artikel: Brok, L.J.M. (1990) De verwijzer: collega, cliënt of blok-aan-het-been. Systeemtherapie p. 109 – 125 (17 pp) Flashcards
Een verwijzing tijdens een bestaande therapie
Kun je beschouwen als een hulpvraag van de verwijzende therapeut aan de therapeut aan wie hij verwijst. dit vindt plaats op het moment dat de therapeut problemen ervaart met zijn rol in het therapeutisch proces. de rol van therapeut 2 in het nieuw gevormde therapeutisch systeem, wordt bepaald door zijn relatie met de verwijzer.
waarmee hangt de relatie met verwijzer samen?
Deze hangt samen met de fase waarin het therapeutisch proces zich op het moment van verwijzen bevindt, - en met de positie die therapeut 2 inneemt.
welke 3 vormen kan de relatie aannemen
collega- relatie, consult-relatie en de blok-aan-het-been relatie.
problemen ontstaan als de relatie niet expliciet wordt gedefinieerd.
werkvormen
therapeut/verwijzer (therapeutsysteem 1)
client (cliëntsysteem) samen het therapeutisch systeem. Systeem A is dit. De gestalte veranderend naargelang de keuze om in de therapie bepaalde onderdelen van beide systemen in focus te brengen; therapeut plus echtpaar, koppeltherapeuten en kerngezin etc.
Het therapeutisch proces
In dit systeem is proces op gang gezet waarin verschillende fases zich onderscheiden. welke samen hangen met de rol die de therapeut inneemt in het therapeutisch systeem.
figuur 2 plaatje a
de patiënt staat centraal in het systeem. is in elke relationele driehoek aanwezig, en wordt betrokken in elke interactie tussen twee leden van het familiesysteem. Bijvoorbeeld dus; een client in een kliniek. ouders worden ingelicht over iets, zus zegt ik had het met vrienden over hem, andere zus ik dacht aan hem.
Figuur 2b
weergave therapeutisch systeem in eerste fase. de therapeut verwerft zich in een centrale positie door zich via symptomen te koppelen aan de patiënt.
Figuur 2c
de therapeut heeft de centrale positie van patiënt overgenomen in het therapeutisch systeem. in deze fase bespreken problemen die minder direct verbonden zijn met de symptomen van de patiënt en/of kunnen gezinsleden experimenten met verschillende rollen.
figuur 2d
In dit plaatje is de therapie helemaal afgerond en is de therapeut er nog als een soort geest. als het nodig is, wordt de therapeut weer gematerialiseerd.
Het verijwzingsproces
wanneer therapeut 1 problemen ervaart met zijn rol in het therapeutisch proces, verwijst hij. de verwijzing is te beschouwen als een vraag om hulp van verwijzer aan de therapeut naar wie hij verwijst. (therapeut 2) Therapeut 2 moet zich bewust zijn dat doorverwijzing, interventie Ivan verwijzer, in kader van therapeutisch proces.
Doel verwijzingsproces
veranderen van positie tav client-systeem door alternatieve werkelijkheid te scheppen die gestalte moet krijgen interactiepatronen, regels, waarden, normen, van therapeutisch systeem B.
Vormen therapeutisch systeem B
Rol die therapeut 2 in systeem neemt, staat hier centraal. Bij het vormen van therapeutisch systeem B, is de relatie tussen verwijzer en therapeut 2 belangrijk. zoals bij begin de relatie van patiënt en therapeut 1 het therapeutisch systeem bepaalt.
Probleemdefinitie
met probleemdefinitie zet verwijzer in de relatie systeem-therapeut 2 een eerste stap. de rol+positie van verwijzer in therapeutisch systeem A, de fase waarin therapeutisch proces zich bevindt, bepalen probleemdefinitie. deze. wordt ook beïnvloed door percepties van verwijzer over therapeut en misschien wel dienst huylpverlenings-instantie.
wat moet duidelijk zijn bij verwijzing
in verwijzingsproces moeten verwijzer en therapeut 2 hun relatie goed definiëren. hierin twee relaties mogelijk: collega-relatie, of consult-relatie. en je hebt de blok-aan0been relatie, welke vermeden moet worden.
collega-relatie
de verwijzer is een competente collega die zich in positie als therapeut in therapeutisch systeem A redelijk comfortabel voelt. tijdens behandeling komt hij tot ontdekking dat er hulpverlenersmodaliteiten zijn die therapeutisch systeem A niet kan leveren. hiervoor hulp nodig, kan zijn dat verwijzer zelf behandeling wil voortzetten. dan spreek je van samenwerking in parallelle lopende behandeling. hij kan ook behandeling afsluiten, dan pakt therapeut 2 door.