Teori Flashcards
Hvad er det Bourdieu mener med “objektive” og “subjektive” strukturer?
Bourdieu positionerer sig mellem objektivisme og subjektivisme - altså mellem to positioner, der forholder sig forskelligt til spørgsmål om agens.
Objektivisme: (Levi-Strauss) - Mennesker er styret af underliggende strukturer
Subjektivisme: (Sarttre) - Mennesker styres af subjektive præferencer osv.
Bourdieus habitus-begrebet er et kompromis; vi er disponerede, men ikke determinerede.
I det citat vi har med, refererer Bourdieu til, at kapital er en helt objektiv størrelse, der strukturerer samfundet; men den praksis også gennem subjektivitet.
Hvad betyder det at bruge teorien “semantisk”?
Abbott: Forklaring som oversættelse af fænomener fra én sfære af analyse til en anden indtil man når en endelig fortolkning man er tilfreds med.
Passer reproduktionen i lige så høj grad til Danmark? hvor fransk er Bourdieu xD
I høj grad udgangspunkt i det franske system, som er meget mere eksplicit hierarkisk.
Dog fremhæves det danske uddannelsessystem for meritokrati, som er noget, Bourdieu ihvertfald ikke kan lide.
Umiddelbart lader det til, at Bourdieu-litteraturen i DK er temmelig ukritisk overfor de strukturelle forskelle mellem Frankrig og DK. Et eksempel er dog Ellersgaard og Larsen, der finder, at uddannelse ikke har samme betydning i Danmark for topdirektører som i de store industrilande som fx Frankrig og Tyskland. Her er det mere akummuleret social kapital. –> Insinuerer metodologisk forskel.
Hvad ville Bourdieu synes ville være et godt uddannelsessystem?
Det er virkelig svært at sige. Måske han er bange for naturalistiske fejlslutninger i; men måske noget hvor evalueringskriterier mv er meget tydelige. Men man kan ikke undslippe det sociale spil
Hvem har udviklet de begreber om motivation og mestringstro, som I bruger?
Banduro (mestringstro) og Deci & Ryan (Motivation - som hører under selvdetermineringsteori). Begge kommer fra psykologiens fagfelt.
hov, hov! Kvantitativ metode er da et super ikke-subjektivt fag hvor man ikke skal trække på sin kulturelle kapital og ~nedarvede~ anerkendelse for at være god. Hvad tænker I ift. det og jeres undersøgelse og brug af Bourdieu? Spiller kulturel kapital ind her?
Ja, for fx mestringstro og generel følelse af anerkendelse på uni skabes ikke isoleret i et fag - det er lidt hele pointen i Bourdieu, at man skal ske det historisk. Fuck off, Henrik!
+ heterogene effekter