Strong, T. & Tomm, K. (2008) Opnieuw op elkaar afstemmen en samen verder door in gezinstherapie. Gezinstherapie wereldwijd jrg.19 Pp 452-468 (17 pp) Flashcards

1
Q

opnieuw op elkaar afstemmen, dit artikel dient als

A

Hier staat centraal hoe client en therapeut samen verder kunnen door middel van gesprek. Het gesprek wordt gezien als middel om onderlinge verschillen te begrijpen en uitbeelden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

verschillen aanpakken

A

waar deze op een onaangename manier geuit worden, wordt therapie gezien als potentieel middel om tot gewenste inzichten en uitingen te komen. zodat gezinsleden samen beter verder komen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

het gesprek

A

belangrijkste middel, om activiteiten en meningen op elkaar af te stemmen. praten is meer dan wat mensen elkaar duidelijk willen maken.,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

in gesprek geven we:

A

vorm aan relaties, onderling afstemmen in relaties van interpretaties en gedrag, door middel van het gesprek, verwijst naar Aloud thema in gezinstherapie. namelijk met elkaar praten is niet alleen informatief, maar heeft ook veel andere belangrijke effecten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

functies praten

A

-informatie overbrengen
- verschillen in kaart brengen
- spreken kan bedoeling verduidelijken
- gesprek dient als raakpunt, waar verschillen tussen mensen, die met elkaar iets hebben, worden opgelost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

om samen verder te komen door verschillen op te lossen moet er veel gepraat worden, dit vraagt;

A
  • zorgvuldige bestudering van gesprekken in gezinnen, om in kaart te krijgen dat gezinnen dingen als acceptabel of vervelend ervaren.
    systeemtherapeuten wijzen erop dat problemen van 1 gezinslid, de gezinsinteractie kan beïnvloeden.

als gezinsleden niet met elkaar praten, waardoor ze niet verder kunnen, volgen onaangename gesprekken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

doel in gezinstherapie

A

onproductieve gesprekken productief maken. Adhv reflectie, heroverweging en nieuwe onderlinge afstemming.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

sociaal construvistische aanpak

A

steeds meer gezinstherapeuten gaan voor sociale constructivistische aanpak/ideeën in de praktijk. hierdoor meer aandacht voor therapeutisch gesprek en wat hierin geconstrueerd wordt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

onaangenaam gesprek in gezin

A

kan leiden tot defensieve en ziekmakende interacties.
ziekmakende interacties worden als ongewenst ervaren, vooral als er problemen aan het karakter van een gezinslid worden toegeschreven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

destructief-constructief gesprek

A

hoe destructieve gesprekken om te zetten in constructieve gesprekken over het samen verder gaan is minstens heel belangrijk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

therapeutisch dialoog volgens verschillende denken als maturana, shoter, Bhaktin,

A
  • adequate, geaccepteerde betekenissen, en wijzen van uitdrukken om gezin te kunnen helpen, zodat ze met elkaar verder kunnen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

ongecoördineerd dansen

A

door elkaar heen praten zorgt voor misstanden en je mist signalen. vervelend gesprek kan ook iets “georganiseerd” zijn in ongewenste interactiepatroon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

hoe wel verder komen in een gezin

A
  • op elkaar afgestemd,
  • bedoelingen en verwoordingen aanvaarden, en adequaat vinden,
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

daridda 1976

A

we zijn te logocentrisch ingericht, teveel gericht op woorden. daarom hier ook letten op hoe iemand iets zegt,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

strong en tomm, voor hen is therapie:

A

gesprek waarin gezinsleden reflecteren op wat zij zeggen en begrijpen en tegelijk reflecteren op hoe zij op elkaars woorden en betekenis reageren.

zo kan gezin na de reflecties, aan de hand van gezamenlijke heroverweging, met aanvaardbare nieuwe ideeën, en betekenisuitingen worden onderzocht, gekozen en implementeren (praktisseren).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ideen die leidraad vormen in praktijk

A

verschillende Ideen die therapeuten als verklaring zien voor problemen van cliënten.
systeemtherapie; individuele problemen vloeien voort of worden versterkt door relationele problemen.

belangrijke bijdrage gezinstherapie:
psychische problemen gezien als uitdrukking, van interacties, in sociale systeem.

therapeutisch aandachtspunt; hoe worden relaties begrepen, en hoe worden ze vormgegeven.

17
Q

visie op probelemn

A
  • client kan het zien als probleem van verstoorde neurotransmitters, pathogene factoren.
  • of als gevolg van persoonlijke opvattingen, gebeurtenissen in verleden, sociale omstandigheden, of instabiele/zwakke morele stabiliteit.

in gezinnen; verschillen tussen ideen wellicht minder belangrijk dan hoe verschillen worden gezien, of hoe gezinsleden onderling daarover praten met therapeut.

gezinstherapeut visie;
-minder interesse in gedeelde meningen, of bevorderen consensus. wel onderzoeken hoe verschillen op respectvolle manier afgestemd kunnen worden, zodat gezinsledenqua inzicht vooruitgaan.

18
Q

wanneer gezinstherapie

A

vaak gezinnen gezinstherapie als pogingen om opvattingen en gedrag van gezinsleden op elkaar afstemmen niet lukt. of leiden tot bezwaren op een belangrijk gebied in mensenleven.

19
Q

taalgebruik binnen therapie

A

centraal staat dat onaangenaam taalgebruik een probleem is als er moeilijkheden ontstaan in gezinssysteem.

  • vanuit deze opvatting, therapeut letten op woorden, die andermans reactie uitlokt (letten op lichaamstaal). of een of meer gezinsleden bezwaar maken tegen de uitingen, deze afkeuren of ongewenst vinden.
  • gevolg van deze uitingen kunnen ertoe leiden dat initiatieven blokkeren, ophouden van relatie of gesprekken vastlopen.
  • als dit gewenning is in systeem, dat gezinsleden met elkaar storende interactiepatronen hanteren, kan dit leiden tot onaangename taaluitingen. dit kan leden tot herhaling van interactiepatronen die niet goed zijn voor gezamenlijke gezinsleden. dit leidt tot herhaling van onwenselijke interactiepatronen, die niet goed zijn voor gezamenlijke gezinsleden.
20
Q

de therapeut

A
  • kan overeenstemming brengen in onderwerp van gesprek, en zienswijze waarop gepraat wordt.
  • therapeut sluit aan en zoekt en realiseert van binnen uit alternatieve mogelijkheden, om bedoelingen en omgangsvormen te veranderen zodat gezin verder kan.
21
Q

aanvaardbaarheid

A

gezien wordt dat men aanvaardbare /adequate betekenissen proberen te vinden om onderlinge communicatie om in een gezamenlijke onderneming hun leven weer op 1 lijn te krijgen.

22
Q

letten op woord en gedragq

A

in plaats van alleen letten op woorden, wordt ook gelet op gedrag. woorden, verhalen en gesprekken worden gebruikt in relationele activiteiten.

  • als manier van praten gewoon is geworden, is dat common sense,hoeven dan niet aan elkaar uit te leggen wat bedoeld wordt.
23
Q

strong/tomm evenals Vygotski& Wittgenstein, denken dat

A
  • duurzame verstandhouding, en relationeel contact, begint met nieuwe sociale interacties, welke in begin duidelijk zo bedoeld, maar na lange tijd, gewoonte worden, en overgaan in onbewuste, vanzelfsprekende verstandhouding, en manier van met elkaar omgaan.
  • naarmate gezin ontwikkelt, kunnen vanzelfsprekendheden op proef gesteld worden, wat kan leiden tot onverwachte bezwaren.
  • deze bezwaren kunnen weer bestreden worden door nieuwe (onopzettelijke/gewoontegetrouwe interpretaties/manieren van met elkaar omgaan).
    zodat gezinsleden zich onbewust gaan verzetten en/of pathologiserende interpersoonlijke patronen ontwikkelen.
  • als deze commonsense en gewoonte wordt, kan gezin steeds meer wegglijden in ongezonde patronen. (destructieve interacties).
    -gezn zou dan nieuwe manieren moeten vinden om verder te kunnen. om verstoorde verstandhouding en omgangspatronen weer af te stemmen op elkaar.
24
Q

rol therapie

A

met therapie kunnen gezinnen de patronen veranderen door te kijken naar de vanzelfsprekende interpretaties,
- doelgericht en aanvaardbare adequate betekenissen ontwikkelen.
-omgangswijze afstemmen op elkaar zodat ze verder kunnen.

25
Q

algemene toepassingen sociaale constructivistische benadering in gezinstherapie

A

belichten algemene toepassingen waarmee een gezin, naar onze mening, beter kan nadenken en heroverwegen, op één lijn kan komen en op een zinvolle manier met elkaar verder kan.

26
Q

toepassing 1: letten op taalgebruik en communicatief gedrag vanwege de effecten daarvan op de interactie

A

1- aandacht voor het taalgebruik en de wijze waarop mensen communiceren omdat sociaal-constructivisten taal niet alleen zien als een middel om de beleving te beschrijven maar ook als de belangrijkste manier voor mensen om hun relaties vorm te geven.

Al sinds het vroege double-bind- onderzoek richten gezinstherapeuten zich op communicatieve interacties als de plaats waar problemen en oplossingen samenkomen.

2) begrip indexicaliteit (Garfinkels): betekenissen worden altijd gekoppeld aan bepaalde ervaringen en kunnen daarom voor iedereen, dus ook voor alle gezinsleden, verschillend zijn. Terwijl mensen bijvoorbeeld woorden als ‘ruzie’ of ‘eerlijk’ misschien op dezelfde manier gebruiken, kan de ervaring van ruzie en eerlijkheid bij de een totaal anders zijn dan bij de ander. Waar het hier om gaat is dat mensen taal gebruiken op een manier die specifiek is voor hun idiosyncratische en relationele ervaringen en daarom moet er navraag worden gedaan naar hun storende gebruik van bepaalde woorden en moet daar gezamenlijk over worden nagedacht.

3) duidelijk maken resultaat communicatieve inspanning.
In termen van een dialoog wordt de betekenis van wat iemand zegt bevestigd door wat de ander daarmee doet. Degenen die een vertoog of gesprek analyseren zijn het op dit punt met elkaar eens: mensen tonen elkaar begrip, instemming of het ontbreken daarvan en door met elkaar te praten stemmen zij zich met wisselend succes op elkaar af. Waar het voor de therapie om gaat is of die onderlinge afstemming de door de spreker bedoelde betekenissen en manieren om samen verder te gaan weerspiegelt. Wat ons daarom interesseert is hoe mensen taal gebruiken en daarop reageren bij deze pogingen tot afstemming. Bepalend is volgens ons hoe gezinsleden naar elkaars communicatie luisteren en daarop reageren. Bereiken zij wat ze willen door wat zij zeggen en hoe ze dat zeggen?