Sinnesorganen G nivå Flashcards
cornea
hornhinna
iris
regnbågshinna
pupilla
pupillen
lens
linsen
retina
näthinna
nervus opticus
synnerv
macula lutea
gula fläcken
cilia
ögonfransar
conjunctiva
bindehinna
hyperopi
översynthet, ljusstrålarna bryts bakom näthinnan
myopi
närsynthet, ljusstrålarna bryts framför näthinnan
presbyopi
åldersrelated svårighet att se skarpt på nära håll pga linsen är mindre elastisk. för att kunna läsa på nära håll behöver linsen jobba ganska hårt, är linsen stelare klarar den inte riktigt att bryta strålarna så kraftigt som behövs på nära håll. / läsglasögon
strabism
skelning pga bristande muskelkoordination. kan ge dubbelseende för att ögonen ger två olika bilder som hjärnan inte får ihop.
färgblindhet
tappar av en vis typ saknas så man få svårt att urskilja färger.
olika typer av tappar är ansvariga för olika typer av våglängder; saknar man en viss typ kan man ha svårighet att urskilja vissa färger, vanligast rött och grönt.
makuladegeneration
åldersförändring i gula fläcken, det man fokuserar på blir suddigt
katarakt
grå starr, linsen är grumlig. syns som en grå hinna över ögat. lättopererat.
glaukom
grön starr, ökat tryck i främre ögonkammaren pga det bildats för mycket vätska.
pupillreflexen
pupillen är ett hål mitt i iris som släpper in ljus. att den kan utvidgas och dra ihop sig är pga strålkroppen som har muskler. den drar ihop sig när det blir för ljust, för att skydda näthinnan/syncellerna från att bli skadade. kommer det plötsligt en massa ljus och pupillen inte hinner med blir man bländad en stund. syncellerna har blivit chockade och det tar en stund innan de börjar fungera igen.
Menieres
yrselattacker, hörselnedsättning, tryckkänsla i örat och sus (tinnitus). beror på för högt tryck i de vätskefyllda gångarna i innerörat.
otoskleros
stigbygeln och förbindelsen mellan mellanöra och inneröra stelnar med åldern/blir mindre elastisk. det är stigbygelns bottenplatta som sitter i ovala fönstret som så småningom fastnar och inte rör sig. ljudet kan då inte ledas in till innerörat. det blir en ärrvävnad och benen kan inte vibrera som de ska. ovanligt, men en av de vanligaste orsakerna till ärftlig hörselnedsättning.
tinnitus
symptom, inte sjukdom. ljud i öronen som inte andra hör.
mediaotit
öroninflammation, infektion i mellanörat. orsakas av bakterier eller virus - ofta från hals och näsa, någon förkylning som vandrat upp. varig vätska samlas i mellanörat (trumhinnan buktar ut eller hårdnar) vilket ger tillfälligt nedsatt hörsel. det gör även ont i örat och man kan få en känsla av det har slagit lock. feber är också vanligt.
otoskopi
öronundersökning med ett otoskop (tittar med en liten smal grej, ljuslampa, förstoringsglas, in i hörselgången för att titta på trumhinnan).
otomikroskopi
samma som otoskopi men man har ett mikroskop för att se mer i detalj (hur trumhinnan ser ut). gör man inte på vårdcentraler.