Tema 1 Flashcards

1
Q
  1. Samverkan i team beskrivs av Forsberg (2016) på s 110-119. Hon beskriver tre faktorer som är utmärkande för ett team som fungerar väl.

Beskriv dessa tre faktorer!

A
  • Tydliga gemensamma mål. Forskning visar att sjuksköterskan känner sig mer nöjd med sin insats om det finns klara riktlinjer. Om man delar med sig av sin kunskap och observationer framkommer en bättre gemenskap. Hierarki, begränsningar och en ostabil organisation försvårar samarbetet. En slags intim känsla är att sträva efter.
  • God kommunikation. Ta lärdom från andra. Kommunikation och säker vård går hand i hand. Man behöver en stabil struktur på hur information överförs genom parterna. Information om en patient är känslig och ska därför behandlas som detta. Man ska också anpassa sig till den personen som tar emot informationen. Patient? Närstående? Kollega?
  • Gott självförtroende. Om inte du litar på dina kunskaper, hur ska då patienten göra det? Det kan leda till bristande patientsäkerhet. Var noga med att spegla din kompetens. Var inte rädd att be om hjälp. Ta del av omgivningens kunskap
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Ju fler personer som finns i en arbetsgrupp, som jobbar mot ett gemensamt syfte, desto större blir påverkan på gruppens resultat.

Nämn två principiella dimensioner som samverkar i en arbetsgrupp, ge också exempel på dessa.

A
  • Dimension 1. Ett gemensamt uppdrag. Till exempel vårda en skadad eller lidande människa.
  • Dimension 2. Gemenskapen i gruppen. Trivs man med sin arbetsgrupp? Storleken på teamet har en stor betydelse. Samverkan mellan dessa 2 dimensioner är nyckeln till en behaglig arbetsmiljö.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Att vara delaktig i en grupp innebär att anpassa sig. Det finns en skillnad mellan grupptänkande och grupptryck. Förklara skillnaden
A
  • Grupptryck: Man anpassar sig till gruppen för att undvika konflikter. Man behöver således inte vara övertygad av gruppens förslag. Man väljer att medvetet följa gruppens spår för att slippa hamna utanför.
  • Grupptänkande: En grupp handlar kollektivt. Därmed handlar man på ett sätt som den enskilda inte vill eller kan göra. Ledaren bör motverka detta genom att bidra med ett frispråkigt klimat i miljön, där allas perspektiv vägs in för att motverka grupptänkande. Gruppen handlar alltså på ett sätt som är obekvämt för alla
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Forsberg (2017) listar nio kriterier på universella och intellektuella egenskaper i ett kritiskt förhållningssätt.

Ange tre kriterier och ge förslag på fråga du kan ställa dig på respektive förslag

A
  • Klarhet: Vad är det jag ser ett exempel på?
  • Noggrannhet: Hur kan jag ta reda på vad som är sant?
  • Logik: Vad finns för evidens
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. I gruppdynamiska sammanhang bör man vara medveten om att hantera Ringelmann-effekten.

Förklara vad den innebär.

A

Desto större grupp, desto större risk att Ringelmann effekten uppstår.

Innebär att några i gruppen kanske tar en mer aktiv roll medan andra håller sig tillbaka dragna och på så sätt åker snålskjuts på dem andra i gruppen. Man bör vara engagerade i samma mål för att motverka Ringelmann effekten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Maslow är känd för sin motivationsteori från 1970, ofta illustrerad som en pyramid. Han menar att människan är fri och oberoende med förmåga att skapa och förverkliga sitt liv genom att kunna tillfredsställa de mänskliga basbehoven.

Vilka är dess fembasbehov?

A
  • Fysiologiska behov som mat, vätska och sömn.
  • Säkerhetsbehov. Att känna sig säker, inte ha faror i omgivningen och slippa oro/ångest känslor.
  • Kärlek och gemenskap. Känna tillhörighet, ha närstående och ha nära relationer.
  • Uppskattning och bekräftelse. Ha mål att uppnå, känna sig kompetent och duktig. Få beröm och respekt.
  • Självförverkligande behov, utveckla kunskaper och klara av egna mål
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly