres anys després el rei recupera el seu poder absolut i el manté fins la seva mort el 1833. La seva hereva, Isabel i la regent Maria Cristina abracen el liberalisme per a conservar el tro, ja que elles tenen l’oposició dels absolutistes, partidàries de Carles Maria Isidre, germà de Ferran VII (aquest seran els carlins).
En què es fonamentava bàsicament l’Antic Règim?
Economia feudal o economia agrària.
Societat Estamental.
Monarquia absoluta.
Explica l’economia feudao o agrària de l’Antic Règim.
Aquesta economia no és de mercat sinó que és de subsistència (no venen els productes, cultiven per menjar-s’ho ells mateixos). Els pagesos no són propietaris de les terres que cultiven sinó que són arrendataris. Els propietaris d’aquestes són els senyors d’aquelles terres (noblesa, clergat i el rei). El pagès ha de pagar molts impostos a:
Al propietari de la terra, pels motius:
Senyoriu territorial: pel fet de poder cultivar la terra. El lloguer de la terra ja que és el propietari d’aquesta.
Senyoriu jurisdiccional: com que el propietari és qui mana, té la màxima autoritat a la seva terra i per tant cobra impostos. Ell manava a la seva terra, doncs podia cobrar impostos, i així ho feien.
A l’església: delme.
A l’Estat-Rei.
Aquestes propietats s’anomenen propietats amortitzades. Això vol dir que els propietaris d’aquestes, tot i que estiguessin molt endeutats, no se’ls podia treure la terra; aquesta estava lligada al títol, no se’ls podia expropiar. Tampoc podien desfer-se d’ella.
També es practicaven algunes altres activitats econòmiques menys comunes com l’artesania, el comerç, la banca…
Explica la societat estamental de l’Antic Règim.
la llei marcava que les persones no eren iguals (desigualtat civil). La societat estava dividida en els tres estaments: Rei, Noblesa i Clergat, i el 3r estat (poble). Els dos primers estaments són els privilegiats, que no paguen impostos, a més de gaudir d’alt prestigi social. El poble està considerat l’estament inferior. Un està en un estament o un altre per naixement (a no ser que es fes una contribució molt generosa al rei, i aleshores podia ser que se li atorgués un títol nobiliari). Els burgesos, pertanyents al tercer estat, estan orgullosos d’estar-hi ja que pensen que els nobles són uns paràsits de la societat que no fan res útils, però no els agrada la societat actual ja que en l’estament que estan no tenen cap privilegi i han de pagar molts impostos.
Explica que es el Motí d’Aranjuez i quan es produeix i quines eón les conseqüències a curt termini.
Va ser un intent per part de Ferran VII de treure al seu pare Carles IV la corona d’Espanya, juntament amb altres membres de la cort. Això passa perquè Napoleó està envaint Espanya i Carles IV no fa res. Manuel de Godoy (havia fet una grandíssima ascensió social, que havia provocat el recel dels companys), primer ministre, cap de govern, és odiat per tota la cort, i és l’amant de la reina (i és de la confiança del rei també), i això també afavoreix el motí. La gent surt al carrer per donar suport a Felip VII, i per aquest motiu Carles IV abdica en favor del seu fill i, a més, Manuel de Godoy és empresonat.
Seguidament Carles IV demana ajuda a Napoleó. L’emperador francès demana a Ferran VII que deixi marxar als seus pares a França i que, després, vagi a parlar amb ell. Napoleó també aconseguirà que alliberin a Godoy. Quan Ferran VII va a França Napoleó l’obliga a abdicar en favor d’ell mateix i, com que el rei espanyol és molt covard, ho fa.
Què és la guerra del francès? Quan es produeix?
1808-1814. També anomenada guerra d’independència, comença sent una sublevació o aixecament espontani del poble que defensa la sobirania d’Espanya, defensa la seva nació. Els espanyols se n’adonen que els francesos estan agafant el control de l’Estat, i per això es produeix l’aixecament.
Quin tipus de gent participa en la guerra del francès?
Gent humil, tradicionalment antifrancesa.
Patriotes il·lustrats desitjosos d’imitar el model liberal francès.
Elits reaccionaries que consideren la invasió francesa com un ultratge.
Són patriotes sense gaire idea política.
Quins són els résultats d’aquest aixecament?
Dona lloc a la primera constitució espanyola, la Constitució de 1812 (o Constitució de Cadis), de caràcter progressista i liberal, que defensa el liberalisme. Espanya és liberal per primer cop.
Apareixen oficials liberals. S’organitza un exèrcit popular, on gent amb idees liberals però humil ascendiran, permetent així accedir a l’oficialitat militar dins de l’exèrcit professional. Els voluntaris lluiten formant guerrilles.
Quin dia comença la guerra del francès?
El 2 de maig de 1808.
Com s’anomena també la guerra del francès?
Guerra contra el francès o guerra d’independència.
Quin fet fa que comenci la guerra el francès?
El Motí d’Aranjuez. (2 de maig 1808).
La notícia del Motí d’Aranjuez corre ràpid pel territori? I quines conseqüències té aquesta notícia?
La notícia d’aquest aixecament corre ràpid i altres ciutats faran el mateix. Ràpidament s’organitza un exèrcit de guerrilles que ataquen contínuament els interessos dels francesos.
Qui són els mamelucs?
guerrillers a sou molt sangonents de banda dels francesos, són sàdics, brutals, sangonents, etc., amb l’intenció de causar el pànic a la població i desmobilitzar-los.
Durant la guerra del francès, Espanya queda dividida, explica-ho:
Els patriotes: lluiten per fer fora l’invasor francès. Són gent humil, liberals, absolutistes… Tots odien els francesos i els volen fer fora, però no tenen una ideologia comuna entre ells. Són els que redacten la Constitució de Cadis.
Els afrancesats: espanyols que decideixen col·laborar amb els francesos, ja sigui per oportunismes (volen ascendir socialment, etc.), o perquè creuen que l’arribada dels francesos és el millor que podia passar-li a Espanya, ja que així es convertiria en un estat modern (liberal, progressista, avançat, etc.).
Quan els ajuntaments anaven sent ocupats pels francesos, que feien els patriotes durant la guerra del francès?
Quan els ajuntaments eren ocupats pels francesos, els patriotes es reorganitzaven clandestinament en les anomenades Juntes de Defensa. Poc a poc es van organitzant aquestes juntes per formar Juntes Provincials o inclòs regionals. Totes aquestes acaben culminant en la creació de la Junta Central Suprema a Cadis, l’any 1810.
Què és el més relevant que succeeix a la Junta Suprema de Cadis?
Aquesta institució és doncs el govern dels patriotes, el parlament que redactarà la Constitució de 1812.
L’any 1812 es redacta la primera constitució espanyola. Els patriotes absolutistes i clergat accepten la constitució ja que no volen causar una divisió interna amb els liberals. Aquesta constitució s’aprova el 19 de maig de 1812, i també aquesta constitució és anomenada “La Pepa”. Cadis serà una ciutat que mai caurà en mans dels francesos. Aquesta constitució atorga considerables drets als ciutadans.
Durant la guerra del francès espanya té dos reis, explica-ho.
Durant el període d’entre 1808-1813, abans que tornés Ferran VII, a Espanya hi havia dos reis: per una banda Josep Bonaparte, que era dels francesos, i controlava aquella el territori ocupat pels francesos i, per altra banda, el mateix Ferran VII, que tot i que havia renunciat a la corona, els espanyols van lluitar pel seu retorn en la guerra del francès.
Comenta la constitució de 1812.
Subjecte sobirania: ciutadans espanyols.
Caràcter ideològic: liberal.
Relació entre poders: Poder legislatiu: la cort, i el rei té dret a vetar consecutivament una mateixa llei dues vegades. Poder executiu: el rei. Poder judicial: els tribunals.
Elaborada per: patriotes.
Tipus de sufragi: SUM.
Declaració de drets: molt àmplica (educació, llibertat d’expressió, protecció contra la violència policial…).
Relació església-estat: estat catòlic sense llibertat religiosa.
Perquè comença la decaiguda de l’Imperi de Napoleó?
Napoleó decideix envair Rússia, però no surt bé i, aleshores, comença la seva decadència. Altres territoris se subleven intensament contra els francesos.
Perquè Napoleó decideix abandonar Espanya?
Napoleó decideix envair Rússia, però no surt bé i, aleshores, comença la seva decadència. Altres territoris se subleven intensament contra els francesos. L’any 1813 Napoleó abandona Espanya.