Strong, T. & Tomm, K. (2008) Opnieuw op elkaar afstemmen en samen verder door in gezinstherapie. Gezinstherapie wereldwijd jrg.19 Pp 452-468 (17 pp) Flashcards
opnieuw op elkaar afstemmen, dit artikel dient als
Hier staat centraal hoe client en therapeut samen verder kunnen door middel van gesprek. Het gesprek wordt gezien als middel om onderlinge verschillen te begrijpen en uitbeelden.
verschillen aanpakken
waar deze op een onaangename manier geuit worden, wordt therapie gezien als potentieel middel om tot gewenste inzichten en uitingen te komen. zodat gezinsleden samen beter verder komen.
het gesprek
belangrijkste middel, om activiteiten en meningen op elkaar af te stemmen. praten is meer dan wat mensen elkaar duidelijk willen maken.,
in gesprek geven we:
vorm aan relaties, onderling afstemmen in relaties van interpretaties en gedrag, door middel van het gesprek, verwijst naar Aloud thema in gezinstherapie. namelijk met elkaar praten is niet alleen informatief, maar heeft ook veel andere belangrijke effecten.
functies praten
-informatie overbrengen
- verschillen in kaart brengen
- spreken kan bedoeling verduidelijken
- gesprek dient als raakpunt, waar verschillen tussen mensen, die met elkaar iets hebben, worden opgelost.
om samen verder te komen door verschillen op te lossen moet er veel gepraat worden, dit vraagt;
- zorgvuldige bestudering van gesprekken in gezinnen, om in kaart te krijgen dat gezinnen dingen als acceptabel of vervelend ervaren.
systeemtherapeuten wijzen erop dat problemen van 1 gezinslid, de gezinsinteractie kan beïnvloeden.
als gezinsleden niet met elkaar praten, waardoor ze niet verder kunnen, volgen onaangename gesprekken.
doel in gezinstherapie
onproductieve gesprekken productief maken. Adhv reflectie, heroverweging en nieuwe onderlinge afstemming.
sociaal construvistische aanpak
steeds meer gezinstherapeuten gaan voor sociale constructivistische aanpak/ideeën in de praktijk. hierdoor meer aandacht voor therapeutisch gesprek en wat hierin geconstrueerd wordt.
onaangenaam gesprek in gezin
kan leiden tot defensieve en ziekmakende interacties.
ziekmakende interacties worden als ongewenst ervaren, vooral als er problemen aan het karakter van een gezinslid worden toegeschreven.
destructief-constructief gesprek
hoe destructieve gesprekken om te zetten in constructieve gesprekken over het samen verder gaan is minstens heel belangrijk.
therapeutisch dialoog volgens verschillende denken als maturana, shoter, Bhaktin,
- adequate, geaccepteerde betekenissen, en wijzen van uitdrukken om gezin te kunnen helpen, zodat ze met elkaar verder kunnen.
ongecoördineerd dansen
door elkaar heen praten zorgt voor misstanden en je mist signalen. vervelend gesprek kan ook iets “georganiseerd” zijn in ongewenste interactiepatroon.
hoe wel verder komen in een gezin
- op elkaar afgestemd,
- bedoelingen en verwoordingen aanvaarden, en adequaat vinden,
daridda 1976
we zijn te logocentrisch ingericht, teveel gericht op woorden. daarom hier ook letten op hoe iemand iets zegt,
strong en tomm, voor hen is therapie:
gesprek waarin gezinsleden reflecteren op wat zij zeggen en begrijpen en tegelijk reflecteren op hoe zij op elkaars woorden en betekenis reageren.
zo kan gezin na de reflecties, aan de hand van gezamenlijke heroverweging, met aanvaardbare nieuwe ideeën, en betekenisuitingen worden onderzocht, gekozen en implementeren (praktisseren).