Scherptediepte in de praktijk Flashcards
Wat is scherptediepte?
Scherptediepte is simpel gezegd: het gebied dat scherp is vanaf een punt dichtbij tot een punt veraf. Scherpte in de diepte zoals de naam al suggereert (en waarom ik liever de Nederlandse term blijf gebruiken).
Wat is de engelse benaming van scherptediepte?
Depth of field, of DOP
Noem drie ‘grootheden’ die de scherptediepte bepalen.
Diafragma, brandpuntafstand en afstand.
Het punt waarop scherp is gesteld ligt altijd in dit gebied dat scherp is. Hoe groot dit gebied is zal afhankelijk zijn van een aantal grootheden. De bekendste hiervan is het diafragma. Hoe kleiner het diafragma opening zal zijn, hoe groter het scherptegebied wordt: een grotere scherptediepte. Er zijn echter nog twee andere factoren die de scherptediepte beïnvloeden: brandpunt en afstand. Deze twee hebben ook een grote invloed op hoe wij als kijker de scherptediepte ervaren.
Welke grootheid is het belangrijkste voor de scherptediepte en waarom?
Diafragma. Het diafragma is de opening in het objectief dat in diameter kan variëren: een groter diafragma opening of een kleine diafragma opening. We kennen allemaal de waarden die daarbij horen die hier in hele stops op een rijtje zijn gezet. f/1,4 – f/2 – f/2,8 – f/4 – f/5,6 – f/8 – f/11 – f/22 – f/32
Er zijn meer diafragmaopeningen dan hier vermeld worden, maar dit zijn de meest voorkomende waarden. En zoals we weten laat een kleiner diafragma minder licht door het objectief dan een groot diafragma. Hoe kleiner de diafragma opening, hoe groter het gebied wordt dat scherp is. Stel je voor; een full-frame camera met een 50mm objectief en een onderwerp op 5 meter afstand. Bij diafragma f/2,8 loopt de scherpte van 4,3 meter tot 6 meter. Bij diafragma f/11 zal de scherpte van 3 meter tot maar liefst 15 meter lopen. Alles binnen deze afstanden zal scherp op de foto staan. We kunnen dit uitrekenen met de zogenaamde DOF calculators.