Spyt og spytkirtlerne Flashcards
Glandula parotis
Ørespytkirtlen, den største spytkirtel, ligger lige under øret
Glandula submandibularis
Spytkirtel der sidder under mandibula og foran ørespytkirtlen
Glandula sublingualis
Den mindste spytkirtel, sidder under tungen
Hvilken type kirtel er glandula parotis?
Serøs kirtel
Hvilken type kirtel er glandula submandibularis?
Sero-mukøs kirtel
Hvilken type kirtel er glandula sublingualis?
Muko-serøs kirtel
Glandula parotis’ udførselsgang
Ductus parotideus
Glandula submandibularis’ udførselsgang
Ductus submandibularis
Glandula sublingualis’ udførselsgang
Ductus sublinguales
Hvilke receptorer kan regulere spytsekretion?
Kemoreceptorer og mekanoreceptorer
Hvor dannes spyt?
Spyt dannes både i de 3 dobbeltsidige extrinsiske spytkirtler, glandula parotis, glandula submandibularis og glandula sublingualis samt intrinsiske kirtler såsom de buccale, labiale og palatine kirtler. De extrinsiske spytkirtler er dem der ikke er i mundhulen, og disse står for 90% af spytvolumenet. De intrinsiske spytkirtler er dem der er i mundhulen, disse sekrerer spyt konstant og står for 10% af spytvolumenet.
Spytdannelse i acini - primær sekretion
En række ioner samt vand transporteres ind i acini. H2O transporteres ind i lumen mellem cellerne samt via aquaporiner som følge af osmose, mens natrium (Na+) hovedsagligt kommer ind i acini mellem cellerne. Ionerne kalium (K+) og chlorid (Cl-) kommer ind i acini via ATPaser og ionkanaler. Til sidst vil bicarbonat (HCO3-) pumpes ind i acini, typisk i antiport med chlorid. Den væske der dannes i acini er isosmotisk, hvilket vil sige at den har samme osmotiske tryk og derved samme natrium og chlorid koncentration som plasma. Samtidig med ioner og vand transporteres ind i acini vil en række proteiner samt (i nogle tilfælde) mucin dannes i kirtelcellerne. Disse proteiner og mucin transporteres derefter ind i acini ved exocytose.
Spytdannelse i ductus – ductus modifikation
I ductus vil natrium og chlorid pumpes ud fra lumen, hvormed det osmolariteten i spyttet vil blive lavere end i plasma – spyttet er altså hypoosmotisk.
Spyttets sammensætning
Spyt består af 99% procent vand, hvor resten er ioner og organiske forbindelser. Det indeholder mucin, som bliver til mucus (slim) når det blandes med vand. Derudover er der enzymerne amylase, som er et enzym der spalter stivelse, og lingual lipase, som er et enzym der nedbryder lipider. Der findes også en række antistoffer samt enzymet lysozym, som sørger for at dræbe bakterier i mundhulen. Til sidst er der bicarbonat som neutraliserer syre i mundhulen.
Spyttets funktioner
- Igangsætter fordøjelse af stivelse og lipider
- Dræber bakterier
- Øger smagen af mad
- Optynder/virker som buffer for mad
- Blødgør mad så det nemmere kan passere gennem oesophagus.