Teori Prøve Idntettit Flashcards
Bærekraftig mat og matproduksjon
Bærekraftig utvikling er en utvikling som møter dagens behov uten at det ødelegger for kommende generasjoner. Bærekraftig matproduksjon handler om hvordan vi bruker jordas ressurser både lokalt,nasjonalt og internasjonalt. Bærekraftig matproduksjon handler også om hvordan vi forvalter ressursene,slik som villfisken i havet. Dersom vi fanger for mye av ulike arter av villfisk,risikerer vi at disse artene kan forsvinne for alltid.
Klimagasser
For å sikre en bærekraftig utvikling er det også viktig å ikke slippe ut skadelige gasser eller andre stoffer som forgifter vannet,ødelegger ozonlaget eller gjør at klimaet på jorda blir endret. Gasser som påvirker klimaet og ødelegger ozonlaget kaller vi for klimagasser. Dersom den gjør det,vil det ikke lenger være mulig å produsere mat på deler av dagens jordbruksområder .
Økende befolkning i verden
I 2015 var det over 7,3 milliarder mennesker i verden ifølge FN. FNs klimapanel har uttalt at med dagens matforbruk må vi øke matproduksjon med 60 prosent for å skaffe nok mat til alle menneskene som vil være på jorda i 2050.
Tradisjonsmat
Matvaner er hele tiden i endring. Frukt og grønnsaker,slik som kiwi,melon,paprika og avokado,har kommet hit til landet i løpet av de siste førti årene. Vi lager også en annen type mat i dag enn da besteforeldrene dine var små. For eksempel var det nok ikke så mange som hadde hørt om taco i Norge i 1960-tallet.
Tradisjonsmat i utvikling
Når vi snakker om tradisjonsmat,tenker vi ofte på tidligere generasjoners matvaner og måter å lage mat på. Det er ulike mattradisjoner i forskjellige land,men det kan også være forskjeller mellom de enkelte deler av landet.
Poteten
Ofte finnes det lokale variasjoner i måten tradisjonsmaten lages på- eller hva retten heter. Poteten har hjulpet mange gjennom trange økonomiske tider og er en sentral del av flere norske tradisjonsretter
Samisk mat og tradisjonsmat
Ofte blir samer og reindrift nevnt i samme setning,men det er slett ikke alle samer som har reinsdyr. Gjennom historien har samer i tillegg til reindrift også drevet med jordbruk,sanking og fisk. En av de kjente samiske rettene er bidos som er den tradisjonelle festmaten. Bidos lages av strimlet eller skavet reinkjøtt som blir kokt med poteter og gulrøtter til en suppe. Den tradisjonelle samiske kulturen utnytter det naturen har å gi,både til mat og andre behov.
Reinkjøtt
Slaktetiden for rein begynner i september og fortsetter til utpå vinteren. Ferskt,kokt kjøtt er fortsatt vanlig i slaktetiden. Det har alltid vært viktig å ta vare på alt fra dyret-Fra skinn og horn til innmat,blod og tarmer.
Økologisk
Økologisk landbruk er landbruk hvor plantene ikke sprøytes med pesticider. Det er ikke tillatt å plante genmodifiserte planter eller å gjødsle med kunstgjødsel. Dyrene skal kun ha økologisk fôr, ha mulighet til å være ute og ha stor plass rundt seg. I tillegg kan det ikke være tilsetningsstoffer i økologisk produsert mat.
Økologisk frukt, bær og grønnsaker sprøytes ikke med pesticider. Det er heller ikke tillatt å bruke voks og andre midler til behandling av overflaten på frukt. Frukten ser derfor naturlig ut og man kan trygt bruke skallet av frukten i maten.
Matsvinn
Hvis du er en gjennomsnittlig nordmann, er det ikke lenge siden du kastet fullt spiselig mat. Vi kaster nemlig enorme mengder mat i Norge.
1/4 av maten vi kjøper i butikken blir kastet. Det betyr at en av fire handleposer går rett i søppelet. De som er under 39 år er de verste til å kaste mat. Folk over 60 er bedre til å spise opp maten.Det blir totalt kastet rundt 278.000 tonn mat i året i Norge. Brød, frukt og grønnsaker utgjør det meste av matavfallet.
I tillegg er det mange som gjør impulskjøp i butikken. Man går i butikken sulten og kjøper ting som man ikke hadde planlagt å kjøpe. Da er det større sjanse for at noe av maten ikke blir spist.
miljøvennlig mat
Bærekraft handler om måten vi bruker ressursene våre på. Det er viktig at vi lever på en måte som gjør at alle på jorda har det bra, og at de som kommer etter oss, får det bra.
Når vi snakker om bærekraftig mat og matproduksjon, betyr det at vi bør spise og produsere mat på en måte som gjør at det blir nok til alle, og at vi ikke bruker opp jordas ressurser for de som kommer etter oss.
Kjøtt
Vi deler kjøtt i to hovedgrupper. Hvitt kjøtt av kylling og kalkun,mens rødt kjøtt er kjøtt av storfe,lam/sau,svin og geit. I tillegg snakker vi ofte om rent og bearbeidet kjøtt. Med bearbeidet kjøtt mener vi produkter som pølser,bacon,kjøttkaker og ulike typer kjøttpålegg. Rent kjøtt er kjøtt som bare er stykket opp,pakket og kjølt ned. Kvernet Kjøtt som ikke er tilsatt salt,regnes også som rent kjøtt.