Stress och hälsa Flashcards
Vilka hälsoproblem är vanliga hos skiftarbetare? (Nämn minst 3)
- Matsmältningsproblem så som förstoppning, magont, ulcerös kolit och IBS.
- Hjärtkärlsjukdomar.
- Reproduktionsproblem hos kvinnor, t ex spontana missfall, lägre frekvens av graviditeter, förtidig födsel och låg födslovikt.
- Cancer.
- Kronisk trötthet.
- Psykisk ohälsa.
Förklara kravkontrollmodellen. Rita gärna. Nämn även den tredje dimensionen som lagts till.
Grundmodellen, DC (demand-control-model):
- Krav: Psykiskt påfrestande krav, dvs att arbete under hög belastning och tidspress, och där ens roll inte är tydligt definierad.
- Kontroll: Vilket besluts- och handlingsutrymme man uppfattar sig ha i arbetet.
Kombinationen av höga krav och låg möjlighet till kontroll över sin arbetssituation är förknippat med sämsta möjliga hälsoutfall. Dessa faktorer i kombination leder till högre grad av negativa effekter än vad faktorerna bidrar med var för sig. Hög grad av upplevd kontroll tycks minska negativ påverkan av stress.
Den omarbetade modellen, DCSM (demand-control-stress-model), innehåller även:
- Socialt stöd: Hur socialt och emotionellt integrerad man upplever sig vara, samt hur stor tillit och hjälpsamhet man upplever att det finns mellan kollegor.
En kombination av höga krav, lågt beslutsutrymme och låg social support ger sämsta möjliga hälsoutfall.
Vad är skillnaden mellan att vara burnout och wornout?
Wornout innebär att en är utsliten pga för mycket arbete under för lång tid. Burnout, utbränd, uppstår när man inte bara arbetar för mycket under för lång tid utan även att ens motivation/personliga engagemang som tidigare fanns för arbetet har slocknat.
Förklara vad Allvin m fl menar med “den nya ohälsan”.
Den ökade psykiska ohälsan i smahället. Symtomen kan även vara av fysisk karaktär, som muskelvärk, hjärtbesvär och återkommande infektioner. Denna “nya ohälsa” är ofta svår att upptäcka med vanliga/konventionella medicinska undersökningar, eftersom den yttrar sig på mer diffusa och emotionella sätt. Den ligger dock numera bakom en stor andel av de långvariga sjukskrivningarna i Sverige. Samtidigt drabbas även grupper utanför arbetslivet, där t ex studenter är ännu hårdare drabbade än förvärvsarbetande personer.
Det avreglerade och flexibla arbetet ger upphov till ökade sociala krav och konflikter. Beskriv några strategier individer använder för att hantera den ökade sociala stressen i arbetslivet.
- Social kompetens - Man utvecklar ett distanserat, tekniskt och ibland överdrivet trevligt förhållningssätt där man kan umgås med andra utan att direkt interagera. Man tar inte ställning och undviker på så vis att bli indragen i relationer. Individen undkommer då de sociala kraven utan att direkt ta avstånd från dem.
- Slutna grupper - Man sluter sig samman i mindre tydligt avgränsade grupper och skapar därmed en kontrollerbar och förutsägbar social arena som stänger ute krav från omgivningen.
- Social isolering - Man undviker social kontakt med andra människor vilket dock blir kontraproduktivt för både arbetet och individen själv.
- Känslomässig distansering - Att distansera sig själv känslomässigt i möte med andra människor. Blir som ovan ofta negativt i längden både för arbetet och individen.
Vilka är vanliga orsaker till störd sömn?
- Stress
- Arbetstider
- Egna barn
- Egen sjukdom
- Sociala aktiviteter
- Multimedia (tv, telefon, dator osv)
- Ta hand om en anhörig (dock inget stort problem då det inte är många som gör detta, problem då de börjar röra sig på nätterna)
Stressrelaterad psykisk ohälsa kan delas upp i olika undergrupper/diagnoser. Hur uppdelningen ser ut beror på diagnossystem. Vilka de tre stressrelaterade diagnoserna i ICD-10?
- Anpassningsstörning
- PTSD
- Akut stressymdrom
Beskriv vad som menas med en kris. Ge exempel.
En kris kan definieras som en händelse där ens tidigare erfarenheter, inlärda reaktioner och copingstrategier inte är tillräckliga för att man ska kunna förstå och psykiskt hantera den aktuella situationen. Den utlösande situationen karaktäriseras av ett hot om förlust av något slag för individen.
T ex hot, våld, egen och/eller andras ohälsa, förlust av t ex arbete eller närstående, försämrad ekonomi, identitetstvivel, olyckor, för mycket stress och annan extrem psykisk påfrestning.
Hur bör man förlägga nattligt skiftarbete i syfte att förebygga sömnproblem?
- Att ha roterande nattschema är bättre än fasta nattliga arbetstider.
- Om rotationen till nattarbete sker stegvis så bör arbetsdagarna börja allt senare snarare än tidigare och tidigare (framlänges rotation).
- Det är bättre att ha få dagar nattarbete, dvs snabb rotation. En tänkbar mekanism är att detta inte ställer om dygnsrytmen lika mycket.
- Färre antal skift mellan ledighet minskar olycksrisken.
- Om nattskiftet lämnar över 06:00 iställer för 07:00 så får de mer sömnproblem sover kortare.*
Vad menas med sjuknärvaro?
När man trots besvär eller sjukdom som borde få en att stanna hemma ändå går till arbetet.
Nämn tre faktorer som ökar sannolikheten för sjuknärvaro.
- Att vara svårersättlig eller att uppgifter bara läggs på hög vid sjukfrånvaro.
- Tidspress.
- Privatekonomiska skäl.
- Prestationsbaserad självkänsla, dvs att man behöver kontinuerlig bekräftelse och har svårt att värja sig mot överkrav.
Beskriv Siegrists ansträngningbelöningsmodell (effortreward imbalance model) för stress.
Fokus på arbetets belöningsstruktur och på ömsesidighet. Den belöning som den anställda får ska motsvara den ansträngning som uppvisats. Stress, emotionell belastning och ev ohälsa uppstår när det inte är balans mellan ansträngning (för hög) och belöning (för låg). Belöningen kan vara av tre slag: materiella (pengar), psykologiska (uppskattning) och sociala (jobbsäkerhet/karriärmöjligheter).
Chmiel lyfter fram tre innebörder av stress som han menar att de flesta forskarna är överens om, vilka är dessa? Ge exempel och namnge underkategorier till var och en.
- Stress som stimuli.
- Krav: huruvida arbetsmiljön innehåller stimuli som är kognitivt, emotionellt och fysiskt krävande.
- Resurser (brist på): kan handla om autonomi, variation och socialt stöd. - Stress som en respons. (Stressreaktioner, strains)
- Affektiva reaktioner: t ex ångest och ilska.
- Kognitiva reaktioner: t ex hjälplöshet och kognitiva nedsättningar.
- Fysiologiska reaktioner: t ex hormonella förändringar och sämre immunförsvar.
- Beteendemässiga reaktioner: t ex hyperaktivitet och impulsivitet.
- Motivationella reaktioner: t ex brist på entusiasm och intresse för andra. - Stress som en medierande process mellan stressor (stimuli) och reaktion (respons).
- Kognitiva, utvärderande och motiverande aspekter. Resultatet av interaktionen mellan individen och omgivningen.
Redogör för hur en persons smärtupplevelse kan påverkas genom koncentration.
I en studie fick försökspersonerna uthärda smärtsamma nivåer av kyla (sk köldtest) och samtidigt föröska lösa ett labyrinttest. Resultatet visade att hjärnaktiviteten i de områden som bearbetar smärta minskade när försökspersonerna koncentrerade sig på att lösa testet. Detta antyder att vi upplever att smärtans intensitet minskar när vi samtidigt koncentrerar oss på något annat.
Beskriv “job demandresources-modellen” (JDR-modellen).
Beskriver hur arbetsrelaterad stress uppstår som svar på att det föreligger en obalans mellan krav (fysiska, psykologiska, sociala, organisationella) som ställs på individen i arbetet och de resurser (dito) som individen har tilldelats för att hantera kraven.
Säger att en arbetssituation med högt ställda krav i högre grad leder till utmattningskänslor än en situation utan högt ställda krav, samt att en arbetssituation med mycket resurser till högre grad leder till engagemang än en utan resurser. Ökade resurser kan fungera som en buffert för att individen ska kunna hantera högt ställda krav. Om högt ställda krav och relativt låga resursnivåer föreligger samtidigt finns en förhöjd risk för utmattning.