Škornik Flashcards

1
Q

Razložite, kaj pomeni trditev, da so vse rastline potencialno klonale.

A

To pomeni, da imajo rastline skozi celoten življenjski cikel prisotne meristemske celice, ki omogočajo tvorbo novih tkiv in ker so rastline modularne oz. sestavljene (vsako tkivo za svojo funkcijo) jim ti dve lastnosti omogočita nastanek novih klonalnih rastlin (ki se lahko ločijo od materinske rastline).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

V katerih habitatih so klonalne rastline še posebej pogosto zastopane? Zakaj ravno tam?

A

Najpogosteje se pojavljajo v habitatih, ki so neprimerni za spolno razmnoževanje. To so habitati, ki imajo pogosto prisotne motnje. To so habitati s kratko vegetacijso sezono (seme nima dovolj časa, da bi vzklilo oz. se ustvarilo), habitati v kasnejših stadijih sukcesije (v prvih fazah prevladujejo enoletnice – niso klonalne) in v vodnih habitatih. Primeri takšnih habitatov so bogati gorski pašniki in skalnati predeli (višje nadmorske višine) in vodni oz. obvodni habitati.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Oblika rasti.

A

Ramets: posamezne enote (moduli) geneta, ki so lahko med seboj fizično ločeni in so genetsko identični; razvoj direktno iz meristemskega tkiva.

Genet: osebek, osebki (kloni), ki izvirajo iz iste zigote in so genetsko identični

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Opišite strategijo preživetja visokogorske rastline, vrbovca Epilobium fleischeri.

A

Za večino rastlin je visokogorski habitat ekstrem in tega ne bi preživele. Epilobium fleischeri uporablja strategijo spolnega in nespolnega razmnoževanja. Pri spolnem razmnoževanju ustvari semena, ki jih raznaša veter, da kolonizira nova in varna območja za rast in razvoj. Na območjih, kjer so ugodni pogoji kali in se razvije. Nato sledi nespolno razmnoževanje, pri katerem raste in se vegetativno razmnožuje in ustvarja klone. Po kolonizaciji novega območja, pa se posveti k rasti in razvoju koreninskega sistema in nadzemeljskega sistema, da lahko ponovno ponovi strategijo.

Strategija preživetja:
1) Kolonizacija “varnih območij” s semeni → zagrnjena ruša omogoča večjo možnost preživetja semen, zato so to ugodni pogoji za njihovo kalitev in razvoj kalice
2) Kolonizacija novih območij s klonalno rastjo → rastlina osvoji območje, ki je prazno. Na horizontalnih koreninah tvori nove poganjke in brste.
3) Rast in obstoj rastline

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Razložite, zakaj so klonalne rastline tako pogoste v vodnih in obvodnih habitatih?

A

Klonalne rastline se pogosto pojavljajo v habitiatih, ki imajo pogosto prisotne motnje ali imajo kratko vegetacijsko obdobje ali pa v poznejših fazah primarne in sekudnarne sukcesije. Vodni habitati so zelo dober medij za raznašanje. Ko se neka rastlina vodnega ali obvodnega habitata vegetativno razmnožuje lahko tega klona vodni habitat odnese na novo območje, kjer se ta začne širit. Primer je veja krhke vrbe, ki jo reka lahko odnese in se iz nje razvije nova rastlina. Prav tako se tako dobro razširjajo invazivne rastline.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Obstaja več klasifikacij rastlin na osnovi klonalnih značilnosti. Kdo sta avtorja najbolj uporabljene klasifikacije in koliko tipov klonalnih rastlin sta opredelila?

A

Najbolj znana avtorja sta Leoš Klimeš in Jitka Klimešova, opredelila sta 17 morfoloških tipov rastlin:

  • VODORAVNO ZAKORENINJAJOČE SE STEBLO (najpogosteje, pritlike in stoloni – trapa natans)
  • TURIONI (značilno za vodne rastline – vršiček preživi zimo, rastlina propade, ta pade v mulj in naslednjo sezono na novo zraste)
  • ZARODNI BRSTIČI (stebelni gomolj) – brstična konopnica, allium
  • RASTLINICE VEGETATIVNEGA IZVORA oz. PLANTLETS (tvorbe, ki nastanejo na mostu socvetja, odpadejo in se zakoreninijo)
  • DELI RASTLINE (FRAGMENTI) STEBELJNEGA IZVORA (rastlina razpade in se razkosa, iz teh koščkov nastane nova rastlina – nekatere vodne – račja zel)
  • RASTLINA, KI IMA MOČNO REDUCIRANO TELO (BUDDING PLANT) – vodna leča
  • KORENINSKI GOMOLJI NA TLEH OZ. NAD TLEMI (lahko tudi rezervna hrana – spomladanska lopatica)
  • TVORBA ADVENTIVNIH BRSTOV NA LISTIH – konopljica, travniška penuša
  • NADZEMNA KORENIKA (je stebeljnega izvora in je delno zakopana, po večini pri rastlinah, ki živijo na motenih območjih) – alpska kislica?, planika
  • PODZEMNA KORENIKA (dolge razdalje kolenc, za daljše razdalje in hitro za nova okolja – preslica, rman, podlesna vetrnica)
  • RASTLINE Z GOMOLJEM, KI SE LAHKO DELI (TUBER-SPLITTERS) (tkivo na sredini propade in čebulica se loči na dve – petelinčki/corydalis)
  • STEBELJNI GOMOLJ – krompir, jesenski podlesek
  • ČEBULA (skrajšano steblo, je založni organ – zvonček, čopasta hrušica, allium)
  • RASTLINE Z GLAVNO KORENINO, KI SE LAHKO DELI (ROOT-SPLITTERS) (korenina znotraj propade in se razdeli na več delov – nove rastline – regrat, velikonočnica)
  • NADOMESTNI BRSTI NA KORENINAH (na korenini speči brsti, ko se glavna rastlina poškoduje, začnejo rasti – navadna madronščica)
  • PODZEMNI KORENINSKI GOMOLJI (eno leto raste en, propade, vmes raste novi in se menjata – kukavičevke)
  • GOMOLJI NA KONCU NADZEMNEGA STEBELJSKEGA POGANJKA – robide

Opomba: Na izpitu boste dobili slike različnih običajnih in splošno poznanih rastlin –
potrebno bo opredeliti kateremu tipu klonalnih rastlin pripadajo. Primeri na ppt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Razložite, kaj so to FALANGISTI in GVERILCI oz.falanga/gverila tip klonalne rastline.

A

Falangisti so počasi rastoči in poganjki rastejo na kratkih razdaljah, tako da so blizu skupaj in izgledajo kot eno osebek (nanaša na grške vojake). Primer je šopasta razrast trave (Festuca orthophylla)
Gverilci so hitro rastoče rastline, ki se širijo na daljše razdalje. Primer je Agrostis canina.

Včasih lahko pri ISTI rastlini najdemo oba tipa rasti, njun pojav pa je odvisen od okoljskih pogojev, kot sta prisotnost hranil ali dostopnost svetlobe.

Obe strategiji rasti sta izjemnega pomena za ekologijo in evolucijo populacij klonalnih rastlin. Gverila tip strategije rastlinam omogoča, da pobegnejo iz manj ugodnih zaplat/rastišč, kjer je raven virov nizka ali kjer je konkurenčni stres velik, medtem ko falanga tip strategije rastlinam omogoča, da še naprej vztrajajo na ali pa da ohranijo ugodne zaplate rastišč. Zato je gverilski tip rasti zelo pogost v zgodnjih sukcesijskih fazah in v heterogenih habitatih, medtem ko je falanga tip bolj pogost v poznih sukcesijskih fazah in v homogenih, predvidljivih habitatih.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kakšne so prednosti klonalnih rastlin?

A
  1. Strategaija iskanja hrane
  2. Izmenjava snovi in delitev dela med poganjki
  3. Zmanjšan vpliv herbivorije na rastlino
  4. Kompeticijske in stres-tolerantne sposobnosti
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Razložite (na primeru) strategijo iskanja hrane (foraging strategy) klonalnih rastlin.

A

Bršljanasta grenkuljica.
Klonalne rastline, kakršna je npr. bršljanasta grenkuljica (Glechoma hederacea), z iskanjem hrane, oportunistično raziskujejo fragmentirane habitate v svoji okolici. Glavna funkcija klonalne rasti takšnih rastlin pa je sposobnost širjenja lateralno oz. vstran. Izraz strategija iskanje hrana pomeni, da so rastline sposobne selektivno nameščati svoje ramete v ugodne zaplate ter zmanjševati svojo rast na slabih.
Rastlina s to strategijo rastlina v ugodnih okoljih odraža zmanjšano dolžino rizoma ali stolona in/ali povečano klonalno razvejanost.

Na primeru Carex humilis, ki je s svojimi pritlikami bolj dolgo povezan, raziskuje in usmerja svoje pritlike v smeri večih hranil oz. več vode in se širi v tisto smer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Razložite (na primeru) strategijo izmenjave snovi in delitve dela med poganjki pri klonalnih rastlinah.

A

Naravni habitati so glede na svojo kakovost neenakovredni.

Strukture klonalnih rastlin, namenjene pridobivanju virov, pogosto zasedajo mesta, ki se med seboj razlikujejo po kakovosti. Zato lahko pri klonalnih rastlinah v procesu pridobivanja virov, opazimo pojav delitve dela, ki se odraža kot specializacija v morfologiji in fiziologiji ramet.

Omenjen pojav poveča možnost pridobivanja posameznega vira na mestih, kjer je tega vira največ, čemur sledi fiziološka integracija, ki vire znotraj rast. klona prerazporedi z mest pridobitve na tiste dele, kjer je teh virov premalo.

Šaš/Carex bigelowii – mladi poganjki vršijo proces fotosinteze in pošiljajo starim poganjkom produkte fotosinteze, stari poganjki pa črpajo več vode in mineralnih snovi in te pošiljajo mladim poganjkom.
Petoprsniki – tisti, ki rastejo na sončnih legah vršijo proces fotosinteze in pošiljajo produkte k tistim delom, ki rastejo na senčnih legah. Ti pa črpajo več vode in jo pošiljajo nazaj.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Na osnovi spodnjega grafa razložite rezultate poskusa o izmenjavi snovi in delitvi dela med poganjki šaša Carex bigelowii.

A

Šaš/Carex bigelowii – mladi poganjki vršijo proces fotosinteze in pošiljajo starim poganjkom produkte fotosinteze, stari poganjki pa črpajo več vode in mineralnih snovi in te pošiljajo mladim poganjkom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Predstavite enega izmed konfliktov (trade-off), ki nastane zaradi dejstva, da se rastline hkrati razmnožujejo spolno in vegetativno.

A

Rastlina ima omejeno količino energije in hranilnih snovi, zato ne more v nedogled in brez prestanka vršiti spolno in vegetativno razmnoževanje, vendar mora sprejemati kompromise oz. določiti strategijo na podlagi notranjega in zunanjega okolja. Če rastlina ustvari spolne strukture, ne bo dovolj meristema za nastanek klonov in mora vire prerazporejati oz. alocirati.

Večina klonalnih rastlin ima zmožnost tako spolnega razmnoževanja kot tudi klonalnega (nespolnega oz. vegetativnega) razmnoževanja. Oba načina razmnoževanja prispevata k obstanku populacij klonalnih rastlin. Medtem, ko spolno razmnoževanje omogoča širjenje rastlin oz. njihovih semen na dolge razdalje, zmanjšuje lokalno znotrajvrstno kompeticijo in zagotavlja genetsko raznolikost, pa vegetativno razmnoževanje prispeva predvsem k lokalni rasti populacij in višji odpornosti rastlin na herbivore, sušo in druge stresne dejavnike.

Med obdobjem razmnoževanja klonalne rastline med omenjena načina razmnoževanja alocirajo oz. prerazporejajo vire, ki prihajajo iz nabora vseh virov, ki so na voljo rastlini. Na to dodeljevanje virov med obema načinoma razmnoževanja vplivajo različni biološki dejavniki (npr. velikost rastline in starost populacije) ter abiotske spremenljivke ( npr. raven hranil in sukcesijski status).

Teoretično ima obsežnejša alokacija virov v eno funkcijo za posledico manjšo alokacijo virov v drugo funkcijo. Gre za ti. kompromise med vegetativnim in spolnim razmnoževanjem, katere je možno opaziti pri različnih klonalnih rastlinskih vrstah.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Razložite, kje so vzroki, da imamo pri klonalnih rastlinah več samooprašitve kot pri neklonalnih rastlinah.

A

Vzroki za samooprašitev so velikost in oblika klona oz. sama zgradba klona. Ker rastlina ustvari klone relativno blizu materinske rastline, lahko pride velikokrat do samooprašitve v času cvetenja, saj je velika možnost, da je oprašena rastlina klon.

Klonalna rast spreminja prostorsko razporeditev cvetov in socvetij, kar vpliva na vzorce prenosa cvetnega prahu ter stopnjo samoopraševanja z geitonogamijo (tj. prenos cvetnega prahu med cvetovi iste rastline).

Klonalnost omogoča ohranjanje in razmnoževanje genotipa v okoljih z omejeno razpoložljivostjo opraševalcev ali spolnih partnerjev. S tem se zmanjšuje selektivni pritisk, kar pa vpliva na manjši uspeh avto-inkompatibilnosti (avtosterilnosti; ang. self-incompatibility).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Razložite vzroke za ugotovljeno drastično zmanjšano tvorbo plodov in semen, kljub bogatemu cvetenju, pri klonalni rastlinski vrsti severna linejka (Linnea borealis).

A

Zaradi ljudi, je prišlo do fragmentacije združb severne linejke. Ker so bile ločene, jih ni mogel oprašit noben opraševalec, kljub močnemu cvetenju. Tako se te ločene združbe razmnožujejo le vegetativno s pritlikami.

  • za razmnoževalni uspeh je ključna bližina kompatibilnega partnerja → za linejevko je značilna visoka avto-inkompatibilnost, glede njenih opraševalcev pa so opazili, da so učinkoviti, ampak oprašujejo predvsem na kratke razdalje (v študijah je bilo poudarjeno, da poleg tega, da mora biti v populaciji dovolj veliko število genetov, ti za učinkovit prenos peloda ne smejo biti preveč oddaljeni med seboj)
  • večji kot je klon, večja je verjetnost, da ima posamezen cvet v razdalji, ki še omogoča opraševanje, cvet istega osebka → zato geitonogamija (samoopraševanje iz drugega cveta istega osebka) skoraj neizogibna (zaradi mehanizmov, ki preprečujejo samooploditev, potem ne pride do razvoja plodu)
  • samoopraševanje pogosto privede do inbridne depresije, ki se kaže tudi v zmanjšani kvaliteti oz. kaljivosti semen
  • razkropljena razrast linejevke po rastišču potencialno predstavlja razlog za nizek uspeh produkcije plodov, saj so si nekatere zaplate, ki so potencialno lahko genetsko različni osebki, preveč oddaljene za uspešen prenos peloda
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Predstavili smo nekaj primerov rastlinskih vrst, ki lahko dosežejo visoko starost. Navedite kakšen primer takšne rastline in poimenujete metodo(e), s katerimi lahko ugotavljamo starost teh rastlin.

A

Navadna smreka saj naj bi bil najstarejši genet star med 10000-12000 let. Molekularni markerji, morfološka in rastna analiza krogov - letnic, dendrokronološke analize, herb-kronologija.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kako bi laiku na razumljiv način razložili dejstvo, da obstajajo rastline, katerih starost je ocenjena na 1000 let in več?

A

Odgovor na to vprašanje se skriva v razumevanju genetike in ne samo dendrologije. Starost klonalnih rastlin je določena z različnimi metodami: štetje letnic (dendrokronološke analize), molekularni markerji, DNA fingerprintingi…

  • eden od ključnih dejavnikov za dolgo življenje so dolgožive meristemske celice, ki so ključne za kontinuirano nastajanje novih celic.
  • drugi ključni dejavnik za izjemno dolgo življenje je ti. “modularni razvoj”. Nadzemni del rastline je sestavljen iz naslednjih modulov: stebla, listov in brstov, ki vsi posedujejo potencialno rastno središče ali meristem. Nekako enako je s podzemnimi deli rastline, saj koreninski sistem vedno znova tvori nove koreninske razvejitve
  • tretji ključni dejavnik za morebitno nesmrtnost je dormanca, sposobnost nekaterih živih organizmov, da začasno ustavijo ali močno zmanjšajo rast in presnovno aktivnost.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Zakaj veljajo rastlinske skupnosti (združbe) z velikim deležem klonalnih rastlin za tiste, ki vzdržujejo stabilnost in plastičnost ekosistemov?

A

Klonalne rastline vzdržujejo enake/podobne razmere v habitatih, ki jih kreirajo populacije same, z uravnovešenim kroženjem nutrientov in z izboljšano rekolonizacijo po motnjah.

Klonalne rastline upočasnjujejo vegetacijske spremembe, ki nastopijo kot posledica klimatskih sprememb.

Klonalna rast ima številne ekološke prednosti, kot so: sposobnost širjenja rametov na območja z optimalnejšimi razmerami (svetloba, voda, hranila), sposobnost izmenjave snovi in delitve dela med rameti, porazdelitev tveganja za poškodbo ali smrti ter hitrejša kolonizacija novih območij… Za razliko od semen, rameti niso dormantni in serelativno hitro razmnožujejo, kar se lahko šteje tudi za evolucijsko prednost.

Klonalna rast torej omogoča razmnoževanje, optimalno izkoriščanje virov in povečevanje fitnesa ter obstojnosti vrst – rastline so potencialno neumrljive. Klonalne rastlinske vrste pogosto najdemo v območjih, neprimernih za spolno razmnoževanje in kalitev semen (npr. hude motnje, kratke vegetacijske sezone, pomanjkanje hranil), v kasnejših fazah primarne in sekundarne sukcesije ter v vodnih habitatih.
Primer: ekosistem alpske trate in resave

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da lahko rastlino označimo kot parazitsko rastlino na drugi zeleni rastlini?

A

Da rastlino lahko okličemo kot parazitsko, more ta prodirat v živo tkivo druge rastline in iz nje črpat del ali pa vse potrebne snovi za rast in razvoj. Prav tako z gostiteljsko rastlino vzpovstavi fiziološki most v obliki havstorija in so heterotrofne.

  • rastlina je kritosemenka oz. cvetnica
  • rastlina prodira v živo tkivo druge rastline in iz nje črpa del ali vse potrebne snovi za rast in razvoj.
  • prava parazitska rastlina ima haustorij - tj. specializiran organ, ki prodre v gostiteljsko rastlino in med rastlinama tvori žilno/vaskularno povezavo.
  • so brez klorofila in sposobnosti fotosintetiziranja
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Tipi parazitskih rastlin.

A

HEMIPARAZITI – fotoavtotrofni, imajo klorofil, potrebujejo vodo in mineralne snovi
HOLOPARAZITI – ne vršijo procesa fotosinteze, so brez klorofila. Potrebujejo vodo, fotosintetske produkte in mineralne snovi.
FAKULTATIVNI - dopolnilni
OBVEZNI – nujno rabijo gostitelja

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Naštejte nekaj primerov navideznih parazitskih rastlin na drugih zelenih rastlinah.

A
  • EPIFITI: lahko rastejo na drugi rastlini, vendar ne predrejo v njene prevajalne dele in od nje ne črpajo snovi za preživetje. Orhideje, praproti, kaktusi, mahovi. Primer: ficus aurea (lahko zaduši rastlino), bršljan.
  • MIKO-HETEROTROFI: Ta rastlina je povezana z MIKORIZNO GLIVO, od katere črpa vse potrebne snovi, ta MIKORIZNA GLIVA pa je povezana z ZELENO RASTLINO, od katere črpa neke fotosintetske produkte. Primer: rjava gnezdovnica,
  • MESOJEDE RASTLINE
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Zakaj EPIFITI niso parazitske rastline?

A

Epifiti niso parazitske rastline zaradi tega ker potrebujejo drugo rastlino le kot oporo za rast in ne vdirajo v njene prevodne elemente in od nje ne črpajo hranilnih snovi in vode.

  • Epifiti so organizmi, ki rastejo na površini rastline, paraziti pa so organizmi, ki živijo v ali na drugem rastlinskem organizmu.
  • Epifiti rastlino gostiteljico izkoriščajo za fizično oporo, medtem ko so pravi paraziti od nje odvisni zaradi hranil.
  • Epifiti načeloma ne škodujejo rastlini gostiteljici (razen, če postanejo preveliki in pretežki, kot v primeru »strangler fig«), medtem ko pravi paraziti zmanjšujejo fitnes gostitelja, ter mu lahko povzročijo bolezni.
22
Q

Ali je bršljan (Hedera helix) parazitska rastlina? Razloži odgovor.

A

Ne, saj od druge rastline ne črpa hranilnih snovi in vode, saj sam niti ne prodira v rastlino, vendar jo uporablja kot oporo za rast in plezanje. To lahko potrdimo tako, da najdemo bršljan ki raste po stenah hiš, saj od hiše ne more črpati hranil.

Za gostiteljsko rastlino lahko postane problem le v primeru, da se preveč razraste.

23
Q

Številne rastline brez klorofila, kot je npr. orhideja rjava gnezdovnica (Neottia nidus-avis), so tudi v strokovni in znanstveni literaturi napačno označene kot saprofiti. Razložite, ZAKAJ je takšna oznaka napačna.

A

Da organizem izpolnjuje pogoje, da je saprofit, bi moral sam izločati določene encime v okolje, ki bi razgrajevali organske snovi. Te razgrajene organske snovi pa bi nato črpal vase.
Rjava gnezdovnica ne izloča teh encimov in ne razgrajuje organskih snovi, vendar je parazit na mikorizni glivi. Od nje črpa vse snovi, ki jih potrebuje za preživetje. Gliva pa je po drugi povezavi povezana še z zeleno rastlino, od katere črpa produkte fotosinteze. Zaradi tega rjavo gnezdovnico uvrščamo med MIKO-HETEROTROFE.

24
Q

Razložite, kaj so to MIKO-HETEROTROFI in na kratko označite odnos le-teh z ostalimi organizmi, ki so v interakciji.

A

MIKO-HETEROTROFI so navidezni paraziti na druge rastline, saj so paraziti na mikorizne glive. Od gliv črpajo vse potrebne snovi za rast in razvoj. Ta gliva pa je povezana z drugo zeleno rastlino, od katere črpa fotosintetske produkte.
Odnos med MIKO-HETEROTROFOM in glivo je parazitizem, odnos med glivo in zeleno rastlino pa je simbioza, saj gliva dovaja vodo zeleni rastlini, ta pa njej fotosintetske produkte.

25
Q

Poimenujte nekaj miko-heterotrofnih rastlin, ki so A) miko-heterotrofi skozi celotno življ.cikel; b) miko-heterotrofi samo del življenjskega cikla.

A

A) rjava gnezdovnica, Lacandonia schismatica, Sciaphila sugimotoi, Monotropa uniflora
B) Gametofiti številnih praprotnic, Botrychium dissectum

26
Q

Poimenujte in na kratko označite 4 osnovne skupine parazitskih cvetočih rastlin.

A
  • Holoparaziti – primer: Rafflesiaceae
  • Obligatni hemiparaziti – primer: Lauraceae
  • Fakultativni hemiparaziti – primer: Olacaceae
  • Obligatno-fakultativni hemiparaziti – primer: Orobanchaceae
27
Q

Razložite, kakšen je pomen fiziološke povezave med parazitsko rastlino in gostiteljsko rastlino. Katera struktura (kako jo imenujemo) običajno predstavlja to povezavo (slika spodaj)? Označite na sliki, katera rastlina je parazit in katera gostitelj.

A

Fiziološki most med gostiteljsko in parazitsko rastlino je življenjskega pomena za parazitsko rastlino, saj ta brez hranil in vode od gostiteljske rastline ne bi mogla preživet. Po drugi strani pa je ta fiziološki most za gostiteljsko rastlino odvečen in celo škodljiv, saj rastlina, ki pridela nutriente zase in ki črpa vodo zase, te snovi izgubi preko te fiziološke povezave in tako more delati dovolj za dve rastlini, da lahko tudi sama preživi.
To povezavo med parazitsko in gostiteljsko rastlino predstavlja struktura HAVSTORIJ. Ta je zgrajen iz zunanjega oprijemalnega dela in vraščenega dela, vmes pa ju povezuje havstorjalni ksilemski most.
HAVSTORIJ je lahko PRIMARNI ali SEKUNDARNI. PRIMARNI je preobražen rastni vršiček primarne korenine, SEKUNDARNI pa je iz stranskih korenin

28
Q

Kaj vse so lahko HAVSTORIJI?

A

Havstoriji so lahko:
- Fiziološka povezava med parazitsko rastlino in gostiteljsko rastlino, preko katere parazitska rastlina črpa hranilne snovi in vodo.
- Havstorialni del saprofita pri mahovih in praprotnicah (saprofit se zarašča na gametofit in od njega črpa vodo)
- Izrastek glivnih hif v celice alg pri lišajih

29
Q

Približno kolikšen delež cvetnic je parazitskih na drugih rastlinah in naštejte nekaj najpomembnejših parazitskih družin cvetnic (min.5).

A

Parazitske cvetnice, ki se s pomočjo havstorijev morfološko in fiziološko pritrdijo na druge cvetnice, so se neodvisno razvile 12-krat, kar je povzročilo nastanek 292 rodov ter približno 4750 vrst, kar predstavlja približno 1 % vseh cvetnic na svetu.
Nekaj najpomembnejših parazitskih družin cvetnic:
* Balanophoraceae,
* Orobanchaceae,
* Rafflesiaceae
* Lauraceae
* Krameriaceae

30
Q

Razložite pomen biokemijske kompatibilnosti med parazitom in gostiteljem pri rastlinah.

A

Biokemijska kompatibilnost je obvezna za vzpostavitev odnosa med parazitom in gostiteljem.

Gostiteljska celica v okolico sprošča določene substance, katere lahko zazna seme parazitske rastline, ki začne ob prisotnosti pravih substanc kalit.

Med parazitiranjem bližnje rastline sproščajo vrsto molekularnih signalov, ki jih nato sprejmejo oz. zaznajo parazitske rastline. Ti dražljaji so pogosto bistveni, da parazitske rastline vzklijejo in/ali opravijo faze parazitiranja na pravem mestu in ob pravem času.

Ker imajo semena obligatnih parazitskih vrst omejene vire, zaznavanje faktorjev kaljivosti, ki izvirajo iz gostiteljske rastline, daje zagotovilo o prisotnosti potencialnega gostitelja na ugodni razdalji.

Prav tako, da je gostiteljska rastlina kompatibilna, more ustvarjat sekundarne metabolite, katere lahko parazitska rastlina uporablja in razgradi na esencialne molekule.

Parazitska rastlina lahko z različnimi gostiteljskimi vrstami tvori tesne povezave za namene izkoriščanja življenjsko potrebnih snovi. Pri tem so parazitske rastline izpostavljene stresu, ki ga povzročajo različni okoljski dejavniki ter razlike v obrambi in imunskem sistemu pri različnih gostiteljskih vrstah. Te omejitve premagujejo tako, da prilagodijo svoje fiziološke in biokemične lastnosti tako, da se le te razlikujejo od gostiteljevih.

Večina do sedaj odkritih faktorjev kaljivosti sodi med strigolaktone (SL). Gre za spojine, ki izvirajo iz karotenoidov ter se sproščajo v koreninski eksudat. Strigolaktoni imajo različno kalilno aktivnost do različnih predstavnikov iz družine Orobanchaceae, kar kaže na to, da so se parazitske rastline prilagodila na svoje gostitelje.

31
Q

Kateri dejavniki vse določajo izbiro možnih gostiteljev za parazitsko rastlino?

A

Gostiteljska rastlina mora biti zmožna preživljat parazitsko rastlino skozi celotni življenski cikel.

Eden izmed glavnih dejavnikov je BIOKEMIJSKA KOMPATIBILNOST, saj parazitska rastlina more bit zmožna porabljat sekundarne metabolite, ki nastanejo v gostiteljski rastlini.

Prav tako večina enokaličnic ne more gostit parazita, zato so bolj parazitirane dvokaličnice.

Prav tako sta pomembna dejavnika količina svetloba, ki jo parazitska rastlina na gostiteljski rastlini lahko osvetli in zmožnost, ki jo gostiteljska rastlina da parazitski za razmnoževanje.

  • molekularni signali med parazitsko rastlino in rastlino gostiteljico
  • faktorji, ki inducirajo havstorije (HIFs) → specifičnost prepoznavanja HIF ima vlogo pri določanju območij gostiteljskih rastlin ter pri izogibanju spontani tvorbi havstorija na lastnih koreninah parazitske rastline kot tudi tvorjenju povezav z manj idealnimi gostitelji (tj. z sorodnimi vrstami)
32
Q

Kakšno vlogo imajo rod CASSYTHA, CUSCUTA; rodova STRIGA in nekateri predstavniki roda OROBANCHE v kmetijstvu? (ali Kateri so za človeka pomembni gostitelji teh parazitov?)

A

Vsi našteti rodovi imajo v kmetijstvu vlogo zmanjševanja pridelka oz. uničevalca pridelka. To so parazitske rastline, ki parazitirajo na kulturnih rastlinah. Rod COSCUTA parazitira na ekonomsko pomembnih metuljnicah (lucerna), rod STRIGA pa na kulturnih rastlinah Afrike in Azije (koruza, riž, sladkorni trs, arašidi), rod OROBANCHE pa na stročnicah, paradižniku, krompirju, sončnici…

Povzročajo (hude) izgube pridelka.
Parazitske rastline se neposredno pritrdijo na gostiteljske rastline s specializiranimi organi, imenovanimi havstoriji, s katerimi iz gostiteljev črpajo hranila in vodo. Zaradi te tesne fiziološke povezave med gostiteljskimi in parazitskimi rastlinami večina standardnih herbicidov in nadzornih tehnik za obvladovanje invazij s parazitskimi rastlinami, ni učinkovita ali pa je predraga.

33
Q

Na spletu oz. v drugih virih podatkov poiščite konkreten primer za parazitsko rastlino, ki dela preglavice v agronomiji – pri nas ali po svetu. Zapišite za katero vrsto (ali rod/družino) gre, kje in zakaj je problematična; kako jo kontrolirajo (oz. kakšne so obrambne strategije boja proti njej).

A

Primer parazitske rastline v kmetijstvu je Striga asiatica. Je parazitska rastlina, ki zajeda na koruzi, rižu in sladkornem trsu in izvira iz Afrike in Azije. Semena te rastline lahko ostanejo dormantna v zemlji do 15 let in tako je v šestdesetih letih je postala večji problem v ZDA, kjer so začeli celoten postopek, da se je znebijo. Med rastlinami koruze so nasadili rastline desmodium, ki v prst sprošča kemikalije, ki zavirajo kalitev parazitske rastline Striga asiatica.

Preberi si se v A_P_Odg.

34
Q

Po Mali flori Slovenije poiščite vsaj 5 parazitskih rastlin pri nas in jih poimenujte.

A
  • Resasti škrobotec (Rhinanthus glacialis)
  • Mali škrobotec (Rhinanthus minor)
  • Bela omela (Viscum album)
  • Navadni brinjekaz (Arceuthobium oxycedri)
  • Drobnocvetna predenica (Cuscuta epithymum)
  • Vejnati ali razrasli pojalnik (Orobanche ramosa)
35
Q

Na kratko, in na osnovi primera predstavite, kakšen vpliv ima lahko parazitska rastlina na biomaso rastlinske združbe v kateri uspeva.

A

Parazitske rastline imajo običajno negativen vpliv na biomaso rastlinske združbe v kateri uspeva.

Primer je lahko vrsta Rhinanthus – škrobotec, študije so pokazale, da je ta vzrok za zmanjšanje produktivnost Evropskih travnikov med 8 in 73%. Prav tako pa so ugotovili, da je ta procent manjši na travnikih, kjer je prisotna večja biodiverziteta, kar je lahko možen omejevalec.

Parazitska rastlina pogosto močno zmanjša uspešnost gostitelja, kar povzroči spremembe v kompeticijskih interakcijah med gostiteljskimi in negostiteljskimi rastlinami ter celo kaskado vplivov na strukturo združbe, diverziteto, vegetacijske cikle in conacijo.

Vpliv na rastlinsko združbo se še dodatno poveča zato, ker parazitske rastline istočasno parazitirajo in tekmujejo z rastlinami danega območja; njihova lastna produktivnost in populacije so zato odvisne tako od “kakovosti” gostiteljev, ki jih parazitirajo, kot tudi od stopnje konkurence sosednjih rastlin.

Do velikih vplivov na ekosistem pride tudi, če parazitske rastline predstavljajo le manjšo komponento nekega ekosistema.

Paraziti lahko neposredno vplivajo na svojo populacijo s parazitiranjem članov svoje populacije (samoparazitizem).

To je vidno pri vrsti Olax phyllanthi, kjer fiziološko superiorni osebki pridobivajo vire od inferiornih.

36
Q

Razložite, kako lahko parazitske rastline vplivajo na pestrost rastlinskih združb:
a) V primeru, da je njihov najljubši gostitelj dominantna rastlina v združbi.

A

Če je njihov primarni gostitelj rastlinska vrsta, ki je v združbi dominantna, se število osebkov te vrste v travnikih močno zmanjša, kar omogoča drugim vrstam, ki niso dominante, da uspevajo in rastejo in s tem višajo diverziteto travnika. Prav zato na nekaterih travnikih uporabljajo določene parazitske rastline, da povečajo stopnjo diverzitete na travniku.

Parazitske vrste omejujejo dominantno rastlino v neki združbi. Zelo pogosto so namreč najbolj parazitirane vrste ravno kompetitivno dominantne vrste in v takšnem primeru parazitizem omogoča ohranjanje kompetitivno podrejenih vrst
PRIMER: študije Penningsa & Callawaya v slanih močvirjih so pokazale, da Cuscuta salina preferira gostitelja Salicornia virginica. Ker ta gostiteljska rastlina velja za dominatno v združbi rastlin slanih močvirij, njeno parazitiranje oz. zatiranje s strani parazitske rastline Cuscuta, na območjih, kjer je le ta v izobilju, olajša širjenje podrejenih vrst Limonium californicum in Frankenia salina. Na ta način se poveča raznolikost združbe.

37
Q

Razložite, kako lahko parazitske rastline vplivajo na pestrost rastlinskih združb:
b) V primeru, da je njihov najljubši gostitelj podrejena (subordinate) oz. manj številčna rastlina v združbi.

A

Če je njihov primarni gostitelj rastlinska vrsta, ki je podrejena oz. subordinatna, pa pride do tega, da dominante vrste postanejo še bolj dominante, in podrejene ne morejo tekmovat z njimi in se širit. Pride do zmanjšanja diverzitete na nekem območju.

Kadar so preferirane gostiteljske rastline podrejene oz. manj številčne v združbi, lahko parazitizem (dodatno) zmanjša njihovo število, ter s tem omogoči večjo prevlado najštevilčnejših vrst, posledica česar je zmanjšanje raznolikosti združbe.
PRIMER: Takšen primer sta v sistemih peščenih sipin opisala Gibson in Watkinson, in sicer sta opazila, da je Rhinanthus minor, za katerega je običajno velja, da povečuje raznolikost združbe, le to zmanjšal tako, da je prednostno parazitiral podrejene rastlinske vrste.
Vendar ni vedno nujno, da se številčnost domnevno preferirane gostiteljske vrste zmanjša, saj v kolikor je številčnost drugih potencialnih gostiteljev dovolj velika, se preferirani gostitelj lahko “skrije” pred parazitsko rastlino.

38
Q

Razložite, kako lahko parazitske rastline vplivajo na pestrost rastlinskih združb:
c) Podrobneje razložite trditev, da lahko parazitske vrste, ki so enoletnice povečajo pestrost združb tudi zaradi ustvarjanja vrzeli (bare-ground) v vegetaciji.)

A

Če so enoletnice, po zaključenem življenjskem ciklu propadejo in ta prostor zapolnijo pleveli in druge vrste, ki večajo biodiverziteto prostora.

39
Q

Zakaj in katere parazitske vrste lahko definiramo kot ključne (keystone) vrste združbe?

A

Tako jih lahko definiramo, ker s tem ko parazitirajo v nekem okolju, lahko popolnoma spremenijo strukturo tega okolja. Recimo omejujeo rast dominantnih rastlinskih vrst in s tem večajo diverziteto okolja.

Kot ključne vrste združbe obravnavamo tiste parazitske vrste, ki v neki rastlinski združbi igrajo osrednjo vlogo oz. imajo velik vpliv na združbo, ne glede na njihovo število ali biomaso. Omejevanjem konkurenčnih dominantnih vrst, omogočajo soobstoj in diverziteto v neki rastlinski združbi

40
Q

V klasičnih raziskavah biodiverzitete je vrstna pestrost=številu vrst. Katere lastnosti rastlin pa lahko raziskujemo (merimo, računamo), kadar uporabljamo novejši pristop (funkcionalni) pri proučevanju biodiverzitete v ekosistemu? Naštejte vsaj pet različnih lastnosti.

A

Funkcionalna pestrost (ang. Plant functional diversity; FD) nam pove KAKŠNA JE RAZNOLIKOST določene (ali več njih) LASTNOSTI RASTLIN V VEGETACIJI. Je pomembna sestavina biotske raznovrstnosti, ki označuje raznolikost funkcionalnih lastnosti v združbi, pokrajini ali celo v večjem prostoru. Vpliva lahko na procese in stabilnost ekosistemov.

  • ŽIVLJENSKA OBLIKA (geofiti, hamerofiti…)
  • ŽIVLJENSKI CIKEL (enoletnice, dvoletnice, trajnice)
  • RASTNA OBLIKA (šopaste, z rozeto)
  • VIŠINA RASTLINE
  • TEŽA SEMEN
  • DLAKAVOST
  • ALELOPATSKI UČINEK

ŠTEVILO VRST=ŠTEVILO FUNKCIONALNIH TIPOV
VRSTNA PESTROST= FUNKCIONALNA PESTROST

41
Q

Na osnovi skice primerjajte in razložite, kako se habitata razlikujeta v številu vrst in številu funkcionalnih tipov

A
42
Q

Kaj pomeni izraz FUNKCIONALNA PESTROST? Razložite razliko med vrstno pestrostjo (izraženo kot število vrst v nekem habitatu/ekosistemu ) in funkcionalno pestrostjo.

A

Izraz funkcionalna pestrost (FP) nam pove kakšna je raznolikost določene (ali več od njih) lastnosti rastlin v vegetaciji. Je pomembna sestavina biotske raznovrstnosti, ki označuje raznolikost funkcionalnih lastnosti v združbi, pokrajini ali celo v večjem prostoru. Vpliva lahko na procese in stabilnost ekosistemov.

Pri vrstni pestrosti kot merilo biodiverzitete uporabljamo:
* vrstno sestavo (species composition)
* sobivanje vrst (species coexistence)

Vrstna pestrost nam poda podatek o številu vrst na nekem območju, vendar nam ne da nobenega podatka o lastnostih teh vrst.
Funkcionalna pestrost nam poda lastnosti o teh vrstah, kako dolgo cvetijo, kako visoke so, kakšno življenjsko obliko imajo…

Pri funkcionalni pestrosti pa kot merilo biodiverzitete uporabljamo:
* število funkcionalnih tipov

43
Q

Model DST klasifikacije rastlin v fitocenozah uporabljamo, da definiramo tri skupine rastlin, glede na njihovo obilnost v habitatu. Poimenujte vse tri skupine in na kratko opišite, kaj je zanje značilno.

A
  • DOMINANTNE (dominant) – manjše število vrst, rastline so višje in robustnejše, tvorijo večinski del biomase
  • DRUGOTNE (subordinate) – večje število vrst, manjše rasti, tvorijo manjši del biomase
  • PREHODNE (transition) – po lastnostih zelo raznolika skupina ter niso vezane na določeno rastlinsko združbo; predstavljajo zelo majhen delež biomase in pogosto jih najdemo v sestojih samo kot kalice ali mladike; te iste vrste so lahko dominantne ali drugotne vrste v bližnjih in sosednjih tipih vegetacije
44
Q

Razložite trditev: Varovanje rastlinstva/vegetacije pomeni:
1) vzdrževanje biotske pestrosti

A

S tem je mišljeno ohranjanje čim večjega števila vrst, da te vrste ne postanejo ogrožene in posledično izumrejo, saj se samo z večjo stopnjo biodiverzitete lahko svet kot ga poznamo, nadaljuje (večja biodiverziteta, več različnih genov, večja možnost mutacij in nastanka novih vrst).

Varovanje vegetacije prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti in zagotavlja številne ekosistemske storitve.
Z varovanjem območij z večjo rastlinsko raznovrstnostjo, lahko npr. zagotovimo stabilnejše stopnje sekvestracije ogljika. Prav tako lahko s tem pripomoremo preprečiti dezertifikacijo ali druge ekološke pretrese ter zaščiti živalske populacije pred posledicami podnebnih ekstremov.

45
Q

Razložite trditev: Varovanje rastlinstva/vegetacije pomeni:
2) ohranjanje ekološke funkcije.

A

Vsaka rastlina v naravi ima določeno funkcijo, s tem ko varujemo, da te rastline ne izginejo, ohranjamo te funkcije. Primer je recimo ohranjanje dreves na hribovitih površinah, saj če jih posekamo in naredimo pašnik, korenine trav, ne bodo držale zemlje in bo po močnem deževju prišlo do plazov.

Na rastlinsko skupnost gledamo z vidika vseh funkcij, ki jih opravlja (ti. ekosistemskih storitev za človeka).
Primeri funkcionalnih tipov in/ali funkcij rastlin:
* Zmanjševanje CO2 v zraku
* Vezava zračnega N2
* Vezava N2 in P2 iz tal z mikorizo
* Stabilizacija tal s koreninami (zmanjšana erozija)
* Pestrost semen in plodov = pestrost živali
* Rastline varuške
* Pionirske rastline ,….
* Fitoremediacijske rastline

46
Q

Skicirajte in razložite na t.i. modelu grbe („humped-backed“ model), v kakšnih razmerah lahko pričakujemo sobivanje največjega števila rastlinskih vrst v vegetaciji.

A

Graf prikazuje vrstno pestrost dominantnih, stres toleratorskih in rastlinskih vrst, ki niso ne dominantne in ne prilagojene na stres.

Če je stres oz. motnja majhna, dominirajo dominantne vrste, če je pa motnja prevelika pa dominirajo stres toleratorske vrste.

Tako so razmere v katerih sobivajo vsi trije tipi rastlin takšne, da je stres oz. motnja prisotna, vendar ni preveč pogosta. V tem primeru ne morejo dominirat dominantne vrste, saj vse tri tipe omejuje motnja.

Primer so prodišča ob Dravi. Gladina reke Drave se ob močnejših nalivih dvigne in povzroči stres oz. je motnja, kar omogoča poleg dominantim vrstam, še ostalim, da rastejo.

47
Q

Navedite vsaj tri abiotske značilnosti habitata, ki so v pozitivni povezavi s številom rastlinskih vrst, ki sobivajo.

A

Klima, topografija, tip tal, kmetijska raba,…

48
Q

Razložite, kaj pomeni, da je rastlinska združba vertikalno raznolika.

A

Da rastlinske vrste od tal do konca posamezne rastline niso enake. Vrste se med seboj razlikujejo po višini, rozeti, velikosti listov, cvetov in celo semen. (ne vem če je prav). Omogoča različnim rastlinskim vrstam zapolnitev različnih niš in s tem omogočajo sobivanje.

49
Q

Na osnovi spodnje skice opišite primer horizontalne raznolikosti habitata, ki posledično omogoča sobivanje večjega števila rastlinskih vrst.

A

Vrstno pestrost (4 mikro-habitati) omogočata raznolikost v globini tal (apnenčasta tla z žepi/razpokami = HORIZONTALNA RAZNOLIKOST HABITATA) ter redna motnja (paša, košnja)

50
Q

Katere lastnosti gliv rodu vlažnice (Hygrocybe spp.) omogočajo, da veljajo za pomembno indikatorsko skupino, ki s svojo prisotnostjo kažejo na stanje ohranjenosti negozdnih habitatov.

A

So dobri indikatorji ohranjenosti polnaravnih in naravnih travišč. Za ta travišča so običajno značilne zelo nizke ravni raztopljenih nitratov in fosfatov, njihova skupna značilnost pa je tudi ta, da na njih redno poteka košnja in paša, ter da v zadnjem času niso bila gnojena.

51
Q

Navedite 4 najpogostejše tipe klonalnih rastlin v bazi CLO-PLA za rastlinske vrste na
območju srednje Evrope, ki so koreninskega izvora.

A

Nadzemna korenika
Podzemna korenika
Rastline z glavno korenino, ki se lahko deli
Nadomestni brst na koreninah

52
Q

Navedite 3 najpogostejše tipe klonalnih rastlin v bazi CLO-PLA za rastlinske vrste na
območju srednje Evrope, ki so stebelnega izvora.

A

Stebelnega izvora:
Vodoravno zakoreninjajoče se steblo
Turioni
Deli rastline stebeljnega izvora