גישות סוציולוגיות Flashcards

1
Q

אילו גישות סוציולוגיות יש?

A
  1. גישת הפונקציונליזם המבני.
  2. גישת הקונפליקט.
  3. גישת האינטראקציה הסימבולית.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

מהי גישת הפונקציונליזם המבני?

A

מסגרת החוקרת כיצד הדפוסים החברתיים תורמים לקידום האחידות והיציבות החברתית. היא ממעיטה בחשיבות אי שיוויון, הקונפליקט והשינויים החברתיים. היא רואה בתרבות כמבנה חברתי יציב פחות או יותר שמבוסס על ערכים נוקשים. הדפוסים התרבותיים פועלים לשימור המערכת השלמה.
אבות הגישה הם שני סוציולוגים אמריקאיים, פרסונס ומרטון. גישה זו הייתה דומיננטית מאוד עד שנות השישים. הגוף האנושי כמו מנוע שכל חלק ממנו ממלא תפקיד מסוים וכך יש מערכת גדולה ויעילה. בדומה לזה כאשר נוצר אי תיאום בין תתי המערכות השונות יש שינוי חברתי שבעקבותיו החברה תגיע לאיזון חדש. זוהי גישה שקורה בחברה מערכת מורכבת שחלקיה פועלים יחדיו לקידום הסולידריות והיציבות. סוציולוגים מאמינים כי לכל מסגרת יש תפקיד השפעתי, וישאלו מה עושה האינטראקציה לשימור המצב הקיים (ובאילו מנגנונים). מתקשר לדרוויניזם חברתי.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

מהי גישת הקונפליקט?

A

רואה בתרבות זיקה דינאמית של חוסר שיוויון וקונפליקט. דפוסים אלו בבירור מיטיבים עם קבוצה אחת יותר מאשר רעותה. מתמקדת באי השיוווון, הקונפליקט והשינוי בחברה, והא בעת ממעיטה ממשקלן של האינטגרציה (אחידות) ויציבות החברתית (מעט התייחסות)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

מהי גישת האינטראקציה הסימבולית?

A

מסגרת תיאורטית ברמת המיקרו המתמקדת באינטראקציה בין האנשים במצבים מוגדרים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

מהי הגישה הסוציולוגית הטובה ביותר?

A

אין כזו, הדרך הטובה ביותר להעשיר את הבנתנו הסוציולוגית היא יישום כל השלוש ביחד.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

מהו דרוויניזם חברתי?

A

וריאציה של תורת האבולוציה של דרווין, והיא גישתו של ספסנר, פילוסוף אנגלי. גישה זו טוענת כי ״המתאימים ביותר שורדים״ כלומר, החברה גומלת לטובים ביותר והוא מנסה להסביר כי החברה משקפת את הביולוגיה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

מהי גישת הפונקציונליזם המבני לפי פרסונס?

A

פרסונס טוען כי למערכת יש צרכים שעליה למלא על מנת להתקיים:

  1. סולידריות חברתית- ליחיד צריכה להיות תחושת שייכות עם משמעות ערכית. פעם זה היה דת, היום זה יכול להיות לאומנות, ליברליזם וסוציאליזם.
  2. אינטגרציה חברתית- אחידות חברתית המתבטאת למשל במעבר משפחה שלמה מהכפר אל העיר בתקופת המהפכה התעשייתית עקב הביקוש לעבודה. אם כלל המשפחה לא הייתה עושה את המעבר ביחד זה היה יוצר ריחוק ושינוי במושג המשפחה בתקופה זו.
  3. ייצור וחלוקה של משאבים- מוסדות כלכליים.
  4. הגדרת המטרות של החברה- מוסדות פוליטיים
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

מהי גישת הפונקציונליזם המבני על פי מרטון?

A

מרטון הקנה שלוש מובנים חדשים למושג הפונקציה החברתית:
1. כל דפוס חברתי עשוי להשפיע באופן שונה על פרטים שונים בחברה. לדוגמה: משפחה מספקת לילדים תמיכה חיונית להתפתחותם, אך באותו הזמן משמרת את יחסי הכוח הנוהגים בה.
2 רוב הפונקציות של המבניים החברתיים נעלמות בדרך כלל מעינינו.
פונקציות גלויות- תוצאותיו המכוונות והמזוהות של דפוס חברתי.
פונקציות סמויות- תוצאות של שהן בעיקרן בלתי מזוהות ובלתי מכוונות. לפי הפונקציונליזם, המטרה המרכזית של הסוציולוגיה היא חשיפת הפונקציות הסמויות של המוסדות החברתיים.
3. לא כל תוצאותיו של מבנה חברתי הן בהכרח מועילות.
דיס פונקציה חברתית- השפעותיו הבלתי רצויות של דפוס חברתי כלשהו על פעיולותה של החברה. פשע/ סטייה אמור להתפס כדיספונקציה, אך מכיוון שהוא נשמר לאורך השנים כנראה שגם דיספונקציה זו היא חיונית. למעשה דרך הסטייה מתאפשרת ההגדרה כיצד להתנהג, להגדיר מי אנחנו ומהי נורמה. המערכת שואפת לשמור על איזון, על כן כשיש סטייה מסוימת קיים ויסות הדואג לשמור על איזון.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

מהי גישת הפונקציונליזם המבני על דורקהיים?

A

על פי דורקהיים ניתן לאפיין את המציאות האובייקטיבית של האדם. הוא טוען שכדיי להפוך את הסוציולוגיה למדע עלינו לבחון עובדות חברתיות (נורמות המכתיבות את דפוסי ההתנהגות האנושיים- חיצוניות ואובייקטיביות).
הוא התעניין בעיקר במנגנונים שמחזיקים את החברה ביחד (סולידריות חברתית) ומה שמקיים את החברה כחברה היא התודעה הקולקטיבית (ערכים מוסכמים סמויים).
הגורמים המחזיקים חברות יחד (קוהזיה חברתית) הם ערכים משותפים, אמונות משותפות, סמלים (בעיקר ברמה הדתית), הדגשת המימד הסמלי, ״המצפון הקולקטיבי״ של החברה (ברמה הסמלית/ ערכית).
הוא חשש שהחלשות הדת הביאה לאנומיה (התפרקות הערכים והנורמות) וחוסר ידיעה כיצד להתנהג, הביאו להתפרקות התודעה הקולקטיבית.
הוא הגיע למסקנה שזהו מצב זמני לפני סדר חברתי חדש.
הוא הבחין בין שני סוגי סולידריות- מכאנית ואורגנית.
״המצב הטבעי״ של המצב החברתי על פי דורקהיים הוא חברה הרמונית. ישנן תקלות חברתיות (אנומיה), זהו מצב פונקציונלי ולכן הוא חייב להיות זמני. המערכת חייבת למצוא לו פיתרון.
הוא שמרן ולכן רוצה לשמור על הסדר הקיים. לטענתו שילוב בין שתי צורות סולידריות אלו יביאו ליציבות חברתית.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

מהם שני סוגי הסולידריות על פי דורקהיים?

A
  1. סולידריות מכאנית- קושרת בין בני האדם מדמיון מכאניסטי (לבוש, שפה, מראה), נובעת מהכרה כי אנחנו שייכים לאותו קולקטיב. בסיס הסולידריות הוא עצם הדמיון חברי החברה.
  2. סולידריות אורגנית- תודעה של דמיון, מצב בו אדם יודע כי קיים קשר בינו לבין אנשים. קיים צורך להשקיע אנרגיה על מנת להגיע להבנה זו.

שילוב בין שתי צורות סולידריות אלו יביא ליציבות חברתית.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

מהי הביקורת כלפי גישת הפונקציונליזם המבנית על פי דורקהיים?

A

החברה מוצגת על דרך ההסכמה הקולקטיבית, והעימותים בפנים החברה מטושטשים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

מהי הביקורת לגישת הפונקציונליזם המבני?

A

קשה להסביר דרך גישה זו שינויים חברתיים, היא מנסה לשמור על איזון.
הפונקציונליזם נוטה להדגיש את האינטגרציה החברתית. כך מטושטשות הפליות המבוססות על מעמד חברתי, גזעי, אתני וג׳נדריאלי.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

מהי גישת הקונפליקט?

A

רואה בתרבות זירה דינמית של חוסר שוויון וקונפליקט. דפוסים אלו בבירור מיטיבים עם קבוצה אחת יותר מאשר קבוצה אחרת. הגישה מתמקדת באי שוויון, קונפליקט ושינוי חברתי, בו בעת ממעיטה ממשקלן של האינטגרציה והיציבות החברתי.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

מהי גישת הקונפליקט על פי קרל מרקס?

A

לפי מרקס, המניע את החברות האנושיות, את השינוי והיציבות הוא הקונפליקט. לא מספיק להבין את העולם החברתי, יש לשנות אותו.
מרקס היה פילוסוף מטריאלי, לדעתו התנאים המטריאליים קובעים את התודעה.
נדירות המשאבים מאפיינת את החברות האנושיות ויש חוסר במשאבים לכלל האוכלוסייה, קיים חוסר שוויון לכן חלק ניכר מהנושאים הסוציולוגיים עוסקים בריבוד חברתי.
לפי מרקס, יש את הבורגנות שהם בעלי הרכוש השולטים, והפרוליטריון שהם מחוסרי הרכוש ופועלי הייצור.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

מהי חווית הניכור על פי מרקס?

A

חווית הניכור שחווה באדם כלפיי העבודה הינה מדכאת. מרקס טוען כי האדם הוא יצור יוצר. עצם היצירה גורמת לו לחוש מימוש עצמי. העבודה היא המהות הייחודית של האדם, כאשר החברה לא עושה אותנו ל״כלים״ שלה, אנו לא מממשים את מהותנו ואנו מרגישים תחושת ניכור.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

כיצד בנויה החברה על פי מרקס?

A

על פי מרקס קיימת תשתית (מוסדות חברתיים- פוליטיקה, דת, חינוך וחברה) ומבנה על (בניין העל- רעיונות וערכים).
התשתית היא הכלכלה, מטריאלית ואוטונומית, משפיעה על מבנה העל. לכן, אי השוויון. קיים בעולם הכלכלי בין הפרולטריון לבורגנות משתקף במבנה על שמורכב מכל תחומי החיים למעט הכלכלה. התשתית קובעת את התודעה, את בניין העל.
המוסר, הדת, האידיאולוגיה, החוקים, התרבות והמדינה, כולם נשענים על הבסיס החומרי של החברה. על פי מרקס כל תחומי החיים מושפעים מהכלכלה, הכלכלה מהווה את התשתית להכל.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

מה סדר התפתחות יחסי הייצור על פי מרקס?

A

קומוניזם פרימיטיבי- אין תחרות על המשאבים.
עבדות- יחסי עבד אדון.
פיאודליזם- מעמדות, בעלי הקרקעות והאריסים (עובדי אדמה).
קפיטליזם- מעמד פרולטריון, קפיטליסטים בורגנים בעלי הון.
התקווה: סוציאליזם ובהמשך קומוניזם.

18
Q

מדוע מבנה הבורגנות והפרולטריון (המרקיסיזם) לא יכול להחזיק מעמד?

A
  1. מניעת היכולת למימוש עצמי והקונפליקט בין המעמדות יגרום לפיצוץ שיביא למהפכה שכתוצאה ממנה תצמח חברה אוטופיסטית בה כולם יהיו שווים אחד לשני. המהפכה לא קורית כל עוד יש תודעה כוזבת (הסברים של בעיות חברתיות שמיוחסים לליקויים של יחידים במקום לפגמי החברה).
  2. הדינמיקה הקפיטליסטית תשבר כשלעניים לא יהיה מה להפסיד. זה יביא להפיכה קומוניסטית (לעבוד לפי היכולת, לקבל לפי הצורך). המהפכה לא התרחשה כי נוצר אינטרס משותף לשני המעמדות לשמור על המצב הקיים. המעמד העשיר אינו כה דק כפי שחזה מרקס, ובנוסף נוצר מעמד מנהלי, נוצר פרוליטריון לבן, המעמדות הפכו מפרולטריון למעמד ביניים רחב. ההתארגנות של העובדים יצרה בסיס הגנה כמו על בסיס מדיניות הרווחה.
19
Q

מהו קונבנציאליזם?

A

נורמטיבי, צפוי.

20
Q

מהי רציונליזציה של החברה על פי מקס וובר?

A

תפקידו כחוקר ובין מב שראה כתפקידו הפוליטי היווה עבורו קונפליקט. כדיי לענות על שאלות אלו, הוא עשה השוואות בין החברות התעשייתיות לבין החברות הטרום תעשייתיות. עשה שימוש במונח IDEAL TYPE (טיפוס אידיאלי/טהור) כמכלול תכונות המקיף את המרכיבים המרכזיים של תופעה/תהליך. בניגוד לתפיסה המטריאליסטית של מרקס, וובר חשב שערכים ורעיונות הם הבסיס לשינוי חברתי (תפיסה אידיאליסטית). המבנה הכלכלי נובע מהעקרונות ולא להפך.
הקפיטליזם, ההשקעה ומוסר העבודה נוצרים לפי תפיסות הקלוויניסטים- המצליחים צפויים לעתיד טוב בעולם הבא (האתיקה הפרוטסטנטית ורוח הקפיטליזם).

21
Q

מהי גישת הקונפליקט על פי מקס וובר?

A

החברה המתועשת מבוססת על משאבים שונים בעלי יעילות, בעוד שהחברה הטרום תעשייתית מבוססת על הדת. הדת/המסורת סיפקה עוגנים ערכיים, החיים בחברה המודרנית הם מנוכרים, בירוקרטיים ומלאי חוקים חסרי משמעות ערכית. בהסתכלו על החברות התעשייתיות הוא מצביע כי הבירוקרטיה משתלטת על החברה. ערכה היחיד הוא היעילות, אולם אובד קסמן (תפישה רומנטית). חשש מהשתלטות הבירוקרטיה על החברה.
לדעתו, הדת מצמיחה את הקפיטליזם (הפרוטסטנטיות הפכה את אחזקת הרכוש ללגיטימית, חסד האל נמדד ברווחה כלכלית- הוביל לדחיפה בחזרה אל הרכוש, הרווחה הכלכלית). הוא הצליח להראות במחקריו כי המציאות מורכבת מכמה מימדים (כלכלי, חברתי, פוליטי). החברה נעה למקום בו העולם לא יהיה מקום נעים לחיות בו.

22
Q

במה וובר התנגד למרקס?

A

וובר יצא בעוצמה רבה נגד מרקס וניסה להראות שהקשר בין הכלכלה משפיע על תחומי החברה האחרים אינו נכון. לדעתו, לא הכלכלה מביאה לצמיחת הדת המעוותת את תפישת ההמונים, להיפך, הדת מצמיחה את הקפיטליזם (הפרוטסטנטיות הפכה את אחזקת הרכוש ללגיטימית, חסד האל נמדד ברווחה כלכלית- הוביל לדחיפה בחזרה אל הרכוש, הרווחה הכלכלית).
וובר מצליח להראות במחקריו כי המציאות מורכבת מכמה מימדים (כלכלי, חברתי, פוליטי) ושולל את התיאוריה של מרקס בשל חד המימדיות שלה בהתייחס למעמדות. בניגוד למרקס, הוא חשב שהחברה אינה הולכת לכיוון של מהפכה אלא נעה למקום בו העולם לא יהיה מקום נעים לחיות בו.

23
Q

מהו טיפוס אידיאלי טהור?

A

מכלול התכונות המקיף את המרכיבים המרכזיים של תופעה/תהליך.

24
Q

על מה מבוססת החברה לפי וובר?

A

חברות טרום תעשייתיות- דת.

חברות תעשייתיות- יעילות.

25
Q

כיצד מאופיינים החיים בחברה לפי וובר?

A

חברות טרום תעשייתיות- הדת/המסורת מספקת עוגנים ערכיים.

חברות תעשייתיות- החיים בחברה המודרנית מנוכרים, בירוקרטיים, מלאים בחוקים וחסרי משמעות ערכית.

26
Q

מה משותף למרקס ולוובר בגישת הקונפליקט?

A
  1. החברה אינה מערכת. היא זירה של קונפליקטים, חוסר שוויון המביא למאבק בין קבוצות שונות בעלות אינטרסים שונים.
  2. רצון להשפיע על החברה ולא רק להסביר אותה.
27
Q

איזה סוג פילוסוף היה מרקס?

A

מטריאלי.

28
Q

איזה סוג פילוסוף היה וובר?

A

אידיאליסטי.

29
Q

על מה הקונפליקט לפי מרקס?

A

משאב כלכלי.

30
Q

על מה הקונפליקט על פי וובר?

A

מימד כלכלי/חברתי/פוליטי.

31
Q

ממה נוצר הקונפליקט על פי מרקס?

A

התשתית=הכלכלה משפיעה על כל תחומי החיים.

32
Q

ממה נוצר הקונפליקט על פי וובר?

A

המבנה הכלכלי נובע ממבנה העל (כל תחומי החיים למעט כלכלה).

33
Q

מהי הביקורת על גישת הקונפליקט?

A
  1. ההתמקדות המופרזת של הגישה באי שיוויון ובמחלוקות מטשטשת את תרומתם על ערכים משותפים או תלות הדדית לאחדות בין פרטים בחברה.
  2. חתירתה המפורשת של הגישה להגשמת מטרות פוליטיות גורעת מיכולתה לטעון לאובייקטיביות מדעית.
34
Q

מהי גישת האינטראקציוניזם הסימבולי?

A

אבי התיאוריה- ג׳ורג׳ הרבט מיד.
גישה זו תיאוריה של חיי היומיום, העוסקת בהבנת פעילויות הגומלין האנושיות. נקודת המוצא של תיאוריות חיי היומיום היא התחקות אחר המשמעות שהיחידים מקנים לעולמם. היא רואה באינדיבידואל שחקן אוטונומי. זו תיאוריה העוסקת במיקרו (התמקדות באינטראקציה החברתית של מצבים מוגדרים), במפגש חד/רב פעמי בין האנשים. הגישה רואה את החברה כתוצר של אינטראקציות יומיומיות בין יחידים. החברה כפסיפס של משמעויות סובייקטיביות ותגובות משתנות. למשל, מראה של שוטר יכול להשרות באחד ביטחון ובשני יכול לעורר עצבנות וחרדה.
באמצעות התהליך האנושי של מתן פשר לכל הסובב אותנו, אנו מגדירים את זהותנו, זכויותינו וחובותינו כלפי הזולת. כל אינטראקציה חברתית היא למעשה משא ומתן על הגדרת המציאות.
כשהיחיד נכנס לסביבה חברתית חדשה, בני הסביבה מחפשים עליו מידע העוזר להם להגדיר את המצב ולדעת מה מצופה להם ממנו, וכך ידעו כיצד לפעול כדיי להשיג ממנו תגובות רצויות. אם אינם מכירים אותו, הם יכולים להשוותו לאחרים כמותו, או להדביק לו לסטראוטיפים. יש הסכמה על אופי היחסים (האינטראקציה) שנבנית ב״משא ומתן״ תוך שימוש בסמלים (סימבוליים סמויים). האדם הוא היוצר את המציאות, תוך כדיי תחרות, יריבות או שיתוף פעולה עם אחרים. מאחר ולא ניתן לחוות מציאות כפי שהיא באופן אובייקטיבי, אנו מבינים מציאות דרך הסמלה.

35
Q

מהי גישת האינטראקציוניזם הסימבולי לפי ארווינג גופמן?

A

גופמן דוגל בגישה דרמטולוגית- כל העולם במה, כולנו שחקנים, לכל אדם מסכות רבות בהן הוא משתמש בזמן הנכון. קיימת חזית ואחורי קלעים. באחרית אדם מכין את החזית. אנשים מתכננים באמצעות סמלים את הרושם שישאירו בלב אחרים, וזאת כדי להשליט את הגדרת המצב שלהם על המציאות. בני אדם עוסקים בניהול רושם (היכולת האישית לשלוט ברמזים ובפענוח הרשמים כלפי האחר).
גופמן טען שהחברה מושתת על אינטראקציות בין פרטים, כאשר בכל אינטראקציה כזו כל שחקן מנסה לשלוט במידה מרבית ברושם שהוא יוצר על שאר השחקנים- הן ברמת המודעת (התכנים שהוא מעביר) והן ברמה הלא מודעת לכאורה (שפת גוף), וזאת על מנת לכפות את הגדרת המצב הרצויה לו על שאר השחקנים.

36
Q

מהם שני אלמנטים הקשורים לרושם על פי גופמן?

A
  1. הרושם שאני יוצר.

2. הרושם שנוצר- ניהול הרושם, איך אני בהתנהגותי גורם שהצד השני יקבל את הרושם שאני מעוניין שיווצר.

37
Q

איזו דוגמה גופמן מציג בכדיי להדגים את גישתו באינראקציוניזם הסימבולי?

A

רופא מנתח בבית החולים. הצגת העצמי בעת ניתוח היא מבחן לכישורי המנתח ולכן הוא מקפיד שהיא תעורר את הרושם הרצוי לו.

38
Q

כיצד נוכל לקיים אינטראקציה לפי גופמן?

A

כולנו זקוקים להגדרת מצב- בכל אינטראקציה בין פרטים בחברה יש נסיון של כל פרט לכפות את הגדרת המצב שלו על שאר השחקנים בסיטואציה- הוא ינסה ״למכור״ להם את הרושם העצמי המסוים שהוא רוצה להעביר, ובתמורה הוא יהיה מוכן לקבל את הגדרת המצב שלהם לגביי סוגיות שלא משפיעות עליו באופן ישיר. סוג האינטראקציה בין השחקנים נמצא במשא ומתן מתמיד.
השאיפה היא להמשיך לקיים את המפגש. הגדרת המצב הזאת היא שברירית, משום שהסמלים נתונים לאינטרפציות שגויות. כשאין הסכמה, מוסכם על אינטראקציה לא מוסכמת. יש אי שיוויונות ביחסי האינטראקציה, אך נותן מרווח לפעולה אוטונומית גם לפרשנות הצד/דים החלש/ים. אי הסכמה תביא להפסקת האינטראקציה, או שתיווצר אינטראקציה חדשה.
התנהגות חברתית תמיד כרוכה בסכנת מבוכה. טקט הוא אחד הדרכים להחלץ ממנה. לדוגמה, אורחת הקמה לשאת נאום עם המפית על צווארה- מסתיים במבוכה. קהל הצופים לרוב מתעלם וחוסך מהשחקן מבוכה. התנהגות המסייעת לאדם אחר להציל את כבודו מכונה טקט. מבוכתו של שחקן גורמת אי נחת לכולם ומזכירה לנו את הכשלים שלנו.

39
Q

מהו הומור לפי האינטראקציוניזם הסימבולי?

A

לפי גישה זו, כל הומור למעשה מתבסס על הניגוד שבין הגדרת מצב קונבנציונלית לבין זו הבלתי קונבנציונלית, המהווה הפרה בוטה של המוסכמות התרבותיות. ההומור עולה מכפל המשמעות, מהסתירה וחוסר הבהירות. לדוגמה, המשפט של וודי אלן ״אני לא מפחד למות, אני פשוט לא רוצה להיות שם כשזה יקרה״.
מאחר וההומור מעוצב על ידי התרבות, אנשים ברחבי העולם רואים מצבים שונים ביותר כמצחיקים.

40
Q

מהי הביקורת על גישת האינטראקציוניזם הסימבולי?

A
  1. ההתמקדות באינטראקציות היום יומיות עלולות להסתיר דפוסים חברתיים גדולים יותר.
  2. הדגשת המימד הייחודי בכל זירת התרחשות חברתית עלולה להסיח את הדעת מההשפעות הרחבות של התרבות או מגורמים כמו מעמד, גזע, ג׳נדר וכו׳.