Sex og Samliv Flashcards

1
Q

Forklar disse begrepene:

  • Onani
  • Orgasme
  • Heterofili og homofili
A

Onani: Onani, også kalt for masturbasjon og selvtilfredsstillelse, er å stimulere sine egne kjønnsorganer med hensikt for nytelse.

Orgasme: Orgasme, også kalt for klimaks eller utløsning, er høydepunktet av lystfølelse under seksuell aktivitet. Hos menn er det vanligvis ledsaget av sædtømming, mens hos kvinner er rytmiske sammentrekninger i skjeden og gjennom hele kroppen.

Heterofili og homofili: Hvert menneske kan ha ulik seksuell legning. Det vil si hvilket kjønn du tiltrekkes av. Heterofili er en betegnelse på at menn blir forelsket i kvinner og motsatt. Mens homofili er når to av samme kjønn tiltrekkes av hverandre. Forskjellen i mellom disse to er nok at heterofili er den legningen flest har. Før i tiden ble homofili sett på som en smittsom «sykdom», derfor ble det forbudt og straffbart. Det er heldigvis ikke sånn i dag, men det er fortsatt mange som har disse holdningene fortsatt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv mannens og kvinnens kjønnsorgan

A

Bruk bilde

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan fungerer menstruasjonssyklusen?

A

Menstruasjon er en blødning som skyldes at det ytterste laget av slimhinna i livmoren løsner og kommer ut sammen med litt blod. For de fleste kvinner tar det 28 dager (kan variere fra 21 dager til 35 dager) fra en menstruasjon begynner til den neste begynner. Blødningen varer om lag 4 dager.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er et hormon og hvilken påvirkning har kjønnshormonene for:

  • Jenter (østrogener og progesteroner)
  • Gutter (testosteron)
A

Hormoner er en samlebetegnelse for forskjellige kjemiske substanter som å meget konsentrasjoner transporteres med blodet til målorganer og målceller. Hvor de etter hvert, utløser bestemte fysologiske responser.

Jenter: Østrogener er familie med hormoner som syntiseres i eggstokkene. Sånn at kroppen får beskjed om at livmoren er kjønnsmoden, og må begynne å produsere eggceller.

Gutter: Testosteron er det viktigste hormonet til gutten. Det produseres av leydigcellene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan foregår befruktning?

A

Befruktning innebærer at en sædcelle fra mannen trenger inn i en eggcelle hos kvinnen. I de aller fleste tilfeller oppstår befruktning som et resultat av et seksuelt samleie mellom mann og kvinne. Det befruktede egget fester seg i livmoren og vokser og blir et foster som i løpet av ni måneder utvikler seg til et barn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan fungerer stadiene i en fosterutvikling?

A

På fagspråket kalles læren om fosterutvikling for embryologi. Det er tre stadier som deler opp fosterutviklingen:

  1. Celledelingsperioden: Denne perioden omfatter hele den første uken etter befruktningen har skjedd. I første uken vandrer den befruktede eggcellen nedover egglederen, mens den deler seg hyppig. I løpet av 3-4 dager har eggcellen blitt en celleklump.
  2. Embryonalperioden: Denne perioden er fra 2. til og med 8. uke etter befruktning. Da graver det befruktede eggcellen seg dypere ned i livmorslimhinnen. I midten av andre uke er celleklumpen i stand til å utvikle seg og vokse. En del av celleklumpen går til morkaken, mens den andre delen blir til barnet. Når dette skjer kalles den delen som blir igjen hos barnet for embryo. I løpet av de neste ukene utvikles navlestrengen og hjertet begynner å slå.
  3. Fosterperioden: Denne perioden varer fra uke 9, til og med uke 38. De fleste organsystemene er dannet ved slutten av sjette uke og fram mot slutten av uke 8 skjer det kun små forandringer med organene. Fra uke 9 kalles barnet for et foster. I de neste syv månedene fram mot fødselen vokser fosteret. Organene modnes og blir funksjonsdyktige.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvordan foregår fødsel og hva er forskjellen på en fødsel og setefødsel?

A

Vanlig fødsel er når barnets hode er vendt nedover mot livmorhalsen og ser bakover (mot morens rygg).

En setefødsel er når barnet ligger i seteleie. Dette er mer risikofylt fødsel. Seteleie er når barnets sete ligger lengst ned mot livmoråpningen og ikke hode som er mest vanlig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan kan et svangerskap bli avbrutt ved abort? (Både spontan abort og provoserende abort)

A

Spontan abort er når fosteret støter seg ut av livmoren av seg selv, før det er gammelt nok til å overleve.

Provosert abort er når moren avbryter svangerskapet. Da fjernes det enten kirurgisk eller med medisin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er forskjellen i mellom eneggede og toeggede tvillinger?

A

Eneggede tvillinger oppstår ved at ett befruktet egg deler seg og blir to avskilte fostere. De har helt likt arvestoff og er alltid samme kjønn.

Toeggede tvillinger oppstår ved at to forskjellige eggceller blir befruktet med hver sin eggcelle. De er ikke helt like, og de kan være to forskjellige kjønn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan fungerer disse prevensjonsmidlene og hva er forskjellen i mellom de?

  • Kondom
  • Spiral (og kobberspiral)
  • P-piller
  • P-ring og p-plaster
  • Nødprevensjon (angrepille)
A
  1. Kondom: Kondom er et tynt gummihylster som rulles på penisen. Den er den eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot kjønnssykdommer og uønsket graviditet når den brukes riktig.
  2. Hormonspiral og kobberspiral: Varer i 3 - 5 år. For å bruke den, må du gå til en gynekolog, som vil plassere den foran livmorsåpningen.
  3. P-piller: Er et brett med piller som må taes helst på samme tidspunkt hver dag. Dette for at de skal fungere optimalt. Du får regelmessig mensen og de fungerer mot ekstreme mensenkramper.
  4. P-ring: Er en myk ring som plasseres inni skjeden til kvinnen hvor den skal ligge i 3 uker. Etter det skal ringen taes ut i en uke, før du evt. setter inn en ny en. Ringen inneholder østrogen og gestogen. Den gir færre bivirkninger enn det p-piller gjør.
  5. P-plaster: Er et plaster som inneholder det samme som en p-ring har. Plasteret kan settes nesten overalt på kroppen unntatt på brystene. Det må skiftes på samme ukedag hver uke.
  6. Nødprevensjon: Er en pille man kan ta for å forebygge graviditet etter ubeskyttet samleie. Det kan kjøpes på apoteket, enkelte bensinstasjoner og butikker. Man får en kortvarig, men ekstrem kvalme og brekninger etter man har tatt ei pille.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kan du redegjøre disse seksuelle overførbare infeksjonene?

  • Klamydia
  • Kjønnsvorter
  • Herpes
  • HIV/Aids
A
  1. Klamydia: Er den mest vanligste kjønnssykdommen i Norge. Er ikke så farlig sykdom, men det er vanskelig å legge merke ut om du har det eller ikke, før du tester deg. Har du klamydia og en veldig lang tid uten å behandle deg ved hjelp av antibiotika, kan det bli så ille at du kan bli steril. Klamydia er en bakteriesykdom.
  2. Kjønnsvorter: Kommer av virus som smitter ved hudkontakt. De er ikke farlige, og forsvinner vanligvis av seg selv etter 12-18 måneder. Det kan også behandles med krem, sånn at de forsvinner fortere.
  3. Herpes: Er virus som igjennom spytt, hud og slimhinner. Viruset ligger i ryggraden i fra før, men det bryter ikke ut før du blir smittet. Det behandles med tabletter og krem. Viruset kan ikke fjernes, men behandling kan hindre utbrudd.
  4. HIV/Aids: HIV ødelegger immunsystemet. Man blir smittet i gjennom ubeskyttet samleie med en som er smittet av viruset. Det kan også smittes med blod og fra mor til barn. Hvis man får behandling raskt kan man hindre å få Aids. Ved riktig medisinbruk er det en svært liten smittefare og man kan leve med den kroniske sykdommen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er forskjellen på en infeksjon knyttet til bakterier og en infeksjon knyttet til virus? (F.eks. Klamydia kontra herpes)

A

En infeksjon knyttet til bakterier kan bli behandlet med medisiner, fordi bakterier formerer seg selv.

En infeksjon knyttet til et virus kan ikke bli behandlet. Viruset bytter ut en celle for å formere seg, for der kan man ikke behandle viruset uten og treffe sine egne celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly