מבחן בהיסטוריה Flashcards

ציונות בארץ ישראל בתקופת מלחה"ע הראשונה תנועה ציונית והיישוב היהודי בתקופת מלחה"ע הראשונה

1
Q

מה היו הגורמים לעלייה לארץ ישראל?

A

1- +כשלון האמנציפציה אנטישמיות במזרח אירופה
בסוף המאה ה-19 התחרשו ברוסיה מספר פוגרומים שפגעו בקהילות היהודיות והן נקראו “הסופות בנגב” , “פוגרום קישיניב”. המקרים האלה גרמו ליהודים להבין שמצבם מסוכן ולכן הם הושפעו מרעיונות של התנועה הציונית ועלו לארץ ישראל.
2- כשלון המהפכה הסוציאליסטית
בשנת 1905 התרחשה ברוסיה מהפכה של חבורת פועלים שביקשו להחליף את השלטון המלוכני ולהקים חברה שיוויונית שעליה שולט מעמד הפועלים. המהפכה הזאת לא הצליחה וחלר מהיהודים ברוסיה היו בין אלה שיזמו את המהפכה והם נרדפו על ידי השלטון ולכן הם עלו לארץ ישראל (הם רצו להקים חברה שיוויונית בארץ ישראל ולכן הם היו אלו שהקימו את הקיבוצים).
3- הקול הקורא של יוסף ויתקין
יוסף ויתקן היה מורה בעל השפעה, ציוני נלהב שרצה ועלה בעליה הראשונה. הוא היה איש חינוך משפיע שפרסם קריאה מפורסמת לכל הצעירים היהודים לעזוב הכל ולעלות לארץ ישראל. בעקבות קריאתו המון צעירים הושפעו ועלו לארץ
4-מחאה נגד תוכנית אוגנדה
בעקבות הוויכוח שהיה על תוכנית אוגנדה בקונגרס הציוני החליטו יהודים רבים ממזרח אירופה לעלות לארץ ישראל כדאי להביע את ההתנגדות שלהם לתוכנית אוגנדה ולנקוט פעולה כנגד.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

מה היו הקשיים של העולים החדשים?

A

1- ניסיון בחקלאות
רוב העולים שהגיעו לארץ מאירופה היו חסרי ניסיון בעבודה חקלאית ולכן הם קיבלו סיוע מקצועי מערבים שלימדו אותם את עבודת האדמה.
2- התנכלות הערבים
העולים קיבלו יחס עוין מהשלטונות נטורקים שלא אפשרו עליה חופשית ונתנו לעולים אישור זמני הצורה של פתקה אדומה למשך שלושה חודשים ובנוסף הערבים החלו להרגיש שליהודים יש שאיםות לאומיות והם התחילו לגנוב תוצרת חקלאית וביצעו מעשי שוד וגניבה.
3- היעדר תשתיות ומחסור כספי
העולים רכשו אדמות קשות לעיבוד, היה מחסור במים ובדרכים כדי לגיע ממקום למקום. העולים נאלצו לחפור בארות כדאי להשיג מי תהום. הכסף שלהם אזל והם נאלצו לפנות לעזרה מול עשירים יהודים והבניהם רוטשילד.
4- אקלים
בארץ ישראל היו אקלים קשים והעולים לא הצליחו להסתגל אליהם, האוויר, החום המתיש גרם לרבים לעזוב את המקום (במיוחד שרוב העולים היו ממזרח אירופה ושם לא היה מזג אוויר חם בכלל)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

מה היה ארגון השומר ומה היו מאפייניו?

A

הארגון הוקם על ידי אנשי העליה השניה ומטרתו הייתה לספק שירותי שמירה. הארגון יצא למשימות שמירה באמצעות רכיבה על סוסים. הם התחפשו לערבים ולמדו את מנהגי התרבות הערבית כדי לאתר גנסים ערבים.
ארבעת המאפיינים המרכזיים של הארגון:
1- כיבוש השמירה : אנשי השומר דאגו שכל השומרים יהיו יהודים כי הם טענו שיהודים חייבים להגן על עצמם והשתמשו בנשק כדי להקים מדינה בעתיד שמסוגלת להגן על עצמה.
2- כיבוש העבודה: אנשי השומר דאגו שכל משרות השמירה יהיו בידי יהודים וכל מושבה שתעסיק פועלים ערבים לא תקבל שירותי שמירה.
3- דימוי “היהודי החדש” : אנשי השומר רצו לשנות את התדמית של היהודי הגלותי שמסוגל להגן על עצמו באמצעות נשק.
4- דרכי פעולה : אנשי השומר למדו את מנהגי הערבים, הם הקימו יחידות מיוחדות שתפקידן היה לאתר ערבים והן נקראו “המסתערבים”. היחידות האלו היו בסיס לצבא העיברי שיוקם בהמשך.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

מה הייתה פעולתו של אליעזר בן יהודה?

A

אליעזר בן ייהודה היה איש העליה הראשונה שהתיישב בירושליים והחליט לקחת על עצמו את הפעילות לבסס את השפה העיברית.
הוא עשה דברים כמו:
1- עיתונות: בן יהודה הוציא לאור עיתונים בשפה העיברית שהמטרה שלהם הייתה ללמד את העולים את השפה העיברית. העיתונים היו “הצבי”, “מבשר ציון”
2- הוועד ללשון העיברית
מוסד שהקים בן יהודה שמטרתו הייתה להמציא מילים חדשות בשפה העיברית למוצרים מודרניים
3- מילון: בן יהוד חיבר מילון שבו ריכז את כל המילים העיבריות שהמציא וחידש

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

מה הייתה המדיניות של השלטון העותמני (ג’מרל פאחה) כלפי הישוב היהודי בזמן מלחה”ע ה-1? מה היה היחס שהיהודים בארץ ישראל קיבלו?

A

השליט ג’מאל פחה ראה בציונות בתור אויב של האימפריה העותמנית, מכיוון שרוסיה הייתה אוייבת של האימפריה העותמנית בזמן המלחמה, ובגלל שמוצאם של רוב העולים היה ממזרח אירופה, הם נחשבו בעיני השלטון כמרגלים של האוייב, ולכן רצו להקשיח את הפיקוח עליהם.
בעקבות תקיפה של הכוחות הבריטים ממצריים והתקדמותם צפונה הכוחות העותמנים נסוגו ופינו יהודים מן האזור ובנוסף גם החרימו מזון ורכוש ורק הקשיחו את יחסם כלפי האוכלוסיה המקומית

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

מה היו המניעים של האימפריה העותמנית כששלטו בארץ ישראל?

A

לאימפריה העותמנית היו מספר מניעים ויעדים הקשורים לארץ ישראל וליהודים השוכנים בה- לדוגמה:
1- גיוס משאבים אנושיים וכלכליים לטובת הצבא העותמני:
האימפרה שעדיין לחמה במלחה”ע הראשונה רצתה לחזק את הכוח הלוחם בשביל למנוע מהבריטים והצרפתיים לכבוש את א”י

2- מניעת התפתחות התנועה הציונית ומאבק ברצונות הלאומיים של תושבי א”י: ☆
האימפריה העותמנית שלטה בעמים ובאזורים רבים אך היא הייתה חלשה והחלה להתפורר, החשש היה שהתנועה הציונית המתפתחת והשואפת לעצמאות בא”י תשפיע על עמים נוספים החיים תחת השליטה של האימפריה למרוד. השאיפות הלאומיות של הציונית תוביל לתסיסה ולמרד של עמים אחרים ברחבי האימפריה, דבר שיוביל לקריסתה הסופית.

3- התנגדות לרעיון הציוני:
ג’מאל פחה התנגד לרעיון הציוני משום שלחלק גדול מהיהודים הייתה אזרחות של מדינות השייכות למדינות ההסכמה (המדינות שנלחמו נגד העותמנים) ולכן פחה ראה בהם כאוייבים

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

באיזה דרכים פעל ג’מאל פחה כדי לפגוע ביישוב היהודי בארץ ישראל?

A

פעולותיו של ג’מאל פחה באו לידי ביטוי בעיקר בתחום הכלכלי והפוליטי, למשל:
תחום כלכלי:
1- סגר ימי:
בעת המלחמה, השלטון העותמני הטיל סגר ימי על מיצרי הבוספורוס והדרדנלים ובכך נותקה ארץ ישראל מאירופה. דבר זה פגע מאוד ביישוב היהודי שנשען על תרומות כספיות מחו”ל וכעת נותר ללא מקורות מימון ונקלע למשבר כלכלי ומחסור חמור במוצרי יסוד וכסף ובנוסף גם נפגע הסחר הימי בין היישוב היהודי ואירופה וכך המושבות החקלאיות נקלעו למשבר בהעדר שוק בינלאומי למכירת תוצרת חקלאית

2-ניצול כלכלי: ☆
מסים קשים הוטלו על תושבי א”י בשביל לממן את הוצאות המלחמה, כמו כן גם הוחרמו מן התושבים סחורות, יבולים, מכונות, אדמות ובתים
האימפריה גם גייסה תושבים לעבודות כפייה, בגלל זה נקלע הישוב היהודי למצוקה כלכלית שבאה לידי ביטוי בגידול אחוזי האבטלה ובמחסור מזון

3- בנקאות ועליית מחירים:
העותמנים החלו איסור על שימוש בהמחאות בנקים ולכלן נוצר מחסור במטבעות זהב ושטרות. ההמון הסתער על הבנקים כדי למשוך כסף והחל לאגור מצרכים, תגובת שרשרת שגרמה לעליית מחירים ונוצר מחסור כבד יותר של מצרכי ייסוד, והתפתחות של שוק שחור ונסגרו בנקים בגלל מחסור כספי והיהודים לא ניתנ רשות להשתמש באשראי.

תחום פוליטי:
1-ביטול אזרחות זרה ודרישת התעתמנות מהיהודים: ☆
רוב תושבי א”י היו בעלי אזרחות אירופאית בעצמאות הסכמים עם מדינות אירופה אך האימפריה העותמנית ביטלה את ההסכמים ואילצה את אנשי הישוב היהודי לקבל אזרחות עותמנית או לעזוב את הארץ, (המוני אנשים כן ברחו לברוח חזרה לאירופה, מה שהסביר את הפחתת כמות היהודים בארץ ישראל) ההתעתמנות הייתה כרוכה בתשלום מסים גבוהים וחובת גיוס לצבא התורכי (שעדיין לחם במלחה”ע ה-1 והיה זקוק לחיילים) בעקבות זאת רוב היהודים בני 28-45 נקראו להתגייס לצבא הטורקי.
בעקבות הגיוס ההמוני, משפחות רבות נשארו ללא מפרנס בבית ונזקקו לעזרה כספית. רבים מהמגוייסים היהודים נמסרו לגדודי עבודה בהם הועסקו בעבודות פרך כמו סלילת כבישים בתנאים קשים מאוד. רבים מהמגוייסים מתו במהלך שירותם.

2- הגירוש הגדול:☆
עם הפלישה והתקדמות של הבריטים מכיוון מצריים החליטו הטורקים להקים קן הגנה במרכז הארץ ולשם כך הם גירשו את תושבי אזור תל אביב והסביבה אשר נאלצו לנדוד תוך כדי שהם מאבדים את בתיהם ורכושם
תנאי החיים של המגורשים היו קשים מנשוא, הם נאלצו להתגורר באוהלים ובקתות בלי גישה מסודרת למים, מזון, ומערכות ביוב. רבים מהמגורשים חלו וגם מתו. עם סיום המלחמה וכיבוש א”י ע”י הבריטים המגורשים ששרדו שבו לבתיהם.

3- גירושים נוספים: ☆
יהודים שסירבו לקבל אזרחות עותמנית \ לעזוב מרצונם גורשו למצריים, כ-20 אלף יהודים גורשו ושוכנו במחנות פליטים ליד אלכסנדרייה

כמו כן, העותמנים אסרו על היהודים להשתמש בסמלים לאומים וציוניים כמו הנפת דגלים, שימוש בבולים, השמעת התקווה, הצבת שלטים וכתובות בעיברית, שליחת מכתבים סגורים בעיברית\יידיש (חשש מריגול), מכירת קרקעות ליהודים ועוד….
בנוסף מנהיגים הנחשבו למסוכנים כמו מורים, עורכי דין ואקדמאים ועוד שנחשדו בפעילות ציונית גורשו ללא אפשרות להתעמן

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly