Tema 2 - Hälsa Flashcards

1
Q

1.Inom området global hälsa är tillgänglighet till hälso- och sjukvård en viktig faktor. En rad olika faktorer behöver fungera för väl fungerande system.

Räkna upp tre olika faktorer som kan bidra till bristande tillgång till hälso- och sjukvård.

A
  1. Brist på utbildad hälsopersonal
  2. Brist på finansiering. I många länder har man hög egen kostnad vilket leder till att de fattiga helt enkelt inte har råd att få vård. Man kan också i vissa länder bli skuldsatt för resten av livet om man söker vård, vilket kan leda till att man inte gör det.
  3. Brist på läkemedel. Patenterad medicin är dyr och kan leda till brist på läkemedel. Speciellt för fattiga länder.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

2.Hälsa som frånvaro av sjukdom tillhör ett sätt att förstå begreppet hälsa.

Beskriv kortfattat grunden i detta så kallade patogena synsätt och ge förslag på dess fördelar för människors strävan mot hälsa.

A

Patogen betyder sjukdomsaktigt. En felaktig bild på vad hälsa är. Man förstår. Man lär sig vad man gör för fel och man lär sig vad man gör rätt. Genom att grotta sig in i det patogena synsättet och lära sig av de man gjorde fel, hur man agerar för att främja ett fysiologiskt levnadssätt.

Patogen betyder sjukdom. Att vara fri från sjukdom, enligt det biomedicinska synsätt är definitionen av att vara frisk och hälsosam. Fördelar är att man försöker undvika sjukdomar till högst möjliga mån.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

3.Hälsa som något annat än frånvaro av sjukdom tillhör ett sätt att förstå begreppet hälsa.Beskriv kortfattat detta synsätt och ge förslag på dess fördelar för människors strävan mot hälsa.

A

Ett mer holistiskt synsätt på hälsa. Hälsa är en process som man hela tiden jobbar för att uppnå. Detta är ett så kallat humanistiskt synsätt. Kroppen är inte frisk bara för att man är fri från sjukdom utan man ska vara fri från psykisk ohälsa.

Fördelar kan vara att man tar vara på sina relationer mer för att få ett värdefullt sammanhang., har ett utvidgat synsätt för att uppnå det man behöver göra för att må bra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

4.Sjuksköterskan skall ta vara på det friska hos alla personer samt identifiera och aktivt förebygga hälsorisker.

I enlighet med detta har svensk sjuksköterskeförening tagit fram en strategi för jämlik vård och hälsa (2017).

Ge exempel på tre olika områden som beskrivs i denna skrift samt i stort vad de innefattar.

A

• Hälsofrämjande omvårdnad:
Finns tre olika prevention: primär (förhindra uppkomsten av hälsa), sekundär (hindra förloppet av en redan utsatt sjukdom) och tertiär (minska begränsningar som en utsatt får av funktionsnedsättning etablerat av sjukdom.

• Hälsa i ett folkhälsovetenskapligt perspektiv
Ge jämlika villkor för god hälsa nationellt.

• Hälsa i ett omvårdnadsvetenskapligt perspektiv
Människan har ses som holistiskt i samband med det humanistiska perspektivet. Människor ska främjas i helhet med själ, kropp och ande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

5.Enligt Gustafsson och Willman (1999) är begreppet omvårdnad direkt relaterat till våra grundläggande antaganden om tillvaron och synen på människan.

Ett grundläggande antagande inom disciplinen är att omvårdnad sker på personnivå.
Argumentera för detta synsätt med två principiella antaganden.

A

Vården ska vara personcentrerad och för att detta ska fungera ska alla människor behandlas med att de har autonomi, ett självstyre.

En människa är således unik, jag är inte lik någon annan och ska inte behandlas som en i mängden. Man är mer än en organism. Personcentrerad och specifierad och individualiserad centrerad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

6.Två viktiga hälsoindikatorer som används vid resonemang om global hälsa är barnadödlighet och mödradödlighet. Varför anses barnadödlighet vara en viktig hälsoindikator i detta sammanhang? Och vad kan ha bidragit till sjunkande siffror?

A

De senaste 50 åren har den globala hälsan förbättrats avsevärt.
- Förbättrade levnadsvillkor. Allt färre barn dör och därför ökar medellivslängden men också för att vi lever längre och friskare liv.

Vaccinationsprogram har haft en stor påverkan.
Barnen är dem mest utsatta. I de fattigaste länderna är barnadödligheten upp till 60% högre än i höginkomstländer.

Barn dör i sjukdomar som enkelt hade kunnat förebyggas eller behandlas som mässling, malaria, lunginflammationer och diarrésjukdomar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

7.Livsstil och Hälsa
Människans hälsa kan påverkas positivt eller negativt av den livsstil hen har och flera exempel på sådana så kallade bestämningsfaktorer tas upp i kurslitteraturen.

Beskriv tre olika faktorer som kan ha negativ inverkan på hälsan samt vilka konsekvenser de kan få.

A
  • Rökning har varit och är ännu idag ett stort problem för hälsan i samhällen. Rökningar kan orsaka KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom.) vilket har stora konsekvenser för ens hälsa.
  • Narkotikamissbruk är också idag ett stort problem, Sverige har flest döda per capita i Europa. (ungefär 100 personer per 1 miljon invånare.) Beroende på vilket missbruk man har, försämras ens hälsa avsevärt.
  • Fetma är idag också ett stort problem, det kan leda till tex diabetes. Överviktighet sänker ens livslängd och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

8.Den salutogena modellen för hälsa, känsla av sammanhang (KASAM) har enligt Aron Antonovsky tre dimensioner som bidrar till helheten av denna känsla.

Studier har visat att patienter med låg KASAM kan vara i behov av mer stöd medan personer med hög KASAM kan ha bättre prognos vid olika sjukdomstillstånd. Redogör för vilka tre dimensioner KASAM består av

A

Känsla av sammanhang.
• Begripligt (uppfatta omgivningen, ha en rofylld tillvaro)
• hanterbart (Att ha tillräckligt med resurser för att hantera tillvaron. Styr av sig själv eller av ödet.)
• meningsfullt (hur motiverad man är, engagerad och känner att man vill leva livet. Det ska inte kännas meningslöst.)

Man mäts i dessa olika värden och desto mer man har av samtliga, desto högre KASAM har personen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

9.De globala målen för hållbar utveckling anges i Sustainable Development Goals; SDG
Genom åren har världens länder genom FN i Agenda 2030 satt upp 17 olika mål för förbättrad hälsa, minskad fattigdom, miljö, utveckling mm. Ett av dessa mål fokuserar uteslutande på hälsa.
Vilket är det?

Ge exempel på fyra delmål som ligger inom detta mål?

A

God Hälsa och välbefinnande.
Mål 3, ’’Att säkerställa att alla kan leva ett hälsosamt liv och verka för alla människors välbefinnande i alla åldrar’’

  1. Minska antalet dödsfall och skador i vägtrafiken.
  2. Minska alla dödsfall som hade kunnat förebyggas för barn under 5 år.
  3. Bekämpa smittsamma sjukdomar.
  4. Förebygga och behandla drogmissbruk.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly