Week 3 - Geluid opnemen op locatie Flashcards
Wat zijn de drie sound elements die je moet opnemen op locatie?
Voor de opnames van een audiovisuele productie heb je in de basis drie verschillende ‘sound elements’ nodig die opgenomen moeten worden: dialoog, ondersteunende- en omgevingssfeer geluiden.
Al het andere aan geluid komt vooral pas bij de postproductie aan bod; zoals foley, voice-over en muziek…
Wat is mono?
Mono opname zal in houden dat je een microfoon naar één audiospoor stuurt. Het is wel aan te raden om zoveel mogelijk van je beschikbare audiosporen (kanalen) te gebruiken, je hebt ze immers tot je beschikking.
Wat is het belangrijkste om op te nemen, en hoe kun je dit het beste opnemen en waarom?
Voor de meeste films is het meest aanwezige en dus belangrijkste dat er mensen praten. Of het nu fictie is , een journalistiek interview, een item of een documentaire. Maar ook in corporate films of commercials; de sprekende stem is vaak het voornaamste sound element in een film. Alle dialoog worden over het algemeen in mono opgenomen.
Je hebt met mono in de montage en geluidsnabewerking meer controle over het geluid. Daarnaast klinkt de stem ook helderder en dus veel beter.
Welke microfoons zijn het beste om dialoog op te nemen?
Laveliers (dasspeld microfoons), camera-mics, handheld mics worden over het algemeen allemaal mono gebruikt. Een stereo microfoon maakt het geluid van spraak niet echt beter, omdat het in de geluidmix altijd beroerder klinkt.
Wat is een zwartje draaien en waarom is dit belangrijk?
Een zwartje is een aparte opname van het geluid van de ruimte waarin je je bevindt. Dit is belangrijk om in de montage te kunnen gebruiken. Bedenk je namelijk dat in de montage er gesneden gaat worden in de dialogen (of monoloog in het geval van een interview) en tijdens die montage wil je soms dat na een gesproken tekst er even geen dialoog is maar een soort van stilte.
- Zet de lens in het wijdste shot om te laten zien dat het om de ruimte gaat.
- Laat iedereen op de zelfde plek zitten/staan en vraag om absolute stilte en let op geluidverstoringen, bijvoorbeeld een overvliegend vliegtuig.
- De reden om niet iedereen de ruimte te laten verlaten is dat de aanwezigheid voelbaar moet zijn, zonder mensen klinkt de ruimte ook anders.
- Verander niets aan de stand en instellingen van de microfoon(s)
- Start de opname en identificeer de take door te zeggen “30 seconden general noice”.
Kan je meerdere audiokanalen opnemen?
Meestal zijn dat twee sporen op een video camera, soms vier en op een DSLR camera in theorie ook twee. Audio- mixers/recorders hebben er meer, vier of zes. Dus wanneer je bijv. op een videocamera twee audiokanalen hebt dan kun je een hengel (boom) of een richtmicrofoon die op je camera zit aansluiten op één kanaal en een dasspeld, handheld microfoon of de ingebouwde cameramicrofoon op het andere kanaal.
Wat is supporting ambience (ondersteunende sfeer) en waar kun je dit het beste mee opnemen?
Als je voor je film algemene ondersteunende beelden draait, bijvoorbeeld een exterieur van het gebouw, een interieur van de locatie of snijshots (b-roll of inserts) zorg dan dat al het geluid passend is bij je shotkader. Neem te allen tijde geluid mee bij de opnamen, denk niet: ‘Ach het zijn maar snijshots dus ik heb geen audio nodig…’
Verstorend geluid moet je altijd zien te vermijden. Dus als bij de buren iemand aan het boren is dan zal je daar even heen moeten om te vragen of ze willen stoppen. Ook stilstaande auto’s of vrachtwagens met draaiende motor zijn funest. Andere voorbeelden storende elementen zijn: koelkasten, radio’s, treinen, snelwegen, kinderen en dieren. Als het niet lukt om de verstorende audio bron het zwijgen op te leggen is er evt. in de postproductie nog wel iets aan te doen maar bij de opname zijn er ook nog twee opties:
1. Altijd de (richt)microfoon van de audiobron af richten.
2. Neem juist de storende audiobron in beeld (dus hoor je een huisdier film die dan ook, hoor je kinderen spelen buiten maak er een paar shots van…
Een stereomicrofoon is trouwens zeer geschikt voor het gebruik voor opnames van omgevingsgeluid (ambiance). Een stereo-opname op video creëert meer een gevoel van plaats of een luisteromgeving dan een mono microfoon
Wat is environmental ambience (omgevingssfeer)?
Dit zijn de geluiden die je nodig hebt voor de uiteindelijke soundmix compleet en geloofwaardig te maken. Bijvoorbeeld het geluid van de staartklok in de ruimte waarin je net een interview hebt gedaan. Om te beginnen is het wijs die klok stil te krijgen tijdens het interview. Je gaat immers knippen in het geluid en dat zal ten koste gaan van het ritme van die klok en dat is storend. Maar die klok daarna opnemen en later in de montage zelf bepalen of en hoe hard je hem wel hoort kan de sfeer, emotie en plaats-bepaling helpen. Of het geluid van een slag op de golfbaan als je basisshot op grote afstand is. Dus geluiden die specifiek zijn voor je film, zorgen voor een environmental ambiance. Voor (grote) dramaproducties, reclamefilms etc. kan er ook apart nog ‘foley’ worden opgenomen of vanuit een database of het Internet gehaald worden
Wat is foley?
Foley is the reproduction of everyday sound effects that are added to films, videos, and other media in post-production to enhance audio quality. These reproduced sounds, named after sound-effects artist Jack Foley, can be anything from the swishing of clothing and footsteps to squeaky doors and breaking glass.
Wat is belangrijk om te doen bij richt microfoons?
Het is belangrijk om de microfoon goed te richten op de geluidsbron om niet geluidskwaliteit te ontgaan.
Een richtmicrofoon heeft immers een beperkt bereik waarbinnen de audio kwaliteit zeer goed is en alles wat er daarbuiten zich afspeelt zal gelijk veel minder goed en helder hoorbaar zijn. Mocht het nou zijn dat je deze microfoon echt alleen maar hebt voor bijv. je interview dan moet je je echt alleen op dat interview richten en al het andere apart filmen.
Welke microfoon kan je het beste gebruiken als je geinterviewde rondbeweegt?
Een richtmicrofoon heeft immers een beperkt bereik waarbinnen de audio kwaliteit zeer goed is en alles wat er daarbuiten zich afspeelt zal gelijk veel minder goed en helder hoorbaar zijn. Mocht het nou zijn dat je deze microfoon echt alleen maar hebt voor bijv. je interview dan moet je je echt alleen op dat interview richten en al het andere apart filmen. Als je wel de vrijheid wilt hebben om met je beeld autonome keuzes te maken zal je dit allen bereiken met een hengel (boom) die dan de spreker volgt terwijl de camera evt. andere keuzes maakt of door te werken met een lavalier/dasspeld mic. waarbij de geïnterviewde zich dus vrij kan bewegen.
Wat is een lavalier en waar moet je rekening bij houden met die dingen?
Een dasspeldmicrofoon.
Bij het gebruik van een dasspeld moet je je weten dat de audio vrij direct is en dus dichtbij klinkt. Dit heeft voordelen voor de verstaanbaarheid, die is goed, maar gaat bijv. ten koste van de ruimtelijkheid van de audio.
Verder is het zaak dat je minimaal op één ander audiospoor of een hengel, of een camera(richt)microfoon aansluit die zorgt voor extra geluid (o.a. van de dialoog of monoloog) en voor die gewenste ruimtelijkheid. Bij het aanbrengen, op de borst van je onderwerp, moet je nadenken aan welke kant je dat doet omdat wellicht je onderwerp een bepaalde kant op praat. Je moet nadenken over in hoeverre de kijker deze microfoon mag zien. Je moet rekening houden met bijv. kettingen en andere zaken die tegen de microfoon aan kunnen komen, denk aan stof van kleding, sjaals en andere zaken. Ook mag je onderwerp niet per ongeluk zelf de microfoon aanraken tijdens het praten want deze microfoon zijn zeer gevoelig