Utveckling Flashcards

1
Q

Vad innebär contingency-synsättet? Ge exempel.

A

Ett samlingsnamn för teorier som kritiserar den klassiska organisationslärans tanke att det bara finns “ett bästa sätt” att organisera på. Enligt detta synsätt har olika organisationer olika omständigheter - vilka styr vilken som är det mest effektiva organisationssättet.
T.ex. Burns och Stalker, 1960-tal:
Organisationens omvärldsbetingelser styr organisationsformen.
Stabil och förutsägbar värld –> byråkratisk och regelstyrd org (Mekanistisk struktur.)
Turbulent omvärld –> Platt org, stor frihet för medarbetare (organisk struktur)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv kort det fria arbetet och vilka krav det ställer på arbetstagaren. Ge exempel på fria arbeten.

A

Inga tydliga ramar eller anvisningar för hur arbetet ska utföras. Ställer höga krav på prestation, självständighet och målmedvetenhet, i och med att det är viktigt att man kan ta egna initiativ och strukturera arbetet. Det finns få tillfällen då man träffar andra (sk systemreproducerande aktiviteter). Exempel: egenföretagare och konsultuppdrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Konjunktursnedgångarna på 1980-90-talet ledde till en effektivisering av företagen. Begreppet att “trimma” en verksamhet myntades. Vad menas med att trimma en verksamhet och hur gick det till?

A

Innebär att man gör verksamheten mer kostnadseffektiv. Kostnadseffektiviseringen efter konjunktursnedgångarna ledde till att företag blev mer konkurrenskraftiga. Gjordes genom att:

  1. Behovsanpassa arbetstider (t ex skift- och jourarbete, behovsanställningar, deltidsanställningar)
  2. Variera arbetsplatsen (t ex skapa dotterbolag, filialer, kontorslandskap)
  3. Standardisera arbetsprocessen, mha TQM (Total quality management, möjliggör klassificering, kartläggning, standardisering och övervakning av hela verksamheten)
  4. Standardisera sociala relationer, genom att sätta upp regler kring hur kundmöten ska se ut. Leder till att individens betydelse minskar och utförandet av tjänsten optimeras.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv kort Henri Fayols “Administrativa skola” och Max Webers “Byråkratiska skola”. Vad är den stora likheten mellan dessa (kort)?

A

Fayols “administrativa skola”:
Ansvar ska vara kopplat till auktoritet och vice versa. För varje mål ska det endast finns en chef och ordergivning ska ske strikt hierarkiskt. “Kontrollspann” = det antal personer som en chef kan styra över och övervaka på ett effektivt sätt (normalt sex-åtta pers, uppemot 30 om mycket standardiserade arbetsuppgifter).

Webers “byråkratiska skola”:
Skiljer mellan makt och auktoritet. Makt = kan tvinga andra till lydnad, auktoritet = åtlyds frivilligt. Auktoritet kan uppnås genom 1) personliga egenskaper, 2) arv och sedvänja (i en traditionsbunden org), eller 3) chefsposition i en byråkratisk organisation. Viktigt att informella auktoriteter undertrycks så att positionsauktoriter kan utöva sin auktoritet till fullo.

Likhet: Båda dessa skolor betonar formell ansvarsfördelning och hierarki.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv kort den sk hemindustrin/protoindustrin och de effekter man tror det hade på av tid och arbete.

A

Hemindustrin/protoindustrin fanns före industrialiseringen och förekom mest på landsbygden där textilproduktion var den vanligaste sysslan. Man spann och vävde i hemmet och fick lön när man sålt/överlämnat den färdiga produkten. Drevs främst av köpmän och lokala kapitalister som kontrollerade råvarorna. Eftersom städernas produktion reglerades av skråna sökte sig köpmännen ut på landsbygden där produktionen var orgelerad och därmed billigare.

Skedde framförallt under jordbrukets lågsäsong, vilket fick till följd att naturens rytm inte längre styrde. Tidshushållning och arbetsplanering inom jordbruket påverkades och det tidsekonomiska tänkandet spreds.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Redogör för “socioteknik”.

A

Det sk sociotekniska synsättet förekom ffa i Storbrittanien och Sverige under 1960- och 70-talet (t ex Volvo gjorde förändingar av produktionsorganisationen i enlighet med teorin). I grunden låg inspiration från Human relations-skolan samt en vilja att skapa industriella organisationer som bättre tog till vara på människors kreativitet och behov av uppmuntran och motivation. Grundläggande antagande att alla organisationer kan beskivas utifrån sociala och tekniska aspekter samt att dessa relaterar till varandra. Relationen mellan dessa avgjorde effektiviteten inom organisationen, bättre relation ger en högre effektivitet. “Joint optimization” - samordna optimeringen av socialt och teknik (t ex personal resp produktionslinjer).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv vad som menas med “Total Quality Management”.

A

En organisationsövergripande metod för att kontinuerligt kartlägga, klassificera, standardisera och övervaka alla de processer som verksamheten består av. Ska leda till kontinuerlig anpassning och förbättring av verksamheten. Har på senare år anpassats till och implementerats i service, tjänste- och professionella sektorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad menas med kompetensteori?

A

När ledarskap inte verkar samordnande och styrande individualiseras ansvaret och det blir den enskilde individen som måste fylla den samordnande funktionen och leda sig själv. Det ställer höga krav på förmågan att orientera sig och agera på egen hand. Utan klara direktiv om vad som ska utföras blir det nödvändigt att själv kunna identifiera och definiera sina arbetsuppgifter, själv kunna sätta upp mål, organisera, och slutligen bedöma kvaliteten på sitt utförande. För att klara av detta behövs metakognition.

Stresståliga, effektiva och självgående individer med metakognitiv kompetens efterfrågas till att utföra ett målstyrt arbete istället för att vara del av en regelstyrd verksamhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv organisationsekologin, samt definiera hur teorin definierar organisationens teknologi.

A

Organisationsekologins syfte var att få en större förståelse för hur populationer av organisationer påverkar varandra långsiktigt. Fokuserar istället för ind organisationer på organisationsmiljön i ett större sammanhang och yttre förändringar som förklaringar till en organisations nedgång eller svårigheter. Företag med hög inre tröghet hinner inte anpassa sig till snabba förändringar i miljön och därför är det miljön som avgör vilka företag som överlever eller dör (survival of the fittest).

Organisations teknologi är dess metoder/redskap för att uppnå sitt mål (allt från faktiska teknologiska verktyg till kunskap, och hur redskapen används för att nå org:s mål). Org:s “know how”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är handlingsteori och hur kan denna kunskap användas vid konsultering och karriärsutveckling?

A

En filosofisk inrikting inom bl a socialpsykologi, kognitiv neuropsykologi och organisationspsykologi. Intresserar sig för medvetna beteenden såsom motiv, önskningar, mål och den fria viljan. Försöker analysera och förklara mänskligt beteende utifrån beteendenas motiv och mål. Människor använder kognitiva och emotionella processer för att styra sitt beteende och använder sig av språk, färdigheter, vanor och resurser för att implementera handlingar.

Kan tillämpas vid rådgivning och karriärsutveckling eftersom intentioner, mål, planer och kognitiva och emotionella processer är centrala inom dessa verksamheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv Organizational behavioural management (OBM).

A

Utgångspunkten är att det som skapar resultat i en verksamhet är medarbetarnas beteenden (snarare än t ex egenskaper eller värderingar). Genom att använda sig av tillämpad beteendeanalys försöker man förstå och påverka de beteenden som styr verksamheten. T ex tittar man på vilken funktion beteendet fyller och studerar det i relation till omgivande miljöfaktorer. Fokuserar främst på att öka önskade beteenden.

Vetenskapligt förhållningssätt där mätningar görs innan, under och efter insats och jämförs med kontrollgrup. Man vill kontrollera att insatserna påverkar beteendet samt också får inverkan på verksamhetens mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur ser man utifrån konfliktteorin på förhållandet mellan arbete och privatliv? Nämn också något om vad forskningen visar gällande konflikter mellan arbets- och familjeliv.

A

Den traditionella uppdelningen av livet i arbete och fritid (segmentering) har ersätts av en individuellt förhandlad ordning. Med ett ökat ansvar över sitt arbetsliv faller det på individen själv att upprätthålla distinktionen mellan dessa sfärer.

Enligt en sk konflikt- eller konkurrensmodell har individen begränsad tid och energi att lägga på de olika livssfärerna. Om kraven är höga i alla sfärer kan dessa, om omfördelning inte är möjlig, hamna i konflikt med varandra. Resultatet blir då rollöverbelastning.

Generellt visar forskningen på att det är vanligare att arbetslivet inkräktar på familjelivet än tvärtom (överspridning). Studier visar att det är vanligare att depressiva symtom uppkommer när familjelivet stör arbetslivet än tvärtom. Undersökningar visar också att vi tolererar en viss uppluckring av gränserna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Nämn några aspekter som framhållits i feministisk organisationsteori.

A

Vi (samhället) har kodat vissa egenskaper och beteenden som manliga resp kvinnliga vilket resulterar i att vi bedömer mäns och kvinnors prestationer olika. Den rådande kunskapssynen bestäms av de som har makten, vilket vanligtvis är män och det tas inte tillräcklig hänsyn till kvinnors prestationer och kunskaper. Inom feministisk organisationsteori har man därför undersökt hur kulturen inom organisationer bidrar till att skapa ojämlikhet. De hinder mot jämställdhet inom organisationer som uppmärksammats delas in institutionella (informella regler, procedurer och strukturer) och kulturella.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur skiljer sig uppfattningen av hur arbete utförs “förr” och “nu”?

A

Förr var utförandet av vårt arbete mer avgränsat och styrt av vad som skulle göras (arbetsbeskrivningar), när (9-17), var (på arbetsplatsen) och hur (tydliga hierkier). Nu fokuserar vi mer på resultat och att uppfylla mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är “mjuka” och “hårda” faktorer?

A

Det är psykosociala faktorer relaterade både till arbetet och ens liv utanför som kan bidra till ökade stressnivåer och ohälsa. Hårda faktorer är t ex mängden arbete och arbetsintensitet. Mjuka faktorer rör bland annat avsaknad av kontroll, emotionella krav och etiska konflikter. Alltså, hårda faktorer är mer objektiva och mjuka mer subjektiva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Appelbaum (1997) delar in historien för olika arbetssätt i fyra skeden. Vilka är dessa och vilket/vilka arbetssätt är dominerande för de olika skedena?

A
  1. Förindustriella/förkapitalistiska perioden: samlar-, jakt- och jordbruksarbete.
  2. Industriella/kapitalistiska perioden: textil- och fabriksarbete.
  3. Postindustriella perioden: service-, informations- och datorarbete.
  4. Framtida samhället: frivilligarbete och fritidsaktiviteter.
17
Q

Synen på hur arbete och övrigt liv förhåller sig till varandra har förändrats genom åren. Beskriv de tre tidiga modeller som utgår från att arbete och övrigt liv är skilda sfärer.

A
  1. Segmentering - Enligt denna modell förhåller sig arbete och det övriga livet parallellt med varandra. Arbetet fyller i huvudsak det materiella behovet, medan det övriga livet tillfredsställer sociala och emotionella behov.
  2. Överspridning - Detta synsätt menar att svårigheter och framgångar i den ena sfären tenderar att sprida sig till den andra, och att arbete och övrigt liv därmed måste analyseras ur ett helhetsperspektiv. Erfarenheter, attityder och upplevelser inom ett område påverkar attityder och beteenden inom ett annat. På så sätt kan t ex själva innehållet i arbetet och arbetsförhållandena påverka familjelivet och tvärtom.
  3. Kompensation - Modellen beskriver hur brister i den ena sfären kan kompenseras av den andra. Ex kan då ensidiga och tråkiga arbeten kompenseras av spännande, kreativa och utvecklande fritidsaktiviteter eller genom större ekonomisk kompensation.

(Obs. de senaste åren har konflikteori varit den vanligaste utgångspunkten i forskning inom området.)

18
Q

Beskriv vad som menas med strategierna “exit” och “voice” och hur användningen av dem förändrats över tid.

A

Vid missnöje på arbetet har individen i stort sett två olika sätt att visa detta på, att lämna arbetet eller protestera.
Exit = lämna arbetet till förmån för något annat.
Voice = försöka förändra/gör motstånd mot det som missnöjet handlar om.

Traditionellt har voice använts som strategi men nu har vi gått över till att använda exit i en allt högre utsträckning. Voice tar man till när man är beroende av arbetet, traditionellt har vi varit i en ömsesidig beroenderelation till arbetet och därför har reaktionen oftast varit voice vid missnöje. I Sverige har det också funnits goda möjligheter till detta via t ex fackförbund och förtroendemannaskap. I det moderna arbetslivet har exit blivit en allt vanligare strategi, eftersom arbetstagare inte är villiga att kompromissa alltför mycket med sina krav, autonomi värderas högt och arbetsplatsen ses inte som ett lika långsiktigt åtagande längre.

19
Q

Beskriv vad arbetsmiljölagen (AML) innebär och ge exempel på hur den tillämpas på arbetsplatsen.

A

En lag med ändamål att

  1. Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet - Arbetsgivare och arbetstagare ska samverka, på lämpligt organiserat sätt, för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Arbetsgivaren har det huvudsakliga ansvaret och ska “vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagare utsätts för ohälsa eller olycksfall”. Det ligger också ansvar på arbetstagaren att följa lagen och aktivit medverka till att erbetsmiljön blir bra.
  2. Uppnå en god arbetsmiljö - “Arbetsmiljön ska vara tillfredsställande, säker och anpassad till den enskildes psykiska och fysiska förutsättningar.” “Teknik och arbetsorganisation ska utformas så att den enskilde inte utsätts för fysiska eller psykiska belastningar som kan medföra ohälsa eller olycksfall.”

Ursprungligen var lagens huvudsyfte att förbättra den fysiska arbetsmiljön. Numera omfattar den även den psykosociala arbetsmiljön (arbetstagarnas psykiska hälsa och välmående). Ex god luftkvalitet, löneförmåner, anpassa arbetsmängd/-tider, motverka stress.

20
Q

Beskriv två vägar för att uppnå flexibiltet i en verksamhet.

A
  1. Flexibilitet genom förtroende.
    Individberoende och uppnås genom att arbetarna själva får bestämma över sitt eget arbete. Kan röra sig om flextid, distansarbete eller hemarbete, ha fria arbeten som inte är plats- eller tidsberoende och liknande. Har ökat med utvecklandet av persondatorer sedan 1980-talet. Flexibelt arbete ställer högre krav på individen själv och ger ökat krav på eget ansvar. Gränser, vanor och rutiner bryts ned vilket leder till mer individberoende verksamheter och ökad flexibilitet. Ex konsulter och frilansare.
  2. Flexibilitet genom utbytbarhet.
    Individoberoende, uppnås genom att företagen gör sig oberoende av individen. Målet är att yrkeskunnandet och inskolningen ska kunna reduceras så att arbetskraften är lätt att byta ut. Genom att standardisera produktionen så ökar flexibiliteten i förhållande till arbetskraften, och då kan företagen ställa högre krav, betala mindre eller flytta verksamheten.
21
Q

Beskriv kultursynsättet, samt något om den kritik som framförts mot detta synsätt.

A

Anser att det är fördelaktigt för en organisation att dess medlemmar har samma normer och värderingar. Det gör att en känsla av gemenskap skapas inom organisationen, och kallas organisatorisk effektivitet. Kritik är att det kan vara bra att ha gemensamma värderingar under framgångstider, men vid stor förändring i organisationsekologin kan det innebära att organisationen har svårt att anpassa sig till det nya klimatet. Det kan också skapas ett åsiktsförtryck där oliktänkande inte passar in i organisationskulturen.

22
Q

Nämn tre av de faktorer i arbetslivet som kan leda till psykisk ohälsa.

A
  • Ökade krav: tidspress, hög arbetsintensitet, kortare inskolningstider.
  • Komplexitet: ständiga omorganiseringar, föränderlighet, oförutsägbarhet och revideringar.
  • Gränslöshet: överlappning arbete-fritid när arbetet inte hinns med, ökad omfattning och överspridning.
  • Individualisering: obalans mellan krav och resurser, stort ansvar på den enskilde individen.
  • Etiska konflikter: krock mellan professionens kunskap och (de politiska) målen, mellan arbetets krav och förutsättningar/resurser.
23
Q

Vilka var Taylors fyra huvudprinciper i utvecklingen av Scientific management?

A
  1. Alla arbetsuppgifter ska studeras vetenskapligt och man ska utveckla standardiserade metoder för uppgifterna efter vetenskapliga principer och inte efter tumregler.
  2. Man ska välja ut den bäst lämpade till varje enskild arbetsuppgift och sedan lära upp personen till uppgiften.
  3. Ett gott samarbete mellan arbetare och ledning ska eftersträvas.
  4. Funktionell uppdelning av arbete och ansvar.
24
Q

Definiera “organisation”.

A

En social grupp som distribuerar uppgifter för ett eller flera gemensamma mål, eller en större sammanslutning. T ex bolag, ideell förening, facklig organisation mm.

Centralt för en org:

  • Nå målet (do the job): delad kunskap
  • Bli bättre, utvecklas (do the job better): rekrytering, hur man arbetar, bra ledare, hålla kvar bra folk
  • Motivation, glädje och hälsa: arbetsmiljö
25
Q

Definiera “arbets- och organisationsteori”.

A

Det vetenskapliga studiet av organisationers funktionssätt, alltså: hur organiseras organisationer?

26
Q

Definiera “arbetspsykologi”.

A

Studiet av individens arbetsrelaterade upplevelser, erfarenheter, reaktioner och handlingar i förhållande till arbetets innehåll och organisering, individuella förutsättningar, samt de sätt på vilka individer ingår i och/eller interagerar med grupper och organisationer.