Studiespørgsmål Væv, Osteologi og Arthrologi Flashcards

1
Q

Hvordan ernærer hyalinbrusken sig?

A

Hyalinbrusken ernæres af ledvæsken, synovia, vha. diffusion, men også fra omgivende væv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvor forefindes membrana synovialis i det ægte led?

A

Membrana synovialis forefindes i ledhulen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er synovia og hvilke funktioner har det?

A

Synovia (ledvæsken) er en slimet væske, der dannes af membrana synovialis og udskilles til ledhulen, og fjernes også herfra med lymfen. Synovia ernærer ledbrusken og holder ledfladerne fugtige og nedsætter gnidningsmodstanden, når leddet bevæges

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilken slags brusk består discus af og hvilken funktion har discus i nogle led?

A

Discus består af fibrøs brusk, og er en indskudt skive mellem to ledflader, så de enten kan adskille ledhulen helt i to dele, eller ligge som to hesteskoformede skiver (menisci) langs kanden af ledfladen. Deres formål er at stabilisere leddet ved at udligne forskelle mellem de to ledflader, der indgår i leddet, samt fordele belastningen i leddet til hele ledfladen. Består også af hyalinbrusk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke kendetegn har det uægte led?

A

Uægte led har ikke en ledhule. De findes på steder, hvor der kun er behov for lette glidebevægelser og lette fjedrende bevægelser. Uægte led er knoglerne holdt sammen med fibrøs brusk eller bindevæv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nævn 3 uægte led.

A

Suturer i kraniet (fx sutura lamboidea), symfysis pubica, leddet mellem manubrium sterni og corpus sterni.
Discus intervertebralis, synchondroser, syndesmose (syndesmosis tibiofibiolaris)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilke kendetegn har det ægte led? (Tegn og navngiv strukturerne for et typisk ægte led)

A

Ægte led har en ledhule, er omgivet af en fibrøs ledkapsel (membrana fibrosa), efterfulgt af membrana synovialis, der udskiller synovia (ledvæsken) til ledhulen. Membrana synovialis kan lave nogle omslagsfolder, der har betydning for knæets bevægelighed, sammen med ledkapslen. I ledhulen befinder ledhovedet og ledskålen sig, og disse er beklædt med hyalinbrusk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Nævn mindst 5 typer ægte led.

A

Glideled (mellem rygsøjlens hvirvelbuer, mellem hånd- og fodrodsknogler), hængselled (albue, knæ og fingerled), drejeled (mellem radius og ulna, albueben og spoleben samt mellem halshvirvlernes to øverste knogler), sadelled (tommelfingerens rodled), kugleled (art. Coxae og skulderleddet)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvilke 3 typer af støttevæv har vi talt om i undervisningen?

A

Knoglevæv, bindevæv, bruskvæv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvad er epitelvævs funktion og hvorledes sker stofudvekslingen?

A

Epithelvævets funktion er at sørge for at beskytte og beklæde indre og ydre flader, stofudveksling og hindre fordampning, afgrænser.
Epithelvæv er placeret på en basalmembran, der består af retikulære fibre. Da der ikke er blodkar i epithelvæv, men cellerne udveksler ilt, næringsstoffer og affaldsstoffer gennem basalmembranen fra blodkar i nabovæv. Diffusion eller aktiv transport ved stofudveksling.
Epithelvæv indeholder kirtelepithel, der er vokset fra overfladen ned til det underliggende væv og bliver til kirtelvæv, som inddeles i eksokrine (har bevaret forbindelsen til overfladen, der omdannes til en udførselskanal, hvor kirtlens produkt udskilles til overfladen, fx sved og spyt) og endokrine kirtler (har mistet forbindelsen til overfladen, og afleverer derfor det produkt de danner til blodet; hormonproducerende kirtler).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvad inddeles pladeepithel i?

A

Enlaget pladeepithel og flerlaget pladeepithel (huden, cavum oris, lingua, pharynx, oesophagus, anus, urethra (yderste del), beskytter mod slid, fordampning og indtørring)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvor er de to former for enlaget pladeepithel placeret, og hvad er de to former for enlaget pladeepitels opgave?

A

Endothel (beklæder indersider, fx blod- og lymfekar og endocardiet).

Mesothel (beklæder overflader, fx pericaridet, pleura og peritoneum). Deres opgave er at give en glat og gnidningsfri overflade

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvor forefindes der rød knoglemarv hos børn?

A

Der forefindes rød knoglemarv i alle knogler hos børn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilken type knoglevæv ernærer den røde knoglevæv?

A

Substantia spongiosa via diffusion

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Nævn de 3 celletyper der bliver dannet i rød knoglemarv.

A

Trombocytter, leukocytter og erytrocytter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvor forefindes der rød knoglemarv hos voksne?

A

Rød knoglemarv hos voksne forefindes i det område, hvor en stor t-shirt dækker; proximale del af femoris, pelvis, columna totalis, costae, scapula, proximale del af humerus og kraniet.

17
Q

Hvad hedder knoglevævets tre celletyper og hvad er deres funktion?

A

Osteoblaster (knogledannende celler, danner intercellulær substansen, sørger for breddevækst, udskiller enzym der sikrer krystalliseringen af calciumsalte, som giver knoglen hårdhed).
Osteoklaster (knogle nedbrydende celler, dominerer i passive vækstperioder).
Osteocytter (modne knogleceller, vedligeholder knoglevævet, der ligger indlejret i knoglelamellerne, og kan udskille enzymer, der kan frigøre calcium fra knoglerne til blodet).

18
Q

Hvor er endost placeret på rørknoglen og hvilken funktion har den?

A

Endost er placeret inde i knoglens diafyse mod marvhulen og er en tynd bindevævshinde. Den indeholder osteoklaster, der nedbryder knoglevæv i takt med at osterblaster fra periosten danner nyt knoglevæv.

19
Q

Hvor er periosten placeret på knoglen og hvilken funktion har den?

A

Periosten er placeret yderst på knoglen som en tynd bindevævshinde (bortset fra led-enderne), og indeholder osteoblaster, der dannet nyt knoglevæv (breddevækst). Den er rig på blodkar og nerver, der forsyner knoglens yderste lag.

20
Q

Hvor findes der hyalinbrusk hos voksne?

A

Hos voksne findes hyalinbrusk i led-enderne, hvor den beklæder og sørger for med sin glatte næsten strukturløse overflade at nedsætte gnidningsmodstand ved bevægelse i leddene. Den findes også som ribbensbrusk, næse, ører, luftrør, strubehoved og bronkier.

21
Q

Hvordan foregår længdevæksten i knoglerne?

A

I epifyseskiverne, der består af brusk, hvis bruskceller deler sig i den ende der vender mod epifysen, så bruskceller, der vender mod diafysen dør, hvorved knoglevæv vokser ind på de døde bruskcellers plads.

22
Q

Hvor foregår tykkelsesvæksten i knogler?

A

I periosten vha. osteoblaster.

23
Q

Hvad er substantia spongiosa opbygget af?

A

Substantia spongiosa er opbygget af trabekler (hårde, fine og tynde knoglebjælker), der give knoglen størst mulig styrke ved anvendelse af mindst muligt materiale.

24
Q

Beskriv hvor og hvordan længdevæksten og breddevæksten foregår i en rørknogle.

A

Længdevæksten i en rørknogle foregår ved epifyserne i epifyseskiverne, der består af et lag brusk. Her deler bruskcellerne sig mod epifysen, og bruskceller mod diafysen dør.
Breddevæksten er ved periosten langs diafysen.

25
Q

En meget stor mængde af kroppens calcium er deponeret i skelettets knogler. Hvilke to hormoner styrer Ca-koncentrationen i blodet?

A

Blodets indhold af calcium og fosfat bliver nøje reguleret/styret af hormoner.
Parathyroideahormonet (PTH) dannes i glandula thyroidea, og fremmer knogledannelse ved at fremme osteoblasternes aktivitet.

Calcitonin modvirker for stor koncentration af calcium i blodet, hypercalcæmi (ved øget PTH-dannelse), og vil i perioder med øget PTH-dannelse beskytte knoglerne mod calciumtab ved at finjustere virkningen af PTH).

26
Q

Hvilket af de to hormoner øger calciumkoncentrationen i blodet?

A

Parathyroideahormonet (PTH)

27
Q

Angiv for parathyreiodeahormon (PTH) dannelsessted, samt hvilke processer det fremmer, og hvilken konsekvens dette får for calciumindholdet i blodet?

A

PTH dannes i glandulae parathyroideae (biskjoldbugskirtlerne), som er 4-6 små kirtler der findes på bagsiden af glandula thyroidea. Udskillelsen af PTH øges, når indholdet af calcium er for lavt i blodet. PTH øger blodets indhold af calcium ved at:
- Fremme optagelse af calcium fra tarmen, og fosfat optages samtidig.
- Fremme afgivelse af calcium og fosfat fra knoglerne.
- Få nyrerne til at tilbageholde calcium i kroppen og udskiller fosfat.

Afgivelse af calcium og fosfat sker, fordi PTH øger aktiviteten i osteocytter og osteoblaster, mens osteoklaster aktiviteten nedsættes.
For at optagelse af calcium kan ske, får PTH hjælp af D-vitamin, der dels dannes i huden, dels optages gennem kosten, og føres med blodet til leveren, hvor vitaminet delvis aktiveres. Herefter føres det med blodet til nyrerne, hvor det omdannes (fremmes af PTH) til aktivt D-vitamin, der har hormonkarakter. Mangel på D-vitamin kan medføre, at aflejring af kalksalte i knoglerne bliver mangelfuld.