צדק חברתי ומלחמת אזרחים Flashcards

שיעור 9

1
Q

מה היה תפקידו של הסנאט בתקופת המלוכה הרומית?

A

ככל שידוע לנו (במגבלת המקורות) לסנאט לא היה תפקיד רשמי - שימש בעיקר כמועצה מייעצת.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Senatum Consultum

A

“ייעוץ הסנאט” לפני העברת ההחלטה למועצת העם. המטרה היתה לתת לאסיפת העם את המילה האחרונה - שלא יהיה דיון נוסף אח”כ.

בשלב מאוחר יותר (במהלך המאה שניה לפנה”ס) ההחלטה בסנאט היתה דה-פקטו ההחלטה עצמה. אסיפות העם יכלו אמנם לדחות את הצעת ההחלטה אבל אז פשוט הגישו שוב עד שההצעה עברה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

הסנאט במהלך המאה השניה

A

הופך להיות הגוף המושל ברומא הלכה למעשה

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

מלחמות חוץ ודלדול האכרות הרומית

A

כשהמערכות מתרבות ומתרחשות רחוק מהבית ומחוץ לאיטליה - נוצר מצב בו אי אפשר לשנע את החיילים הלוך ושוב משדה המערכה והדבר עשוי לקריסה מוחלטת של משק הבית.

המשמעויות:

  • נישול המעמד הבינוני מאדמת הציבור - ברגע שקרקע לא מעובדת, היא מתפנה. מי שיכול לשלם את דמי החכירה ולהשקיע בקרקע יהיה הבעלים הבא.
  • כלכלת עבדים - ככל השאימפריאליזם מתפתח, יש סוג חדש של כ”א שהוא רכוש - עבדים. האדון יכול לעשות בו ככל העולה על רוחו. הכלכלה דורשת יותר ויותר עבדים וכך יש אינטרס להמשיך ת ההתפשטות האימפריאליסטית.

המעמד הבינוני הולך ומצטמצם ומתחיל להתהוות משבר חברתי גדול

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

ביטול הטריבוטום tributum

A

אסיפת הקנטוריות מוטה לטובת בעלי הון ובתמורה הם משלמים מס גבוה יותר בעת מלחמה - ככל שהאימפריאליזם הרומי צבר תאוצה זרמו פיצויי מלחמה הגיע האליטה הרומית למסקנה שניתן לוותר על המס שהם משלמים… המיסים נעלמים, ההשפעה היתרה נשארת (לאריסטוקרטיה).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

קטיבריוס גרקכוס

A

133 לפנה”ס - טיבריוס גרככוס רואה אזרחים רומאים שמגיעים עד פת לחם ומבין שהמשך המצב והעמקתו מהווה סכנה למדינה ועוול נורא לאותם אזרחים.

טיבריוס הוגה תוכנית שעיקרה הגבלה של אחזקה באדמת ציבור, שאר האדמות יחולקו מחדש - וכך יוחזר הסדר החברתי. גרככוס מציע פיצויים נדיבים למי שילקחו ממנו אדמותיו.

להצעה יש מתנגדים חריפים בסנאט גם מקרב בעלי האדמות האריסטוקרטים וגם מקרב בעלי אדמות שאינם אזרחים רומים. לאור דחיית ההצעה בסנאט, רצה טיבריוס גרככוס לכנס את אסיפת העם (אסיפת השבטים) ללא SC, מה שהיה אפשרי לפי סמכויותיו כטריבון.

למעשה חתר תחת הסנאט. ההצעה עוברת באסיפת העם אך הסנאט לא מוכן לתקצב אותה. באותה שנה מת אטאלוס מלך פרגמון והוריש את הממלכה לרומא - טיבריוס שוב עוקף את הסנאט ומסדר את כל ענייניו דרך אסיפת העם. הסנאט ממתין לסיום שנת הטריבונאט - אך טיבריוס גרככוס מעמיד עצמו לכהונה שניה. מה ימנע ממנו להיות שליט עריץ או אפילו מלך?

בישיבת סנאט מועברת senatum consultum ultimum - החלטת סנאט סופית. הסנאטורים שוברים את הספסלים, לוקחים את שברי הספסלים - הורגים את טיבריוס ותומכיו.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

גאיוס גרקכוס

A

122-123 לפנה”ס - כעשור לאחר מותו של טיבריוס גרככוס מתמנה לטריבון אחיו גאיוס ומנסה להמשיך מאותה נקודה ואף יותר.

הוא מריץ תוכנית שאפתנית עוד יותר להלאמת וחלוקת אדמות הציבור. הוא גם מציע ליישב אזרחים רומיים בקרתגו - הקמת קולוניה בקרתגו. בכדי לאסוף תמיכת ההמון הוא מתחיל בחלוקת תבואה בחינם. גאיוס גרקכוס מעביר את חוקיו ואפילו נבחר לטריבונט שני.

כשהוא יוצא לקרתגו להקים את הקולוניה מתקוממים המתנגדים ומתארגנים היטב. בעזרת קשתים מכרתים (שכירי חרב) הורגים את גאיוס ואת תומכיו.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

אופטימטים ופופולרים

A
  • הפופולרים הם אותם אנשים שהפוליטיקה שלהם פונה להמון. מציעה הטבות ומנסים ל_השתלט על השלטון דרך משרת הטריבון_.
  • האופטימטים - הגרעין האוליגרכי הקשה, האליטה. אופטימום - “הטוב ביותר”
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Metelli

A

בדור שאחרי האחים הגרקכים השלטון ברומא נמצא בשליטה של משפחת מטלי. נראה היה שהאוליגרכיה הרומית הצליחה ל”הדביר” את הפוליטיקה הפופולרית שהרימה ראש. יחד עם זאת, זרעו את זרעי הסופה אותם יקצרו בהמשך. הפוליטיקה הרומית עברה לפסים של רצח ומלחמת אזרחים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

גאיוס מאריוס

A

אדם חדש - homo novus

התקדם בקריירה צבאית ארוכה ומתישה. שירת כמשנה למפקד המלחמה נגד יוגורתא. גאיוס מאריוס ביקש מאותו מפקד שיתמוך בו בריצה לקונסולט אך אותו מפקד מתוך התנשאות אריסטוקרטית אמר לו שאולי, כשבנו ירוץ גם (ז”א עוד 20 שנה). גאיוס מריוס מנהל מערכת בחירות ונבחר לקונסולט בשנת 107 לפנה”ס.

בשנים 100-104 יוצא גאיוס מאריוס להילחם בגרמנים עם הצבא שלו מאפריקה. מאריוס זוכה בהצלחות וכך העם בוחר בו פעם אחר פעם לקונסולטים. בין 100-107 היה 6 פעמים קונסול.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

מה היה תפקידו של הסנאט בתקופת הרפובליקה הקדומה?

A
  • הסנאט ממשיך כמועצה בעלת סמכויות ייעוץ
  • מכונס אד-הוק בהתאם לצורך
  • מכונס על ידי אחד הקונסולים - בשלב מאוחר יותר גם על ידי הטריבונים
  • חשיבותו הפוליטית - בינונית
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

מתי מגיע השינוי במעמדו של הסנאט?

A

ככל הנראה השינוי מגיע סביב מלחמת חניבעל (המלחמה הפונית השניה) סוף המאה השניה לפנה”ס ולתוך המאה הראשונה לפנה”ס (סביבות 200 לפנה”ס).

צבאו של חניבעל נמצא על אדמת איטליה 15 שנה - ההתמודדות לאורך זמן דרשה גוף שיש לו המשכיות. מאחר והקונסולים מתחלפים מדי שנה, הסנאט הפך לחשוב יותר ולקח אחריות.

הסנאט החל להיות אחראי גם על התקציבים ועל יחסי החוץ במידה זו או אחרת (דוגמא: שליחיו של יהודה המכבי מנהלים את מגעיהם מול הסנאט)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

מהו senatum consultum ultimum?

A

“החלטת סנאט סופית” - ההחלטה שעמדה בבסיס רציחתו של טיבריוס גרקכוס.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

מה כוללת הסמכות הטריבונית?

A
  • כינוס הסנאט
  • כינוס אסיפת עם וחקיקה
  • וטו
  • קדושה
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

יוגורתא

A

יוגורתא היה מלך נימידיה - ממלכה בדרום תוניסיה ומערב אלג’יריה של ימינו. הוא היה בעל שאיפות התפשטות משל עצמו - הוא ידע שכל עוד יש לו כסף מזומן לשחד הוא יכול לעשות מה שהוא רוצה.

המשנה של המפקד שהוכיח עצמו מול יוגורתא - גאיוס מאריוס.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

כיצד מצליח גאיוס מאריוס להיבחר לקונסולט?

A

הפרולטריון לא יכול לשרת בצבא. מאריוס אומר - הבה נגייס גם את הפרולטריון (מתנדבים) וכך כשישתחררו נחלק להם אדמות וכך יפסיקו להיות פרולטריון. לכאורה הזדמנות פז למעמד הבינוני והנמוך - הבעיה היא שמענקי השחרור צריכים להיות מושגים דרך המערכת הפוליטית. נוצר כאן קשר בין הבטחות של מצביעים לפני היציאה לקרב להטבות בשובם מהקרב.

17
Q

סאטורנינוס וסופו של מאריוס

A

את ההישגים שלו, משיג מאריוס בשיתוף פעולה עם גורמים פופולריים - כמו הטריבון סאטורנינוס (שנת 100). סאטורנינוס מתואר כפרא אדם (אך צריך לזכור מי כותב את ההיסטוריה), האליטה מפתה את מאריוס לבגוד בסאטורנינוס ואכן כך נעשה. סאטורנינוס נרצח בהתפרצות אלימות פוליטית. אחרי שפותה נבגד ונשלח לגלות פוליטית.

18
Q

תחילת המאה הראשונה לפנה”ס - מדוע לשמור על ההפרדה בין בעלי ברית לבין אזרחים רומים?

A

בעשור הראשון של המאה הראשונה לפני הספירה עולה נושא חדש ישן - מדוע לשמור על ההפרדה בין בני ברית לבין אזרחים רומים? (הלא השפה אותה שפה ואנו נלחמים יחדיו….) הרעיון עורר התנגדות בקרב הנוביליטס (הרי יכנסו יותר אנשים שיתחרו איתם על הקונסולט). מעמד הפרשים לא רצה לראות כניסה של אנשים שיתחרו איתם על מכרזים ציבוריים. מעמדות אחרים בעם חוששים חששות אחרים (חלוקת תבואה, מקום במשחקים ועוד ועוד).

19
Q

90 לפנה”ס - איחוד איטליה (נגד רומא)

A

הסירוב להכיר בבני ברית כאזרחי רומא - מוליד התארגנות כנגד רומא - איטליה.

המדינה הזו האיטלקית קמה באופן כמעט ספונטני (אף על פי שייתכן ועבדו על הרעיון מספר שנים). המדינה קמה ומארגנת לעצמה סדרי שלטון ולטבוע מטבעות - אם הרומאים לא מוכנים לשתף אותנו - אנחנו ניקח את כל העוגה לעצמנו בכח. עקרון ה”הפרד ומשול” קורס וסכנה אמיתית נשקפת להמשך המדינה הרומית.

20
Q

בעקבות איחוד איטליה (90) - צעדי רומא

A
  • הבטחה גורפת של אזרחות לכל מי שלא אחז עדיין בנשק
  • הבטחת אזרחות לכל מי שיניח את נשקו מיד
    *
21
Q

מתרידטס מלך פונטוס

A

פונטוס שוכנת בצפון -צפון מזרח של טורקיה של היום. ממלכה שעברה הלניזציה. למלכה של פונטוס יש חזון התפשטות - הוא מציג עצמו כמי שיהדוף את הרומאים. השאלה הנשאלת - מי יצא להילחם במטרידטס?

22
Q

מי יצא להילחם במטרידטס?

A

מאריוס רואה עצמו כמועמד האולטימטיבי לצאת למלחמה במטרידטס שכן הכין עצמו לכך במשך העשור האחרון. מולו עומד לוקיוס קורנליוס סולא - הקונסול המיועד לשנת 88 - בתמיכת האופטימטים מצליח לגרום לכך שהוא יבחר. מאריוס, שרואה את הסיכוי האחרון שלו לתהילה חומק ממנו - מגיע עם חמושים לרומא ומחוקק חוק שהוא זה שיצא למלחמה נגד מטרידטס. כשסולא שומע שכך נעשה, מגיע עם 6 לגיונות לרומא כדי להחזיר לעצמו את החומות - הוא יורה חיצים בוערים לתוך העיר בכדי לפרוץ את ההגנה שמאריוס ואנשיו מציבים. רומא נכבשת על ידי צבא רומי (88).

23
Q

פרוץ מלחמת האזרחים

A

88 לפנה”ס - סולא יוצא למזרח ומיד מאריוס חוזר לרומא עם אנשיו ומגרש את תומכיו של סולא. למעשה מתרחשות שתי מלחמות חיצוניות במקביל: נגד מיטרידטס ונגד האיטלקים, בנוסף יש עימות פנים רומאי. אחרי שסולא מנצח את מיטרידטס נצחון מוחץ ומגרש אותו לאסיה, כורת איתו ברית שלום, חוזר לרומא ומביס את תומכיו של מאריוס. סולא מקים ברומא שלטון דקטטורי.

24
Q

סולא כדיקטטור

A

סולא מתחיל באמצעות הסמכויות הבלתי מוגבלות כדיקטטור לשנות את פני המדינה.

  • פרוסקריפציות - רשימות של אנשים שדמם מותר ומי שיביא אותם יזכה במחצית מרכושם
  • דילטורין delatores - מעמד המלשינים - ציידי ראשים. בתוך שנים ספורות יש שכבה חדשה של מתעשרים מתוך שהסגירו את אלו הנמצאים ברשימות. ההסגרה הופכת להיות ערך בפוליטיקה הרומית.

סולא מבין גם שיש צורך ברפורמה עמוקה שתייצב את המדינה והחברה.

25
Q

הרפורמות של סולא

A
  • הגבלת הטריבונאט - סולא גוזל מהטריבונט הרבה מכוחותיו ובייחוד הופך את הטריבונט ל”תחנה אחרונה” - מי שיתמנה לטריבונט לא יוכל להבחר למשרה אחרת אח”כ. הדבר הפך את המשרה לפחות אטרקטיבית עבור אנשים שאפתנים.
  • הסדרת מסלול המשרות - במקום הסתמכות על מסורת, הוגדר מסלול המשרות בחוק.
  • רפורמה מקיפה בעולם החוק הרומי
  • בחירה אוטומטית לסנאט - כל מי שנבחר לקוואיסטור הופך להיות אוטומטית חבר בסנאט. באמצעות הצעד הזה הופך סולא את הסנאט למוסד שהבחירה אליו מסודרת במקום “חבר מביא חבר”
26
Q

לאחר הרפורמות של סולא

A

סולא מתפטר - מוותר על סמכויותיו כדיקטטור וחוזר להיות אזרח פרטי. בתחילת שנות השבעים סולא מת (לפתע) - ומשאיר אחריו את רומא עם רפורמה מנהלית מקיפה אבל גם עם תקדים -

מצביא רומי עם צבא נאמן (הבוטח בו לתגמול לאחר השחרור) - יכול לקחת את הצבא ולעלות על רומא.

27
Q

הדור האחרון של הרפובליקה הרומית - קיקרו

A

קיקרו - גם הוא “אדם חדש” - הצליח להגיע עד לקונסולט. להבדיל מגאיוס מאריוס עשה דרכו בשיתוף פעולה ובשירות האופטימטים ומצד שני לא דרך שדה הקרב כי אם דרך ה”פורום”. קיקרו היה נואם בחסד - הרבה מנאומיו השתמרו עד ימינו, גם חיבורים פילוסופיים ומכתבים.

28
Q

הדור האחרון של הרפובליקה - פומפיוס

A

פומפיוס - פומפיוס מוצא את עצמו בצד של סולא (מול מאריוס). לאחר מות אביו הוא מגייס בעצמו שלושה לגיונות מהתומכים המסורתיים של משפחתו - לטובת סולא. לאחר הנצחון באיטליה פומפיוס נשלח לרדוף את תומכי מאריוס. בשובו לרומא פומפיוס מלא חשיבות עצמית ואומר לסולא: “יותר אנשים משתחווים לשמש הזורחת מאשר לשמש השוקעת”. פומפיוס עושה את מסלול ההתקדמות שלו מחוץ למסלול המשרות שקבע סולא וכך למעשה קורה תגר על סולא.

29
Q

ספרטקוס ומרד העבדים / איכרים

A

בשנות השבעים כחלק מהתסיסה הכללית הפוקדת את כל איטליה פורץ מרד של עבדים - תחילתו בבית הספר לגלאדיאטורים בסמיכות לנאפולי אך עד מהרה מתפשט לרחבי איטליה. האיש שמתמנה לדכא את המרד - קרסוס “העשיר” - “אין לקרוא לאדם עשיר אלא אם הוא יכול לגייס לגיון שלם מהונו הפרטי”. קרסוס יוצא נגד העבדים ומדכא את המרד. פומפיוס שחוזר מעוד מסע חיסול תומכי מאריוס, גוזל את התהילה מקרסוס וכך מתפתחת איבה בין השניים.

30
Q

החזרת הטריבונאט בשנת 70 לפנה”ס

A

בשנת שבעים לפנה”ס מכהנים יחדיו כקונסולים קראסוס ופומפיוס ומחליטים להחזיר לטריבונאט את הסמכויות שנגזלו ממנו על ידי סולא.

31
Q

חיסול שודדי הים על ידי פומפיוס

A

פומפיוס מחפש לעצמו הרפתקאות, מקבל מנדט ויוצא לחסל את שודדי הים. שודדי ים נמצאים, בים, וכך לא בפרובינקיה מוגדרת - מי מהמפקדים בשטח יהיה בכיר יותר? ניתנה לפומפיוס הזכות להיות המפקד הרומי הבכיר ביותר בשטח ואף לנהל חלק מהחזיתות באמצעות שליחים - לגאטים. השילוב הזה של פיקוד פרוקונסולארי גדול יותר וניהול חזיתות באמצעות שליחים יחזור אצל הקיסרים.

פומפיוס מחליט לאחר סיום המערכה מול שודדי הים (בשלושה חודשים במקום בשלוש שנים), להשתלט על איזורים במזרח (הממלכה הסלאוקית, הממלכה החשמונאית ועוד). לאחר חזרתו לרומא, מפזר צבאו ולאכזבתו הסנאט לא מאשר את מענקי השחרור לחייליו. פומפיוס מחפש בעלי ברית וכך נולד “הטריומוויראט הראשון”.

32
Q

ה”טריומוויראט” הראשון

A

60 לפנה”ס - יוליוס קיסר, פומפיוס וקראסוס.

ההסכם - קיסר יהיה קונסול ויעזור לפומפיוס להסדיר את ענייני המענקים לחיילים, יעזור לקראסוס בכל מני עסקאות אפילות של הון שלטון. בזמן אמת - קראו לשלושה הללו “המפלצת התלת קרנית”. יוליוס נבחר לקונסול בשנת 59 - מעביר החלטות בכח הזרועה. ביתו של יוליוס, יוליה, נישאת לפומפיוס.

33
Q

קיסר בגאליה

A

בשנות החמישים הפוליטיקה הרומית נשלטת על ידי הטריומוויראט. לאחר תום שנת הקונסולאט ולאור מות מושל גאליה, קיבל קיסר את השלטון שם. קיסר פתח במסע כיבושים בגאליה ואפילו בבריטניה וכך נהיה לאחד מגדולי הכובשים הרומים בכל הזמנים. קראסוס ראה עצמו לפתע נחות משני חבריו - וכך החליט לצאת למלחמה כנגד הפרתים (52 לפנה”ס), שהיו בעלי ברית של רומא… כאן פוגשים לראשונה הרומאים אויב שהם לא מצליחים לנצח (חי”ר מול פרשים) - קראסוס מוצא את מותו ליד חרן.

34
Q

פיתויו של פומפיוס וחציית הרוביקון

A

בשנת 52 מתה יוליה (הסיפור מספר על בהלה מראותה את פומפיוס מגואל בדם). סיעת האופטימטים חוששת מפומפיוס פחות וכך מפתה את פומפיוס לבודד את קיסר. המצב הופך חמור יותר כאשר בסוף כהונתו של קיסר בגאליה לא מקבל משרה צבאית נוספת (אותה רצה לשם הגנה על עצמו מפני תביעות). 22 אנשים בלבד מתנגדים להצעתו האחרונה של קיסר לפשרה ומעבירים senatus consultum ultimum ומכריזים על קיסר כאויב העם הרומי. קיסר אוסף צבאו וחוצה את הרוביקון - וכך נפתחת מלחמת אזרחים נוספת.

35
Q

מלחמת האזרחים - סיבוב 2

A

מתוך חשש וחוסר הצלחה בגיוס צבא, עוברים האופטימטים ופומפיוס לנהל את המערכה שלהם מיוון. מציבים אולטימטום כללי - כל מי שאיתם, שיעבור ליוון. קיסר נוקט באסטרטגיה הפוכה - “כל מי שלא ילחם נגדי, אני רואה בו ידיד” וכך כל הניטרלים “הפכו” לתומכי קיסר בפועל. קיסר מביס את פומפיוס ואנשים ביוון, בספרד, באפריקה ותוך שנים ספורות מחסל את כל יריביו.

36
Q

קיסר כדיקטטור

A

קיסר מכריז על עצמו כדיקטטור לכל החיים - “הטעות של פומפיוס היתה שהתפטר. מי שאוחז בשלטון יחיד אסור לו להרפות”. כלפי יריביו מפגין סלחנות גדולה.

הולך ומתרקם קשר נגד קיסר וב - 15 למרס 44 לפנה”ס, מוצא את מותו קיסר בסנאט.

37
Q

הרוצחים והטריומוויראט השני

A

מלכתחילה תופסים את השלטון שני אנשים - ברוטוס וקאסיוס - “חירות”!

מארקוס אנטוניוס, אחד מאנשיו של קיסר, התחיל לגבש אופוזיציה נגד השניים. וכאן עולה גאיוס אוקטביוס - מי שלימים יהיה אוגוסטוס קיסר. הטריומוויראט השני הוא מוסד סמכותי המעניק לשלושה: אוקטביוס, אנטוניוס ולפידוס סמכויות דיקטטוריות באמצעותן ינהלו את המדינה.

38
Q

קרבות פיליפי ואקטיום

A

אנטוניוס ואוקטביאנוס נגד ברוטוס וקאסיוס - בשנת 42 בקרב פיליפי, מנצחים ה”נוקמים” את הרוצחים. כאשר מגיע אנטוניוס למצרים, קליאופטרה הופכת להיות אשתו. אוקטביאנוס באיטליה רואה את המתרחש במצרים, מצייר עצמו כמגן המערב נגד מצרים ובשנת 31 - בקרב אקטיום, מובס אנטוניוס ואוקטביאנוס הופך להיות היחיד בזירה.

39
Q

מי אשם בנפילת הרפובליקה?

A

הסברים מהעולם העתיק:

  • הדרדרות מוסרית בעקבות ההתעשרות מהאיפריאליזם
  • (לאחר נפילת קרתגו) אימפריה ללא אויבים מתוך חברה בעלת יצר לוחמני שאינו-בר-כיבוש

הסברים מודרניים:

  • מערכת עירונית כורעת תחת נטל אימפריאלי
  • “צדק פרטי” והפעלת אלימות -> מעגל אלימות יוצא משליטה (מימי הגרקכים ואילך).
  • הדור האחרון של הרפובליקה הרומית - לא היה מנוס מחורבנה של הרפובליקה.