Tema 2 - Etik Flashcards
- Etisk och moralisk stress på jobbet uppstår ibland i olika situationer. Det kan vara bra att kunna identifiera denna stress för att kunna förhålla sig till den situation sjuksköterskan kan hamna i.
Den svenska omvårdnadsforskaren Kim Lützen har tillsammans med kollegor formulerat tre kriterier för att fastställa etisk/moralisk stress bland sjuksköterskor.
Förklara dem!
Etisk och moralisk stress uppstår när vi vet vad vi vill göra men kan eller får ej. Det finns 3 olika kriterier.
- Känslig för patienternas sårbarhet och bristande autonomi.
- Yttre faktorer som hindar sjuksköterskan att göra det dem tror är bäst för patienterna.
- Att man upplever att man inte har kontroll över situationen.
Detta kan bero på flera faktorer som om att man är extra känslig för just den patientens situation. Även när man känner sig otillräcklig och inte får chansen att prata om problemen. Man bör ha en etisk reflektion för att förebygga etisk/moralisk stress. Återhämtning är viktigt! Att kunna låta jobbets tankar stanna på jobbet, inte dra med bagaget hem.
2.Värdegrund för omvårdnad är formulerad av Svensk Sjuksköterskeförening för att komplettera sjuksköterskornas etiska koder.
Respekt för personen du vårdar är grundläggande för att personen du vårdar ska kunna uppleva tillit, hopp och mening och därigenom lindrat lidande trots ohälsa.
I värdegrunden beskrivs fyra grundläggande begrepp som sjuksköterska ska respektera.
Beskriv dem
• Respekt för det sårbara.
Innefattar den biologiska sårbarheten, där en person är direkt lidande på grund av skada eller i ett socialt sammanhang. Sjuksköterskan ansvarar för personen som är lidande och därav ska man respektera människan som blir beroende av dig och sjukvården.
• Respekt för värdighet.
Alla människor har ett absolut värde bara för att man är en människa. Detta värde ska respekteras och är ömsesidigt. Detta betyder att man ska respektera en människa, precis som man själv ska bli respekterad för sitt värde.
• Respekt för Integritet
Integritet är ett latinskt ord för okränkbar. Detta innebär att man ska respektera människans integritet genom att inte kränka dem. Integritet är något alla människor har även ifall man har nedsatt intellektuell förmåga. Att respektera en patients integritet betyder att man tar till hänsyn och är lyhörd över patientens historia, berättelse och kulturella värdenormer.
• Respekt för autonomi.
Autonomi innebär att man har ett självbestämmande och är oberoende av andra. När människan blir patient så blir man beroende men detta betyder inte att man inte ska ha rätt till att bestämma eller att bli helt styrd. Sjuksköterskan ska respektera människans självbestämmande genom att inte tvinga en medmänniska till något hen inte vill. Samtycke!
- ICN-s etiska kod för sjuksköterskor beskriver inledningsvis hur omvårdnaden ska bygga på de mänskliga rättigheterna och respekt för personens autonomi och integritet samt jämlikhet.
Sjuksköterskans etiska kod har fyra områden som sammanfattar riktlinjerna för etiskt handlande. Vilka är de? Ge även exempel från vart och ett av dessa områden!
- Sjuksköterskan och allmänheten. Exempelvis ska sköterskan behandla personuppgifter och visa ett gott omdöme av hanteringen av dessa uppgifter.
- Sjuksköterskan och yrkesutövningen. Exempelvis ska sköterskan sköta sin hälsa så att förmågan att ge vård inte äventyras.
- Sjuksköterskan och professionen. Sjuksköterskan medverkar aktivt till att utveckla och upprätthålla omvårdnadens värdegrund.
- Sjuksköterskan och medarbetare. Sjuksköterskan verkar för ett gott samarbete och respekterar kollegor och medarbetare.
- Enligt den etiska koden för sjuksköterskor är behovet av omvårdnad universellt inom sjuksköterskans fyra grundläggande ansvarsområden. Ange sjuksköterskans grundläggande ansvarsområden.
- Att främja hälsan.
- Att förebygga sjukdom.
- Att återställa hälsa.
- Att lindra lidande.
- Sandman och Kjellström (2018) skriver i Etikboken att det är viktigt att ta ett samlat grepp om den etik som vi bör förhålla oss till inom hälso- och sjukvård i vid bemärkelse. Beauchamps och Childress fyra principer har haft stort inflyttande inom den medicinska etiken och vårdetiken. Förklara dessa principer!
- Autonomiprincipen. Alla människor måste låta sina medmänniskor bestämma över sina egna liv. Man kan säg att autonomiprincipen är en skyldighet och rättighet. Man får själv bestämma om sitt liv och det får andra människor också göra. Detta ska respekteras, så länge tankarna eller handlingarna skadar andra människor. Patienten ska ge samtycke till den vård hen får.
- Göra gott principen. Principen går ut på att utföra goda handlingar till andra för att förebygga eller främja deras hälsa. Man kan utgå från 3 punkter.
- Förebygga skador så att lidande ej uppstår.
- Handla så att skadornas påverkan minskar nu och i framtiden.
- Stärka det goda, hälsa och välbefinnande.
- Icke skada principen. Liv är unikt och speciellt. Principen går ut på att värna för liv och därmed ej orsaka skada. Detta innefattar både fysisk och psykisk skada. Man ska alltså inte utföra en handling för att skada en annan människa.
- Rättvise principen. Man ska vara rättvis mot en annan människa så att man får lika villkor. Övergripande princip, där alla människor är lika värda och ska behandlas så.
- Pliktetik är en av de grundläggande etiska teorierna. Beskriv pliktetikens grundläggande principer Redogör för vad som kan vara en fördel och en nackdel med pliktetiken!
Två inriktningar av pliktetiken beskrivs i etikboken. Beskriv dem!
Enligt plikt etiken är en plikt absolut och måste följas. En plikt är också universal, vilket gör att den gäller för alla människor. Man kan inte undgå ifrån dem, därmed måste en plikt hållas. Exempel på plikt är till exempel att man inte ska mörda, stjäla eller ljuga. Plikt etiken förhåller sig till att människor har sunt förnuft, vilket kan vara en nackdel då alla människor inte har sunt förnuft. Det kan bero på att man inte har utvecklat det ännu eller inte har förmågan att utveckla det samt att förnuftet kan vara förlorat.
Fördel är att alla situationer som är pliktenliga behandlas lika och det blir därmed rättvist. Man fokuserar på sitt handlande och inte konsekvenserna.
Det finns 2 olika inriktningar inom pliktetiken. Regelbaserad pliktetik och situationsbaserad etik. Inom regelbaserad pliktetik så använder man sitt sunda förnuft för att veta hur man ska agera mot andra människor. Varje människa har ett värde och detta värde har man därför att man är en människa. Det sunda förnuftet man har utgår att man själv kan skapa sina egna lagar och följa dem, och detta kan även då andra människor göra. Exempelvis borde vi inte behöva ha lagar som säger hur vi får och inte får agera, för enligt pliktetiken så ska det sunda förnuftet skapa detta själv. Därefter utgår man från dessa lagar och agerar endast pliktenligt!
Situationsbaserad pliktetik. Här utgår man från en plikt vid första anseendet av en situation men agerandet kan komma att ändras beroende på situationen. Man har alltså olika plikter för olika situationer, tillskillnad från regelbaserad pliktetiken där plikten är absolut och tillämpas oberoende av situationen. Med situationsbaserad pliktetik får man förlita sig mer på sin personliga intuition.
- Kant formulerar det kategoriska imperativet; det vill säga en princip för att avgöra vilka handlingar som vi ska utföra oavsett vilken situation vi befinner oss i.
Förklara innebörden av de två versioner av Kants kategoriska imperativ som utvecklas i etikboken
• Personrespektsformuleringen.
Vi ska inte behandla en annan människa som ett medel för att uppnå ett personligt mål. En människa har förnuft bara för att hen är en människa och vi ska agera utifrån det. Vi måste även förstå att andra människor också har ett förnuft.
• Universaliserbarhets formuleringen.
Det sunda förnuftet är universal vilket menas att alla människor har samma förnuft. Alltså borde andra människor, precis som jag självstyrt uppnått samma plikter. Alltså, om jag har ett skäl att handla på ett sätt, borde en annan individ också ha samma skäl att agera på liknande situation.
- Konsekvensetik är en annan av de grundläggande etiska teorierna som beskrivs i etikboken.
a) Beskriv konsekvensetikens övergripande princip
b) I etikboken diskuteras tre olika grundfrågor inom konsekvensetiken - Förklara dessa!
Enligt konskevensetiken bör jag handla på ett sätt som får bästa konsekvenser för samhället och världen i stort. Man ska alltså agera på ett sätt utifrån ett helhetsperspektiv. Konsekvensetiken grundar sig bara på de konsekvenser mitt handlande får.
- Bästa konsekvenser för vem eller vad?
Den som handlar, den grupp som berörs av handlingarna eller alla. (Vilket betyder hela världen eller samhället i stort.) - Bästa konsekvenser på vilket sätt?
Riklighetskriterium har en betydelse här. Vad är det som faktiskt händer och vad är det som mest sannolikt kommer hända? Här ska man kartlägga alternativen och agera utifrån det bästa sättet. Att kartlägga kan vara tidskrävande och det kan komma situationer där man helt enkelt inte har tiden att utföra ett genomgående tänkande. Då ska man agera utifrån normerna och sin intuition. Därefter ta lärdom genom att reflektera på sitt handlande. - Vilka konsekvenser räknas?
Det beror på vilken värdeteori man utgår ifrån. Ur ett humanistiskt perspektiv har människan ett absolut värde, bara för att hen är en människa. Då ska man agera för att göra det bästa för människan.
- Aristoteles dygdetik är också en av de grundläggande etiska teorierna som beskrivs i etikboken. Beskriv dygdetikens övergripande grundläggande princip
Beskriv vad en karaktärsdygd är Ange exempel på dygder i vården som stämmer överens med Aristoteles beskrivning av karaktärsdygderna!
Dygdetiken fokuserar på hur man ska vara och vem jag är. Dygder är något enligt Aristoteles som man utvecklar över tid med hjälp av sina erfarenheter, lärdomar och kunskaper.
Exempel: Jag är en feg person. Jag ska hjälpa min patient på bästa sätt och vet hur jag ska agera. Min kollega däremot har jobbat på avdelningen en längre tid och är på så sätt mer auktoritär och inte feg. Hon har behandlat många fler patienter och vet hur hon ska göra i denna situation. Jag föreslår min lösning, detta kräver mod från min part då jag är en feg person.
- Dískursetiken handlar om samspelet mellan människor och det kommunikativa är inriktat på att uppnå enighet baserat på rationella argument och rationell förståelse. Detta kräver att det ställs 5 krav på dialogen.
Förklara med egna ord dessa krav på dialogen.
- Alla parter ska få chansen att delta om det är möjligt.
- Man ska vara tillåten att kritisera. Sin tur kunna bli kritiserad av någon annan.
- Man ska inte ha ett så kallat tunnelseende. Möjligheten att ta någon annans perspektiv och kanske ändra mitt egna perspektiv utifrån detta.
- Ej bedömas utifrån sin position. Allas perspektiv ska värderas lika mycket oberoende på vilken roll man har.
- Man ska inte medvetet undanhålla information. Endast övertyga med relevanta argument. Således ska man inte ändra någon annans åsikt genom på något sätt tvinga dem.
- Kvinnlig etik har utvecklats efter etiska teorier såsom pliktetik och konsekvensetik.
Hur motiveras behovet av en särskild kvinnlig etik?
Inom den filosofiska historien har etik genomsyrats av män.
Traditionell etik har alltså inte haft ett kvinnligt inflytande. Det har historiskt sett inte tagit in ett kvinnligt perspektiv. Därför har man ett behov av kvinnlig etik.
Ange vad kvinnlig etik betonar. Feministisk etik har många likheter med kvinnlig etik men går ett steg längre. Förklara skillnaden.
- Kvinnlig etik betonar de vanligt förekommande egenskaper som kvinnor har inte ska nedvärderas. Egenskaper som (Beroende, känslor, kropp, natur, fred, liv och kärlek.)
- Feministisk etik vill ta det kvinnliga perspektivet ett steg längre genom att få den kvinnliga etiken att ha en mer auktoritär position. Kvinnor ska få välja sin väg och roll utan att bli förtryckta.
- Vilka utgångspunkter bygger närhetsetik på?
Man ser varje patient som en unik individ och inte bara ännu en patient.
Man ställs inför en moralisk situation varje gång man möter en annan människa.
Men framför allt är utgångspunkterna att människor behöver varandra. När man är sårbar uppstår beroendehet och vårdaren får ett enormt ansvar utifrån detta.
- Närhetsetik: Det etiska kravet innebär att vi tar ansvar för den andre men Lögstrup betonar också en annan väsentlig aspekt.
Beskriv den! Ge ett exempel!
Det finns ett etiskt ansvar som uppstår när vi värnar för någon som är mer sårbar än sig själv och som därför är svagare. Detta uppstår automatiskt utan att vi tänker på det. Kravet menar att vi ska göra det bästa möjliga för den andra personen. Men det är upp till mig att faktiskt göra det. Man utför den specifika handlingen alltså för individens skull och inte på grund av en plikt eller konsekvens tänk. Således ska man hjälpa en annan individ men man ska aldrig ta över hens egen autonomi. Man kan hjälpa Kalle att gå på toaletten men man ska inte tvinga honom, vill Kalle gå själv och kan detta så ska Kalle få göra det även om det möjligtvis är en risk för honom.
- Utveckla vad som menas med att se en person som ett subjekt respektive ett objekt enligt Buber. Hur uttryckte han detta?
Buber menar att en jag- det relation är vanligare idag. Jag- det relationer är mer diskanta, iskalla och sakliga. Det är viktigt med både jag-det och jag-du relationer. Dem kompletterar varandra.
En jag-det relation menas med att man ser personen i fråga som ett bekymmer eller en uppgift som måste lösas. Exempel: Kalle har behov av mediciner, får han inte dessa så mår han dåligt. Min uppgift är att ge Kalle dessa mediciner och därav lösa uppgiften.
En jag-du relation bygger på att se bortom det sakliga och uppgiften genom att bygga en emotionell relation. Man kommer närma personen med omtanke och viljan att hjälpa hen.