Tentor Flashcards

1
Q

Hur kan man skilja mellan emotion och mood? Utgå från skillnader i duration, funktion, och fysiologisk aktivering.

A

Emotion
är något som vi känner och upplever just nu. Mood kan lättast beskrivas som ett mer allmänt känslomässigt tillstånd som sträcker sig över tid.

Duration: emotioner kännetecknas av kort duration (sekunder eller minuter) medan mood sträcker sig över längre tidsperioder (dagar eller
veckor)

Funktion: emotioner syftar till att påverka (bias) våra handlingar medan mood påverkar (bias) vår kognition

Fysiologisk aktivering:
för emotioner är den fysiologiska aktiveringen direkt med hög intensivitet medan mood kännetecknas av en mer diffus och låg intensiv aktivering

Neurala strukturer: emotioner kännetecknas av snabba neurokemiska förändringar och antas ha en mer subkortikal aktivering. Mood utmärks av långsammare neurokemiska förändringar och en mer kortikal aktivering (Fox)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Emotioners uttryck inbegriper aktivering av det s.k. autonoma nervsystemet. Beskriv kortfattat detta system och den roll det spelar i emotioner

A

Autonoma nervsystemet:
Vårt autonoma nervsystem är en del av kroppens perifera nervsystem, vars främsta uppgift är att upprätthålla homoestasen i kroppen. Det autonoma nervsystemet är ett självreglerande system och delas upp i det sympatiska respektive parasympatiska nervsystemet. Sympatikus påslag kännetecknas av b.la vidgade pupiller, ökad andningsfrekvens och puls samt reducerad metabolism. Den sympatiska delen är starkt förknippad med stresspåslag och aktiveras vid fara och hot. Ett parasympatiskt påslag kännetecknas av b.la blåstömning, reducerad aningsfrekvens och puls samt ökad metabolism. Den parasympatiska delen förknippas med vila och återhämtning.
OBS det autonoma nervsystemet styrs genom att den sympatiska och
parasympatiska delen
växelverkar med varandra.

Koppling till emotion:
För att något ska klassas som en emotion ingår att det finns en fysiologisk respons till något stimuli. Den här fysiologiska komponenten av emotion styrs och regleras av det
autonoma nervsystemet. Olika emotionsteorier är något oense om i vilken ordning den fysiologiska komponenten uppkommer i förhållande till övriga komponenter. En del menar att den fysiologiska reaktionen kommer före upplevd emotion medan andra menar att den uppkommer tillsammans (samtidigt) med t.ex subjektiv upplevd emotion. Kroppslig respons till en emotion kan till exempel vara att få ökad puls när vi är arga eller att känna hur kroppen fryser till när vi blir rädda. Skillnader i aktivering i autonoma nervsystemet vid emotion kan b.la kopplas till graden arousal som beskriver hur vakna eller alerta vi är. Vid rädsla är till exempel arousal hög eftersom att vi måste vara uppmärksamma på hot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara vad en homeostatisk emotion är, samt ange några exempel

A

En homoestatisk emotion syftar till att vi ska förändra något i vårt beteende för att hjälpa kroppen att reglera homoestasen. Homoestatiska emotioner innebär ofta att vi upplever någon form av obehag i kroppen som är tänkt att signalera att något är fel och behöver åtgärdas. Törst, hunger eller att frysa är exempel på homoestatisk emotion där vi åtgärdar obehaget (den homoestatiska emotionen) genom att förändra vårt beteende, alltså genom att dricka, äta eller söka oss till varmare miljöer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ge två exempel på hur man kan mäta subjektiva känslor

A

Introspektion:
utifrån bilder och liknande ska försökspersonen berätta och beskriva sin känslomässiga respons till bilden

DES:
personen ska sätta ord på och beskriva sin aktuella känsla varje gång ett pipande ljud hörs. Metoden “tvingar ut” personens känslor från det inre och hen avbryts i sina egna tankar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv en procedur för att studera aversiv inlärning och ge minst ett exempel på hur inlärningen kan mätas.

A

För att studera aversiv inlärning kan vi genomföra ett experiment där vi skapar en association mellan ett neutralt stimuli (NS) och ett obehagligt, obetingat stimuli (OS). Ett exempel på en sådan procedur är att låta en deltagare sitta framför en datorskärm där rutor av olika färg visas systematiskt.

Varje gång en blå ruta visas ges deltagaren en elstöt. Den blå rutan fungerar initialt som ett neutralt stimuli (NS), medan elstöten är ett obetingat stimuli (OS) som framkallar en obehaglig respons, till exempel ökad svettning eller ökad puls. Efter att deltagaren har upplevt denna koppling flera gånger blir den blå rutan ett betingat stimuli (BS), som ensam kan framkalla en betingad respons (BR), exempelvis ökad svettning eller rädsla.

För att jämföra denna inlärning använder vi också ett andra stimuli, till exempel en grön ruta, som aldrig paras med elstöten. Den gröna rutan förblir ett neutralt stimuli och fungerar som ett CS- (kontrollstimuli). Genom att jämföra responser på CS+ (blå ruta) och CS- (grön ruta) kan vi tydligt avgöra om aversiv inlärning har ägt rum.

Exempel på mätmetoder:
SCR (Skin Conductance Response):
SCR mäter hudens ledningsförmåga, som ökar vid svettning. Svettning är en fysiologisk reaktion kopplad till aktivering av det sympatiska nervsystemet, vilket ofta sker vid rädsla eller stress. En ökning i SCR vid presentation av CS+ (blå ruta) efter inlärning indikerar en betingad respons. Ingen ökning i SCR förväntas vid CS- (grön ruta).

Startle-reflex:
Startle-reflexen, exempelvis en blinkningsreaktion vid plötsliga ljud, kan förstärkas vid rädsla. Efter inlärning förväntas en starkare startle-reflex vid CS+ än vid CS-.

Hjärtfrekvens:
Puls ökar ofta vid rädsla eller obehag. En ökning i puls vid CS+ jämfört med CS- är ytterligare en indikator på aversiv inlärning.

Resultat:
Efter inlärningsprocessen förväntar vi oss att deltagaren visar tydligt högre SCR, förstärkt startle-reflex och/eller ökad hjärtfrekvens vid presentation av CS+ (blå ruta) jämfört med CS- (grön ruta). Innan inlärning skulle ingen skillnad mellan CS+ och CS- observeras. Detta bekräftar att en betingad respons har etablerats för CS+.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Definera begreppet utsläckning i samband med betingade rädsloresponser. Vad är dess relevans för exponeringsterapi?

A

Utsläckning eller extinction innebär att en betingad rädslorespons till ett specifikt stimuli reduceras eller “tas bort” genom ny inlärning. När vi utvecklar en rädsla för något stimuli har den sannolikt förvärvats som en konsekvens av det obehag som de fört med sig (se frågan om aversiv inlärning). Vi kan bli av med en rädsla eller en fobi genom att stegvis ersätta obetingat stimuli (som givit obehag, till exempel en elstöt) till ett nytt annat obetingat stimuli genom att åta vårt betingade stimuli upprepade gånger uppkomma med nytt (ej obehagligt) obetingat stimuli.

I exponeringsterapi ökar man gradvis för att så småningom ha släckt en rädsla. Det kan börja med något så enkelt som att en person ska gå in och stå i hissen med öppna dörrar och göra det enda tills det inte känns så obehagligt längre för att sen stegvis exponera sig ytterligare. En person som är rädd för att åka hiss som en konsekvens av klaustrofobi kan med andra ord gradvis lära om och förhoppningsvis associera hissen (BS) som ofarlig och att den inte fastnar så att personen blir instängd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv amygdalas viktigaste 3 kärngrupper, förbindelser mellan dessa, och anatomiska förbindelser mellan amygdala och andra strukturer i hjärnan.

A

Sensoriska signaler registreras och bearbetas i thalamus. Från thalamus kan signalen ledas vidare till amygdala genom två alternativa vägar: low road och high road.

Low road går direkt från thalamus till amygdala. Denna väg är snabb och omedelbar, vilket gör att responsen i vårt beteende till ett visst stimuli också blir snabbare.
High road går via cortex och sedan vidare till amygdala. Den är långsammare än low road och möjliggör en mer detaljerad bedömning av stimulit.
Oavsett vilken väg signalen tar, går den in i amygdala via den basolaterala kärnan och vidare ut genom den centrala kärnan.

Amygdala består av tre viktiga kärngrupper:
- Basolaterala kärnan (BLA) fungerar som amygdalas huvudsakliga station för input. Här tas information emot från flera andra hjärnregioner, som thalamus, cortex och hippocampus. Den basolaterala kärnan spelar också en viktig roll i att integrera emotionella och sensoriska signaler för att skapa en lämplig respons.
- Centrala kärnan (CeA) är amygdalas huvudsakliga station för output. Härifrån skickas signaler vidare till andra hjärnregioner, som exempelvis hypothalamus och PAG (periaqueductal gray), för att reglera autonoma reaktioner och beteendemässiga svar.
- Laterala kärnan (LA), en del av den basolaterala kärngruppen, är särskilt viktig för att ta emot och bearbeta signaler från thalamus och cortex. Den spelar en avgörande roll i inlärning och lagring av emotionella minnen, särskilt i samband med rädsla.

Förbindelser mellan dessa kärnor möjliggör integration av information inom amygdala, vilket säkerställer att inkommande signaler bearbetas och leder till en adekvat respons.

Amygdala har också viktiga anatomiska förbindelser med andra hjärnregioner:
- Hippocampus: Denna region bidrar med kontextuell information som hjälper amygdala att bedöma om ett stimuli är farligt eller ej, baserat på tidigare erfarenheter och minnen.
- Hypothalamus: Står för regleringen av det autonoma nervsystemet. Vid exempelvis rädsla kan hypothalamus aktivera sympatikus genom att skicka signaler till hypofysen för att reglera hormonnivåer.
- PAG (periaqueductal gray): Förmedlar information som styr beteenderesponser, som frysbeteende eller flyktreaktioner.
Genom dessa kopplingar integrerar amygdala aktuell information med tidigare erfarenheter för att snabbt och effektivt kunna generera emotionella och fysiologiska responser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv vilken betydelse dopamin respektive endorfiner i det mesolimbiska systemet anses ha för beroende?

A

Dopamin:
Utsöndringen av dopamin är central för att förstå motivation och, i detta fall, vad som driver oss till att inta (och fortsätta bruka) en substans. Första gången en drogsubstans testas blir påslaget av dopamin stort, eftersom det hjälper oss att associera och förstå kopplingen mellan substansen och den känsla av välbehag som den genererar. Dopaminfrisättningen ökar specifikt i samband med förväntan av belöningen, vilket skapar motivation att söka upp och inta substansen igen. När substansen används på nytt, fortsätter dopamin att utsöndras i det mesolimbiska systemet, vilket stärker sambandet mellan drogen och belöningen.

Ett centralt begrepp i beroende är “wanting”, som handlar om att känna ett starkt sug eller behov av något. Wanting medieras i stor utsträckning av dopaminutsöndringen och förklarar varför vi motiveras att återkommande söka och använda en drogsubstans. Det är dock viktigt att notera att abstinens inte har direkt med dopamin att göra, utan snarare uppstår när en individ utvecklat tolerans mot drogen, vilket innebär att kroppen kräver större mängder av substansen för att uppnå samma effekt.

Endorfin:
Endorfiner i det mesolimbiska systemet tros ha betydelse för att generera det välbehag och den tillfredsställelse som upplevs när en belöning uppnås. Endorfiner och andra endogena opioider styr det rus och den eufori som kan uppstå vid intag av en substans. Ett annat centralt begrepp i beroende är “liking”, vilket är synonymt med njutning, välbehag och eufori.

Om wanting motiverar oss att fortsätta använda en substans, är det liking som ger den behagliga känslan när substansen intas. Endorfinfrisättning sker i samband med själva belöningen och förstärker upplevelsen av att drogen ger välbehag. Detta kan leda till en ond cirkel där individen söker både dopaminets motivation och endorfinernas eufori, vilket bidrar till att ett beroende utvecklas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är “Reward prediction error”?

A

Reward prediction error (RPE) är skillnaden mellan förväntad belöning och den faktiska belöningen
- Om resultatet var bättre än förväntat = positiv RPE
- Om resultatet var sämre än förväntat = negativ RPE

Den neurotransmittor som anses vara central i reward prediction error (RPE) är dopamin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur påverkar emotionella stimuli (exempelvis ett negativt stimulus såsom ett ansikte som uttrycker rädsla eller ilska) generellt vår uppmärksamhet, jämfört med emotionellt neutrala stimuli?

A

Generellt är vi snabbare på att detektera hotfulla och rädda ansiktsuttryck jämfört med neutrala stimuli. Detta innebär att det verkar finnas viss fallenhet för emotionella stimuli med negativ valens. Detta gäller dock inte alla stimulin som har en negativ valens. Ledsna ansikten detekteras till exempel inte lika snabbt som rädda eller hotfulla. Sammantaget är vår uppmärksamhet till ilskna och rädda ansikten större jämfört med neutrala, något som talar för en slags överlevnadsmekanism där hotfulla stimuli evolutionärt varit mer akuta jämfört med neutrala eller positiva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är osmotisk törst? Beskriv hur och var känner kroppen av att mer vätska behövs vid osmotisk törst och hur det regleras.

A

Osmotisk törst uppstår till följd av en ökad natriumkoncentration i blodet, vilket leder till en förlust av vätska från cellerna (intracellulär vätskeförlust). Detta sker när kroppen registrerar en osmotisk obalans. Förändringar i natriumhalten i blodet upptäcks av osmosreceptorer som finns i både njuren och hjärnan, särskilt i lamina terminalis (taket av tredje ventrikeln). Dessa osmosreceptorer är specialiserade på att känna av förändringar i blodets osmolalitet.

När natriumhalten ökar, skickar osmosreceptorerna afferenta signaler via ryggmärgen till den preoptiska kärnan i hypothalamus. Den preoptiska kärnan aktiverar ett törstnätverk (bland annat via frontala cortex), vilket ger upphov till en homeostatisk emotion – törst – som motiverar oss att dricka vatten för att återställa vätskebalansen.

Hypothalamus stimulerar också utsöndringen av hormonet ADH (antidiuretiskt hormon) från hypofysen. ADH hjälper njurarna att återabsorbera vatten från urinen och på så sätt minska vätskeförlusten. Detta är en viktig del av kroppens reglering av vätskebalansen vid osmotisk törst.

När vi dricker vatten, kan signaler från osmosreceptorer i lamina terminalis indikera för hjärnan när vi bör sluta dricka, redan innan kroppen hunnit absorbera den intagna vätskan. Detta säkerställer att vi inte överkompenserar och stör vätskebalansen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Var på kroppen, och i vilken form, lagrar vi energi?

A

Cellerna i kroppen bildar energi i form av ATP som är nödvändig för en rad livsviktiga processer.

  • ATP kan b.la bildas med hjälp av glukos som cirkulerar i blodet.
  • Muskelvävnad kan använda sig av aminosyror för att bilda ATP vid behov.
  • Fettvävnaden utgör en slags energireserv för kroppen där triglycerider används som bränsle i bildandet av ATP.
  • Levern lagrar glykogen som även den kan brytas ned.
  • Framförallt utgör underhudsfett och annat fett på kroppen (som sagt) en slags energireserv som kroppen kan ta till om näringsintaget reduceras. Det centrala då är att fettcellerna bryter med fettsyror och på så sätt bildar ATP.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är den evolutionära fördelen med sexuell reproduktion jämfört med asexuella reproduktionsformer?

A

Sexuell reproduktion ökar spridningen av (gynnsam) arvsmassa samt variationen arvsmassa inom en population. Ej gynnsam arvsmassa sprids i mindre utsträckning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Var registreras förhöjd kroppstemperatur? Beskriv vad som händer i kroppen för att sänka kroppstemperaturen.

A

Förhöjd kroppstemperatur registreras av särskilda värmereceptorer i huden och av centrala termoreceptorer i hypothalamus, som kontinuerligt övervakar kroppens temperatur. Dessa receptorer skickar signaler till hypothalamus, som fungerar som kroppens termostat och reglerar temperaturbalansen. Vid förhöjd kroppstemperatur aktiverar hypothalamus en rad mekanismer för att sänka temperaturen och återställa homeostas.

Åtgärder för att sänka kroppstemperaturen inkluderar:
- Vidgning av blodkärl (vasodilatation): Blodkärlen i huden vidgas, vilket ökar blodflödet till huden och möjliggör värmeavgivning till omgivningen.
- Svettning: Svettkörtlarna aktiveras, och svett avdunstar från huden, vilket har en avkylande effekt.
- Ökad andningsfrekvens: Genom snabbare andning kan överskottsvärme avges via utandningsluften.
- Minskad metabolism: Hypothalamus minskar utsöndringen av TRH (tyreotropinfrisättande hormon) från hypofysen, vilket reducerar produktionen av sköldkörtelhormon och därmed sänker ämnesomsättningen.
- Beteendemässig reglering: En homeostatisk emotion, som att känna sig varm eller svettig, motiverar oss att söka svalare omgivningar, som skugga eller luftkonditionering, eller att minska fysisk aktivitet.

Dessa processer samverkar för att effektivt sänka kroppstemperaturen och skydda kroppen från överhettning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur skiljer sig dimensionella och diskreta emotionsmodeller från varandra? Beskriv kortfattat dimensionerna undvikande – närmande, arousal – valence och positiv affekt –negativ affekt

A

Det finns olika perspektiv på emotioner i form av olika emotionsmodeller. Ett diskret perspektiv på emotioner utmärks av att emotionerna kan kategoriseras på ett konkret sätt. Detta bygger på synsättet att varje emotion, såsom glädje, ilska eller rädsla, har specifika och unika karaktärsdrag som definierar dem som separata enheter.

Ett dimensionellt perspektiv på emotioner utgår istället från att emotioner inte är klart avgränsade utan definieras utifrån olika dimensioner. Detta innebär att emotioner placeras på ett kontinuum, vilket skapar ett bredare spektrum där de kan överlappa och relatera till varandra. Till exempel visar det dimensionella synsättet att både glädje och ilska kan kännetecknas av hög arousal, men att de skiljer sig åt gällande valens (positiv eller negativ affekt).

Dimensionerna:
Undvikande – Närmande: Denna dimension beskriver emotioners karaktär när det gäller om de driver oss att närma oss något eller att undvika det. Behagliga emotioner, som glädje, leder till närmande, medan obehagliga emotioner, som rädsla, driver oss till undvikande.
Arousal – Valence: Arousal mäter den fysiologiska aktiveringen som en emotion orsakar, exempelvis hjärtfrekvens eller andning, oavsett om emotionen är positiv eller negativ. Det är möjligt att känna intensiv uttråkning (låg arousal) eller nervositet (hög arousal). Valence beskriver emotionens positiva eller negativa kvalitet, exempelvis glädje (positiv) eller sorg (negativ).
Positiv affekt – Negativ affekt: Denna dimension syftar på den subjektiva upplevelsen av emotionen, det vill säga om emotionen känns behaglig (positiv affekt) eller obehaglig (negativ affekt). Emotioner som glädje och kärlek är exempel på positiv affekt, medan ilska och rädsla är exempel på negativ affekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad menas med selektiv inlärning hos primater? Ge exempel.

A

Selektiv inlärning är ett fenomen som ofta förekommer inom exempelvis rädslobetingning. Det innebär att vissa stimuli är lättare att lära in (betinga) än andra. Detta kan förklaras av ett stimulis evolutionära bakgrund, vilket gör vissa stimuli mer benägna att framkalla en betingad respons.

Ett exempel på selektiv inlärning hos primater är en studie där en apa skulle “lära sig” att vara rädd för en blomma jämfört med en orm. Det visade sig vara betydligt lättare att framkalla en betingad respons för ormen än för blomman, eftersom ormen har en evolutionär betydelse som en potentiell fara.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Amygdalas roll i rädsla: Vilken roll verkar Amygdala ha i igenkänning av rädsla? Diskutera utifrån patient SM

A

Amygdala spelar en central roll i igenkänning och bearbetning av rädsla. Detta har bland annat demonstrerats genom studier av patienten SM, som saknade en fungerande amygdala. När SM exponerades för rädslerelaterade stimuli, såsom bilder av skrämda ansikten, visade hon en onormal eller obefintlig rädslorespons – något som skiljer sig från individer med en intakt amygdala.

Intressant nog förändrades detta när SM instruerades att fokusera på ögonen i bilder av skrämda ansikten. Då uppvisade hon en mer normal rädslorespons. Detta resultat indikerar att en viktig funktion av amygdala är att automatiskt rikta vår uppmärksamhet mot relevanta stimuli, som till exempel hot eller rädsleframkallande situationer.

18
Q

Definiera begreppen generalisering och beskriv dess betydelse i samband med ångeststörningar.

A

Generalisering kopplat till rädsla är ett vanligt fenomen hos patienter med ångestproblematik. Generalisering syftar på att en individ överför en rädsla för ett specifikt stimuli till liknande stimuli. Till viss del är generalisering normalt och önskvärt, eftersom det hjälper oss att identifiera potentiella hot i olika situationer utan att behöva lära oss om varje nytt hot från grunden.

Problemet uppstår vid övergeneralisering, när rädslan sprider sig oproportionerligt till många stimuli som inte utgör något verkligt hot. Detta är vanligt vid ångeststörningar, där individer kan uppleva stark ångest även i situationer som objektivt sett är ofarliga. Övergeneralisering kan leda till att individen undviker en rad olika situationer eller miljöer, vilket kan begränsa deras vardag och livskvalitet.

19
Q

Ange tre faktorer som påverkar vårt födointag. Vilka har ökande och
vilka har minskande effekt?

A

Det finns många olika faktorer som påverkar vårt födointag.

  1. Hormoner: Olika hormon har olika effekt på födointaget genom att antingen skapa positiv feedback som ökar aptiten (utsöndras vid hunger, ex Ghrelin) eller negativ feedback som minskar aptiten (utsöndras vid mättnad, ex Leptin och insulin).
  2. Psykologiska faktorer: Det finns många olika psykologiska faktorer som kan påverka födointaget, då stämningsläget är en sådan faktor vilket är individuell i vilken
    riktning födointaget påverkas (hos vissa ledsna leder till ökad aptit (ex tröstäta), medan hos andra leder till minskad aptit)
  3. Fysisk aktivitet: När vi är fysiskt aktiva ökar förbränningen, vilket därmed gör att vi behöver äta mer för att fylla på kroppen med energi.
20
Q

Hur påverkar (generellt sett) emotionella stimuli vår selektiva uppmärksamhet, jämfört med emotionellt neutrala stimuli?

A

Generellt sett tenderar emotionella stimuli att påverka den selektiva
uppmärksamheten positivt, jämfört med emotionellt neutrala stimuli. I experiment har det visats att emotionella stimuli är lättare att detektera än emotionellt neutrala stimuli, samtidigt som negativa stimuli har visats fånga uppmärksamheten i större grad än positiva. Detta gäller både försökspersonens förmåga att detektera stimuli samt syns i hjärnaktiviteten (ger högre aktivitet).

21
Q

Beskriv hur vårt beteende (tex responslatens och accuracy) påverkas av den inverkan emotion har på uppmärksamhet, exempelvis när arga/hotfulla respektive glada/vänliga ansiktsstimuli används i en visual search uppgift

A

Vårt beteende påverkas av den inverkan emotion har på uppmärksamheten. Ett exempel på hur detta mäts är i experimentet som kallas Visual Search, där försökspersonen får i uppgift att detektera ett target bland distrahörer. I denna uppgift presenteras försökspersonen för ett antal neutrala ansikten (5-10 stycken) och ska sedan detektera ett emotionellt ansikte, som kan vara antingen glatt eller argt.

Forskning har visat att responslatens (RT), det vill säga tiden det tar att reagera, är kortare när det emotionella ansiktet är argt eller hotfullt jämfört med när det är glatt eller vänligt. Detta beror på att emotionella stimuli, särskilt de med negativ valens (som arga ansikten), fångar vår uppmärksamhet snabbare, eftersom de har en evolutionär betydelse för vår överlevnad – vi behöver snabbt kunna upptäcka potentiella hot. Detta gör att vi reagerar snabbare på dessa stimuli.

När det gäller noggrannhet (accuracy), så har studier visat att vi ofta har en högre noggrannhet i att identifiera emotionella stimuli med negativ valens (som arga ansikten) jämfört med positiva eller neutrala stimuli. Detta kan förklaras med att vår uppmärksamhet är mer fokuserad på hotfulla stimuli, vilket gör att vi inte bara reagerar snabbare, utan också gör färre misstag när vi detekterar dem.

22
Q

Beskriv hur hjärnans stimulusbearbetning (tex aktiviteten i fusiform face area i fusiform
gyrus) påverkas av den inverkan emotion har på uppmärksamhet, exempelvis när vår selektiva
uppmärksamhet riktas mot, respektive bort från, emotionella respektive neutrala
ansiktsstimuli.

A

Hjärnans stimulusbearbetning, särskilt aktiviteten i Fusiform Face Area (FFA) i fusiform gyrus, påverkas av emotionella stimuli. FFA är en region i hjärnan som är starkt involverad i ansiktsigenkänning och bearbetning. Forskning har visat att emotionella stimuli (som arga eller glada ansikten) leder till ökad aktivitet i FFA jämfört med neutrala ansiktsstimuli.

I ett experiment för att undersöka detta presenterades försökspersoner för bilder där deras uppmärksamhet antingen riktades mot ett ansikte eller ett hus. När försökspersonerna var uppmärksamma på ansiktsstimuli, särskilt de emotionella, så observerades en förhöjd aktivitet i FFA, vilket tyder på att emotionella stimuli fångar och skärper vår uppmärksamhet. Detta sker även när selektiv uppmärksamhet inte aktivt riktas mot ansiktsstimuli.

Det visades att negativt laddade emotionella ansikten (t.ex. arga ansikten) orsakade en ännu starkare aktivering i FFA än positiva eller neutrala ansikten. Detta kan förklaras av att negativt laddade stimuli, särskilt de som signalerar hot, är mer evolutionärt relevanta för vår överlevnad och därför prioriteras av hjärnan.

Det intressanta är att även när uppmärksamheten inte är riktad mot ansiktet, utan istället på ett annat objekt (t.ex. ett hus), så är aktiviteten i FFA fortfarande förhöjd när det handlar om emotionella ansikten. Detta tyder på att emotionella stimuli har en starkare, mer automatisk effekt på vår uppmärksamhet, vilket gör att hjärnan behandlar dessa stimuli mer effektivt, även när de inte är det primära fokuset för uppmärksamheten.

23
Q

Beskriv skillnaden mellan en obetingad (medfödd) och betingad (inlärd) trigger. Ge exempel

A

En obetingad (medfödd) trigger är ett evolutionärt framträdande stimulus som orsakar en obetingad respons. Genom evolutionen har vi “lärt oss” att vissa saker är fördelaktiga och andra skadliga för vår överlevnad.

Exempel: Smärta, som en elstöt, är en medfödd aversiv trigger. Sex är en medfödd trigger som ger oss välbefinnande, liksom god mat.

Betingade triggers är stimuli som genom inlärning har kopplats till obetingade triggers.

Exempel: Vitt pulver, som kokain, för en kokainist, eftersom det har betingats ihop med det njutbara kokainruset.

24
Q

Jämför hur en evolutionär och en kulturell ansats till emotioner besvarar frågor om vad
emotioner är, deras universalitet, och deras funktion.

A

Evolutionär ansats:
Vad det är:
- Evolutionärt gynnsamma anspassningar med syftet att vi ska handla på ett sätt som gynnar vår evolutionära fitness.
Universalitet:
- Universella hos människor pga att vi är samma art och kanske även över artgränser (isf även hos primater)
Funktion:
- Öka överlevnad och reproduktion genom att motivera oss till beteende som gynnar dessa faktorer.

Kulturell ansats:
Vad det är:
- Kulturbundna subjektiva upplevelser och uttryck.
Universalitet:
- Då emotionerna härrör ur den specifika kulturen och sociala kontexten är de ej universella, eller åtminstone stor skillnad mellan kulturer.
Funktion:
- Underlätta social samvaro och samarbete.

25
Q

Beskriv kortfattat ”visual search” paradigmet, såsom hur går experimentet till, och vad gör
försökspersonen?

A

Försökspersonen ska hitta ett “target” bland olika distraktioner. Det kan exempelvis vara en bild med en mängd ansikten där alla utom en är neutrala ansiktsuttryck. Den som inte är neutral visar på ett argt ansiktsuttryck och denne ska försökspersonen hitta. Man mäter hur snabbt och hur ofta personen detekterar target.

26
Q

Beskriv hur olika emotionella ansiktsstimuli påverkar vår uppmärksamhet och vårt beteende
(såsom hur snabbt man kan hitta avvikande ansikten med olika emotionella uttryck) Ge tydliga exempel (utgå exempelvis från Arne Öhmans experiment där schematiska emotionella
ansiktsuttryck används i visual search)

A

Överlag: ansikten som uppvisar negativ valens ökar vår uppmärksamhet, både generellt och platsspecifikt.

Specifikt experiment: I Arne öhman och Daniel Lundqvists experiment har vederbörande skapat olika ansiktsliknande former som ska avvika från varandra så lite som möjligt med avseende på geometri för att undvika att generella perceptuella regler för uppmärksamhet har en störande effekt på resultatet. I ett delexperiment visas ett antal distractors, neutrala ansikten, och ett target, ett ansikte som visar på rädsla, på en skärm för försökspersonen. Man mäter hur snabbt försökspersonen finner target. Experimentet görs även med target som visar på glädje. Resultatet blir att försökspersonen överlag hittar det ansikte som visar på rädsla snabbare än det som visar på glädje.

27
Q

Vilka hjärndelar ingår i det mesolimbiska belöningssystemet?
Vilken funktion anses systemet ha för inlärning och motivation?

A

Det mesolimbiska belöningssystemet inkluderar viktiga hjärnstrukturer såsom ventrala tegmentområdet (VTA) i mesencephalon, där dopaminproducerande nervceller finns, och nucleus accumbens (NA), dit dopamin frisätts. Systemet spelar en central roll för inlärning och motivation.

När en individ får en oväntad belöning, som juice, ökar dopaminaktiviteten i NA, vilket skapar en känsla av motivation att söka belöningen igen (så kallad “wanting”). Efter upprepad inlärning kopplas dopaminfrisättningen till den förutsägande signalen (CS), till exempel en blå fyrkant, snarare än själva belöningen. Om belöningen uteblir minskar dopaminaktiviteten, vilket signalerar ett fel i förväntan.

Systemet är avgörande för att motivera oss att utföra beteenden som leder till belöningar och förstärker kopplingen mellan signaler (CS) och belöningar (US). Blockeras dopamin i NA, minskar både motivation och inlärningsförmåga.

28
Q

Beskriv skillnaden mellan feber och hypertermi

A

Feber är en kontrollerad höjning av kroppstemperaturen som sker när hypotalamus ställer om kroppens “set-point” till en högre nivå, ofta som svar på infektion eller inflammation. Detta är en immunreaktion som hjälper kroppen att bekämpa patogener. Feber är reglerad och kan sänkas med febernedsättande läkemedel.
Vid feber höjs kroppens temperaturinställning i hypotalamus. Kroppen uppfattar då den normala temperaturen som för låg, vilket leder till att man fryser. Detta sker genom huttring och vasokonstriktion, för att höja kroppstemperaturen och bekämpa infektionen.

Hypertermi ca 37,5-38,3 grader celsius, och är en okontrollerad temperaturökning som uppstår när kroppens temperaturreglering överbelastas, exempelvis vid överhettning, värmeslag eller läkemedelsbiverkningar. Hypertermi har ingen funktion, är skadlig och kräver snabb kylning för att förhindra allvarliga konsekvenser som organsvikt.

Sammanfattningsvis är feber en reglerad process, medan hypertermi är en dysfunktionell och farlig temperaturökning.

29
Q

Beskriv vad som är nödvändiga och tillräckliga villkor för att man ska kunna tala om en emotion.

A

I emotioner brukar man nämna 3 komponenter som vilkor för att det ska räknas som en emotion:
1. fysiologisk arousal, som tex kan mätas genom hudkonduktans till följd av aktivering av ANS
2. Uttryckt beteende, tex ansiktsuttryck.
3. Kognition, dvs en subjektiv upplevelse.
Det är dock inte helt tydligt om kognition krävs för en emotion, ex har forskare påstått att emotion är något som uppstår till följd av kognitiv appraisal.

30
Q

Beskriv på vilket sätt aktivitet i dopaminerga celler förändras under inlärning.

A

Experiment med apa som lär sig trycka på pedal och få juice:
Innan inlärning skett sker ingen DA-aktivitet när apan ser pedalen, utan det är först efter juicen kommer som aktiviteten ökar. Under inlärningen kommer apan lära sig associera pedalen med belöning - vilket är det som mesolimbiska DA-systemets uppgift är: att associera en que/stimuli med en belöning och på så sätt skapa motivation till att få belöning.
Under inlärningens gång kommer viss dopaminerg aktivitet ske när apan får belöningen, och den kommer sakta men säkert övergå till att vara störst innan belöning getts.

Efter inlärning skett kommer bara åsynen av pedalen leda till dopaminerg aktivitet. När apan väl fått belöningen (juicen) kommer ingen dopaminerg aktivitet ske utan DA-pedalen kommer vara strax innan belöningen.

31
Q

Beskriv vad som händer i kroppen när vi fryser. Var registreras sänkt kroppstemperatur?

A

Sänkt kroppstemperatur registreras av köldreceptorer i huden och av termoreceptorer i kroppens inre organ. Afferenta signaler till hypotalamus aktiverar köldneuron i hypotalamus vilket leder till en rad olika fysiologiska responser:
- dessa responer/fysiologiska mekanismer är vasokonstriletion av hudens blodkärl för att minska värmeförlust
- huttrande av muskler (vilket producerar värme)
- en ökad produktion av THR (tyroidea-reglerande hormon) vilket ökar metabolismen i kroppen (mer ATP och mer frigjord värme från metabola processer).
- Även brunt fett som effektivt förbränner vitt fett kommer aktiveras vid kyla.

Dessutom kommer det leda till förändrat beteende då vi söker oss till värme.

32
Q

Insulin, leptin och grehlin är hormoner som kommer att stimulera minskad eller ökad aptit. Berätta var de här tre bildas samt om minskar eller ökar aptiten.

A

Insulin bildas i pankreas langerhanska öarna och stimulerar upptaget av glukos från blodet till kroppens celler. Insulin produceras vid födointag. Det kommer minska aptit i och med att blodsockervärdet inte ska överstiga ett visst värde.

Leptin bildas i fettvävnad och kommer minska aptit genom att signalera till mättnadscentra i hypotalamus.

Grehlin bildas i magsäcken och kommer öka när magsäcken är tom. Den ökar aptit.

33
Q

1) Beskriv en modell för att studera emotionell inlärning.

2) Vilken roll spelar amygdala i den här typen av inlärning?

A

1)
För att studera emotionell inlärning kan en modell användas där försökspersonen (FP) tittar på en skärm och varje gång en blå fyrkant (neutralt stimulus, NS) visas, får FP en elektrisk stöt (obetingat stimulus, US). Efter upprepade parningar associerar FP den blå fyrkanten med stöten, vilket gör fyrkanten till ett betingat stimulus (CS) som framkallar en betingad respons (CR), exempelvis ökad hudkonduktans eller hjärtfrekvens. Om FP uppvisar ökad fysiologisk arousal vid åsynen av den blå fyrkanten, indikerar det att rädsloinlärning har skett.

En annan modell undersöker både förvärvande och utsläckning av rädsla. Två typer av stimuli används, exempelvis orm (CS+) och spindel (CS-) eller blomma (CS+) och fjäril (CS-). CS+ signalerar att en stöt (US) följer, medan CS- aldrig gör det. Man mäter emotionell respons, exempelvis hudkonduktans, för att undersöka hur FP lär sig att skilja mellan hotande och ofarliga stimuli. Dessa modeller illustrerar hur neutrala stimuli kan förvärva emotionella betydelser och belyser hjärnans roll, särskilt amygdalas betydelse i rädsloinlärning.

2)
Associationen sker i basolaterala kärnan i amygdala (laterala delen mer specifikt) och därefter når informationen centrala kärnan som aktiverar autonoma nervsystemet och endokrina systemet. Vid skador på amygdala kan man kognitivt lära sig att ett stimuli predicerar en respons (mha hippocampus), men man kommer uppvisa ingen/nedsatt fysiologisk respons av stimulit - dvs ingen association har skett i amygdala.

Amygdala aktiveras vid inlärning av associationen, men verkar ej för upprätthållandet av rädslan.

34
Q

Hur avgör Y-kromosomen vilket kön ett foster få.

A

Y-kromosomen avgör könet på ett foster genom att den innehåller ett specifikt gen, SRY-genen (Sex-determining Region Y), som är avgörande för att starta processen som leder till utvecklingen av manliga könsorgan.

Här är en förenklad förklaring av processen:

Könsbestämning vid befruktning: När ett ägg befruktas av en spermie, får fostret en uppsättning kromosomer – en från ägget (X-kromosom) och en från spermien (X eller Y). Om spermien bär på en Y-kromosom, får fostret en XY-kromosomuppsättning, vilket resulterar i en manlig genetisk uppsättning. Om spermien bär på en X-kromosom, får fostret en XX-kromosomuppsättning, vilket resulterar i en kvinnlig genetisk uppsättning.

SRY-genens roll: Om fostret har en Y-kromosom, aktiveras SRY-genen. Denna gen kodar för ett protein som fungerar som en transkriptionsfaktor, vilket sätter igång utvecklingen av de manliga könsorganen. SRY-genen initierar en kedja av händelser som leder till att könskörtlarna (gonaderna) utvecklas till testiklar istället för äggstockar.

Testiklarnas utveckling: Testiklarna producerar sedan testosteron och andra hormoner som leder till utvecklingen av manliga könsorgan, såsom penis och prostata, samt sekundära manliga egenskaper som ökad muskelmassa och djupare röst.

Om SRY-genen inte är närvarande (som i XX-individer) utvecklas gonaderna till äggstockar, och fostret utvecklas till en kvinna med kvinnliga könsorgan.

35
Q

Ge ett exempel på hur new-look rörelsen visade att perception inte är neutral

A

New Look-rörelsen visade att perception inte är neutral genom att undersöka hur våra förväntningar och erfarenheter påverkar hur vi tolkar stimuli. Ett exempel är deras experiment med ambiguitet, där deltagare som förväntade sig att se en viss bild (t.ex. en kanin eller en fågel) var mer benägna att tolka tvetydiga bilder på ett sätt som passade deras förväntningar. Detta visade att perception påverkas av kognitiva faktorer, inte bara av objektiva sinnesintryck.

36
Q

Redogör vad “anger superiority hypothesis” är. Vilken experimentell paradigm använder man för att försöka svara på hypotesen? Ge argument för och emot hypotesen.

A

Experimentell paradigm - visual search.

Anger superiority hypothesis innebär att hotfulla stimulin, som arga ansikten, lättare upptäcks eftersom de har ett biologiskt hotvärde. Man menar att historiskt varit viktigt att kunna upptäcka hotfulla stimulin snabbt för att överleva och att det tex varit mer fördelaktigt att lämna maten man höll på att äta för att fly undan en potentiellt hotfull situation.

En annan hypotes (happyness superiority) menar att man snabbare hittar glada ansikten eftersom samarbete mellan människor inneburit stor evolutionär fördel för vår överlevnad. Evolutionära argument är på det här viset knepiga eftersom man då använder evolutionära argument för två kontrasterande hypoteser.

Olika studier har dock givit olika resultat vad gäller vilken emotion man upptäcker först. Det verkar vara så att man upptäcker starka emotioner först, men det är inte tydligt vilken emotion det är. Vi vet att amygdala snabbt kan detektera rädsla/hot och förmedla fysiologisk aktivering innan signalen nått kortikala områden.

37
Q

Sant eller falskt?
1) Emotioner kan påverka tidig och sen uppmärksamhet.
2) “Gabor stimuli” Är ett exempel på att uppmärksamhet påverkar emotioner.
3) Att uppmärksamma ansikten med starka emotioner innebär mer aktivitet i FFA (ansiktsigenkännings område) än neutrala ansikten.
4) Man hittar alltid arga ansikten före glada i visual search.

A

1) Sant
2) Falskt
3) Sant
4) Falskt

38
Q

Beskriv kortfattat Bruce Alexanders försök på råttor i Rat Park. Vad ville han visa med sina försök?

A

Tidigare experiment med råttor visade att djur som hade fri tillgång till morfin konsumerade stora mängder. Utifrån dessa resultat drogs slutsatsen att människor med fri tillgång till droger skulle bete sig på liknande sätt. Dessa experiment utfördes dock i små burar där råttorna var isolerade och saknade stimulans.

Bruce Alexander ifrågasatte om miljön kunde påverka resultaten och genomförde en egen studie. Han skapade två olika miljöer: en liten bur där en ensam råtta saknade möjligheter till aktivitet och en större, stimulerande bur, kallad “Rat Park”, där flera råttor hade tillgång till lek, social interaktion och aktiviteter. I båda miljöerna fanns fri tillgång till morfin.

Resultaten visade att råttorna i den lilla, isolerade buren konsumerade 19 gånger mer morfin än råttorna i den stimulerande, sociala miljön. Alexander drog slutsatsen att det inte enbart är tillgången till droger som avgör konsumtionen, utan också den miljö och sociala kontext som individen lever i.

39
Q

Ange ett exempel på forskningsresultat som talar emot att det är dopamin som ger upphov till ruseffekter/eufori.

A

Dopamin anses spela en central roll i att skapa kopplingen mellan stimuli och välbehag snarare än att direkt mediera ruseffekter eller eufori. Ett exempel på forskningsresultat som stödjer detta är att dopaminfrisättningen förändras efter inlärning. Före inlärning sker dopaminfrisättning huvudsakligen vid själva belöningen, men efter inlärning förskjuts dopaminfrisättningen till den cue (stimuli) som signalerar belöningen. Detta tyder på att dopamin är viktigare för belöningsprediktion och motivation (”wanting”) än för själva upplevelsen av välbehag eller eufori (”liking”).

Ytterligare stöd kommer från experiment där dopaminantagonister, som blockerar dopaminreceptorer, inte eliminerar ruseffekter av droger som opioider, vilket antyder att andra signalsystem, såsom opioidsystemet, spelar en större roll för eufori. Detta har även visats i studier med Parkinsonpatienter, som har nedsatt dopaminfunktion men ändå kan uppleva njutning.

Sammanfattningsvis visar dessa fynd att dopamin inte är det som direkt medierar ruseffekter eller eufori utan snarare har en roll i belöningsinlärning och motivation.

40
Q

Varför tror man att människan är monogam när endast 3% av övriga däggdjur är det?

A

Människans monogami tros ha utvecklats som en strategi för att gynna överlevnad och reproduktion. Lång utvecklingstid och hjälplöshet hos mänskliga barn kräver intensiv och långvarig föräldraomsorg. Monogami gör det möjligt för båda föräldrarna att dela ansvaret, vilket ökar chansen för barnets överlevnad. Dessutom ger monogami reproduktiva fördelar genom att säkra tillgången till en partner under långa perioder, särskilt eftersom dolda ägglossningar gör det svårt att förutsäga fertilitet. Genom att skapa starka parband och minska konkurrens mellan män kan resurser bättre riktas mot avkomman, vilket ytterligare förbättrar artens reproduktiva framgång.

41
Q

Argumentera för att de grundläggande ansiktsuttrycken är universella.

A

Argumenten för att de grundläggande ansiktsuttrycken är universella inkluderar:

Kulturell överensstämmelse: Studier, som Paul Ekman utfört, visar att människor från olika kulturer, inklusive isolerade samhällen, kan känna igen grundläggande känslor som glädje, sorg, rädsla, ilska, avsky och förvåning baserat på ansiktsuttryck.
Evolutionärt ursprung: Liknande ansiktsuttryck för känslor har observerats hos primater, vilket tyder på en evolutionär förankring.
Spädbarn och medfödda reaktioner: Spädbarn, som saknar kulturell påverkan, uppvisar grundläggande ansiktsuttryck som svar på olika stimuli, vilket antyder att dessa är medfödda.
Dessa argument stöder att grundläggande ansiktsuttryck är universella och biologiskt förankrade.

42
Q

Definera begreppet empati.

A

Empati är förmågan att förstå och dela en annan persons känslor och perspektiv. Det innebär att:

Kognitiv empati: Kunna sätta sig in i någon annans situation och förstå deras tankar och känslor.
Emotionell empati: Uppleva och dela de känslor som en annan person känner.
Medkänsla: Motiveras att hjälpa någon baserat på deras känslor eller behov.
Empati är en central del av social interaktion och hjälper människor att skapa och upprätthålla relationer.