Thema 2 Hoofdstuk 2 Flashcards
juridisch statuut
Een juridisch statuut is de rechtsvorm van een op te richten onderneming. Om de juiste keuze te maken moet men goed het verschil kennen tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon. Elke persoon heeft eigen rechten, plichten, bezittingen en schulden.
natuurlijk persoon
Een natuurlijk persoon heeft eigen rechten en plichten die hij/zij kan uitvoeren zonder tussenkomst van anderen.
rechtspersoon
Een rechtspersoon beschikt over eigen rechten en plichten die losstaan van de oprichters van de onderneming. De rechtspersoon vormt een aparte juridische entiteit en heeft een fysiek persoon nodig die de rechten en plichten kan laten uitvoeren.
aansprakelijkheid
Aansprakelijkheid is de verplichting om de nadelige gevolgen van een bepaalde gebeurtenis te dragen.
oprichtingsakte
Om de creatie van een rechtspersoon te voltooien, moet je de oprichtingsakte (met daarin de statuten van de vennootschap met al haar kenmerken, zoals naam, zetel en doel, en haar werkingsregels) neerleggen bij de griffie van de ondernemingsrechtbank van de zetel van jouw rechtspersoon.
authentieke akte
authentieke akte Een authentieke akte is een notariële akte.
onderhandse akte
Een onderhandse akte is een akte waarbij geen tussenkomst van een notaris nodig is.
vestigingsvoorwaarden
Je zult enkele officiële zaken in orde moeten brengen vooraleer je een onderneming kunt opstarten. Alle verplichtingen waaraan een ondernemer moet voldoen om een onderneming te kunnen opstarten, zijn de vestigingsvoorwaarden.
ondernemingsvorm
Er zijn twee grote ondernemingsvormen: de eenmanszaak en de vennootschap.
persoonsgebonden voorwaarden
Ondernemingsgebonden voorwaarden zijn startersvoorwaarden zoals marktonderzoek, financiering en businessplan waaraan je als ondernemer moet voldoen.
sociaal statuut
Je kan als zelfstandige het sociaal statuut kiezen:
* Wanneer je ondernemer in hoofdberoep bent, zijn de inkomsten uit je zelfstandige activiteit je enige inkomstenbron.
* Wanneer je als ondernemer een zelfstandige activiteit in bijberoep begint, heb je daarnaast nog een andere job die je minstens halftijds uitoefent.
startersformaliteiten
Er zijn naast de startersvoorwaarden nog verschillende startersformaliteiten die je moet doorlopen. Je zult je statuut als zelfstandige in orde moeten brengen en je onderneming registreren bij verschillende instanties.
sociaal verzekeringsfonds
Vooraleer je start als zelfstandige, moet je je verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Ook zelfstandigen in bijberoep zijn hiertoe verplicht.
sociale rechten
Elk kwartaal zul je sociale bijdragen betalen, waardoor je toegang krijgt tot sociale rechten: gezinsbijslag, ziekte- en invaliditeitsuitkeringen, pensioen …
Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
Iedereen die een eigen zaak wil oprichten, moet zich inschrijven in de KBO. Het is een basisdatabank waarin de overheid alle gegevens van ondernemingen verzamelt.