Videnskabelig metode Flashcards

1
Q

Hvad er ontologi, og hvad findes der herunder?

A

Ontologien beskriver, hvad virkeligheden egentlig er. Hvorvidt virkeligheden er et produkt af den individuelles erkendelse, eller om virkeligheden eksisterer på baggrund af den objektive natur.

Herunder: nominalisme og realisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er epistemologi, og hvad findes der herunder?

A

Epistemologi er erkendelsesteorien. Fokus ligger her på, om viden er noget, der kan erhverves, eller om det er noget, der personligt skal opleves.

Herunder: positivisme og anti-positivisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er menneskets natur, og hvad findes der herunder?

A

Menneskets natur er spørgsmålet om, hvorvidt mennesket handler ud fra egen fri vilje, eller om mennesket er et produkt af miljøet.

Herunder: voluntarisme og determinisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad er metodologi, og hvad findes der herunder?

A

Metodologi er måden, hvorpå der forsøges at opnå viden om den sociale verden. Metoderne, der benyttes.

Herunder: ideografisk og nomotetisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar nominalisme.

A

Nominalismen bygger på, at individets opfattelse har betydning for omgivelserne, og der er der ikke en gældende sandhed, da alt eksisterer som et resultat af individet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forklar realisme.

A

Alt eksisterer uafhængigt af individets erkendelser og søger derfor en objektiv sandhed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forklar positivisme.

A

Positivismen erkender det, der kan iagttages og observeres, og den mener, at viden er noget, der kan erhverves og kan opnås af alle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Forklar anti-positivisme.

A

Anti-positivisme bygger på, at dele af omverden kan forstås ud fra det enkelte individ, som indgår deri. Viden anses som noget, der er unikt, der ikke kan deles, fordi viden er individafhængig, og derfor er et resultat af det enkelte individs erfaringer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Forklar voluntarisme.

A

Voluntarisme siger, at mennesket har egen fri vilje og har indflydelse på omverden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Forklar determinisme.

A

Determinismen hævder, at mennesket og deres gøren er udefra givet som følge af den omverden og situation, de befinder sig i. Hermed sagt, at mennesket handler mekanisk og er styret af omgivelserne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Forklar ideografisk.

A

Den ideografiske tilgang fokuserer på vigtigheden af at lade de undersøgte metoder udfolde sig og derigennem at forstå processen. Denne tilgang er overvejende kvalitativ og anvender observationer, dialoger eller andre former for mindre strukturerede undersøgelsesmetoder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Forklar nomotetisk.

A

Den nomotetiske tilgang prioriterer at forstå genstandsfeltet ved hjælp af systematiske værktøjer og teknikker, og fokus ligger på at teste hypoteser. Den er oftest kvantitativ og beskæftiger sig primært med data fra spørgeundersøgelser, tests eller andre former for strukturerede undersøgelsesmetoder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Forklar regulering og radikale ændringer.

A

Formålet med regulering er at forstå, hvordan samfundet agerer, og hvorfor samfundet er, som det er, uden et ønske om at skabe forandringer. Der skabes her en forståelse for de sociale sammenhængskræfter.

Radikale ændringer forsøger at finde forklaringer på de radikale forandringer, dybtliggende strukturelle konflikter, dominansformer og strukturelle modsætninger, som teoretikere ser som karakteristisk for det moderne samfund. Den bekymrer sig om menneskets firgørelse fra de strukturer, der begrænser menneskets udviklingspotentiale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilke fire paradigmer er der?

A
  1. Radikal humanisme.
  2. Radikal strukturalisme.
  3. Det fortolkende paradigme.
  4. Det funktionalistiske paradigme.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Forklar radikal humanisme.

A

Paradigmet siger, at menneskets bevidsthed domineres af de ideologiske overbygninger, som han interagerer med, og at disse driver en kognitiv kile mellem ham selv og hans sande bevidsthed. Denne kile er en kile af fremmedgørelse eller falsk bevidsthed, som hæmmer sand menneskelig opfyldelse. Paradigmet mener, at samfundet pålægger begrænsninger på menneskets udvikling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Forklar radikal strukturalisme.

A

Mens de radikale humanister skaber deres perspektiv ved at fokusere på bevidsthed som grundlag for en radikal kritik af samfundet, koncentrerer de radikale strukturalister sig om strukturelle forhold i en realistisk social verden. De understreger det faktum, at radikale ændringer er indbygget i selve det moderne samfunds natur og struktur, og de søger at give forklaringer på de grundlæggende indbyrdes forhold i sammenhæng med de samlede sociale formationer.

17
Q

Forklar det fortolkende paradigme.

A

Det fortolkende paradigme forsøger at forstå verden, som den er. Det forsøger at forstå den fundamentale natur af den sociale verden gennem den subjektive erfaring. Den sociale virkelighed bliver derfor også opnået gennem intersubjektive delte meninger og erfaringer. Derfor søger det fortolkende paradigme forklaringer i individets bevidsthed og subjektivitet, hvorfor den sociale ver-den er en social proces under udvikling, da den netop er skabt gennem de involverede individer. Grundlæggende beskæftiger det fortolkende paradigme sig med at forstå essensen af hverdagens verden og det helt basale i oprindelsen af den sociale virkelighed

18
Q

Forklar forskellen mellem den rejsende og minearbejderen.

A
  1. Minearbejderen.
    Her er det interviewerens mål at fremdrage den skjulte viden hos interviewpersonen.
  2. Den rejsende.
    Her går intervieweren på opdagelse sammen med interviewpersonen, og derfor indtager en mere aktiv rolle.
19
Q

Hvad er reliabilitet, validitet og kredibilitet?

A
  1. Reliabilitet: Handler om, hvorvidt et forsøg med fuldstændig ens rammer vil give de samme resultater en anden gang.
  2. Validitet: Dataenes gyldighed og troværdighed. Er der blevet målt det, som du sagde, du ville måle? Er ens metoder og personer, der er er brugt til udarbejdelsen, pålidelige?
  3. Den interne validitet kan oversættes med kredibilitet i de kvalitative studier, der refererer til troværdigheden af resultaterne.
20
Q

Hvilke 7 interviewfaser er der?

A
  1. Tematisering.
  2. Design.
  3. Interview.
  4. Transskription.
  5. Analyse.
  6. Verifikation.
  7. Rapportering.
21
Q

Hvad betyder det, at et interview er semistruktureret?

A

Dette interview forsøger at forstå temaer fra den levede hverdagsverden ud fra subjekterne egne perspektiver. Denne form for interview søger at indhente beskrivelser af interviewpersonernes levede verden med henblik på at fortolke betydningen af de beskrevne fænomener. Det nærmer sig en hverdagssamtale, men har som professionelt interview et formål og indebærer en særlig tilgang og teknik; det er semistruktureret – det er hverken en åben hverdagssamtale eller et lukket spørgeskema. Det udføres i overensstemmelse med en interviewguide, der fokuserer på bestemte temaer, og som kan rumme forslag til spørgsmål.

22
Q

Hvad er hermeneutik?

A

Hermeneutik er fortolkning og læren om fortolkning.

Eksempelvis fortolkning af meninger.

23
Q

Hvad er fænomenologi?

A

En interesse for at forstå sociale fænomener ud fra aktørernes egne perspektiver og beskrive verden, som den opleves af subjekterne, ud fra den antagelse, at den vigtige virkelgi er det, mennesker opfatter den som.

Fænomenologi omfatter fokuser på bevidsthed og livsverden, åbenhed over for subjekters oplevelser, prioritering af præcise beskrivelser, forsøg på at sætte forhåndsviden i parentes og en søgen efter invariante essentielle betydninger i beskrivelserne.

24
Q

Forklar det funktionalistiske paradigme.

A

Formålet er at søge efter væsentlige rationelle forklaringer af sociale affære. Det er et perspektiv, der er pragmatisk orienteret, og som bekymrer sig om at forstå samfundet på en måde, som genererer viden, der kan anvendes. Paradigmet antager, at der sker ændringer i samfundet grundet regulering, og at et objektivt udgangspunkt er nødvendigt i forhold til analysen af den sociale virkelighed. Funktionalisme baserer sig på, at virkeligheden eksisterer uafhængig af individets erkendelse, at viden er tilgængelig for alle, at individet er styret af omgivelserne, og at genstandsfeltet forsøges at forstås gennem systematiske værktøjer og teknikker.

25
Q

Hvilken kritik er der af Burrell & Morgan?

A

Burrell & Morgans (1979) fire paradigmer anses for at være snævert, og det kan derfor være vanskeligt at placere sin forskning indenfor et af disse paradigmer, da nogle af kriterierne er vanskelige at opretholde og delvis urealistiske. Foruden dette skelner Burrell & Morgan (1979) mellem subjektivisme og objektivisme, hvilket der også bliver stillet spørgsmålstegn ved. Derudover arbejder Burrell & Morgan med modpoler, hvor der er et kontinuum imellem.

26
Q

Hvad er induktion og deduktion?

A
  1. Induktion: konkrete observationer -> teori.
    Man begynder sin undersøgelse i empirien, i den konkrete situation, og herudaf forsøger at udlede en generel sammenhæng eller et mønster.
  2. Deduktion: teori -> test ved observationer.
    Der tages udgangspunkt i teorien og de generelle antagelser om virkeligheden og forsøger efterfølgende at teste antagelsen på konkrete observationer.