Tentafrågor PU Flashcards
VT2020
Fråga3:1 (5p)
Ange ett vanligt sjukdomstillstånd som kan förebyggas med fysisk aktivitet , och förklara vilka mekanismer som är verksamma. Föreslå också en primär preventiv åtgärd på gruppnivå som skulle kunna förebygga det aktuella sjukdomstillståndet, förklara varför du anser att åtgärden är primär preventiv.
Diabetes typ 2 är en vanlig sjukdom som kan förebyggas med fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet leder till en ökad vävnadskänslighet för insulin på grund av sänkt frisättning av insulin från de Langerhanska cellöarna och sänkt insulinkoncentration i plasma. Regelbunden fysisk aktivitet minskar därmed risken för att utveckla typ 2-diabetes bland personer med förstadier till diabetes eller ökad risk att få diabetes.
En primärpreventiv åtgärd på gruppnivå – primärpreventiv innebär att den förhindrar uppkomst av sjukdom som ännu inte drabbat individen – skulle kunna vara att erbjuda utökad fysisk aktivitet under anpassade former för ungdomar med övervikt .
VT2020
Fråga 3:2 (5p)
I arbetet med Agenda 2030 för hållbar utveckling talar man om betydelse av kopplingar mellan de tre benen: ekologiskt , ekonomiskt och socialt. Studera mål 3 i Agenda 2030 och välj ut två delmål, och ge en kort beskrivning av hur de tre benen är relaterade till vart och ett av delmålen (Vi påminner om att ni kan hämta delmålen i Agenda 2030 från källor ni anser vara lämpliga)
Mål 3 är God hälsa och välbefinnande, under detta mål finns flera delmål, se nedan. För att få full poäng på denna fråga krävs att två delmål har valts och att termerna ekologisk/miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet tydligt har beskrivits och relaterats korrekt i ett sammanhang, men tankar kring dessa delmål kan variera fritt och värderas inte vid poängsättning.
Med ekologisk hållbarhet menas att den handlar om jordens miljö och ekosystem dvs. ekossystemtjänster, biodiversitet, vatten, luft, land, naturresurser, klimat etc. och människors hälsa som kan påverkas av någon miljöfaktor.
Social hållbarhet handlar om att förbättra människors livsbetingelser i samhället dvs. mänskliga rättigheter, hälsa, trygghet, utbildning, välbefinnande, individens behov etc.
Ekonomisk hållbarhet innebär att det ska finnas en ekonomisk utveckling och tillväxt som inte medför negativa konsekvenser för den ekologiska eller sociala hållbarheten. Det innefattar även hållbar produktion och konsumtion.
- 1 Minska mödradödligheten
- 2 Förhindra alla dödsfall som hade kunnat förebyggas bland barn under fem år
- 3 Bekämpa smittsamma sjukdomar
- 4 Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa
- 5 Förebygg och behandla drogmissbruk
- 6 Minska antalet dödsfall och skador i vägtrafiken
- 7 Tillgängliggör reproduktiv hälsovård, familjeplanering och utbildning för alla
- 8 Tillgängliggör sjukvård för alla
- 9 Minska antalet sjukdoms- och dödsfall till följd av skadliga kemikalier och föroreningar
- A Genomför Världshälsoorganisationens ramkonvention om tobakskontroll
- B Stöd forskning, utveckling och tillgängliggör vaccin och läkemedel för alla
- C Öka finansiering och personal till utvecklingsländers hälso- och sjukvård
- D Förbättra tidiga varningssystem för globala hälsorisker
HT2019
Fråga3:1 (1p) Vilket av följande påståenden är inte en del av artikel 25 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter?
C
HT2019
Fråga3:2 (2p)
Reflektera över de mänskliga rättigheterna och målet att uppnå jämlik hälsa i vårt eget land. Ge ett exempel där det är en utmaning att uppnå jämlik hälsa.
Studenten ska på ett genomtänkt sätt kunna diskutera frågan och ge ett relevant exempel, kan t ex vara att nå ut med erbjudande om screening till icke svensktalande.
HT2019
Fråga3:3 (2p) Inom förebyggande hälsoarbete på samhällsnivå brukar vi tala om den preventiva paradoxen.
Vad innebär den?
Den preventiva paradoxen handlar om vilken strategi som är mest effektiv i det preventiva arbetet. En högriskstrategi innebär att man riktar in sig på ett mindre antal individer som har hög risk att insjukna, medan en befolkningsstrategi innebär att åtgärderna riktas till stora grupper, eller en hel befolkning. Då antalet individer med endast lätt förhöjd risk är så många fler innebär det att om insatserna riktas till dessa förhindras fler sjukdomsfall än om insatserna riktas till de relativt få individer som har hög risk.
HT2019
Fråga3:4 (2p)
Ett annat begrepp som förekommer är ”proportionell universalism”. Vad menas med detta när vi diskuterar hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande samhällsinsatser?
Proportionell universalism innebär att interventioner riktas till alla, så att ingen blir utan intervention. Däremot styrs resurserna så att grupper som har större behov får mera riktade insatser.
HT2019
Fråga3:5 (2p)
Två preventiva insatser för att minska förekomsten av livmoderhalscancer är HPV-vaccination och screening. Är vaccination respektive screening att betrakta som primär - eller sekundärprevention?Motivera dina svar.
Vaccination förebygger att sjukdom uppstår hos frisk individ, och är således att betrakta som primärprevention. Screening syftar till tidig upptäckt av sjukdom eller förstadium till sjukdom, så att behandling kan inledas tidigt. Screening är därmed att betrakta som sekundärprevention.
HT2019
Fråga3:6 (2p)
Du har i uppgift att göra en sambandsbedömning vid misstänkt arbetsrelaterade luftvägsbesvär. Redogör för de aspekter som är nödvändiga att klarlägga för att kunna göra en sambandsbedömning?
Vid en sambandsbedömning måste diagnosen vara klargjord, exponeringen tillräckligt långvarig och höggradig. Det måste finnas ett tidssamband. Det måste också finnas vetenskaplig evidens som stödjer att exponeringen kan orsaka diagnosen
Fråga3:7 (1p)
Ange två orsaker till arbetsrelaterad astma.
Tex isocyanater, vetemjöl.
HT2019
Fråga3:8 (3p)
Som enskild individ kan man känna frustration över alla miljölarm samt möjliga hälsoeffekter. Välj ut tre exempel på miljögifter. För var och en av dem: ange möjliga exponeringsrelaterade hälsoeffekter och beskriv hur man bäst gör för att undvika att exponeras.
Tex -Bisfenol A; hormonstörande, hjärt - och kärlsjukdomar; undvik plastförpackningar (plastflaskor, matlådor samt ytbehandlade konservburkar)
BPA -Dioxiner/PCB; hormonstörande, cancer; undvik fet fisk från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern -
Högflourerade ämnen (PFAS); hormonstörande, cancer; kontrollera innehåll i skidvalla, kläder, möbler, hushållsartiklar.
HT2019 omtenta
Fråga3:1 (2p)
Ange de tre komponenter som vanligtvis används för att bestämma socioekonomisk situation.
Utbildningsnivå
Yrke
Inkomst
HT2019 omtenta
Fråga3:2 (2p)
Förklara, utifrån begreppet ”socialgradient”, på vilket sätt skillnader i socioekonomisk situation korrelerar med hälsotillstånd?
Generellt kan sägas att lägre socioekonomisk situation också innebär sämre hälsa. Detta följer en social gradient så att stegvis högre SES också innebär stegvis bättre hälsa.
HT2019 omtenta
Fråga3:3 (3p)
Tobaksrökning är ett hälsoproblem såväl i Sverige som globalt. Redogör för förekomsten av tobaksrökning i Sverige, i olika grupper baserat på kön och socioekonomi. Beskriv även översiktligt utvecklingen över tid de senaste 20 åren.
Andelen av hela befolkningen som röker tobak dagligen är ca 7% (2018).
Daglig tobaksrökning är vanligare bland kvinnor än bland män.
Andelen invånare som röker tobak dagligen är större i grupperna med förgymnasial och gymnasial utbildning (14 respektive 9 procent), än i gruppen med eftergymnasial utbildning, 4 procent (siffror från 2018).
Andelen rökare är störst i åldersgruppen 45-64 år, men andelen har under den senaste 20-årsperioden minskat i alla åldersgrupper, liksom i alla utbildningsgrupper.
HT2019 omtenta
Fråga3:4 (2p)
Föreslå en hälsofrämjande insats på gruppnivå som kan bidra till minskat tobaksbruk. Motivera varför du anser att den kan klassas som hälsofrämjande.
Om alla nyblivna föräldrar inbjuds till en gruppverksamhet där man diskuterar levnadsvanor och hur man bäst skyddar sitt barn från ogynnsamma miljöer skulle tobak kunna vara en aspekt som lyfts. Genom att föräldrarna i den situationen kan stötta varandra och diskutera tobakens skadeverkningar kan den enskilde föräldern stärkas i att välja rökfrihet för att värna om sitt barns hälsa. Detta är en hälsofrämjande åtgärd.
HT2019 omtenta
En man söker din mottagning med nydebuterad astma och även mesoteliom. Han berättar att han i sitt tidigare yrke har exponerats för asbest och mycket damm. För 40 år sedan bytte han bana och började arbeta på kontor.
Fråga3:5 (2p)
Hur bedömer du sambandet för respektive exponering gentemotr espektive sjukdom? Motivera varför.
Asbest-mesoteliom; samband finns och inkubationstiden kan vara 30-50 år.
Damm-astma; vetenskaplig evidens finns för ett samband men sjukdomen debuterar för lång tid efter upphörd exponering.
HT2019 omtenta
Asbest är ett material som numer är förbjudet i Sverige på grund av dess hälsoeffekter. Fråga 3:6 (2p)
Vilka sjukdomar kan man få av asbest?Ange fyra diagnoser som är relaterade till asbestexponering.
Pleura plack
Asbestos-fibros
Lungcancer
Mesoteliom (cancer i lungsäckar)
- Även tjocktarmscancer och KOL
HT 2019 omtenta
Oron ökar i samhället för miljöföroreningars påverkan på ekosystemet. Ökar gör även oron för vilka hälsoeffekter dessa ämnen kan ha. Sveriges riksdag har beslutat om nationella miljömål, där flera har betydelse för människors hälsa.
Fråga 3:7 (1p) Markera det av alternativen som inte är ett av Sveriges riksdagsbeslutade miljömål?
Säker strålmiljö
Grundvatten av god kvalitet
Livsmedelsproduktion i samklang med naturen
God bebyggd miljö
Livsmedelsproduktion i samklang med naturen
HT2019 omtenta
Fråga3:8 (1p)
Var i det svenska sjukvårdssystemet finns miljömedicinsk kompetens som disciplin, vid utförandet av miljökonsekvensutredningar??
Arbets- och miljömedicinska kliniker
VT2019
Fråga 3:1
I Åkerstad, en ort med 14.000 invånare, har myndigheterna bestämt att alla föräldrar som har barn i åldern 2-5 år ska erbjudas en matlagningskurs under temat ”Ditt barn är vad det äter”. Kursen leds av en dietist, ges på kvällstid 1g/v i fyra veckor och är kostnadsfri. Information om kursen skickas hem till familjerna, och vid besök på barnavårdscentralen uppmuntras föräldrarna att anmäla sig till kursen.
a)Var skulle du placera interventionen (matlagningskursen som beskrivs ovan) i Beatties modell? Motivera ditt svar! (2p)
Interventionen kan placeras i ruta B med hänvisning till att det är ett myndighetsbeslut och att det erbjuds till alla. Experter i form av dietister kommer att leda kursen. Man kan också tänka sig att placera den i ruta D med hänvisning till att den ändå kräver ett aktivt agerande från föräldrarna som måste ta beslutet och anmäla sig till kursen.
VT2019
Fråga 3:1 I Åkerstad, en ort med 14.000 invånare, har myndigheterna bestämt att alla föräldrar som har barn i åldern 2-5 år ska erbjudas en matlagningskurs under temat ”Ditt barn är vad det äter”. Kursen leds av en dietist, ges på kvällstid 1g/v i fyra veckor och är kostnadsfri. Information om kursen skickas hem till familjerna, och vid besök på barnavårdscentralen uppmuntras föräldrarna att anmäla sig till kursen.
b) Skulle du beskriva matlagningskursen som en preventiv eller hälsofrämjande intervention? Motivera ditt svar! (2p)
Interventionen är hälsofrämjande i så motto att den kan stärka föräldrarna i valet av såväl råvaror som tillagningsmetoder, och uppmuntra att hellre laga mat själv än köpa färdigrätter eller halvfabrikat. Man kan också tänka sig att den i förlängningen har en preventiv effekt, då goda matvanor bidrar till minskad risk att utveckla övervikt/fetma – som i sin tur kan leda till diabetes eller hjärt-kärlsjukdom, bland såväl barn som vuxna.
VT2019
Fråga 3:1
I Åkerstad, en ort med 14.000 invånare, har myndigheterna bestämt att alla föräldrar som har barn i åldern 2-5 år ska erbjudas en matlagningskurs under temat ”Ditt barn är vad det äter”. Kursen leds av en dietist, ges på kvällstid 1g/v i fyra veckor och är kostnadsfri. Information om kursen skickas hem till familjerna, och vid besök på barnavårdscentralen uppmuntras föräldrarna att anmäla sig till kursen.
c) På vilket sätt kan en matlagningskurs enligt ovan bidra till ökad jämlikhet i hälsa? (1p)
Interventionen har potential att leda till bättre matvanor i grupper med låg socioekonomisk status, där det är känt att intaget av fett och socker är högre än i andra grupper, och intaget av frukt och grönsaker är lägre. Detta är faktorer som påverkar hälsan. En förutsättning för detta är att man lyckas nå just dessa grupper, vilket skulle kunna vara möjligt genom riktade insatser i samband med BVC-besök.