Sivilprosess Flashcards

1
Q

Fusadommen

  • § 1-3
  • aktualitet
A

Hovedregelen er at aktualiteten må opprettholdes frem til dom avsies. Denne dommen er et eksempel på et unntak fra denne hovedregel. Spørsmålet i saken var om en sterkt funksjonshemmet kvinne hadde rettskrav på hjemmesykepleie. Kvinnen døde før saken nådde opp i HR, slik at utfallet ikke ville få betydning for henne. Norges handikapforbund var imidlertid partshjelp i saken, og de fikk medhold i at man her måtte få en dom selv om saksøker var død. Begrunnelsen var at dette var en sak med stor prinsipiell betydning, og det var brukt mye ressurser på å belyse saken fra mange hold. Ressursene ville derfor gått til spille om de ikke hadde behandlet saken. Det var også sentralt at saksøkeren tidligere hadde oppfylt søksmålsbetingelsene (slik som i Naturbetongsaken)

Dommen viser hvordan prinsipielle saker kan opprettholde sin aktualitet til tross for hovedregelen som ble presentert innledningsvis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Rt. 1979 side 468 (Norsk Balalaikaorkester)
- rettskrav
Rt. 1995 side 1111 (Bordtennisklubb)

Se pp slide Bernt og skriv

bergen motorbåtforening

A

Medlemskap i foreninger

Unntak: ”klar økonomisk eller velferdsmessig betydning”, f. eks medlemskap i politisk parti. Se Rt. 2001 side 136 (Fremskrittspartiet)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Rt-1963-996 (Monteringssaken)

  • kontradiksjon
  • rettens grunnlag for sin avgjørelse
  • påstandsgrunnlag
A

Spørsmålet i saken var om et skipsverft var ansvarlig for et motorhavari i en fiskebåt.

Problemet i saken var at kjøper av båten anførte en spesifikk feil som begrunnelse for sin mangelspåstand. Lagmannsretten var enig at det forelå mangel men de bygget på en helt annen feil enn den kjøper hadde anført (og som ble prosedert på for retten).

Til tross for at lagmannsretten hadde lagt til grunn at det forelå en annen monteringsfeil enn det rederen hadde påberopt, avgjorde lagmannsretten saken på et grunnlag som ligger innenfor hovedtrekkene av det partene hadde anført. Selv om lagmannsretten ikke hadde gått utenfor de påberopte grunnlag, opphevde imidlertid Høyesterett dommen fordi lagmannsretten ikke i tilstrekkelig grad hadde sørget for å få partenes anførsler avklart, fordi de ikke hadde utført nødvendig veiledning da det ble synlig at de ville bygge på et annet faktisk forhold (nå tvl. 11-5 (2)).

Kjennelsen viser at rettens veiledningsplikt slår inn når bevisfakta som ikke er påberopt av en part, legges til grunn for en avgjørelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

HR-2017-1199-U
(Kloakklaget)
- partsevne

A

Spørsmålet i saken var om et vann- og kloakklag i et hytteområde hadde partsevne. Foreningen hevdet at de ikke hadde partsevne og begrunnet dettes blant annet i deres økonomiske situasjon. HR uttalte i denne sammenheng at det ikke er et absolutt vilkår for partsevne at parten har tilstrekkelig med midler til en materiell prøving av saken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

P-pilledom II

- beviskrav

A

Den klare hovedregel i norsk rett er at det kreves sannsynlighetsovervekt for det faktum som er påberopt. Dette er i ettertid også lagt til grunn i forarbeidene til tvisteloven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Rt-2011-1348
(Tingrettsinhabil)
- inhabilitet

A

Spørsmålet i saken var blant annet om en meddommer i tingretten var inhabil.

I tilknytning til dette spørsmålet uttalte Høyesterett at den andre siden av § 108 - hvordan tilfellet ser ut for allmennheten” - i økende grad har blitt vektlagt i senere rettspraksis. Begrunnelsen er pga utviklingen av habilitetskravet etter EMK artikkel 6 nr 1.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Rt-2000-1599
(vaktmester)
- sondring mellom ideelle interesser og formuesverdier

A

Saken gjaldt rekkevidden av kravet til ankesum for lagmannsretten.

HR uttalte at når en står mellom en sak som har både ideelle og økonomiske interesser så blir det avgjørende hvilken interesse som er den dominerende. Det er saksøkers interesse i saken - objektivt vurdert - som avgjør om det er tale om en økonomisk eller ideell interesse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Rt-2015-641 (uttrykk for rettsavklarende og gjeldene rett)
(trepartsforhold)
- tilknytning
- § 1-3

A

Etter en dom avsagt i Rt-1998-623, som ble voldsomt kritisert, var hovedregelen at det ikke var krav om å trekke inn en privat part i saker der både en offentlig og privat part kunne være gjenstand for søksmål (eller mer riktig å si der private var begunstiget gjennom offentlige vedtak).

To dommer i ettertid bekreftet utgangspunktet (i 2005) dette til tross for forslag om regelendring. I denne dommen fra 2015 ble det også fastslått at det ikke eksisterer en regel om såkalt “tvungent prosessfellskap”. Dommen opprettholdt derfor det tidligere utgangspunktet, og det ble fastslått at rettstilstanden ikke hadde endret seg siden lovgiver tok stilling til spørsmålet selv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
Rt-2008-362
(Naturbetong)
- § 1-3
- rettskrav
- rettslige karakteristikker
- aktualitet
A

Spørsmålet i saken var om saksøkeren kunne gå til sak med krav om at oppføring av boligblokken var i strid med en strøkservitutt (altså om byggingen er rettsstridig eller ikke). I saken ble det uttalt at det har skjedd en endring over tid slik at man nå kan anlegge søksmål om rettslige karakteristikker som “ulovlig”, “rettsstridig” o.l. Det var imidlertid usikkert hvilke rettsvirkninger søksmålet ville få ettersom byggene i saken allerede var bygd. HR la til grunn at prøving av saken ville ha relevans for et etterfølgende erstatningssøksmål, men uttalte at dette måtte anses å være i grenseland av om man sto overfor et rettskrav eller ikke. Det måtte derfor få avgjørende vekt at saksøker hadde en sterk interesse i å få slik dom, jf. aktualitetsvilkåret.

Avgjørelsen illustrerer at man i grensetilfeller (av om det foreligger et rettskrav) vil måtte foreta en samlet vurdering etter § 1-3 der det er sentralt om saksøkeren har et praktisk behov for å få spørsmålet rettslig avklart eller ikke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

HR-2018-1130-A
(Rørleggerkjennelsen)
- rettskrav og rettskraft

A

viktig

samme krav

les også fet kommune dommen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Rt-2005-362
Imafidon
- partsevne

A

Spørsmålet i saken var om et foretak hadde partsevne i forbindelse med et pengekrav. Ankeutvalget slo fast at enkeltpersonsforetak ikke har alminnelig partsevne og at et søksmål må reises i navnet på innehaveren av foretaket. Det ble i den sammenheng vist til tidligere rettspraksis og foretaksloven § 1-1 (2).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Rt-2013-1079
(fortuna)
- Grunnlaget for rettens avgjørelser

A

Spørsmålet i saken var om lagmannsretten hadde gått utenfor påstandsgrunnlaget i saken.

HR uttalte: Det avgjørende er om de faktiske omstendigheter retten legger til grunn for avgjørelsen, i hovedsak ligger innenfor det faktum partene har påberopt. Så lenge kravet til kontradiksjon er ivaretatt, vil retten derfor i en viss utstrekning kunne bygge på forhold som ikke har vært særlig fremhevet av partene

Retten avgjorde saken på et grunnlag som partene bare i begrenset grad var inne på – noe som partene skulle fått nærmere anledning til å uttale seg om. Saksøkte anførte at det ble reklamert for sent, men LR avgjorde saken på grunnlag av at reklamasjonen ikke var fulgt opp på en tilstrekkelig lojal måte. Partene hadde ikke fått tilstrekkelig oppfordring til å uttale seg om det, og kravet til kontradiksjon var da brutt ettersom retten hadde lagt til grunn andre faktiske omstendighetene i sin avgjørelse enn de som var påberopt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
Rt-2015-93
Mariadommen
- rettslig interesse
- aktualitet
- menneskerettighetsbrudd
A

Utvisning av kenyansk kvinne. Staten hevdet blant annet at kvinnen ikke hadde rettslig interesse i å få prøvd vedtaket blant annet fordi kravet til aktualitet ikke var oppfylt. HR uenig. Begrunnelsen var at det ville få umiddelbar effekt for kvinnen å få prøvd saken fordi da måtte myndighetene respektere Grl. § 92 noe som innebar at kvinnen ikke kunne utvises.

Dommen illustrerer vilkåret “betydning for den som påstar at rettighetene har blitt krenket”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

HR-2016-2579-A
(selvmorddommen)
- beviskrav

A

Saken gjaldt et spørsmål om beviskravet ved et selvmord. Spørsmålet hadde betydning for forsikringsavtalen til den avdøde personen.

HR uttaler at selv om rettskildene normalt oppstiller et kvalifisert beviskrav ved belastende faktum kan det oppstå kryssende hensyn som gjør at beviskravet ikke skjerpes allikevel. Det beror på en avveining av faktum vs de kryssende hensyn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Husleiekjennelsen (2013)
Rt-2013-472
- skillet mellom ideelle interesser og formuesinteresser

A

Saken gjaldt en ankenektelse fra lagmannsretten fordi tvistesummen ikke oversteg 125k, jf. tvl. § 17-1.

I LRs drøftelse om saken gjaldt formuesverdier eller ideelle interesser la de vekt på at leietakerens mislighold av husleiebetalingen representerte det dominerende element i saken. HR var uenig i dette og viste til at husleieloven ga leietakere et særlig vern mot utkastelse. Det var derfor uriktig av lagmannsretten å si at saken gjaldt formuesverdier slik at de kunne avvise saken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Rt-1998-300
(Draktreklame)
- § 1-3
- aktualitet

A

Unntak fra utgangspunktet om at man ikke kan få dom for fremtidige forhold.

Rusmiddeldirektoratet sendte brev til to bryggerier hvor de ga uttrykk for at sponsing av idrettslag var i strid med alkoholloven. Det ble altså ikke truffet noe vedtak, men de ga uttrykk for at forholdet kunne få betydning for bryggerienes bevilling (fremtidig myndighetsutøvelse) og bli straffet etter straffeloven. Etter omstendighetene tilsa dette derfor at bryggeriene hadde tilstrekkelige interesse i å få prøvd lovligheten av reklamen, og saken ble fremmet - til tross for at dette gjaldt et fremtidig forhold.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Rt-2005-1322
(kroppsskade)
- beviskrav ved belastende saker

A

Saken gjaldt krav om oppreisning etter en straffbar handling. I dommen uttales det at der det sivilrettslige kravet baseres på et særlig belastende faktum vil beviskravet skjerpes. Men ikke ethvert belastende faktum skjerper beviskravet. HR uttaler at dette må avgjøres ut fra en konkret vurdering av det aktuelle forholdet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Rt-2008-1022
(Linderud og Klepper-saken)
- § 1-3
- tilknytning

A

“Utgangspunktet i privatrettslige forhold er at et søksmål må gjelde saksøkerens egen rett eller plikt overfor saksøkte, jf. Skoghøy, Tvistemål, 2. utgave (2001), side 332 og Schei m.fl., Tvisteloven (2007), side 57 flg.

Dette skulle tilsi at det bare er Klepper som kan reise sak mot sameiet, fordi det nå er han som er eier av seksjonen. Men som fremhevet i Schei m.fl. på side 58, kan det tenkes unntak fra dette utgangpunktet «i helt spesielle tilfeller hvor reelle hensyn mv. med styrke tilsier at vedkommende kan opptre som saksøker selv om han ikke pretenderer å være den egentlige kreditor». Det skal imidlertid tungtveiende grunner til, blant annet på grunn av uklarhet om rettsvirkningene av et slikt søksmål”.

Også fulgt opp i senere rettspraksis. Det avgjørende synes å være om den private parten har et praktisk behov for å gå til søksmål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Rt-2005-534
(Victim-saken)
- tilknytning etter § 1-3
- pretensjon

A

Spørsmålet i saken var om saksøkeren hadde tilstrekkelig rettslig interesse i å få realitetsbehandlet saken etter daværende tvml. § 54.

Høyesterett uttaler:
Ved avgjørelsen av om søksmålet skal fremmes, skal imidlertid retten ikke foreta noen realitetsprøvelse av holdbarheten av det krav som gjøres gjeldende, og om saksøkeren er innehaver av dette, men legge til grunn det saksøkeren pretenderer. Hvorvidt saksøkeren virkelig har et slikt krav som han hevder å ha, er et materielt spørsmål som han har krav på å få realitetsbehandlet.

Fulgt opp i senere rettspraksis, se bla. Rt-2006-209

20
Q

Rt-2012-1138
(Råteskader)
- rettskraft
- samme krav

A

Saken gjaldt et krav om prisavslag som følge av fuktskader. Kjøperen hadde tidligere gått til sak for det samme og fått tilkjent erstatning i denne saken. Spørsmålet var dermed om det nye søksmålet skulle avvises.

21
Q

Rt. 1998 s. 607
(Lønnstrinnsaken)
- Rettslig interesse
- Rettskrav

A

Professor mente at han var blitt usaklig forskjellsbehandlet - fordi han var uorganisert, og ble plassert i feillønnstrinn.

Under dissens (4 mot 1) kom Høyesterett til at gjenstanden for søksmålet ikke kunne anses som et rettsforhold. På vegne av flertallet uttalte førstvoterende: “Det er et vilkår for søksmål at det krav som gjøres gjeldende, er gjenstand for eller undergitt rettslig regulering.”. En vurdering av lønnspolitiske forhold er utenfor domstolens rolle som tvisteløsningsorgan å avgjøre.

Dommen gir generelt sett uttrykk for at det interessen det anlegges sak om, den må være beskyttet av rettsregler.

22
Q

Rt-2006-460
(Brennpunkt)
- § 1-3
- aktualitet

A

Spørsmål om NRK hadde rett til å sende en episode av brennpunkt på TV. Var gitt midlertidig forføyning av tingretten om forbud mot å sende episoden. NRK anket, og sendte episoden (dermed et fortidig forhold da HR tok stilling til saken). HR uttalte likevel at det forelå flere grunner til at saken burde fremmes, altså flere aktuelle forhold.

Avgjørelsen illustrer at flere forhold sett i sammenheng kan innebære at det foreligger tilstrekkelig aktualitet i fortsatt å få saken prøvd.

23
Q

Rt-2003-301

  • rettskrav etter § 1-3
  • prøving av brudd på menneskerettigheter
A

LES

24
Q

HR-2017-1004-U
(utestengning fra universitet)
- aktualitet

A

Kravene til aktualitet etter § 1-3 varierer ut fra rettsforholdets art. Sterke inngrep i partenes rettigheter tilsier at man skal stille mindre krav til aktualiteten ved alvorlige inngrep.

Dommen er et eksempel på akkurat dette. Strenge krav til domstolsprøvingen ved utestengningen av eleven ville medført at søksmålsadgangen ville blitt illusorisk (fordi vedtaket ville vært effektuert før man fikk prøvd saken), og fordi at det hadde et preg av straff, stigmatisering for studenten å være utestengt, samt et økonomisk tap å bli ferdig senere med studiet.

Søksmål tillatt.

25
Q

Rt-2009-1118
(Ankenektelse)
- krav til begrunnelse

A

Dommen er et eksempel på at rettspraksis legger stor vekt på de lovfestede formålene i § 1-1. Etter ordlyden i tvisteloven § 29-13 (2) gjaldt det tidligere ingen begrunnelsesplikt for lagsmannsrettens beslutninger om å nekte en anke fremmet. HR (i storkammer) oppstilte likevel en plikt til å begrunne slike beslutningner og la vekt på lovens formålsbestemmelse (se avsnitt 57).

26
Q

Rt. 2014 s. 1259

  • Rettens forhold til partenes prosesshandlinger
  • kontradiksjonsprinsippet
A

spørsmål om lagmannsretten i en sak om oppgjør etter en entreprisekontrakt for bygging av veg hadde gått utenfor partenes påstandsgrunnlag eller hadde bygd på faktiske opplysninger som partene ikke hadde hatt tilstrekkelig foranledning til å uttale seg om.

27
Q

Walston v. Norway

- kontradiksjonsprinsippet

A

Klagerne anførte blant annet at LR skulle meddelt dem et prosesskriv fra motparten. Høyesteretts kjæremålsutvalg fant det klart at prosesskrivet var uten betydning for den avgjørelse som LR skulle treffe, og at det ikke forelå noen saksbehandlingsfeil. EMD uttalte at “it is for the applicants to judge whether or not a document calls for their comments […]”. EMD kom til brudd på EMK artikkel 6.

Dommen illustrerer at grunnprinsippet om kontradiksjon gjelder selv om retten skulle mene at opplysningene er uten betydning for avgjørelsen av saken. Likevel kritisert i teorien av Reusch pga. innvirkningskravet (gamle tvml. tillot at skrifltige uttalelser som “åpenbart er uten betydning” ikke trengte å forelegges motparten). Vangsnes mener imidlertid at EMD ikke tar stilling til dette, og at dommen derfor ikke er til hinder for et innvirkningskrav.

28
Q

Rt-2003-833
(SRØ) evt (Stopp regionfelt østlandet)
- partsevne
- tilknytning

A

Høyesterett kom til at det ikke var tvilsomt at Folkeaksjonen Stopp Regionfelt Østlandet hadde partsevne. Utvalget la særlig vekt på at folkeaksjonen hadde hatt en fast organisasjonsstruktur over mange år.

Til tross for at forarbeidene uttalte at ad hoc-organisasjoner normalt ikke hadde partsevne, fant retten at det ikke var tvilsomt at SRØ hadde den nødvendige og faste organisasjonsstruktur til å tilfredsstille kravene til partsevne.

Uttalelsen innebærer at det ikke er utelukket at en ad hoc-organisasjon kan ha alminnelig partsevne. Det må bero på en konkret vurdering av organisasjonens struktur.

Dommen er også sentral for organisasjoners søkmålsadgang. Ved vurderingen etter § 1-4, om det ligger innenfor organisasjonens formål og virkeområde, uttalte HR at man ikke kan begrense seg til det vedtektsfestede formålet, men at man også må se hen til den faktiske virksomheten.

Hensynet til representativitet ble også vurdert. Den sentrale retningslinjen var om andre organisasjoner var nærmere å gå til søksmål. Konkret i saken ble det uttalt at organisasjonen var en spydspiss i arbeidet, og representerte både den lokale og regionale oppslutningen. Hensynet til representativitet talte da for tilstrekkelig tilknytning.

29
Q

Rt-2001-1505
Oslo Vei
- § 1-3
- rettskrav

A

Det ble nedlagt påstand om at det var «urettmessig» av kommunen å avvise et anbud fra Oslo Vei. Spørsmålet i saken var om det var mulig å nedlegge påstand om at noe var “urettmessig”. Den tidligere doktrinen ga anvisning på at man ikke kunne kreve dom for rettslige karakteristikker. HR hadde så sent som i 1994 fasthold dette synspunktet.

HR tok imidlertid en bråvending i saken og uttalte i klartekst at det nå var mulig å få dom for en slik påstand som var nedlagt i saken. Synspunktet bygget på en uttalelse i odeltingsproposisjonen. HRs vurdering har blitt fulgt opp i senere rettspraksis, se blant annet Naturbetongsaken. Det generelle synspunktet er at en dom for at noe er “ulovlig”, “rettsstridig” o.l. som regel vil medføre rettsfølger for motparten. Så lenge slike rettsfølger kan fastsettes uten noen usikkerhet, er rettstilstanden i dag at slike søksmål skal tillates.

30
Q
HR-2016-1650-U
(Vinduene på rikshospitalet)
- § 1-3
- rettskrav
- aktualitet
A

Det oppstod tvist mellom en utbygger og Oslo kommune om utskiftning av vinduer var i strid med en reguleringsplan som ble gitt. Utbyggeren hadde søkt om dispensasjon og fått tillatelse, men denne hadde blitt klaget til fylkesmannen av riksantikvaren, noe som medførte at dispensasjonen fortsatt var under behandling.

Først spørsmål om utbyggeren hadde et rettskrav. HR bekrefter dette og henviser til at man nå kan få dom for rettslige karakteristikker så lenge det ikke etterlates tvil om rettsvirkningene av karakteristikken. I denne sammenheng at det var “lovlig” å skifte ut vinduene.

Deretter spørsmål om kravet hadde tilstrekkelig aktualitet til at domstolen skulle behandle. HR uttaler at fordi forvaltningen har tatt stilling til spørsmålet, så var det rimelig for HR å gi dom for forholdet, selv om saken om vedtakets gyldighet fortsatt var til behandling hos fylkesmannen. (I tillegg kunne de gå til søksmål om gyldigheten av fylkesmannens vedtak i ettertid, dermed sløsing av ressurser om man ikke fremmet saken nå). HR kom derfor til at partene hadde behov for avklaring på det foreliggende tidspunktet.

31
Q

HR-2015-981-A)

- samme eller forskjellig påstandsgrunnlag

A

Her var det som grunnlag for at et advokatfirma heftet for en partners erstatningsbetingende handlinger overfor personer som ikke var klienter, i anken påberopt skadeserstatningsloven § 2-1 og dstl. § 232. Under saksforberedelsen for Høyesterett ble de rettslige ankegrunnene supplert med analogi fra arbeidsgiveransvaret, oppdragsgiveransvar, kontraktshjelperansvar og organansvar. Under henvisning til tvl. § 30-7 protesterte advokatfirmaet mot denne utvidelsen. Forberedende dommer la til grunn at dette bare var nye rettslige begrunnelser for ansvar på samme påstandsgrunnlag.

  • dette må omskrives til noe forståelig
32
Q

HR-2016-2178-U
(legeundersøkelse)
- aktualitet
- menneskerettighetsbrudd

A

Helhetsvurdering om søksmålet hadde tilstrekkelig aktualitet. Påstått menneskerettighetsbrudd etter en tvungen legeundersøkelse og observasjon.

Erstatningssøksmål ble reist fire år etter bruddet. Men likevel ikke ligget passivt i fire år, sivilombudsmannen og helsemyndighetene.

Det var viktig å få det konstatert å få konstatert at menneskerettighetsbruddet forelå.

33
Q

Kan man endre parter i saken?

A

I rettspraksis er det lagt til grunn at en endring av partsstilling kan skje hvis det er en nær tilknytning mellom den som trer ut og den som trer inn, og tvistens identitet er i behold etter endringen.

34
Q
Rt-2015-921-A
(fengselsoverføring)
- rettslig interesse
- aktualitet
- menneskerettighetsbrudd
A

Påstått narkotikabrudd. Spørsmål om han kunne overføres til et fengsel med mer sikkerhet.

HR kom til at det ikke var tilstrekkelig aktuelt for vedkommende å få prøvd saken, uten nærmere begrunnelse. Dommen kan ved første øyekast synes å være uforenlig med både Mariadommen og Legeundersøkelse (fra 2016).

I et prejudikatsperspektiv har denne dommen, siden den ble avsagt i avdeling, større verdi enn HR-2016 (legeundersøkelse). Likevel kan et forsøk på å forene dommene og få en mer klar rettstilstand være å si at det ikke var et tilstrekkelig nok behov for vedkommende å få prøvd en overføring fra én fengsel til et annen (mannen hadde jo tross alt utvist skyld i narkotikalovbrudd). Sammenligner man dette med en tvungen legeundersøkelse så er dette mer alvorlig enn å bli overført.

35
Q

Innhenting av bevis etter § 21-12

Er det innhentet i forbindelse med “saken”.

A

Hvis det har vært flere formål med avgivelsen/innhentingen, må bruk i forbindelse den rettslige behandlingen ha være et sentralt formål. Se bl.a. Rt. 2002 side 637 og Rt. 2007 side 920 (avsnitt 77).

36
Q

HR-2016-2025-U

- partsevne

A

Bernt mener denne er god fordi den går systematisk gjennom vilkårene for å få partsevne

37
Q
Rt-2006-983
(Vannlekkasje)
- rettskraft
- samme krav
- følgeskade
A

Spørsmålet i saken var om det kunne kreves erstatning for en følgeskade som ble utledet av samme mangel allerede var avgjort i en annen dom.

HR uttalte at så lenge følgeskaden er nærliggende å regne med, så må det regnes som ett krav.

Spørsmålet er om det er rimelig å regne med at det også ville komme noen skader på baderomsmøblene. Altså går dette vurderingstemaet på om det var rimelig å forvente at Peder Ås trakk inn disse skadene på baderomsmøblene da saken sto for domstolen sist.

38
Q

HR-2019-997-A
(felleskjøpet) (evt. disclosure and discovery)
- bevis
- relevans, tilknytning og forholdsmessighet.

A

Tvisten i saken gjaldt et erstatningskrav etter anskaffelse av et IT-system. Det sentrale spørsmålet i saken var hvor strenge krav man måtte stille til utlevering av bevis.

Høyesterett går langt i å tydeliggjøre kravene for bevisutlevering etter tvisteloven. Høyesterett la til grunn at tvistelovens bestemmelser om bevistilgang oppstiller tre hovedkrav: relevans, spesifikasjon og forholdsmessighet (forholdsmessigheten må dreie seg om kostnad/tid vs bevisverdi)

I tilknytning til kravet om relevans blir det uttalt at det kan være nødvendig å gi en nærmere beskrivelse av hva bevisene som kreves fremlagt, skal underbygge. Det er dermed et behov for konkretisering. Høyesterett kom til at parten ikke i tilstrekkelig grad hadde beskrevet hva de fremprovoserte bevisene skulle underbygge – altså hvorfor de var relevante. I kjennelsen påpeker Høyesterett at partenes pretensjoner om bevisets relevans ikke er avgjørende. Domstolene må foreta en selvstendig prøving av om relevanskravet i tvl. § 26-5 er oppfylt.

Vedr. kravet om spesifikasjon uttaler HR at man må forsøke spesifikasjon så langt det er mulig, og at det er naturlig å se hen til hvor man mest sannsynlig kan finne sentrale bevis. Det ble også åpnet for at man kan gå skrittvis frem slik at man kan fremsette et nytt pålegg om bevistilgang med en annen innfallsvinkel. (kritikk fra meg, for det kan ta lenger tid)

Konkret i saken kom Høyesterett til at bevispåleggene ikke var spesifisert i tilstrekkelig grad. Det ble påpekt at aksept av bevisbegjæringer med krav om fremleggelse av «all kommunikasjon» og «ethvert skriftstykke», vil legge til rette for ordninger man ellers ser i anglo-amerikansk rettstradisjon.

Avslutningsvis la Høyesterett til grunn at gjennomføringen av bevispålegget ville være svært tids- og kostnadskrevende. Samlet var pålegget ikke tilstrekkelig spesifisert og måtte anses uforholdsmessig.

39
Q

Rt-2006-209

  • tilknytning etter § 1-3
  • pretensjon
A

Spørsmålet var om saken skulle avvises på grunn av manglende søksmålskompetanse. HR la til grunn utgangspunktet om at retten må legge til grunn saksøkers pretensjon om det krav han mener å ha. Det var et materielt spørsmål som prøves under hovedforhandlingen. For forhold som kun har betydning for avvisningsspørsmålet (altså bare prosessuelle spørsmål) har retten full prøvingskompetanse.

40
Q

Rt-1958-1290
(politi- og ingeniørsaken)
- aktualitet
- dom for fortidige forhold

A

Saken gjaldt gyldigheten av et streikeforbud gitt ved provisorisk anordning. Da saken kom inn for Høyesterett, var streikeforbudet falt bort. Staten anførte derfor at tjenestemennene ikke leng-er hadde aktuell interesse i å få prøvd gyldigheten av begrensningen i deres streikerett. Høyeste-rett så det annerledes. Høyesterett la avgjørende vekt på at søksmålet gikk ut på å få fastslått rekkevidden av en lovbestemmelse som var av sentral betydning for arbeidstakernes rettsstilling, ettersom staten enda hevdet at de hadde rett til å begrense streikeretten ved provisorisk anord-ning. Tjenestemennene hadde etter Høyesteretts oppfatning da en aktualisert og beskyttelsesver-dig interesse i å få brakt usikkerheten ut av verden ved fastsettelsessøksmål.

41
Q

Rt-2001-244

  • inhabil
  • usikker på om denne skal med
A

Domstollederen står ikke i noe overordningsforhold til de øvrige dommerne ved domstolen når det gjelder dømmende virksomhet, og det anses ikke som et særlig forhold at det er lederen som er inhabil, jf. f.eks. Rt. 2001 s. 244 (ii) og Rt. 1990 s. 590 (ii)

42
Q

Hva skjer om prosessforutsetningene av en sak bortfaller underveis?

A

Det følger av rettspraksis, og forutsetningsvis av ordlyden “aktualitet” og “reelt behov”, at prosessforutsetningene må være til stede helt frem til dom blir avsagt. Hvis f.eks. aktualiteten bortfaller må saken heves.

43
Q

Rt-2013-1127
(Vika parkeringsanlegg)
- § 1-3
- aktualitet

A

Spørsmålet i saken var om saksøkeren kunne gå til søksmål om å forby Oslo kommune i å nedlegge en offentlig vei. Dette ville få konsekvenser for et parkeringsanlegg som hadde inngang fra denne veien. Det var ikke fattet noe endelig vedtak i saken, men søksmålet ble begrunnet i usikkerhet angående fremtidig regulering i området. Dette var i strid med utgangspunktet om at man måtte vente til det forelå et endelig vedtak før man anla søksmål. Det ble likevel åpnet for at man i visse tilfeller åpnet for at man kunne anlegge søksmål før vedtak var fattet. Dette måtte gjøres etter en vurdering av om det forelå et “reelt behov”.

Det sentrale i saken var dermed det forelå tilstrekkelig aktualitet for å gå til søksmål.

Høyesterett uttalte at dersom de skulle tillate søksmålet så måtte det være nærliggende at kommunen ville utøve sin myndighet i strid med de kompetansebegrensninger som motparten mente forelå. Konklusjonen ble avvisning fordi det ikke var fattet noe endelig vedtak og kommunen hadde heller ikke gitt uttrykk for hvordan de ville bruke kompetansen sin. (derfor en usikkerhet) Dermed var det mest hensiktsmessig om saksøkeren fremmet saken for kommunen i stedet.

44
Q

Rt-1989-377
(Veimåling)
- § 1-3
- rettskrav

A

Hovedregelen er at man ikke kan gå til søksmål for rent faktiske forhold, med mindre det eksisterer en særlig hjemmel for dette.

Saken gjaldt måling av en vei, og i LR ble saken avslått fordi den gjaldt et rent faktisk forhold. Høyesterett uttalte at LR hadde misforstått påstanden, og at saken innebar en prøvelse av de rettslige prinsippene for veimåling.

45
Q

Rt-2010-257
(tredagersforeningen)
- partsevne

A

En forening ble stiftet med det formål at de skulle inntre som partshjelp i en rettssak. Spørsmålet var om disse oppfylte vilkårene i § 2-1 annet ledd.

Ankeutvalget kom til at foreningen ikke hadde partsevne og begrunnet dette med at foreningen ikke hadde en fast organisasjonsstruktur, slik som f.eks. tilfellet i SRØ-dommen. Dette ble begrunnet i at foreningen ble stiftet tre dager før erklæringen om partshjelp ble fremsatt. De hadde på dette tidspunktet 8 medlemmer, og ingen midler.

46
Q

Rt-1996-282
Ølmonopolsaken
- § 1-3
- rettskrav

A

Innehavere av fire dagligvareforretninger gikk til søksmål mot saken etter at bevillinger om salg av øl ble trukket tilbake.

Saksøkerne bestred ikke at de måtte ha kommunal bevilling, men de hadde ikke søkt om å få tilbake den kommunal bevilling etter en lovendring. Når saksøkere først hadde gjort dette, og dermed gått til søksmål ville spørsmålet om Vinmonopolets enerett bli prøvd «som ledd i en konkret ugyldighetsprøving og ikke som et abstrakt lovtolkingsspørsmål, noe som ville harmonere dårlig med praksis i tilknytning til tvistemålsloven § 54».

47
Q

Rt-2001-1123
(tvangsinnleggelse)
- § 1-3
- aktualitet

A

Eksempel på at man som utgangspunkt ikke kan få dom for fortidige forhold

Spørsmålet i saken var om saksøkeren kunne gå til sak om gyldigheten av et tvangsvedtak. Saksøkeren hevder at tvangsinnleggelsen var psykisk belastende for vedkommende og ville ha dom for at innleggelsen var ugyldig.

HR uttalte i denne sammenheng at man ved personlige inngrep ville kunne stille lavere krav til om vedkommende hadde tilstrekkelig behov (aktualitet) for å få dom gjennom et fastsettelsessøksmål. HR kom likevel frem til at det ikke forelå tilstrekkelig aktualitet (saksøkeren hadde i hvert fall ikke sannsynliggjort dette i stor nok grad) for saksøkeren, og saken ble dermed avvist.

Essens: ved integritetskrenkelser stiller man lavere krav til aktualiteten ved søksmålet.