・┆ʚ♡ɞ ┆・מבחן בפסיכולוגיה ・┆ʚ♡ɞ ┆・ Flashcards

1
Q

מה ההשלב הראשון בתאוריה הפסיכוסוציאלית? מה הגילאים? כיצד הקונפליקט נפתר? איך נראת פיקסציה?

A

שלב הראשון:
אמון לעומת חשד בסיסי (0-1)
בשלב הזה, התינוק תלוי רק באמא שלו שתטפל בו ותעניק לו את כל הצרכים שהוא צריך, על בסיס זה, כלומר אם כל הצרכים יסופקו בצורה טובה הוא יפתח אמון או חשד בסביבה ובאנשים שסביבו כשיהיה גדול
פתירה של הקונלפיקט (תראה כמו):
אם האמא תספק את כל הצרכים של התינוק (מזון אוכל אהבה מגע) הוא יגדל להיות אדם בוגר שיכול לתת אמון באנשים שסביבו ובהמשך גם לפתח קשר אנטימי
קיבעון בשלב (יראה כמו):
אם האמא לא תספק את הצרכים של התינוק מספיק או לא תספק אותם בזמן, כלומר עוזבות אותו לעיתים תכופות, תנהג איתו בקשיחות יתר וכדומה התינוק ירגיש כי צרכיו לא סופקו ויפתח חשד ואי אמון באנשים מסביבו, הוא יגדל להיות אדם בוגר שכל הזמן חושד באנשים סביבו, מה שיקשה עליו לפתח קשר אינטימי בהמשך

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

מה ההשלב השני בתאוריה הפסיכוסוציאלית? מה הגילאים? כיצד הקונפליקט נפתר? איך נראת פיקסציה?

A

השלב השני:
אוטונומיה לעומת בושה (1-3)
בשלב הזה, התינוק תלוי טיפה פחות בהוריו ומתחיל לרצות לעשות דברים לבד. כמו ללכת, לשלוט בצרכים שלו, להתלבש , לאכול וכדומה
הוא רוצה לעשות את כל הדברים האלה לבד על מנת להרגיש עצמאי ולהיות בטוח בגוף שלו ובעצמו.
אם ההורים יתנו לו לחקור את סביבתו ולעשות דברים לבד ויעודדו אותו לעשות זאת הוא יפתח תחושת עצמאות שתישאר חלק מהאישיות שלו גם כשיגדל. הוא לא יעורר ספק ביכולותיו.
אם ההורים יגבילו ויכעסו על התינוק ולא יתנו לו לעשות את הדברים האלה בעצמו הוא יתבייש בעצמו. הוא יגדל להיות חסר ביטחון וספקן לגבי יכולותיו. תחושת הבושה והספק ישארו עימו לכל חייו

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

מה ההשלב השלישי בתאוריה הפסיכוסוציאלית? מה הגילאים? כיצד הקונפליקט נפתר? איך נראת פיקסציה?

A

השלב השלישי:
יוזמה לעומת אשמה (3-6)
בשלב הזה, במידה והילד למד לפתח בטחון בגוף שלו ובעצמו, כעת ירצה לחקור את הדברים סביבו, בשלב הזה מגלה סקרנות רבה כלפי העולם שמתבטאת ביוזמות שהוא מפעיל על הסביבה במטרה לבדוק אותה ולחקור אותה.
הסקרנות הזאת תתבטא בלדוגמה פירוק מכשירים וחפצים בשביל לראות איך הם עובדים, לשאול את ההורים או אנשים מבוגרים המון שאלות, חלקן לא הגיוניות או נחוצות, בנוסף גם התעניינות מינית ושאלה של “איך באים ילדים לעולם”?
אם ההורים יעודדו את היוזמה של הילד, יענו על השאלות והסקרנות שלו ויתנו לו לחקור וללמוד, הילד יגדל להיות סקרן ופתוח לסביבה וימשיך ליזום רעיונות.
אם ההורים יכעסו על הילד, יתעצבנו עליו הוא יפתח תחושות של אשמה על כך שניסה לשאול או לחקור, תחושת האשמה תישאר איתו גם לחייו הבוגרים מה שיגרום לו לא ליזום רעיונות ותוכניות

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

מה ההשלב הרביעי בתאוריה הפסיכוסוציאלית? מה הגילאים? כיצד הקונפליקט נפתר? איך נראת פיקסציה?

A

השלב הרביעי :
חריצות לעומת נחיתות (6-12)
בשלב הזה, המעגל החברתי של הילד מתרחב, מתקיים מעבר מהגן לבית ספר, שם הילד לומד מספר כישורים, כישורים חברתיים- להתסדר עם אנשים, כישורים אינטלקטואלים - קריאה וחשבון, וגם כישורים רגשיים כמו דחיית סיפוקים, התחשבות באחר ועוד..
בשביל ללמוד את כל הכישורים האלה מוטלות על הילד המון משימות ומצופה ממנו להתנהג באחריות, כשהילד מבצע את כל המשימות שלו בצורה טובה ועומד בהן, הוא ירגיש תחושת הצלחה ויקבל משוב חיובי מסביבתו , מורים חברים משפחה וכו, מה שידרבן אותו להשקיע מאמצים נוספים ובנוסף גם להרגיש בטוח ומסופק מעבודתו.
אם הילד ירבה להכשל במשימות שלו ולא יקבל משוב מעודד מהסביבה, הוא יפתח תחושות של כשלון ונחיתות. הוא לא יאמין בכוחותיו וירגיש שבחיים לא יגיע להישגים. אם הוא ימשיך לבצע את משימותיו הוא יעשה זאת ללא הנאה או תחושת סיפוק.
לעומת זאת, אם הילד נכשל אך עדיין מקבל משוב חיובי ומעודד מהסביבה בטחונו העצמי לא יפגע.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

מה ההשלב החמישי בתאוריה הפסיכוסוציאלית? מה הגילאים? כיצד הקונפליקט נפתר? איך נראת פיקסציה?

A

השלב החמישי:
זהות לעומת טשטוש זהות (12-18)
בשלב הזה הילד עובר להיות כבר נער מתבגר,
ועכשיו הוא אמור למצוא ולגבש את זהותו תוך כדאי ההתבגרות הפיזית והנפשית.
המתבגר מתרחק מהוריו ומתחבר יותר אל החברים שלו, ניתן לקרוא להם קבוצת השווים. (קבוצה בעלת אותו גיל ותחומי עניין כמו הנער)
קבוצת השווים מהווהה דגם לחיקוי ואמורה לעזור לנער לפתח את זהותו, דעתם שווה יותר מדעתם של הוריו, ובאמצעותה הנער מפתח את עצמו.
כמו כן, השלב הזה מאופיין בהמון התנסויות כחלק מפיתוח וחקר הזהות האישית כמו התאהבויות כדרך ללמוד על קשר אינטימי והתנסויות בעבודות שונות. בגיל הזה, החברה מעניקה למתבגרים מורוטוריום, שמיטת חובות. זה מאפשר למתבגרים להתנסות בדברים של מבוגרים אך הם עדיין לא מתבקשים למלא את אותם החובות כמו של המבוגרים.
החיפוש אחר זהות משלהם לעיתים מתפתחת למרד בהורים בגלל שההורים מסרבים להפרד מהילד מחשש לאבד את הקשר איתם ולכן המתבגר רוצה ליצור זהות שונה שלא מושפעת מזאת של הוריו, אך גם הנער אינו מוכן להפרד מההורים שלו בצורה סופית.
אם הנער יגבש את זהותו בצורה טובה ומספקת זה יעזור לו לקבל על עצמו מחוייבויות שונות כמו לימודים, עבודה, בני זוג וגם לקבל את עצמו כמו שהוא עם חוזקותיו וחולשותיו.
אבל, אם המתבגר לא הספיק ולא הצליח לגבש את זהותו כמו שצריך הוא יחווה טשטוש זהות, בלבול תפקידים וספק עצמי, מה שיקשה עליו לקבל על עצמו מחוייבויות כמו מקצוע או לימודים וכמו כן גם לפתח מערכת יחסים אינטימית ובריאה.
אדם כזה שלא יודע מה הוא ומי הוא רוצה להיות עלול להדרדר להתנהגות עצמית הרסנית כמו שימוש באלכוהול סמים ולעיתים במקרים קיצוניים גם פגיעה עצמית או נטיות אובדניות \ התאבדות.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

מה ההשלב החמישי בתאוריה הפסיכוסוציאלית? מה הגילאים? כיצד הקונפליקט נפתר? איך נראת פיקסציה?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly