Omtenta metod Flashcards
Para ihop:
1) reaktivitet
2) känslighet
3) reliabilitet
4) validitet
5) kalibrering
med
a) mätningens förmåga att fånga små skillnader mellan olika värden på mätvariablen.
b) mätningen påverkan på mätresultatet.
c) mätningens förmåga att mäta det som avses mätas
d) mätningens tillförlitlighet
e) mätningens förmåga att fånga upp skillnad i mätvärden genom att testet inte är för svårt eller för lätt så att alla får nästan samma resultat.
1 & b
2 & a
3 & d
4 & c
5 & e
Para ihop:
1) kriterie validitet
2) split half reliabilitet
3) test tetest reliabilitet
4) innehållsvaliditet
med:
a) har ett test som mäter alla aspekter av det man vill mäta
b) har test om dess olika delar ger samma resultat
c) har ett test som ger samma resultat vid olika tillfällen
d) har ett test som predicerar ett beteende i realistisk miljö
1 & d
2 & b
3 & c
4 & a
Para ihop:
1) arkiv och registerforskning
2) survey undersökningar
3) fältobservation
4) tvärsnittsstudier
5) longitudinella studier
med:
a) undersöker specifika frågor hos ett större antal för att generalisera till populationen
b) att ställa frågor till befintliga data vilka inte kom till för frågan specifikt
c) undersöker ett beteendes utveckling över tid för samma individer
d) undersöker ett beteendes utveckling över tid och jämför grupper som är olika gamla
e) undersöker ett beteende i dess naturliga miljö
1 & b
2 & a
3 & e
4 & c
5 & d
Para ihop:
1) Systematiskt urval
2 Proportionellt stratifierat urval
3) Klusterurval
4) Bekvämlighetsurval
5) Obundet slumpmässigt urval
6) Snöbollsurval
med:
a) Subgruppers medlemmar utgör en representativ andel av urvalet. T ex se till att etniciteten i urvalet reflekterar populationen
b) Var n:te i en population. T ex var 10:e individ enligt någon ordnad lista över populationen
c)Man testar de som dyker upp efter annonsering (självselektion).
d) Man samplar grupper (istället för individer).
e) Man använder urvalsindivider som kontaktpersoner till andra individer
f) Individer i populationen slumpas in i urvalsgruppen
1 & b
2 & a
3 & d
4 & c
5 & f
6 & e
Den experimentella undersökningsmetoden utmärks av a) manipulation och b) kontroll:
Förklara begreppen och utveckla resonemanget
a) Men manipulation menas att man exempelvis ändrar eller justerar (manipulerar) en eller flera oberoende variabler för att undersöka dess påverkan på den beroende variabeln. Det är endast de oberoende variablerna som man manipulerar.
b) Med kontroll menas att man behöver kontrollera andra variabler som kan ha effekt på BV. Man försöker i så stor grad som möjligt hålla alla andra variabler (bortsett från BV och OV) konstanta, detta för att kunna avgöra ifall effekten på BV faktiskt orsakades av OV och inte av någon annan variabel i försöket.
En lärare ger studenter en reprimand varje gång de gör riktigt dåligt ifrån sig och beröm varje
gång de gör riktigt bra ifrån sig. Efter ett tag märker hen att beröm verkar ha en negativ effekt och reprimander en positiv effekt på att få studenterna att prestera så bra som möjligt. Kan du ge en alternativ och mer statistisk förklaring av detta fenomen än att reprimander och beröm har motsatt effekt på prestationen?
En mer statistisk förklaring skulle kunna ges av den såkallade regressionseffekten. Ur ett statistiskt perspektiv så är det större sannolikhet att extremt värde följs av ett mindre extremt värde. (Om kurvan är normalfördelad).
I det här fallet så är både ett riktigt dåligt resultat samt ett riktigt bra resultat extrema värden och kommer sannolikt att följas av ett mindre extremt värde (ett värde som
ligger närmre medelvärdet).
På så sätt, när läraren givit en reprimand efter ett riktigt dåligt resultat kommer det dåliga resultatet sannolikt att följas av ett mindre dåligt (bättre) resultat. Det är lätt att läraren gör tolkningen att reprimanden fungerade och var orsaken till det här bättre resultatet.
På samma sätt, när läraren givit beröm till en student som har gjort riktigt bra ifrån sig och eleven sedan följer upp med ett sämre resultat är det lätt att läraren tolkar detta som att beröm har en negativ effekt på att få studenternas prestation.
(a) Redogör för tredje-variabelproblemet vid tolkning av korrelationer och (b) ge ett
exempel.
a) tredje-variabelproblemet kan vara ett problem vid tolkning av korrelationer eftersom det kan finnas en tredje variabel(z) som både påverkar variabel x & y. Dvs
korrelationen mellan x och y beror inte på deras inbördes effekt på varandra. Utan på
effekten av en tredje variabel.
b) Man ser en positiv korrelation mellan x (exponering av våld på tv) och y (våldsamt beteende) hos barn. Men i själva verket kanske det är en tredje variabel z (våldsam hemmiljö) som påverkar både x och y positivt samtidigt.
Vad menar vi inom psykologin när vi talar om hypotetiska konstruktioner? Ge två exempel.
Inom psykologin avser “hypotetiska konstruktioner” psykologiska egenskaper eller fenomen som inte kan observeras direkt men som vi slutleder deras existens genom beteenden eller mätbara resultat. Exempel inkluderar “minne”, som förstås genom prestationer på minnestester, och “intelligens”, som bedöms via IQ-tester.
Förklara poängen med OCH ge ett exempel på en “Design med flera nivåer på den oberoende
variabeln”
En “design med flera nivåer på den oberoende variabeln” innebär att den oberoende variabeln manipuleras i flera steg eller nivåer för att undersöka dess effekter på den beroende variabeln. Poängen är att få en mer nyanserad förståelse av hur förändringar i den oberoende variabeln påverkar utfallet, jämfört med en design med endast två nivåer (t.ex. kontroll och experimentgrupp).
Exempel: I en studie som undersöker effekten av sömn på minnesprestation kan den oberoende variabeln vara sömntid med nivåerna 4, 6 och 8 timmar. Den beroende variabeln kan vara resultat på ett minnestest. Genom att inkludera flera nivåer kan man se om det finns en gradvis förbättring av minnesprestation med ökad sömn.
Vad menas med deskriptiva forskningsmetoder?
Deskriptiva forskningsmetoder syftar på forskning där ingen variabel manipuleras (som i experimentell forskningsmetod), utan handlar om att något endast beskrivs efter hur det naturligt förekommer (dock kan det vara i ett labb). Det är helt enkelt
studier där något endast observeras och beskrivs. Vidare finns det många olika typer av deskriptiva forskningsmetoder (ex fallstudie, longitudinella studier, fältobservation
etc), vilka alla skiljer sig från varandra men har som utgångspunkt att beskriva det som naturligt framkommer.
Redogör för begreppet reaktivitet i samband med mätningar. Exemplifiera.
Reaktivitet i samband med mätningar innebär att en testperson kan bete sig annorlunda än vad hen normalt skulle göra eftersom hen är medveten om att hen observeras av forskaren. Detta fenomen kan påverka både reliabiliteten och validiteten av mätningen.
Exempel på påverkan på reliabilitet: Vid blodtrycksmätning kan testpersonen känna sig stressad i början av mätningen, vilket leder till ett högre blodtryck än vanligt. När testpersonen vänjer sig vid situationen kan blodtrycket sjunka, vilket resulterar i varierande värden och därmed minskad reliabilitet.
Exempel på påverkan på validitet: Om en testperson vet att deras arbetsinsats övervakas kan hen anstränga sig mer än vanligt, vilket leder till att resultatet inte speglar testpersonens normala beteende. Detta innebär att mätningen inte mäter det som avses, vilket sänker validiteten.
Låt oss säga att vi vill undersöka hur mycket psykologi en grupp studenter kan efter en kurs. Vi gör ett lämpligt mätinstrument för detta och vill då se till att mätningen har en lämplig känslighet och kalibrering. Vad menas med dessa begrepp?
Känslighet: Ett instrument måste vara tillräckligt känsligt och precist för att kunna ge ne mer nyanserad bild av den insamlade datan.
Tex så vore det bättre att låta studenter svara på frågor med flytande text istället för ja och nej frågor för att kunna fånga bättre information om det ämnet som ska undersökas.
Kalibrering: ett mätinstrument måste vara korrekt anpassat till situationen så att en takeffekt och en golveffekt ska kunna undvikas. Det innebär att i det här fallet så vore det bra med ett test som är tillräckligt svårt så att inte alla klarar av det (takeffekt) respektive att alla inte misslyckas på det (golveffekt).
Redogör för begreppen validitet och reliabilitet och deras inbördes relation,
Validitet har med relevansen av det insamlade data och mätinstrumentets precision att göra. Det kräver inte bara att vi samlar data och kategoriserar den på ett till synes tillfredsställande sätt för att besvara en fråga utan om att datan ska vara relevant samt att mätinstrumentet ska mäta det som egentligen frågan kräver att det ska mätas. Syftet är att dra hållbara och giltiga slutsatser.
Reliabilitet handlar om att man använt sig av mätningsmetoder som leder till samma resultat om man mäter samma fenomen med samma testpersoner flera gånger om.
Redogör för sk N=1 designer. Ge ett exempel och ange fördelar och nackdelar.
N=1 designer innebär att ett experiment kan repliceras av andra forskare för att man ska kunna förstå att slutsatsen är rimlig. I inbördes relation: vetenskapliga slutsatser kräver både validitet och reabilitet för att kunna vara hållabara. Det är var för sig hållbara villkor för vetenskaplig kunskap och tillsammans tillräckliga villkor för det.
Redogör kort för begreppen kvalitativa och kvantitativa data.
Kvalitativ data är lägre strukturerad data som är mer beskrivande och tolkningsbar i sin natur. Det kan exempelvis vara intervjuer.
Kvantitativ data är högre strukturerad data som är kvantifierbar till kategorier eller siffror. Den är mer statistisk och generaliserbar.