TUTKIMUKSET Flashcards
- kuka suoritti ja missä - tutkimuksen kulku - mihin ilmiöön liittyy/mitkä olivat tulokset
Milgramin tottelevaisuuskoe
- Stanley Milgram 1960-luvulla
- Tutkittiin auktoriteetin vaikutusta tottelevaisuuteen epäinhimillisissä tehtävissä
Koehenkilöille uskoteltiin kyseessä olevan oppimiseen liittyvä tutkimus. Koehenkilön tehtävä oli antaa sähköiskuja 15 voltista 450 volttiin valekoehenkilölle, joka toimi oppilaana ja vastasi väärin sanaparien muistamisessa. Kokeita oli 4: 1) koehenkilö oli eri huoneessa kuin oppilas, 2) koehenkilö kuuli myös oppilaan valitukset, 3) oppilas samassa huoneessa, 4) koehenkilö tarvittaessa pakotti oppilaan käden levylle, josta sähköisku annettiin. -> suurin osa etenkin 1 ja 2 kokeen koehenkilöistä antoi sähköiskuja loppuun asti. -> tulosten mukaan ihminen voi noudattaa epäoikeudenmukaisia käskyjä, jos tilannetekijät, kuten auktoriteetin käskyjen luoma paine, ovat tarpeeksi vaikuttavat. Tottelevaisuus myös väheni huomattavasti, kun uhri oli lähempänä koehenkilöä.
- keinotekoiset laboratorio-olosuhteet
- rikkoi eettisiä periaatteita
- otos pieni ja koostui vain miehistä
Genien tapaus
- tapaustutkimus 1950-luvulla, Los Angeles
Genie oli 13-vuotias tyttö, kun hänet löydettiin Los Angelesista. Hänet oli sidottuna pottaan ja eristetty täysin ulkomaailmasta. Hänet otettiin huostaan ja hänen kuntoutuksestaan kerättiin tietoa. Genie ei osannut kunnolla puhua tai kävellä, eikä hän ikinä oppinut niitä kunnolla. Tutkimus osoitti, että lapsuuden oppimisen herkkyyskausien mentyä kehitys ei enää tapahdu normaalisti
Rautakankionnettomuus
- tapaustutkimus, Phineas Gage 1848
Gage oli rautatietyöläinen, joka oli asettamassa rautakangilla räjähdettä, joka yllättäen kuitenkin räjähti singoten rautakangen Gagen pään läpi, tuhoten samalla suuren osan aivojen otsalohkosta. Hän kuitenkin selviytyi ja toipui hyvin. Hänen persoonallisuutensa muuttui suositusta ja vastuuntuntoisesta äkkipikaiseksi ja kärsimättömäksi. Tapauksesta saatiin tietoa siitä, mihin tehtäviin aivojen otsalohkot voisivat osallistua.
Google-efektin vaikutukset muistiin
Monisuorittamisen vaikutus keskittymiskykyyn
Tunteiden peittäminen sosiaalisissa tilanteissa
Ei-tietoisesti käsiteltyjen sanojen vaikutus toimintaan
Tilannetekijöiden vaikutus auttamiskäyttäytymiseen
Välineellinen ehdollistuminen puluilla (kyykyskoe)
- B.F Skinner 1848
- välineellinen ehdollistuminen
Pulut asetettiin ns. Skinnerin laatikkoon, jonne pudotettiin säännöllisin väliajoin ruokaa. Toisinaan laatikossa oli myös vipu, jota painamalla sai ruokaa. Näissä tilanteissä pulu oppi välineellisen ehdollistumisen periaatteiden mukaisesti painamaan vipua saadakseen ruokaa. Ruoka oli positiivinen vahvistaja, mutta mitään tiettyä toimintaa ei vahvistettu. Vaikka pulun toiminnalla ei ollut oikeasti mitään vaikutusta ruuan saamiseen, ne alkoivat toistaa tiettyjä liikesarjoja, jota ne olivat tehneet juuri ennen ruuan saamista. Jos ruuan antaminen lopetettiin, ehdollistuneet reaktiot lakkasivat myös vähitellen. -> samanlainen välineellisen ehdollistumisen ilmiö saattaisi tuottaa ihmisissä taikauskoista toimintaa?
Aggressiivisen toiminnan mallioppiminen (bobo-nukkekoe)
- Bandura, Ross & Ross 1961
- mallioppiminen
Lapset seurasivat leikkihuoneessa olevaa aikuista, joka käyttäytyi väkivaltaisesti bobo-nukkea kohtaan. Kun lapset päästettiin leikkimään huoneeseen, he olivat oppineet mallista ja käyttäytyivät myös aggressiivisesti nukkea kohtaan. Kontrolliryhmä, joka ei ollut seurannut aikuisen aggressiivisuutta, käyttäytyi rauhallisemmin. -> erityisesti lapsilla tapahtuu mallioppimista, sama ilmiö toistuu, kun aggressiivista toimintaa seurataan videolta. Lisäksi mallin saamat palkkiot tai rangaistukset vaikuttavat toiminnan matkimiseen. Ihminen ei siis suoraan matki toimintaa, vaan arvioi sitä mallille koituneiden seurausten perusteella.
Sosiaalinen media ja empatia
Ivan Pavlovin koirakokeet
- Ivan Pavlov
- klassinen ehdollistuminen
Kokeessa seurattiin koirien syljen eritystä ruuan yhteydessä. Ruuan antamiseen liitettiin metronimin ääni, ja pian pelkän metronomin ääni laukaisi koirissa ehdollisen reaktion, eli syljen erittymisen. Metronomin äänestä oli tullut ehdollinen ärsyke. Pavlov päätteli tämän perusteella, että myös ihminen on passiivinen, jonka toimintaa voidaan täysin ohjata ulkoisilla ärsykkeillä.
Pikku-Albertin tapaus
- John B. Watson 1920
- klassinen ehdollistuminen
Albert oli 8kk ikäinen orpokodista tullut vauva, jolle esitettiin aluksi erilaisia eläimiä, kuten koira, kani ja valkoinen rotta, josta hän erityisesti piti. Pian eläinten tuomiseen liitettiin kova pamaus, joka säikäytti vauvan. Pian Albert oppi yhdistämään kovan pamauksen ja karvaiset eläimet toisiinsa, ja hänelle kehittyi fobia. Pian pelkkä karvan näkeminen laukaisi paniikinomaisen reaktion. Kokeen perustella Watson perusteli teoriaansa ihmisen ehdollistamisesta ja behaviorismista.
Thorndiken kissakoe
- Edward Thorndike 1898
- välineellinen ehdollistaminen
Kokeessa kissa asetettiin pulmalaatikkoon, josta pääsi ulos ruuan luokse mm. vetämällä narusta ja avaamalla salpoja. Thorndike tutki kokeeseen kuluvaa aikaa jokaisella kerralla. Kissan vapautuminen laatikosta nopeutui joka kerralla, eli se oppi välineellisen ehdollistumisen periaattein laatikosta ulos, eli oppiminen perustuu käyttäytymisen seuraamuksiin.
Aschin viivakoe
- Solomon Asch
- konformisuus (= mukautuminen ryhmäpaineelle)
Kokeessa samassa tilassa oli useampi “koehenkilö”, joista vain yksi oli todellinen koehenkilö ja muut näyttelijöitä. Koehenkilöille näytettiin eripituisia viivoja, ja heidän tuli vastata, mikä esitetyistä viivoista oli saman pituinen toisen viivan kanssa. Aluksi kaikki näyttelijät vastasivat kysymyksiin oikein, mutta kun he alkoivat sovitusti vastaamaan väärin, myös koehenkilö mukautui ryhmäpaineelle ja alkoi omasta näköhavainnostaan huolimatta vastaamaan väärin. -> tutkimuksesta kehittyi konformisuuden käsite, mukautuminen ryhmäpaineelle.
Stanfordin yliopiston vankilakoe
- Philip Zimbardo työryhmineen 1970-luvulla
- roolin ottaminen
Kokeessa koehenkilöt jaettiin vankeihin ja vanginvartijoihin Stanfordin yliopiston kellariin rakennettuihin vankilaolosuhteisiin. Tutkimuksen oli tarkoitus kestää kaksi viikkoa, mutta se keskeytettiin jo kuuden päivän jälkeen, koska roolit omaksuttiin liiankin hyvin; vanginvartijat käyttäytyivät sadistisesti ja vangeille kehittyi mielenterveyden ongelmia.