היסטוריה אימפריה טרגדיה Flashcards

שיעור 4

1
Q

האימפריה הפרסית במאה ה - 6

A

כורש הגדול 560-530 ירושת שושלת האימפריות המסופוטמיות, כיבוש מצרים מפגש עם יוון באסיה הקטנה - טרניות בחסות המלך

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

מסע דריווש לסקיטיה

A

הרודוטוס מספר: המלך דריווש תכנן מסע גדול על מנת לכבוש את כל חופי הים השחור. אותם סקיטים נקטו באסטרטגיית האדמה החרוכה וכך נכשל הצבא הפרסי במשימתו. מילטיאדס הציע לנטוש את דריווש אבל היסטיאיוס ממילטוס שאל “אם נפטר מהפרסים, מי ישאיר אותנו בשלטון?”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

המרד האיוני

A

המרמור בערים היווניות סביב הים האיגאי מתפרץ סביב שנת 500. האיונים שהתמרדו כנגד מלך פרס שלחו שליחים לבקש עזרה מספרטה ונדחו. לעומת ספרטה אתונה שלחה עזרה. כך הבין המלך שיש לשים לב גם לאתונה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

קרב מרתון 490

A

בעקבות ההבנה של מלך פרס דריווש שעליו לשים לב גם על אתונה, נחתו כוחותיו במרתון בשנת 490 (יחד עם היפיאס). האתונאים שלחו בקשת עזרה מספרטה אך זו התעכבה וכך נאלצו האתונאים לעמוד לבדם מול הפרסים וניצחו. הצבא הפרסי ניסה לנצל את ההזדמנות והפליג לעבר אתונה - הצבא האתונאי בלם שוב את המתקפה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

המאבק בין אריסטידס ובין תמיסטוקלס

A

בערך בשנת 483 נמצאים מרבצי כסף בלאוריון. תמיסטוקלס מציע לבנות ספינות וצי גדול ואילו אריסטדס מציע לחלק את הכסף לאזרחים. הדעה שנבחרה היא של תמיסטוקלס ואריסטדס נאלץ לצאת לגלות.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

מהו אוסטרקיסמוס?

A

משפט החרסים - פעם בשנה התכנסה האסיפה האם יש לקיים אוסטרקיסמוס - גלות לעשר שנים.

ההצבעה התבצעה באמצעות חרסים עליהם נכתבו שמותיהם של המועמדים להגליה.

השיטה נועדה לאפשר לזרם פוליטי לעלות באקלים של זרמים דומיננטיים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

מהי טרירמה?

A

ספינה תלת חתרית. אלו היו הספינות שביקש תמיסטוקלס לבנות בויכוח אל מול אריסטדס.

מירב התנופה שלה הגיעה מהמשוטים - שימוש כזה דרש כח אדם מיומן ביותר ואילו הציוד שנדרש בכדי להיות חותר היה מינימלי וכך נפתח פתח למוביליות חברתית.

הקשר היסטורי

לאחר המרד האיוני, שבו סייעה אתונה למורדים, החליט המלך דריווש הראשון לפעול נגד ערי המדינה ביוון (היו גם סיבות נוספות למהלך זה). הצי הפרסי נע בכל רחבי הים האגאי ללא התנגדות, ואולם משניסו הפרסים לראשונה לפלוש ליוון הם נהדפו בקרב מרתון, בשנת 490 לפנה”ס. הפרסים ערכו ניסיון פלישה נוסף: המלך חשיארש הראשון, הידוע בשמו היווני קסרקסס (Ξέρξης, Xerxes), הנחית בחופי יוון כוח פלישה עצום ובו 400 עד 600 אוניות, שהביאו לחוף מאות אלפי חיילים.

אתונה הייתה שקועה בתקופה זו במאבק מול האי הסמוך אייגינה, שבבעלותו היה צי מטיל יראה. כדי להתמודד עם צי זה, וכנראה גם מתוך ראיית ההתעצמות הפרסית, הציע המדינאי היווני תמיסטוקלס בשנת 482 לפנה”ס לבנות צי של 200 תלת-חתריות. יכולתו הפוליטית והשפעתו שכנעו את מועצת אתונה לבצע את ההחלטה, תוך שימוש בהכנסות ממכרות הכסף שנתגלו אז בלאוריון.

ההתנגשות הראשונה בין הצי היווני לצי הפרסי הייתה בקרב ארטמיסיון, שקדם לקרב תרמופילאי. שני הצדדים סבלו אבדות כבדות בקרב, אולם הקרב שהכריע את המערכה והביא לנסיגת הפרסים היה קרב סלמיס, בספטמבר 480 לפנה”ס.

לאחר ניצחון זה זכו הערים היווניות באיוניה (בחוף המערבי של אסיה הקטנה) לשחרור מהכיבוש הפרסי, ונוצרה הליגה האטית-דלית בהנהגת אתונה. ליגה זו הפכה בהדרגה לאימפריה אתונאית, שיסוד כוחה היה הצי החזק שלה, ובו כ-200 תלת-חתריות. צי זה שלט בים האגאי ושמר על נאמנותן של בעלות בריתה של אתונה, וגם הגן על נתיבי השיט והמסחר בים זה ובים השחור, שבהן הובילו משלוחי חיטה לאתונה המתפתחת. מעבר לכך, היה הצי מקור תעסוקה קבוע לאזרחים העניים יותר בעיר, וכך שמר על מבנה השלטון הדמוקרטי של אתונה. היה זה הדגם הראשון בהיסטוריה של אימפריה שעיקר כוחה בעוצמתה הימית, ולאו דווקא יבשתית. מעצמות ימיות נוספות באותה תקופה היו סירקוזה, קורפו וקורינתוס.

במלחמות הפלופונסיות, שהחלו בשנת 431 לפנה”ס והתחוללו בין אתונה ובעלות בריתה לבין ספרטה ובעלות בריתה, תפסו התלת-חתריות מקום חשוב. למרות קרבות יבשה רבים שהתחוללו, הובסה אתונה לבסוף לאחר הרס הצי שלה במתקפה על סיציליה ולבסוף בקרב אייגוספוטמוי, שבו הובס הצי האתונאי תבוסה מוחצת בידי הצי של ספרטה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

פלישת כסרסס

A

480 לפנה”ס - כעשר שנים לאחר התבוסה במרתון - פולש כסרסס (חשיארש הראשון) ליוון בכדי לנקום על תבוסת אביו דריווש. כסרסס מגיע בראש צבא ענק (2 מליון ע”פ המקורות, 200,000 ע”פ המחקר). ביוון היו מי שקיבלו את פני הפרסים בשמחה. בראש המתנגדים היו הספרטנים והברית ההלנית אשר הוקמה ב - 481 (בשיתוף פעולה ראשון עם אתונה).

הקרבות

480 - תרמופילאי (הקרב של הסרט 300, ליאונידס מלך ספרטה מת בקרב) - לאחר הקרב הפרסים עלו על אתונה ושרפו אותה. כל העיר פונתה והמשיכה להתקיים. היחידה המדינית של הפוליס אינה תלויה בגיאוגרפיה - בנוסף זה מלמד על גודל העיר באותה תקופה.

סלאמיס - האתונאים יצאו לגלות בפלופונס והקרב הגדול אליו כולם התכוננו נערך במיצר בין אתיקה לבין האי סלמיס שנמצא מרחק קטן משם. הספרטנים, בעלי בריתם, היססו אם להצטרף לקרב, אבל תמיסטוקלס האתונאי הערמומי איים עליהם שאם לא יצטרפו אליו למערכה הזו, הוא ייקח את כל האתונאים, יפליג איתם לאיטליה וישאיר את הספרטנים ובני בריתם לבד. האיום הצליח ובעלי הברית נשארו. בתכסיס מקביל גרם תמיסטוקלס לפרסים לחשוב שעוד מעט בעלות הברית כן עוזבות אותם לבד במערכה ושאם רוצים הפרסים לתפוס את היוונים לפני שיימלטו, כעת הזמן לתקוף. אלא שבמקום לסגת הוא הטמין מארב, הצי הפרסי הפליג כולו אל תוך המצר הצר, שם חיכו לו אוניות של אתונאים, קורינתים ועוד כמה ערים, וניגחו את הספינות הקלות מעט יותר של הצי הפרסי, רובן ספינות פיניקיות או יווניות. הספינות היווניות החדשות מילאו תפקיד חשוב במיוחד והיו יעילות מאוד כיוון שהיו גדולות וחזקות. בתנאים של מצר קטן שאין בו מקום לתמרן, פשוט ניגחו והטביעו ספינה אחר ספינה של הפרסים. המלך אחשוורוש ישב על גבעה נישאה באתיקה וצפה על הקרב, צפה בצי שלו טובע בים.

בשנה לאחר מכן, יש עוד קרב יבשה בפלטיאה בשנת 479 לפנה”ס. הצבאות היווניים (ספרטנים, אתונאים ואחרים) מנצחים ניצחון מוחץ על הפרסים ובעלי בריתם.

קרב ימי נוסף שנערך, זוכה שוב הצי הפרסי להפסד והמשלחת הצבאית האדירה, הפלישה האדירה של פרס לאירופה נבלמה באופן סופי. האימפריה הפרסית לא ניסתה עוד לכבוש חלקים באירופה בכוח הזרוע.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

הברית ההלנית (481) ו”חירות היוונים”

A

מעבר לעובדה שהייתה בכך הרחבה של הברית הקיימת (הפלופנסית), כאן נבנה בפעם הראשונה שיתוף פעולה בין ספרטה ואתונה, אשר יגדיר את הפוליטיקה של יוון במשך כל המאה ה-5 לפנה”ס. מכאן ואילך הופכת שאלת היחסים בין אתונה וספרטה לשאלה המרכזית במשך כל המאה ה-5 לפנה”ס. הסיסמא של בנות הברית הייתה “חירות היוונים”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

“הפרסים” של אייסכילוס

A

472 לפנה”ס - הפרסים (ביוונית: Πέρσαι) היא טרגדיה יוונית שנכתבה על ידי אייסכילוס.

המחזה עוסק בתבוסה של הממלכה האחמנית במלחמת פרס-יוון ובמיוחד במפלת הצי הפרסי בקרב סלמיס, קרב בו אייסכילוס השתתף באופן אישי. בשנת 480 לפנה”ס התרחש קרב סאלאמיס, לאחר שכסרכסס יצא למלחמה נגד היוונים עם יתרון גדול לצבאו. למרות הניצחון המוחלט של היוונים על הפרסים הם היו עדיין עם חשש גדול. כלומר מדובר על אויב שנלחם באתונה באופן ממושך.

המייחד את הטרגדיה היא שבשונה מכל הטרגדיות ששרדו והגיעו לידנו “הפרסים” אינה עוסקת בנושא מן המיתולוגיה היוונית אלא מן ההיסטוריה הקרובה של יוון שאותה הספיקו לחוות כותב המחזה, השחקנים והצופים. בכתיבת המחזה אייסכילוס הושפע מן המחזה “בנות פיניקיה” לפריניכוס שהוצג ארבע שנים לפני מחזהו של אייסכילוס ועוסק אף הוא בפלישה הפרסית ליוון.

המחזה מספר את סיפור המלחמה מנקודת המבט של הפרסים כאשר אף איש יווני לא מוזכר במשך כל המחזה אך ללא ספק שהאתונאים ראו את הפרסים כאויבים ולכן מן הצפוי שהמחזה לא נועד לגרום לקהל תחושה של מחווה או אמפתיה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

היסטוריות” של הרודוטוס איש הליקרנסוס

A

היסטוריות (ביוונית עתיקה: Ἱστορίαι) הוא חיבור פרי עטו של ההיסטוריון היווני בן המאה ה-5 לפנה”ס הרודוטוס, הנחשב לספר ההיסטוריה הראשון בעולם המערבי. החיבור מתאר את המסורות, המנהגים, הפוליטיקה, הגאוגרפיה והמלחמות של התרבויות שהיו ידועות אותה תקופה באסיה צפון אפריקה ויוון. במרכזו של החיבור עומדת מלחמת פרס-יוון, בין הממלכה האחמנית לבין ערי המדינה היווניות.

ספר ההיסטוריה הראשון - טבע את המונח “היסטוריה”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

הברית האטית-דלית Delian League

A

הליגה האטית-דלית (מלשון אטיקה - האזור בו שוכנת אתונה ודלוס - האי שבו נכרתה הברית) הייתה ברית צבאית בראשות אתונה, אשר נוסדה בשנת 478/7 לפנה”ס על מנת למגר את הפרסים מאדמת יוון, לשחרר את היוונים שהיו תחת השלטון הפרסי (באיוניה ומספר איים בים האיגאי), ולנקום בפרסים על פלישתם ליוון. הברית פורקה בשנת 404 לאחר תבוסת אתונה במלחמה הפלופונסית.

על פי הברית כל שותפה שלחה אוניות לצי המשותף. עם הזמן הפסיקו לשלוח אוניות והחלו לשלוח כסף - שילחמו האתונאים בעצמם. המלכוד - מי שמעמיד את הכח הצבאי מחזיק בעוצמה הפוליטית וכך הפכה הברית האטית-דלית לאימפריה אתונאית.

מרידות בברית בנקסוס (470-68) ובתאסוס (465-63).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

רעידת האדמה בספרטה, מרידת המיסנים וגירוש האתונאים 464

A

בספרטה, באמצע שנות ה-60 של המאה החמישית לפנה”ס, אותו עשור שרואה מרידות כנגד האימפריה האתונאית, בפלופונס מתרחשת רעידת אדמה גדולה, חזקה, בלתי צפוייה. הספרטנים חשבו במהלך התקופה הזו אולי לצאת לעזרת המורדים כנגד האתונאים, אלא שרעידת האדמה הפחידה אותו ושכנעה גם את ההלוטים המסנים (אוכלוסייה משועבדת שאפשרה את הפנאי הספרטני ואת המדינה המיליטריסטית, חיה חיי טרור). כאשר הם ראו את רעידת האדמה וידעו כמה הנפש הספרטנית נוטה לאמונות תפלות, הם פרצו בהתמרדות גדולה וניסו שוב לזכות בעצמאות. והנה הספרטנים, שרגע קודם לכן חשבו אולי לצאת ולעזור למורדים כנגד האתונאים, שולחים מהר משלחת לאתונה ומזמינים את האתונאים לסייע להם לדכא את המרד ההלוטי.

באתונה הפוליטיקאי המוביל הוא קימון, בנו של מילטיאדס, מי שניצח את קרב מרתון וסייע בזמנו לדריווש על הדנובה. קימון היה עשיר שבעשירים, מקורב מאוד לספרטנים. הוא מוביל את צבאו, 4000 חיילים הופליטים אל ספרטה, ושם מתרחש אחד האירועים שיעצבו את ההמשך של מהלך המאורעות עד לתומה של המאה ה-5 לפנה”ס. האתונאים מגיעים לעזור לספרטנים לדכא את ההלוטים המורדים ואז הם מבינים פתאום מה פירוש הדבר להיות הלוטי. האתונאים לא היו תמימים לחלוטין, הם כפו על בעלי בריתם להיות חלק מהברית, אבל הם לא שעבדו אותם באופן אישי, לא הענישו אותם פיזית, לא צדו אותם באישון לילה בשעת העוצר. החיילים האתונאים שכבר הפנימו את הדמוקרטיה הזדעזעו לראות כיצד נוהגים יוונים ביוונים אחרים. הספרטנים, שראו את הזעזוע שלהם, הזדרזו בעצמם לבקש מהאתונאים שיחזרו הביתה.

החיילים שחזרו הביתה חזרו עם מסר כפול. מצד אחד, הזעזוע מהיחס להלוטים. מצד שני, העלבון על כך שהם זומנו לעזרה ושולחו כלאחר יד.

קימון מצא את עצמו במצב פוליטי קשה מאוד. הוא הוצא לגלות (אוסטרקיסמוס) בעקבות הכישלון שלו בספרטה והסיעה הפוליטית שתפסה את העניינים בידיה קידמה את הדמוקרטיה האתונאית באופן משמעותי.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

המלחמה הפלופונסית הראשונה

A

קרב סלמיס בשנת 479 לפנה”ס בו נחלה האימפריה הפרסית תבוסה מוחצת במסגרת סדרת המלחמות שבין פרס ליוון, שם קץ להתערבות הפרסית ביוון. עובדה זו אפשרה לכל אחת מהפוליס היווניות להתארגן כראות עיניה. אתונה חיזקה את צי האוניות שלה ואילו ספרטה שהסתגרה באזורה, המשיכה לחזק את כוחה היבשתי.

אתונה הקימה את הברית האטית דלית, שפעולותיה היו התקפיות כנגד פרס ואילו ספרטה נשארה בברית הפלופונסית, שאמנם היא בעלת אוריינטציה צבאית אך הגנתית ולא התקפית. בעוד אתונה מתחזקת, קרנה של ספרטה החלה יורדת, מאחר שהיא נמנעה פעמיים מלהילחם מול הפרסים ונתנה לאתונאים לנצח. הביטחון העצמי של האתונאים עלה וממעמד של מנהיגת הברית האטית דלית, הפכה להיות האוליגרכית של הברית. היא לא נתנה לפוליס אחרות לצאת מן הברית והכריחה את כולן לעבור לכלכלה מוניטארית אחידה, כזאת של אתונה.

בשנת 466 לפנה”ס ביקשה העיר טאסוס לצאת מהברית האטית דלית, אך אתונה לא הסכימה וצרה עליה. טאסוס פנתה לספרטה וביקשה את עזרתה. ספרטה הייתה מעוניינת לעזור אבל הייתה עסוקה בעצמה בדיכוי מרד של ההלוטים ואף ביקשה מאתונה עזרה בכך. האתונאים, בעצת קימון, שלחו 4,000 הופליטים לספרטה, אבל האחרונים החזירו אותם כלעומת שבאו, כנראה מחשש שכוונות האתונאים אינן כשרות. האתונאים חשו מושפלים וזעמם התעורר על הספרטנים.

בשנת 460 לפנה”ס השתלטה אתונה על נאופקטוס שהייתה במוצא המפרץ הקורינתי וככל שגדלו ציי האוניות שלהם והקלרוכיות (השלוחות של אתונה), כך גדל כוחה של אתונה. אתונה נהייתה כוח כלכלי משמעותי וגורם מאיים על כוחות כלכליים אחרים בעולם היווני כגון קורינתוס ואיגינה אשר נמצאת על אי בין אתונה וספרטה. כאשר השתלטה אתונה על נאופקטוס, חשה קורינתוס שהייתה שייכת לברית הפולופונסית, מאוימת.

בשנת 457 סיפחו האתונאים את איגינה, יישבו בה הלוטים שברחו מספרטה ואף נתנו להם זכויות. פעולה זו נתפסה כבדיחה צינית על ספרטה.

באותה שנה התרחש קרב טנגרה, סכסוך גלוי בין האתונאים לספרטנים שהסתיים כשידם של האתונאים על העליונה. קרב זה מכונה בחלק מהמחקרים כ”מלחמה הפלופונסית ה-1”. גם אם לא הייתה זו המלחמה הראשונה, קרב זה היה ללא ספק נקודת מפנה משמעותית ביחסי שתי המדינות. בתוך שאר הפוליס התקיימו דעות שונות, מתמיכה באתונה ועד תמיכה בספרטה.

לאחר הקרב הזה, המשיכה אתונה לתקוף עמדות בחצי האי הפלופונסי ב-456 והדבר הראה לספרטנים כי לאתונה יש את היכולת לכבוש חלקים של ספרטה עצמה.

קרב זה הוא הרקע הממשי למלחמה הפלופונסית השנייה, אתונה המשיכה לעלות וספרטה ספגה מכות קשות מכל עבריה, מה שגרם לה בהמשך לכרות ברית עם פרס.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

בניית החומות הארוכות בין אתונה לפיראוס

A

שנת 457 לפנה”ס - שנים ספורות לאחר שפרץ העימות בין אתונה וספרטה (המלחמה הפלופנסית הראשונה) התקבלה החלטה באתונה לחדש ולבנות נמל גדול בפיראוס, הנמל הגדול של אתונה עד היום, ולבנות חומות ארוכות בין העיר אתונה, ששכנה קצת פנימה אל תוך היבשת, לבין פיראוס. כלומר, החומות הללו הדביקו את העיר אתונה אל הים ובעולם שבו מכונות מצור כמעט לא היו ידועות, החומות הבטיחו כי אתונה לא תנותק לעולם ממקורות האספקה שלה כל עוד היא שולטת בים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

העברת אוצר הברית האטית-דלית לאתונה

A

שנת 454 לפנה”ס -

17
Q

שלום קליאס

A

הסכם שנקרא על שם קַלִיאַס בן היפוֹניקוֹס, שעמד בראש משלחת של אתונאים אשר הגיעה לשושן בירת פרס על מנת לנהל משא ומתן לסיום המלחמה בין פרס ליוון.

בשלום קליאס ( 449 לפסה”נ), התחייבו הפרסים לחדול מהתפשטות באזור הים האגאי ואילו האתונאים התחייבו לא לפגוע בשטחים שהיו תחת שלטון הפרסים ברגע חתימת החוזה.

18
Q

הרפורמות הדמוקרטיות של אפיאלטס

A

שנת 462 לפנה”ס

  • צמצום סמכויות האראופגוס לטובת הבולה, האקלסיה ובתי הדין העממיים.
  • תחילת מתן תשלום על כהונה פוליטית
  • הגברה (או התחלה) של מינוי למשרות בגורל - לא ניתן לשחד גורל. גזלה מבעלי ההון את היכולת להשפיע ולשחד.
  • אות’יניה - euthyna דין וחשבון עם עזיבת משרות ציבוריות - הפחתת שחיתות

זמן קצר לאחר שהתחיל את המהלך הפוליטי הזה והעביר את החוקים שלו, נרצח אפיאלטס בנסיבות מסתוריות.

19
Q

סטראטגוס (בהקשר של הרפורמות של אפיאלטס)

A

הבחירה של פקידים בגורל העמיקה את הדמוקרטיה והפסיקה את השפעת העשירים להיבחר באמצעות כספם. מעולם לא נבחרו בגורל פקידים למשרת הסטראטגוס, אסטרטג בעברית, מפקד צבא. כל שנה נבחרו 10 כאלה שלא נבחרו בגורל. ואכן, החשיבות של המשרה הזו עלתה בעקבות הרפורמות הללו באופן משמעותי מאוד.

20
Q

פריקלס

A

מויקיפדיה:

פֶּרִיקְלֵס (ביוונית: Περικλής, מילולית: “עטור תהילה”; 495-429 לפנה”ס) היה מדינאי, רטוריקן ומצביא בולט בתקופה בה הגיעה אתונה לשיא כוחה - התקופה שבין מלחמת פרס-יוון והמלחמה הפלופונסית.

עדות להשפעתו הרבה של פריקלס על החברה האתונאית הדמוקרטית ניתן למצוא בכתביו של ההיסטוריון היווני בן זמנו, תוקידידס, שכינה אותו “האזרח הראשון של אתונה”. פריקלס הפך את הליגה האטית-דלית לאימפריה האתונאית והנהיג את בני עמו בשנתיים הראשונות למלחמה הפלופונסית.

פריקלס עודד וקידם את האמנויות והספרות במדינתו, פעולות שהיו בין הגורמים העיקריים להפיכתה של אתונה למרכז התרבותי והחינוכי הבולט ביותר ביוון העתיקה. הוא החל במבצע הבנייה השאפתני במסגרתו הוקמו רוב המבנים הניצבים היום על גבעת האקרופוליס, לרבות הפרתנון. המבצע הפך את אתונה לאחת הערים היפות בעולם העתיק.

מההרצאה:

את מקומו של אפיאלטס תפס פריקלס. מרגע זה ואילך, הופך פריקלס במשך שנות דור לאיש המוביל של הדמוקרטיה האתונאית. אחד מהדברים שפריקלס מפורסם בהם מאוד הוא שהוא מנהיג שורה של מפעלי בנייה בעיר אתונה כדי לבנות ולשחזר את כל המקדשים שנשרפו בעת המלחמות הפרסיות ואף להחליף אותם בבניינים גדולים ומפוארים הרבה יותר.

תחום שבו אתונה פורצת בשיאים חדשים הוא הדרמה, הטרגדיה, ועכשיו גם הקומדיה. הטרגדיות והקומדיות האתונאיות הגדולות נכתבו בתקופה הזו שאנו דנים בה, בדור של פריקלס ובדור וחצי שאחריו. ההצגות הללו הוצגו ומומנו (עלו הרבה) בשורה של פסטיבלים שנחגגו באתונה שמהם נהנו לא רק האתונאים אלא גם התושבים הזרים של העיר ואפילו מבקרים מבחוץ. ההצגות התחרו אלה באלה, השחקנים קיבלו משכורות יפות, הדרמטורגים קיבלו פרסים, הכניסה לפעמים אפילו הייתה בחינם.

21
Q

מאיפה הכסף למימון מפעלי הבניה, התרבות והדמוקרטיה האתונאית?

A

הכסף לתשלום לפוליטיקאים ולתרבות וכו’ - הכסף הגיע מהאימפריה - במקום לממן ספינות.

הזעם של השותפות הלך והצטבר.

22
Q

המלחמה הפלופונסית השניה

A

431-404 ספרטה ובעלות בריתה - אתונה ובעלות בריתה מלחמה בים מול מלחמה ביבשה. אוליגרכיות (ספרטה) נגד דמוקרטיות (אתונה) איונים מול דורים מלחמה זו מסופרת על ידי תוקידידס.

23
Q

תוקידידס

A

“ההיסטוריון הריאליסט הראשון” ההיסטוריה האנושית מתקיימת אצל בני אדם על ידי בני אדם. מתואר גם כ”היסטוריון הטראגיקן”. תולדות המלחמה הפלופנסית

24
Q

הטרגדיה של אתונה אלקיביאדס וההרמות

A

בתחילה המלחמה ביתרון האתונאי (צי, מימון) זמן קצר אחרי פרוץ המלחמה פורצת מגיפת דבר גדולה וככל שהשנים עוברות המלחמה מוכרעת תוך 10 שנים לטובת אתונה באמצעות המימון והצי הימי. כאשר הספרטנים הודו בכשלונם עולה באתונה רעיון חדש - לספח את סיציליה. אספו צי גדול ושלחו אותו בפיקודו של אלקיביאדס. שעות מספר לפני היציאה למסע הושחתו ההרמות בעיקר אתונה. מי עשה זאת? האשמה הוטלה באלקיביאדס לאחר שיצא למסע. בעקבות זאת, ערק מהצבא והצטרף לספרטנים. המלחמה התחדשה עם אלקיביאדס ובעצתו מתבצרים ומשחיתים את השדות של אתונה לאורך כל השנה. בשנת 411 ריאקציה אוליגרכית קצרה באתונה. הזהב הפרסי מאזן את התמונה ומממן את הספרטנים.

25
Q

קרב ארגיונוסאי וקרב איגוספוטמוי

A

בשנת 406 מנצחים האתונאים את הצי הספרטני בקרב ארגיונוסאי. אלא שהנצחון מלווה בגלולה מרה - מיד לאחר הנצחון סערה פורצת וחיילים רבים מהצי טובעים. בחזרתם לאתונה נתבעים המפקדים על ידי משפחות החיילים. האדמירלים מוצאים להורג. היחיד שהתנגד היה סוקרטס. לאחר שנתיים הספרטנים תופסים את הצי האתונאי לא מוכן וכך נגמרת המלחמה.

26
Q

שלושים הטיראנים

A

שלושים הטיראנים (ביוונית: οἱ Τριάκοντα Τύραννοι, הוי טריאקונטה טיראנוי) הוא השם שניתן לוועדה בת שלושים איש, נציגי הסיעה האוליגרכית באתונה, ששלטה בעיר אחרי הכישלון במלחמה הפלופונסית והפלת המשטר הדמוקרטי (404 לפנה”ס).

בין המעורבים בהפיכה היו המנהיג האתונאי תראמנס ושניים מבני דודיו של אפלטון, כארמידס וקריטיאס. הייתה זו הפיכה שנתמכה על ידי ספרטה שניצחה את אתונה בסוף המלחמה הפלופונסית.

שלושים הטיראנים ביטלו במידה רבה את זכויות אזרחי אתונה והטילו עליהם הגבלות. זכות ההצבעה הוגבלה לעשירים בלבד, והוגבלה הזכות לשמש בתפקידים משפטיים. צוצמצם מספר האתונאים שהורשו לשאת נשק, ומספרם של אלה שהיו זכאים למשפט באמצעות חבר מושבעים.

שלושים הטיראנים החלו בטיהור מנהיגיה החשובים של המפלגה הדמוקרטית שלקחו חלק במלחמה נגד ספרטה. על מאות אנשים נגזר לשתות את סם המוות, ואלפים נוספים הוגלו מאתונה. אחד האנשים שהצליח להימלט מן הרודנים היה ליסיאס, ששמו מופיע בספרו של אפלטון “הרפובליקה”. בנאום הסנגוריה שנשא במשפטו סיפר סוקרטס כי שלושים הטיראנים ציוו עליו ועל ארבעה אנשים נוספים להביא בפניהם אדם שנידון למיתה. סוקרטס סירב לציית לפקודה זו למרות שידע כי בכך הוא מסכן את חייו.

תראמנס, שבתחילה תמך בקריטיאס, מחה נגד ההוצאות להורג אך ללא הצלחה. עד מהרה הוא עצמו הפך לנאשם והוכרח לשתות את כוס התרעלה בפקודת קריטיאס.

ב-403 לפנה”ס תראסיבולוס, שהיה מנהיגה של העיר תבאי שמצפון לאתונה, עמד בראש קבוצת גולים אתונאים שתקפו את חיל המשמר הספרטני של אתונה. הוא כבש את פיראוס, עיר הנמל של אתונה, התפתח קרב שבו נהרג קריטיאס. הדמוקרטיה הושבה על כנה באתונה, אך תראסיבולוס דאג לכך שרוב הרודנים יקבלו מחילה כדי למנוע מעשי נקם ושפך דם, ובשל כך זכה לתודתם של אזרחי יוון.

27
Q

משפט סוקרטס

A

לאחר כינונה של הדמוקרטיה מחדש. סוקרטס מועמד לדין ב - 399 לפנה”ס בגין השחתת הנוער וחוסר כבוד ופגיעה באלי העיר אתונה. השחתת הנוער בין היתר ייתכן בעקבות היות אלקיביאדס מאהבו של סוקרטס. סוקרטס נמצא אשם ומציע עונש: שיפסקו לו כסף שיוכל לחיות על חשבון הציבור עד סוף חייו. כמובן שהוצא להורג בשתיית רעל.

28
Q

אלקיביאדס

A

אלקיביאדס (ביוונית: Ἀλκιβιάδης; בלטינית: Alcibiades‏; 450 לפנה”ס – 404 לפנה”ס) היה מצביא ומדינאי אתונאי, בן למשפחת האלקמיונידים. אלקיביאדס, שנודע לשמצה בשל הפכפכנותו, קנה לו אויבים רבים בכל מקום בו פעל והחליף מספר פעמים את נאמנותו: מאתונה לספרטה, מספרטה לפרס תחת שלטון המלך דריווש השני ושוב לאתונה. הוא מילא מספר תפקידים משמעותיים במהלך חלקה השני של המלחמה הפלופונסית בין אתונה לספרטה, הן כמצביא והן כיועץ אסטרטגי ופוליטי בשני הצדדים הלוחמים.

בין השנים 422–415 לפנה”ס נמנה אלקיביאדס עם חשובי המנהיגים בעירו, והיה אחד התומכים הבולטים במסע המלחמה לסיציליה שכשל. מיד לאחר הפלגת צי המשלוח לדרכו טפלו עליו יריביו הפוליטיים אשמה של חילול הקודש ותבעו להעמידו למשפט. כדי לחמוק ממשפט בני עירו, ערק אלקיביאדס אל ספרטה, ובין השנים 415–412 לפנה”ס פעל בה כיועץ לניהול המלחמה נגד אתונה. לאחר שרכש לו יריבים ואויבים גם בספרטה, ברח לאסיה הקטנה. הוא מצא מקלט בחצר האחשדרפן הפרסי טיספרנס, ששלט באזור מטעמו של דריווש השני מלך פרס. בין השנים 412–411 לפנה”ס שימש יועץ לטיספרנס, ותוך כדי כך ניהל מגעים חשאיים עם תומכיו הפוליטיים באתונה. המגעים נשאו פרי, והוא נקרא לחזור לעירו ולהילחם למענה.

בשנים 411–406 לפנה”ס שירת אלקיביאדס כסטרטגוס ונחל ניצחונות צבאיים רבים על הספרטנים. אולם אחרי תבוסת האתונאים בקרב נוטיון סר חינו, ומתנגדיו הפוליטיים הצליחו להגלותו מן העיר. הוא פרש אל תראקיה ולא שב עוד לאתונה. עם סיום המלחמה בשנת 404 לפנה”ס ברח מזעם הספרטנים המנצחים אל אסיה הקטנה, בתקווה לקבל שוב מקלט אצל הפרסים. אולם תקוותו נכזבה, והוא נהרג בנסיבות לא ברורות בסַטְרַפִּיָה של פריגיה.

29
Q

אות’יניה - euthyna

A

אות’יניה - euthyna דין וחשבון עם עזיבת משרות ציבוריות - הפחתת שחיתות.

זהו הליך של דין וחשבון שניתן על ידי כל נושא משרה בדמוקרטיה האתונאית עם עזיבתו את השלטון. עד לשלב זה, הייתה מתנהלת חקירה לגבי הפקיד היוצא אך ורק אם עלו תלונות לגביו. מכאן ואילך, ההליך הזה, בו כל מי שעוזב את שירות המדינה חייב לתת דין וחשבון בפני בית דין עממי, הפך להיות חלק מהשגרה הפוליטית הדמוקרטית. פקידי המדינה באשר הם היו חייבים לתת דין וחשבון בפני העם ומעמדו של העם בתור הריבון התחזק באופן מעשי ובאופן סמלי בעת ובעונה אחת.