מבחן בהיסטוריה Flashcards
מה היה המצב הפוליטי ביוון לפני המאבק הפוליטי לעצמאות?
יוון נשלטה על ידי האימפריה העותמנית, (כ400 שנה),
בין היווונים לטורקים היה שוני, בשפה, בדת, בהיסטוריה, ובתרבות. היוונים לאורך השני שמרו על תודעה לאומית גבוהה וזהות לאומית כמו כן. בנוסף הם בלטו בעמי האימפריה בהשכלתם הגבוהה ובהצלחתם הכלכלית (סחר ימי וספנות) היווונים עברו למערב אירופה שם הקימו קהילות ושימרו על קשר עם משפחותיהם ביוון
מה היו הגורמים לפרוץ המרד היווני?
1- השפעת רעיונות שנפותו באירופה
השכלה, רומנטיקה, נאורות, רעיונות המהפכה הצרפתית, תהליך החילון ועוד… הסוחרים היוונים והקהילות היווניות שחיו באירופה נחשפו לרעיונות
החדשים- חירות שיוויוןן ריבונות העם והאדם במרכז הם הביאו את הרעיונות האלה ליוון והפיצו אותםודרבנו את היוונים למרד
2-הפריחה הכלכלית ביוון
בניגוד רב ליוונים, הטורקי הזניחו את תחום הסחר הימי והיוונים הפכו להיות המובילים בתחום. הסחר היווני הביא לפריחה כלכלית ביוון ולחוסר רצון לשלם מיסים לשלטון הטורקי האכזר.
3- חולשת האימפריה העותמנית
במאות ה-18 וה-19 האימפריה העותמנית הייתה בתהליך התפוררות. מרידות פרצו ברחבי האימפריה. היא כונתה באירופה “הענק החולה” וכלן היה ליוונים חלון הזדמנות נפלא למרוד
מה היו מטרות המאבק הלאומי היווני?
1- שחרור משלטון האימפריה עותמנית
2- הקמת מדינה לאומית יוונית עצמאית
3- חיזוק התודעה הלאומית באמצעות חינוך, חידושש תרבות יוון העתיקה
מי היו הכוחות הפועלים שהובילו את המאבק היווני הלאומי?
1- אלכסדנר אפסילנטי ואגודת החברים
אפסילנטי היה בן למשפחת מהגרים יוונית שחיו ברוסיה. היה לו אופי של מנהיג, הוא היה משכיל וכריזמטי. הוא הקים את “אגודת החהרים” שזו הייתה אגודה לאומית של יוונים שקראו לעצמאות ליוון ולשחרור מהאימפריה העותמנית.
העקבות פעילותו של אפסילנטיקמו עוד אגודות לאומיות כמו אגודות החברים שפעלו ביוון ומחוצה לה. לאגודות הצטרפו משכילים וסוחרים ששמרו על קשר עם יוון. האגודות טיפחו את התודעה הלאומית, מטרתןשל אותן אגודות הייתה שחרור יוון מהשלטון העותני, חיזוק הזהות היוונית והתודעה היוונית הלאומית והחייאת התרבות.
2- משכילים וסוחרים יוונים בני המעמד הבינוני
יוונים משכילים וסוחרים שחיו ביוון וברחבי אירופה הושפעו מרעיונות ההשכלה והמהפכה הצרפתית , כשאר חזרו ליוון החדירו את רעיונות הלאומיות לעם והובילו את המרד.
3- הדרג הנמוך של הכנסיה
ראשי הכנסייה התנגדו למרד בגלל שחששו מפגיעה במעמדם, הם חששו מכך בגלל האופי החילוני של המרד. לעומתם, הדרג הנמוך של הכנסיה תמך במרד מכיוון שהם חיו בקרב העם וחשו בכאב ובקשיים שלהם תחת השלטון העותמני. אותם אנשים הפכו להיות המנהיגים הרוחניים של המרד היווני .
מה היו שלבי המאבק הלאומי היווני? (שלב 1)
השלב הראשון - היערכות:
ברחבי יוון ובקהילות היווניות באירופה החלו לקום אגודות לאומיות יווניות. האגודה הראשונה שהוקמה הייתה אגודת החברים בהנהגת אלכסדנר אפסילנטי. בתחילה, הצטרפו אליו מאות בודדות של תומכים. הם יצרו את הבסיס ללאומיות היוונית - שפה אחידה, קביעת מטרות, חיזוק היסטורחה ויצירת סמלים לאומיים.
מה היו שלבי המאבק הלאומי היווני? (שלב 2)
השלב השני - הפצה:
התנועה היוונית הלאומית בהנהגת אלכסנדר אפסילנטי ואגודת החהרים הקימו יחדיו סניפים של אגודות לאומיות ברחבי יוון מתוך מטרה למשוך אליהם את ההמונים. בפעילות האגודות הסבירו את השאיפה לשחרר את יוון מהשלטון העותמני. בפגישות גיבשו את השפה, חיזקו את התודעה הלאומית, החיו את התרבות היוונית והקומו בתי ספר במחתרת כדאי לחנך לאהבת המולדת. מילוני יוונים החלו להזדהות עם הרעיון הלאומי היווני ועם השאיפות לעצמאות.
מה היו שלבי המאבק הלאומי היווני? (שלב 3)
שלב שלישי - המאבק (מפוצל לכמה חלקים)
מאבק מלמטה - מאבק עממי :
האגודה הלאומית הגדולה ביותר הוקמה ברוסיה ובראשה עמד אלכסנדר אפסילנטי, בשנת 1821 הוא יוזם פלישה לאימפריה עותמנית במטרה לשחרר את יוון. במקביל, היוונים מתקוממים (יוצאים למרד). מקימים צבא קטן ליוצאים למען אצמעות יוון. היוונים זוכים לסיוע מעשרות אלפי מתנדבים מאירופה שהיו חברים באגודות הלאומיות. שם היה אוהבי יוון = פילהלנים.
היוונים זוכים להצלחה כאשר השיא היה כיבוש אתונה.
מאבק מלמעלה -סיוע של מעצמות:
בשל לחץ דעת הקהל במדינותיהם ובעקבות אינטרסים משלהן, מחליטות המעצמאות רוסיה, בריטניה וצרפת להתערב לטובתם היוונים. המעצמאות שולחות צי ימי גדול. ובקרב נברינו (חוף ביוון) הם מנצחים את הצי העותמני-מצרי. המעצמות מאלצות את הטורקים להכנס למו”מ, מתכנסת ועידת שלום בלונדון ושם מתקבלת ההחלטה על עצמאות ליוון. בשנת 1832 זוכה יוון לעצמאות, והן ממנות מלך ממוצא גרמני: אוטו ה-1.
מה היו הגורמים המסייעים למאבק הלאומי היווני?
1- סיוע של המעצמות:
רוסיה,צרפת ובריטניה הגיעו לסייע למאבק הלאומי היווני, עקב אינטרסים ולחץ של דעת קהל. המעצמות הובילו לניצחון בקרב נברינו, הביאו לכינוס וועידת לונדון. להתערבות המעצמאות היה משקל מכקיע בסילוק הטורקים ובקבלת עצמאות ליוון.
2- המתנדבים הפילהלנים:
המתנדבים הפילהלנים היו צעירים וסטודנטים ברחבי אירופה שתמכו במאבק הלאומי היווני. הפגינו בארצותיהם למען היוונים והשפיעו את דעת הקהל והממשלות. כמו כן, עשרות אלפים הגיעו ליוון, ונלחמו לצד המורדים נגד העותמנים.
היו היו הגורמים המעכבים של המאבק הלאומי?
1- האימפריה עותמנית והסיעו של מלך מצריים מוחמד עלי:
האימפריה העותמנית לא הייתה מכונה לאבד את השלטון ביוון. היא שלחה צבא גדול לדכא את המרד היווני. כמו כן, היא קיבלה סיוע משליט מצריים מוחמד עלי. הסיוע כמעט הצליח לחסל את המרד.
2- פיצוך ופילוג במחנה היווני:
בקרה המורדים היוונים היו חיכוכים ביו הקבוצות השונות לגבי אופן ואופי המדינה העצמאית שתקום. ראשי הכניסה התנגדו למרד בגלל אופיו החילוני. התקיים ויכוח לגבי צורת המשטר שתקום - דמוקרטיה או מלוכה.
עירוניים נגד כפריים, חילונים נגד דתיים, ההבדלים האזוריים כמעט הביאו לכשלון המרד.