Sozlu Cık Flashcards
Son adet tarihine göre doğum tarihi nasıl hesaplanır?
Son adet tarihinin ilk gününe 7 gün eklenip üç ay geri gidilir ve 1 yıl ekliyoruz (Naegele Kuralı). Bir hafta adeti
geciken gebe 5 haftalık gebedir ancak üç hafta önce ovulasyonu olmuştur.
Miyadında suyu gelen gebeye (termde membran rüptürü) ne yapılır?
Kordon sarkması riski olduğun ilk yapılacak vajinal muayenedir (steril eldivenler ve steril spekulum). Sonra genel değerlendirme yapılıp (anamnez, vital bulgular, muayene, NST gibi), enfeksiyon gelişme riski (koryoamniyonit) taşıdığı için spontan ilerlemesi normal hızda ilerlemiyorsa gerekirse oksitosin ile doğum eylemi desteklenir. Ek bilgi; hiç spontan kontraksiyonları olmayan gebeye suni sancı başlanmasına “indüksiyon”, spontan kontraksiyonları olan ancak düzensiz veya yetersiz olana suni sancı ile desteklenmesine “augmentasyon” denir. Misoprostol veya Dinoprostone gibi prostoglandin anologları ise serviksin olgunlaştırılıp (cervical ripening) daha güçlü suni sancılara hazırlanması ve vajinal doğum şansının arttırılması için kullanılır.
Suyu gelen preterm gebeye ne yapılır?
Kordon sarkması riski olduğun ilk yapılacak vajinal muayenedir (steril eldivenler ve steril spekulum). Bu gebe preterm olup çok erken haftalarda ise (<34 hafta) hemen doğurtulmayabileceği için steril kuru spekulum ile muayene edilip, kültür alınır (tartışmalı), amniyon sıvı akışı teyid edilir (sıvı birikimi, nitrazine, ferning veya hazır “kit”lerle). Ağrıları varsa tokoliz tercih edilmez. Spontan kontraksiyonları yoksa indüksiyonla doğurtulur (>34 hafta). Daha erken gebelik haftalarında (<34 hafta) beklemeye kontrendikasyon yoksa (koryoamniyonit bulguları, fetal distress, dekolman bulguları vs) antibiyotik, antenatal steriod, verilerek izlenir.
24-32 hafta arası doğumu 24 saat içerisinde gerçekleşmesi beklenen hastalarda fetal serebral palsi riskini azaltmak için magnezyum sülfat IV infüzyonu verilir. Ayrıca koryoamniyonit şüphesinde (ağrı, fundal hassasiyet, ateş, lökositoz ve CRP yüksekliği) ve yukarıda bahsedilen durumlarda gebelik haftasına bakılmaksızın daha fazla beklenmeden doğum gerçekleştirilir.
Doğum sancısıyla gelen gebede neler yapılır?
Hastanın gebelik haftası öğrenilir ve teyid edilir. Kısa anamnezde acil bir durum işareti yoksa (şiddetli kanama, şiddetli ağrı, bilinç kaybı, vs) anamneze devam edilir. Maternal vital bulgular değerlendirilir. Suyunun gelip gelmediği sorulur. Membran rüptürü şüphesi yoksa ve plasenta previa şüphesi yoksa elle servikal açıklık, silinme ve fetal istasyon değerlendirmesi yapılır. Membran rüptürü şüphesinde önce spekulum muayenesi yapılır ve steril eldiven kullanılır. Previa şüphesinde mümkünse önce ultrasonografi ile previa tanısı doğrulanır veya dışlanır. Fetal prezentasyon belirlenir. NST bağlanarak fetal kalp atımları ve uterus kontraksiyonları
değerlendirilir. Yüksek riskli bir durum yoksa ve doğu eyleminin başladığı kanısına varıldıysa izlem için hasta yatırılır.
Doğum eylemi nasıl izlenir?
Vajinal doğumun kontrendike olmadığı durumlarda doğum eylemi izlemi yapılır. Doğum eyleminde aralıklarla servikal değerlendirme, fetal kalp atımı ve kontraksiyonların izlemi (NST), maternal vital bulguların takibi yapılır. Servikal açıklık 4-6 cm olana kadar latent faz doğum eylemi sayılır ve yavaş ilerleme beklenir. Daha sonra ise aktif faz başlar ve daha hızlı bir servikal açılma, silinme ve fetal baş desensusu beklenir. Tam servikal açılma ve dilatasyondan sonra doğum yaklaşmıştır ve fetal başın pozisyonunun belirlenmesi önem taşım (oksiput posterior, oksiput anterior, vs). Aktif doğum eylemi normalden daha yavaş seyrettiği durumlarda sorunun yeterli spontan uterus kasılmaları olduğu düşünülürse oksitosin infüzyonu ile doğum ağrıları güçlendirilmeye çalışılır. Tam servikal açıklık ve silinme varken fetal baş istasyonu 3 ve üzerinde iken maternal ıkınmalar başlatılabilir. Daha erken ıkınma yaptırılması gereksiz enerji harcanması ile annenin yorgun düşmesine neden olabilir.
Doğumdan hemen sonra nasıl izlem yapılır?
Doğumdan hemen sonra plasentanın çıkması beklenir. Bu arada anneye uterotonik (oksitosin) infüzyonu yapılarak kanamanın kontrolüne yardım edilir. Maternal vitaller alınır. Plasenta çıktıktan sonra plasentanın bütünlüğü kontrol edilir. Vajinadan gelen kanın aşırı olup olmadığı değerlendirilir. Uterus tonusu palpasyon ile kontrol edilir ve gerekirse uterin masaj yapılır. Vajina ve servix ve perine inspeksiyon ile değerlendirilir ve laserasyon varsa sütürler ile onarımı yapılır. Hastanın durumu stabil ise yatağına alınır ve vajinal kanama kontrolü (ped takibi) ilk saat içerisinde her on beş dakikada bir yapılırken daha sonraki saat 30 dakikada bir,
daha sonraki 4 saat boyunca da saatlik olarak yapılır. Hastanın ağrısı varsa ağrı kesici verilebilir. Plasenta çıktıktan sonra doğumun dördüncü evresi başlar, doğum eylemi henüz bitmediğinden hastanın yanında kalmaya devam edilir.
NST de tehlike işaretleri nelerdir? NST örneğini okuyunuz.
Fetal kalp atım bazal hızının 110/dk altında olması veya 160/dk üzerinde olması, varyabilite kaybı, geç deselerasyon veya tekrarlayan derin varyabıl (variable: değişken) deselerasyon varlığı tehlike işaretleri olarak sayılabilir. NST de önce bazal hız değerlendirilir. Sonra varyabilite yok-azalmış-normal-orta- artmış olarak değerlendirilir. Akselerasyon ve deselerasyon varlığına bakılır. Reaktif olup olmadığı yorumlanır. En sonunda güven verici olup olmadığına karar verilir.
OCT, CST nedir? Tehlike işaretleri nedir? Örneği okuyunuz.
OCT, oksitosin kontraksiyon test, CST ise kontraksiyon stres test demektir. Fetal kalp atımlarının spontan (CST) veya dışarıdan oksitosin verilerek (OCT) oluşturulan kontraksiyonlara nasıl yanıt verdiğini gözlemleyen testlerdir. Kontraksiyonlarla oluşturulan olası plasental perfüzyon azalmasının deselerasyon oluşturup oluşturmadığı test edilir. Amaç fetüsün iyilik halinin (yeterli oksijenli kan alıp alamadığının) test edilmesidir. NST nin yanlış pozitifliği çok yüksek olduğundan, testin doğruluk değerini artırmak için bazen bu testlere başvurulur. Kontraksiyonlar sonrası deselerasyon izlenirse pozitif, izlenmezse negatif sonuçtan bahsedilir.
Yüksek riskli olmayan gebelikte şeker taraması ne zaman yapılır?
Gebeliğin 24-28. Haftaları arasında yapılması planlanır. 50g, 75g veya 100g OGTT yapılabilir.
Gebelikte diyabet açısından riskli gebeler kimlerdir?
Obez, daha önceki gebeliğinde GDM olan, daha önceki gebeliği LGA doğum ile sonlanan, yakın aile çevresinde diyabeti olan, daha önce insülin rezistansı olduğu bilinen gebeler, gebeliğinde hızlı ve aşırı kilo alan gebeler, ileri maternal yaşta olanlar.
Gebelik planlayan ama gebe olmayan kadına ne öneririz, hangi tetkikleri yaptırırız?
Açlık kan şekeri, Rubella antikoru, Hemogram, TSH, HBsAg, HIV, VDRL, Kan grubu tetkikleri istenir. 400-800mcg/gün folik asit alımı önerilir. Diyabeti varsa düşük riskini ve konjenital anomali riskini azaltması için mümkün olduğunca kan glukoz düzeyleri mümkün olduğunca normal seviyelerde tutulmalı, HbA1C < 6.5 hedeflenmelidir. Annede önemli bir kronik hastalık varsa gebeliğin bu hastalığa olası etkileri, bu hastalığın da gebeliğe olası etkileri konusunda danışmanlık verilir. Örneğin maternal kalp hastalıkları, SLE, kanser, epilepsi, vs. Sigara ve alkol kullanmaması tavsiye edilir. Anne adayı ve partneri arasında akrabalık varsa olası genetik
hastalık riskleri açısından genetik danışmanlık almalıdırlar. Ayrıca akrabalık bile olmasa her iki partnerin soy geçmişi genetik bir hastalığın varlığını düşündürüyorsa genetik danışma verilmelidir. Smear veya HPV testi önerilir.
Lohusaya reçete ve öneriler nasıl verilir, epizyotomili hastaya öneriler nelerdir?
Oral nonsteroid anti-enflamatuvar, parasetamol, demir desteği. Epizyotomi bakımı anlatılır. Ilık sabunlu su veya seyreltilmiş iyotlu antiseptik ile epizyonun etrafı temizlenebilir. Kızarıklık, şişlik, artan ağrı veya akıntıya dikkat etmesi gerektiği anlatılır. En az bir ay cinsel perhiz önerilir. Kabız kalmaması için önerilerde bulunulur.
Lohusalıkta korunma ne zaman başlatılır, neler verilebilir?
Üçler kuralına göre emzirmeyen kadın ilk üç hafta sonunda emziren kadın ilk üç ayda korunmaya başlar. Ancak emzirme her zaman düzenli aralıklarla yapılamayabileceğinden çok güvenilir olmayabilir. O nedenle postpartum birinci aydan sonra kontrasepsiyon düşünülmelidir. Estrojen içeren hormonal kontrasepsiyon emziren anneler için uygun değildir.
Kadında adet geciktirilmesi nasıl yapılır?
Kombine oral kontraseptif sürekli (kutular arası ara vermeden) kullanılırsa kadın adet olmaz (bazı kadınlarda ilk aylarda nadiren lekelenme olabilir). Kombine oral kontraseptif kullanan kadın hapı kestiği için (kutu bittiğinden) adet olur. Geciktirme için beklenen adetten en az 3-4 gün önce progesteron başlamak gerekir. Her zaman başarılamaz. Bu süre bir hafta, on gün olursa daha başarılı olur.
Emzirmeye ilişkin öneriler nelerdir?
Doğumdan sonraki ilk saatlerde başlanmalıdır. Yenidoğan her istediğinde emzirilmelidir. Meme başı bakımına dikkat edilmelidir. Her emzirmeden sonra ılık su ile temizlenmelidir. Meme angorjmanı ve mastit belirtileri (kızarıklık, şişlik, ağrı, pürülan akıntı, ateş) konusunda anne bilgilendirilmelidir. Süte geçen ilaçlar konusunda dikkatli olunmalıdır. Süt ayrıca sağılarak oda buzdolabında/buzlukta/derin dondurucuda saklanabilir.
Bishop skoru nedir?
Servikal açıklık (dilatasyon), servikal silinme (efasman), fetal istasyon, serviks pozisyonu, serviks kıvamı. Doğum zamanı hakkında ve indüksiyon başarısı hakkında fikir verir.
Gebe öyküsü nasıl alınır
Yaşı, gebelik haftası, gravida ve paritesi, önceki gebelik ve doğumlarının ayrıntıları, jinekolojik hastalıklar, smear geçmişi, adet düzen geçmişi, başvuru anında bir şikâyeti olup olmadığı, ek bir kronik hastalığı olup olmadığı, daha önce uterin cerrahi geçirip geçirmediği, kullandığı ilaçlar, gıda veya ilaç allerjileri, eşi ile arasında akrabalık olup olmadığı, ailelerde genetik geçişli bir hastalığı düşündürecek hastalıklı bireylerin varlığı.
Gebe muayenesinde nelere bakılır?
Gebenin vücut ağırlığı, kan basıncı, fundus yüksekliği, fetal kalp atımı yüksek riskli olmayan gebelerde poliklinik takibinde minimum gereksinimlerdir. Fetal hareketleri hissedip hissetmediği (20. Haftadan sonra), ağrısı veya kanaması olup olmadığı, akıntı veya suyunun gelip gelmediği, disüri olup olmadığı sorulur. Laboratuvarda ise idrar tetkiki her kontrol muayenesinde istenir (asemptomatik bakteriüri için).