סטטוס ותפקיד Flashcards
מהי תיאוריית התפקיד?
תיאוריית התפקיד נועדה להסביר התנהגות, ומרכיביה המרכזיים- נורמה, סטטוס ותפקיד, מגשרים בין היחיד לחברה, בין הרמה התרבותית לרמה ההתנהגותית.
מבנים חברתיים מקנים לנו הנחיות להתנהגות יומיומית ומסייעים לנו בהבניית מציאות. מרכיב עיקרי במבנה החברתי הוא סטטוס.
סוציולוגיים נוטים להתעניין יותר בקבוצה מאשר באדם הפרטי, משפחה ולא אדם, ארגון פוליטי ולא פוליטיקאי.
קהילה במבוך- העובד הסוציאלי בקיבוץ המשתנה.
מה תיאוריית התפקיד מסבירה?
- אותו אדם במצבים שונים מתנהג באורח שונה לחלוטין.
2. בני אדם שונים במצבים דומים מתנהגים באורח דומה להפליא.
מהו סטטוס/עמדה?
בשפה היומיומית סטטוס פירושו יוקרה.
פירושו הסוציולוגי הוא מקומו של אדם במבנה החברתי.
סטטוס היא עמדה חברתית (גם נמוכה) מוכרת של הפרט: אמא היא אמא בגלל שיש לה ילדים.
התייחסותם של אנשים לזולת אינה תמיד עניינית וישירה. שיפוטם אותו ואת התנהגותו, תגובתם כלפיו, הערכתם או ההיענות לבקשותיו נקבעים לעיתים קרובות לפי הסטטוס שלו.
סטטוס מוגדר לפי הציפיות של בעל הסטטוס, ובמיוחד לפי הציפיות של אחרים כלפיו. ציפיות אלו מתבטאות בדרך כלל בזכויות ובחובות הנקבעות לפי הנורמות. למשל סטודנט באוניברסיטה, הסטטוס סטודנט ומרצה קשורים בקשר הדוק ויחד הם שייכים למסגרת חברתית- אוניברסיטה, שבלעדיה אין לסטטוס משמעות.
לאדם יש מספר רב של סטטוסים. כל אלו מהווים את מערך הסטטוסים status set.
מהו מערך סטטוסים?
מכלול הסטטוסים של היחיד, סך הסטטוסים של האדם ברגע נתון והוא בתהליך מתמיד של שינוי.
כל אחד מאיתנו נמצא בסטטוסים חברתיים שונים. המרכזיות של כל סטטוס משתנה ממצב למצב, אבל כעיקרון לכולנו כשחקנים חברתיים יש סטטוסים חברתיים שונים וקבועים. שיש טענה שאחד המאפיינים של החברה המודרנית הוא מערך הסטטוסים הנרחב מאוד שיש לכל יחיד, בעוד שבחברות מסורתיות מערך הסטטוסים נטה להיות מצומצם.
איזה סוגי סטטוסים יש?
- סטטוס בולט.
2. סטטוס שיוכי, הישגי.
מהו סטטוס בולט?
Master status.
על פיו אנשים שופטים ומעריכים בן אדם. אנחנו שופטים את הבן אדם על פי סטטוס מסוים, ללא התחשבות בשאר התכונות שלו. מתוך סט סטטוסים, לסטטוס הראשי יש את החשיבות הגבוהה ביותר.
מהו סטטוס שיוכי, הישגי?
סטטוסים שיוכיים מעצם טבעם אינם נתונים לבחירתנו. סטטוס שאינו ניתן לשינוי. שייך לאדם מעצם המהות שלו.
סטטוסים הישגיים משקפים במידה רבה את מאמצינו, עמדה שכל אחד מגיע אליה כתוצאה ממאמץ, אינו מולד. סטטוס הישגי נרכש בחייו בכוונה (מבטאים לרוב שאיפות וכישורים) ומבחירה. הישג אינו בהכרח הישג חיובי, למשל פושע.
באופן מעשי סטטוסים רבים משלבים יסודות והישגים כאחד. סטטוסים שיוכיים משפיעים על הסטטוסים ההישגיים. לדוגמה, אנשים ממשפחות עניות מצליחות בקלות רבה יותר ״להשיג״ סטטוסים לא מבוקשים, כגון עבריין, נרקומן או מבוגר.
מה זה אי הלימת סטטוס?
אין חפיפה בין היוקרה של הסטטוס השיוכי מול זה של ההישגי. בחברות מסוימות לא יכול להיות מצב שאי הלימת סטטוס. לדוגמה, בחברות סגורות אין לאדם אפשרות לנוע במבנה הריבודי מלטה כלפיי מעלה ולהפך. בהודו למשל, אם אתה שייך לכת מסוימת אז אתה שייך רק אלייה, לכל אורחות החיים שלה ולא ניתן להפוך אותם.
מהם סמלי סטטוס?
כדי להקל על קשרים בין בעלי סטטוסים, לכל תרבות יש מערכת סמלי סטטוס מוסכמים שמבהירה את הסטטוסים של אלה ואלה. הכוונה להופעה, חפצים, סגנון דיבור, מאפיינים וכו׳ שמצביעים על מעמדו של אדם בחברות שונות. הם גם מלמדים מי עליון, מי חשוב, מי חזק ומי עשיר, למי צריך להקשיב ולמי לא.
סמלי סטטוס עלולים גם להטעות. לעיתים מגלים שהסמלים לא מתארים את המצב כראוי, כמו רייט, הסוציולוג שטבע את המונח ״דמיון סוציולוגי״, הוא היה מגיע לאוניברסיטה בג’ינס וטי שירט כפרופסור, דבר שלא נחשב אופייני בתקופתו.
בכל מבנה חברתי יש דיוני סטטוס מקובלים, שקובעים שאדם בעל סטטוס כלשהו הוא בעל סטטוסים עוקבים. למשל, אם אדם הוא עבריין, אז הוא גם בעל תכונות אישיות רעות, הוא מסוכן, הוא נראה מפחיד וכו׳. הכוונה לתערובת של סטטוסים ותכונות אישיות. המינוח הפסיכולוגי לדימוי זה הוא סטראוטיפ.
מהו סטראוטיפ?
תערובת של סטטוסים ותכונות אישיות. לכל חברה יש סטראוטיפים משלה. זוהי דרך חסכונית, יעילה ולעיתים בלעדית ליצירת מערכת יחסים בחברה המודרנית. עם זאת הסטראוטיפ הוא גם אחד הגורמים המרכזיים להפליה חברתית. לרוב סטראוטיפים אלו מאלצים את חברי הקבוצה כלפיה מופנה הסטראוטיפ להתאמץ הרבה יותר מאשר אחרים.
מהו תפקיד?
התנהגות המצופה מאדם בעל סטטוס מסוים.
הביטוי הדינמי של הסטטוס, ההתנהגות המצופה מבעל הסטטוס. לדוגמה, אם אתה סטודנט, יש לך חובות לשמוע הרצאות, להגיש עבודות, להקדיש זמן ללימודים ולהבחן.
מהו מערך תפקידים?
מאחר ויש לנו מערך סטטוסים, כולנו אחוזים במספר סטטוסים בו זמנית, ולכן יש לנו בחיים ערבוביה של תפקידים. רוברט מרטון טבע את המושג מערך תפקידים כדי לציין מספק תפקידים הצמודים לסטטוס אחד. למשל, אישה יכולה להיות נשואה וככזו יש לה תפקידים של החברה של הבן זוג שלה, אשת הסוד שלו, בת הזוג שלו ליחסי המין, שותפה לתפקידי אחזקת הבית.
לפי תפיסה זו, רוב האנשים ממלאים את הציפיות מהם כל הזמן.
איזה סוגי קונפליקטים קיימים?
- קונפליקטים בין תפקידים- נובעים מדרישות שונות שמעלים תפקידים שונים של אותו היחיד. לדוגמה, המרצה רוצה להישאר בבית עם ילדיו בחופש אבל הוא צריך ללמד.
- קונפליקטים תוך תפקידים- נובעים מזה שהשחקן נמצא בסטטוס מסוים. המתחים הם בין הציפיות או הדרישות לגביו ממשלימי תפקידים שונים. למשל, מנהל בעבודה יכול להידרש על ידי ההנהלה להשיג תפוקה מקסימלית, בעוד שהעובדים יכולים לדרוש ממנו שידאג לזכויותיהם.
מהם משלימי תפקיד?
אותם שחקנים הממלאים תפקידים שונים, מולם אנו נמצאים במצב חברתי מסוים, בהקשר של מערך תפקידים מסוים.
מהי הביקורת על תיאוריית התפקיד?
לוינסון מבקר את ההנחה שלאדם יש תפיסת תפקיד אופיינית אחת, שגורמת לאחידות בהתנהגותו. ביצוע תפקיד נקבע לפי דרישות התפקיד בארגון. תפיסות לפקיד שונות ייצרו הבדלים משמעותיים בהתנהגות של יחידים. תפיסה אחרת היא זו הרואה באדם אקטיבי, היכול להקנות לתפקידו תכנים משלו וליטול לעצמו תפקידים שהוא אוהב.
למרות הגדרות התפקיד האידיאליות, מעטים מתנהגים לגמרי בהתאם. בפועל בולט השוני, למשל, מיליונר שיעדיף לחיות על אי בודד. לעיתים נושאי תפקיד יוצקים תוכן שונה מהמצופה.
אנשים לעיתים אוהבים להציג את עצמם מעבר לתפקיד, למשל, רופא שמבקש לקרוא בשמו הפרטי. לעיתים אנשים מתנהגים בניגוד לציפיות,למשל, גבר גננת.