הפרעות מצב רוח Flashcards
גורמים נוירוכימיים בדיכאון קשה בכללי:
תיאוריית מונאמין, עודף קורטיזול, שיבושים במערכת החיסון (גידול בציטוקינים), אמיגדלה או פגיעה חיצונית פנימית
וגנטי כמובן
גן שמעורב אולי בהפרעות דיכאון מקשה:
S/S
המשולש הקוגניטיבי של בק - להסביר הכול
התיאוריה הקוגניטיבית של בק - התסמינים הקוגניטיביים של הדיכאון קודמים לתסמינים הרגשיים, ואולי אף גורמים להם. חוויות מוקדמות (טראומות) יוצרות הנחות שמותירות את האדם פגיע לדיכאון בהמשך חייו אם אירועים קריטיים מסוימים (גורמי עקה) יפעילו את התפיסות האלה. מרגע שהופעלו, ההנחות מעוררות מחשבות אוטומטיות, ואלה מצידן מייצרות תסמיני דיכאון, שמלבים עוד יותר את המחשבות האוטומטית הדיכאוניות.
תחזיות פסימיות נוטות להתרכז ב- 3 נושאים שבק כינה המשולש הקוגניטיבי השלילי:
1. העצמי (“אני לא שווה כלום”)
- העולם (“אף אחד לא אוהב אותי”)
- העתיד (“אין לזה טעם כיוון שהדברים לעולם לא ישתנו).
המשולש הקוגניטיבי נוטה להשתמר בעזרת מגוון של הטיות או טעויות קוגניטיביות שליליות:
חשיבה דיכוטומית או של “הכול או לא כלום” - לפסול ביצוע שהוא פחות ממושלם בטענה “אם לא מושלם אין טעם”
הפשטה בררנית - נטייה להתמקד בפרט שלילי אחד במצב ולהתעלם ממרכיביו האחרים.
היסק שרירותי - הכולל קפיצה למסקנה שאינה מבוססת על ראיות או מבוססת על ראיה קלת ערך.
תיאוריית חוסר אונים בגירסה החדשה:
תיאוריית חוסר האונים בגרסתה החדשה - כאשר אנשים (בניגוד לבעלי חיים) נחשפים לאירועים שליליים בלתי נשלטים הם שואלים “מדוע?”, ולסוגי הייחוסים שהם עושים לאירועים יש חשיבות מכרעת בשאלה אם ילקו בדיכאון.
החוקרים הציגו שלושה ממדים מכריעים שבהם נעשים הייחוסים:
פנימי / חיצוני | כללי / ספציפי | יציב / בלתי יציב || ייחוס דפרסוגני או פסימי לאירוע שלילי יהיה פנימי, יציב וכללי.
טיפול תרופתי לדיכאון לפרט על הכול כולל תופעות לוואי
טיפול תרופתי
מעכבי מונואמין אוקסידז - יכולות להיות יעילות בטיפול בדיכאון אך יש להן תופעות לוואי מסוכנות (ואפילו קטלניות) אם מרבים בצריכת מאכלים העשירים בחומצה האמינית טירמין (למשל יין אדום, בירה, גבינה מיושנת, נקניק סלמי). לפיכך כיום כבר לא משתמשים בתרופות אלה לעיתים קרובות אלא אם תרופות אחרות לא הביאו לשיפור.
נוגדי דיכאון תלת־טבעתיים – יעיל אצל 50% מהמטופלים, תופעות לוואי כוללות: כוללות: יובש בפה, עצירות, ליקוי בתפקוד המיני ועלייה במשקל). מתופעות לוואי לא נעימות בעקבות נטילת תרופות נוגדות דיכאון תלת־טבעתיות כוללות: יובש בפה, עצירות, ליקוי בתפקוד המיני ועלייה במשקל).
מעכבים בררניים של קליטת סרוטונין חוזרת (SSRI) – יעיל פחות מהתלת-טבעתיים אבל עם פחות תופעות לוואי ופחות רעילים במינון גבוה. תופעות הלוואי העיקריות הן: הפרעות במיניות, ולפעמים מנדודי שינה, מאי־שקט גופני מוגבר ומאי־נוחות במערכת העיכול.
בגרייה מגנטית חוצת גולגולת התפקוד הקוגניטיבי והזיכרון אינם נפגעים (נכון/לאנכון)
נכון
להבחנת דיכאון מתמשך נדרשים תסמינים במשך:
1.שנה
2.שנתיים
3.חצי שנה
4.לא רלוונטי
2.שנתיים
תגובה נורמלית לאבל מתאפיינת בשלבים:
- קהות חושים או סירוב לקבל את האובדן;
- כמיהה וחיפוש אחר האדם המת;
- חוסר ארגון וייאוש שמתחיל כאשר האדם מקבל את האובדן
כדבר קבוע; - ארגון מחדש כאשר האדם מתחיל לבנות את חייו מחדש.
אבחנה של אפיזודה דיכאונית מאובחנת אחרי:
שבועיים
כמה תסמינים מתוך 9 צריך להבחנת דיכאון?
5
דכדוך לאחר לידה
מצב רוח קשה המהול גם בשמחה לפעמים בתוך 10 ימים מהלידה
טיפולים פסיכולוגיים לדיכאון:
קוגניטיבי התנהגותי (CBT) - טיפול קצר טווח המתמקד בבעיות של “כאן ועכשיו” ולא בסוגיות הסיבתיות. על ניסיונות מובנים ושיטתיים מאוד ללמד אנשים עם דיכאון חד־קוטבי לבדוק את אמונותיהם הדיספונקציונליות ואת מחשבותיהם השליליות האוטומטיות. הטיפול הקוגניטיבי נשען במידה רבה מאוד על גישה אמפירית שבה מלמדים את המטופלים להתייחס אל תפיסותיהם כאל השערות שאפשר להעמיד במבחן באמצעות ניסויים התנהגותיים.
טיפול קוגניטיבי המבוסס על קְשיבות - טיפול קבוצתי הכולל אימון בטכניקות שמטרתן לפתח אצל המטופלים מודעות למחשבותיהם, רגשותיהם ותחושותיהם הלא רצויים כך שלא ינסו אוטומטית להימנע מהם אלא ילמדו לקבל אותם כפי שהם — פשוט מחשבות המתרחשות כרגע ולא השתקפות של המציאות.
טיפול בהפעלה התנהגותית – הטכניקות הכוללות תכנון פעילויות יומי ודירוג ההנאה ושיפור המיומנויות שלהם במהלך הפעילות. אינו מתמקד ביישום ישיר של שינויים קוגניטיביים אלא יותר בשינוי התנהגות כאשר היעדים הם להגדיל את רמות החיזוקים החיוביים ולהקטין הימנעות והסתגרות.
טיפול הבין־אישי – מתמקד במערכות היחסים הנוכחיות של המטופל ועוזר לו להבחין בדפוסי אינטראקציות לא הסתגלותיות ולשנותם.
טיפול משפחתי וזוגי - לאנשים נשואים עם דיכאון חד־קוטבי החווים מתחים בחיי הנישואין, טיפול משפחתי יעיל כמו טיפול קוגניטיבי בהפחתת דיכאון חד־קוטבי אצל בן הזוג המדוכא.
הבדלים בין־תרבותיים בתסמיני דיכאון
בתרבויות המערב בולטים התסמינים ה”פסיכולוגיים” ובמזרח נוטים להציג את התסמינים ה”גופניים” (למשל הפרעות שינה, תיאבון).
מה זה דיכאון כפול
אנשים עם דיכאון כפול מדוכאים במידה מתונה על בסיס כרוני (עונים על קריטריון התסמינים להפרעת דיכאון מתמשכת) אך סובלים מדי פעם מבעיות גדולות יותר שבמהלכן הם עונים גם על הקריטריונים של אפיזודת דיכאון קשה.
תת־קטגוריות של אפיזודות דיכאון קשה
אפיזודת דיכאון קשה עם מאפיינים מלנכוליה -מלבד הדיכאון יש גם אובדן עניין או הנאה לגירויים/אירועים מהנים
אפיזודה חמורה של דיכאון קשה עם מאפיינים פסיכוטיים – דיכאון המלווה באובדן קשר עם המציאות עם הרהורי שווא (אמונות כוזבות) או הזיות (תפיסות חושיות כוזבות). לרוב הרהורי השווא שלרוב תואמי מצב רוח בתוכנם.
- אנשים עם דיכאון פסיכוטי נוטים לאפיזודות ארוכות יותר, שיבושים קוגניטיביים ולפרוגנוזה גרועה יותר לטווח ארוך.
אפיזודה של דיכאון קשה עם מאפיינים לא טיפוסיים – דפוס תסמינים המאופיינים בתגובתיות, כלומר מצב רוחו של המטופל משתפר בתגובה לאירועים בעלי פוטנציאל חיובי (דרושה הבהרה)
אפיזודה של דיכאון קשה עם מאפיינים קטטוניים - כוללת קשת של תסמינים פסיכומוטוריים, מחוסר תנועה ועד לפעילות פסיכומוטורית מוגברת כמו גם אילמות וקשיון. ידועה גם כתת־קטגוריה של סכיזופרניה.
אפיזודה של דיכאון קשה חוזר עם דפוס עונתי / הפרעה רגשית עונתית - לפחות שתי אפיזודות של דיכאון במהלך השנתיים הקודמות באותה עונה בשנה (על פי רוב בסתיו או בחורף) והפוגה מלאה של אפיזודות הדיכאון צריכה לחול באותה עונת השנה (לרוב באביב). כמו כן, לאדם לא היו אפיזודות דיכאון אחרות שאינן עונתיות במהלך אותן שנתיים.